De 5 beste RTX 3080 grafische kaarten 2023

Gebouwd op hun gloednieuwe Ampere-architectuur, is de populaire RTX 3000-serie van NVIDIA eindelijk hier en lijkt de verwachtingen al te hebben overtroffen.

Zoals altijd zijn er verschillende versies van de kaart van verschillende AIB-partners. We zullen ontdekken welk bedrijf de beste RTX 3080 grafische kaart heeft.

Ondanks de nieuwe naamgevingsconventie promoot NVIDIA de RTX 3080 als vlaggenschip, waardoor de RTX 3090 stevig in de categorie ‘enthousiast’ wordt geplaatst. Recensies hebben de geruchten en lekken voorafgaand aan de release grotendeels bevestigd, en we kunnen vol vertrouwen zeggen dat de RTX 3080 een perfecte keuze is voor een nieuwe grafische kaart.

Hoewel de RTX 3090 krachtiger is, beschouwen we een marge van ongeveer 15% ten opzichte van de RTX 3080 lang niet acceptabel als we rekening houden met de duizelingwekkende prijsstijging van $ 800.

We zijn ook blij om te kunnen melden dat de RTX 3080 nu veel gemakkelijker beschikbaar is, ondanks enkele beschikbaarheidsproblemen bij de lancering.

Bovendien zijn de chauffeursproblemen ook enigszins opgelost. Op dit moment is het aanschaffen van een RTX 3080 waarschijnlijk de beste gamingkeuze die je kunt maken. Ja, daar hoort ook het krijgen van een next-gen console bij.

Voordat we beginnen, is het belangrijk om erop te wijzen dat NVIDIA’s ontwerp met ventilatoren aan elke kant exclusief zal zijn voor de Founders Edition-kaarten. Dit betekent dat de kaarten waar je vandaag over leest een alternatief ontwerp moesten gebruiken. In de meeste gevallen is dit het ontwerp met 3 ventilatoren geweest, een beproefde methode voor GPU-koeling.

Table of ContentsShow

The 5 De 5 beste RTX 3080 grafische kaarten 2023 Reviews

Qua formaat is hij niet zo groot als de andere AIB kaarten, maar klein is hij nog steeds niet te noemen. Het zal nog steeds de inmiddels bekende overhang hebben in de ATX-behuizingen.

Dit is niet de enige manier waarop hij verschilt van de andere RTX 3080-kaarten. Het heeft slechts twee 8-pins stroomaansluitingen, terwijl de Founders Edition wordt geleverd met de nieuwe 12-pins standaard van NVIDIA.

Toch lijkt Trinity qua prijs en energieverbruik sterk op de Founders Edition.

Net als de FE (en een paar andere RTX 3080-kaarten) heeft Trinity drie DisplayPorts 1.4a en één HDMI 2.1-slot. Sommige duurdere kaarten hebben twee HDMI 2.1-slots, maar die van Trinity zal prima voldoen aan de adviesprijs.

Zotac gebruikte voor deze kaart zijn IceStorm 2.0-koeler, en dit is waarschijnlijk de reden waarom zijn versie beter presteert op het gebied van koeling. Het ontwerp met 3 ventilatoren en een nieuwe heatpipe-indeling hebben beter gepresteerd dan de FE-kaart. Gezien de manier waarop NVIDIA zijn nieuwe ventilatorontwerp aanprees, is dit een enorme overwinning voor Zotac. Dit is een MSRP-kaart, wat betekent dat NVIDIA’s voorgestelde prijskaartje van $ 699 wordt gerespecteerd. Het behield de standaardklok van NVIDIA, dus deze kaart presteert niet beter dan OC-variaties. Gezien de prestatieverbeteringen van die kaarten en hun prijzen is Trinity echter meer dan een goede oplossing voor de standaardprijs.

Vooral dankzij de IceStorm 2.0-koeler van Zotac behoort Trinity qua temperatuur tot de toppresteerders.

Weet je nog dat we zeiden dat Trinity vergelijkbaar is met de Founders Edition? Dat is voor het grootste deel waar, maar waar het het meest telt, presteert Trinity qua prestaties beter dan de kaart van NVIDIA, al was het maar met een kleine marge. Het is natuurlijk nog steeds een tandje lager dan enkele van de duurste RTX 3080-kaarten, maar het is nog steeds een goede kaart.

De resultaten van benchmarks variëren echter niet alleen van de andere hardwarecomponenten, maar ook van de benchmarkingtool, dus neem ze met een korreltje zout.

Wat duidelijker is, is de temperatuurbenchmark. Trinity presteert beter dan de FE, maar beide blijven nog steeds aanzienlijk achter bij kaarten zoals MSI’s Gaming X Trio of ASUS' TUF Gaming. Een ander gebied waarop Trinity indruk maakt, is het geluid, of beter gezegd het gebrek daaraan. Vergeleken met de FE of TUF is hij merkbaar stiller.

Benefits

  • Laag ventilatorgeluidTemperatuurregelingGoede prestaties per dollar

Disadvantages

  • Lage kloksnelheidrnInferieure kwaliteit ten opzichte van andere kaarten van derden

Zoals verwacht kwam **ASUS met een ROG Strix-variant, evenals de OC-**versie, die we hier zullen bespreken. Dit is al een tijdje een hoofdbestanddeel van AIB-kaarten, en met goede reden. De pure klokprestaties zijn genoeg om elke potentiële professionele gamer te laten watertanden, maar is het de extra kosten waard?

Het eerste dat opvalt aan de RTX 3080 ROG Strix OC is het formaat. Het is absoluut enorm, en je zou het gemakkelijk kunnen verwarren met een RTX 3090. Het gebruikelijke ontwerp met 3 ventilatoren en de fysieke BIOS-schakelaar op de kaart zelf zijn aanwezig, met de modi ‘Prestatie’ en ‘Stille’ beschikbaar. Het is de moeite waard om te zeggen dat er qua prestaties niet veel verschil is tussen deze twee modi, maar dat de verschillende geluidsniveaus veel duidelijker zullen opvallen. De kaart heeft twee HDMI 2.1-poorten en drie DisplayPorts, wat waarschijnlijk ook verwacht werd. In vergelijking met de ROG Strix-kaart van de vorige generatie, die op zichzelf behoorlijk groot was, is dit model aanzienlijk groter. Dit was misschien te verwachten vanwege de enorme prestatie-upgrade van de RTX 3080. Onnodig te zeggen dat hij groter is dan de Founders Edition, maar het is de moeite waard erop te wijzen dat, hoewel hij technisch gezien slechts twee slots nodig heeft, dit een kaart met drie slots is. Zoals je misschien al vermoedde beschikt deze kaart ook over drie 8-pins stroomaansluitingen, die nodig zijn voor de stroom die nodig is om deze kaart goed te kunnen overklokken. Als je op zoek bent naar de beste RTX 3080 grafische kaart, dan is dit waarschijnlijk de kaart om naar te kijken. ASUS’ ROG Strix-versie heeft altijd een hoge plaats ingenomen in de AIB-ranglijst en de editie van deze generatie is niet anders. Er zijn echter enkele nadelen.

Eerst en vooral moeten we het over de prijs hebben. Omdat er momenteel over het algemeen niet veel RTX 3080-kaarten zijn, is het slechts een kwestie van tijd voordat de huidige koers van te hoge prijzen daalt. Zelfs als dat gebeurt, zal de ROG Strix OC waarschijnlijk duur blijven, waarbij sommigen speculeren op een prijspremie van maar liefst $ 150.

Wat de prestaties betreft, is dit de best presterende grafische kaart die beschikbaar is buiten de RTX 3090-ruimte. De kloksnelheid van 1935 MHz is bijna 200 MHz meer dan de basis RTX 3080 FE en andere MSRP-kaarten. Dat alleen al zou een goede indicatie moeten zijn van zijn capaciteiten.

Benefits

  • Uitstekende prestatiesrnVeel ruimte voor overklokkenrnGeweldige koeloplossing

Disadvantages

  • PrijsrnVentilatorgeluid

Het lijkt erop dat dit slechts een mengsel is van grafeen en plastic. Niets te indrukwekkend.

Er zit één HDMI 2.1-poort op deze kaart, met de standaard drie DisplayPort 1.4a-poorten. Hoewel er kaarten zijn die twee HDMI-slots bieden, is het onwaarschijnlijk dat dit voor de meeste gamers een probleem zal zijn.

Volgens de website van MSI heeft deze kaart afmetingen van 323 x 140 x 56 mm (12,7 x 5,5 x 2,2 inch) en weegt hij 1565 g (3,45 lbs), waarmee hij een van de grootste RTX 3080-kaarten is.

We moeten MSI prijzen voor het feit dat ze erkennen dat hun GPU net zoveel weegt als een laptop en dat ze een extra steunbeugel hebben toegevoegd, zodat deze niet doorbuigt in je behuizing. Het enige nadeel is dat dit een extra PCIe-slot in beslag neemt.

In tegenstelling tot de eerder besproken ASUS RTX 3080 ROG Strix OC beschikt deze kaart niet over een fysieke BIOS-switchoptie. Dit is misschien niet nodig, omdat de kaarten met deze optie vrijwel hetzelfde presteren, ongeacht de schakelaar.

De afdeling ventilatorgeluid en verwarming vertoonde wel verbeteringen, maar dat was dan ook alles. Als u echter over de juiste ventilatie beschikt, hoeft u zich hier niet al te veel zorgen over te maken. De extra 8-pins connector kan de Gaming X Trio van een stevige powerboost voorzien, wat zich mooi vertaalt in een prestatieverbetering. De boostklok van 1815 MHz is een solide verbetering ten opzichte van MSRP-kaarten, en de cijfers ondersteunen dit.

Vergeleken met de FE-kaart kan de Gaming X Trio tussen de 2 en 4% meer frames leveren. Hoewel dit aantal misschien niet significant lijkt, krijg je een veel duidelijker beeld als je bedenkt dat deze kaarten in theorie gelijkwaardig zouden moeten presteren.

Hoewel dit technisch gezien een in de fabriek overgeklokte kaart is, is er nog steeds enige ruimte voor extra handmatig overklokken van zowel de GPU als het geheugen. Dit levert echter geen indrukwekkende resultaten op en we kunnen het niet aanbevelen om dit te doen.

Ten slotte is deze kaart $ 60 extra meer dan de adviesprijs van $ 699, wat misschien wel het grootste obstakel is dat hij moet overwinnen. Als je naar het hogere segment van de RTX 3080 AIB-kaarten kijkt, is MSI’s Gaming X Trio waarschijnlijk de kaart die je zou moeten overwegen, omdat deze de beste prijs-prestatieverhouding in dat bereik heeft.

Benefits

  • Uitstekende prestatiesrnBijna stilrnGrafeen achterplaat

Disadvantages

  • Geen BIOS-schakelaar voor verschillende moderne modellen. Grafeen-achterplaat

Het eerste wat je waarschijnlijk zal opvallen is het ‘golvende’ waaierontwerp, een voortzetting van EVGA’s alternatieve waaierontwerp dat we ook zagen in de laatste generatie kaarten.

De ICX-technologie van EVGA is zijn handtekening sinds de GTX 10-serie en is bij elke iteratie verbeterd. De drie ventilatoren kunnen hun toerental automatisch en individueel aanpassen op basis van die ICX-sensoren en hebben zo een nauwkeurigere controle over de warmte.

Een ander essentieel onderdeel van de koeloplossing van EVGA is het grote koperen blok dat zowel het geheugen als de GPU bedekt, zodat de warmte gemakkelijker kan worden afgevoerd.

Zoals de meeste RTX 3080-kaarten van derden, zal deze in jouw geval ook drie slots in beslag nemen. Als u zich zorgen maakt over mogelijke problemen met doorzakken, was EVGA zo vriendelijk om ons een steunbeugel te geven om deze problemen te voorkomen.

Ook beschikt hij over drie 8-pins stroomaansluitingen, waardoor deze kaart een vermogenslimiet van 420W heeft. Dit is goed nieuws voor alle potentiële overklokkers.

Nu de fabrieksklok al is verhoogd naar 1800 MHz, kunnen we zien dat er ruimte is om deze kaart te overklokken. We zullen zelfs niet eens voorstellen om deze kaart op standaardinstellingen te gebruiken, maar liever meteen overklokken. Het vermogen is er.

Er is ook het prijskaartje. Met $ 810 is de FTW3 Ultra een van de duurste RTX 3080-kaarten van derden die er zijn. Toch is dit voor de echte liefhebbers die niet twee keer zoveel willen betalen voor de RTX 3090 een sterk alternatief.

Benefits

  • Enorm overklokpotentieelrnUitstekende koeloplossingrnGoede klok uit de doos

Disadvantages

  • Prijs

De kaart wordt overgeklokt uit de doos geleverd, maar er is nog ruimte voor meer als dat jouw ding is. Gigabyte heeft voor deze kaart het Windforce 3X-koelsysteem gebruikt en deze werkt buitengewoon goed, maar belangrijker nog: hij biedt geweldige ondersteuning voor overklokken.

Hetzelfde systeem is verantwoordelijk voor goede koelingscijfers in benchmarks, maar die prestaties hebben een prijs. Het resultaat van sterkere koeling is vaak het gevreesde ventilatorgeluid, en Eagle heeft daar problemen mee. Het is echter de moeite waard om te onthouden dat als je met een koptelefoon speelt of als je hoesje iets verder verwijderd is van waar je zit, je het geluid waarschijnlijk niet zult opmerken. De schoonheid van deze kaart zit hem niet in het uiterlijk, maar eerder in de prijs. Dit is een MSRP-kaart met uitstekende overklokmogelijkheden, dus het is meer dan de moeite waard om te kopen. Qua prestaties is het voor een MSRP-kaart belangrijk om beter te presteren dan de Founders Edition, en dat is precies wat Eagle doet. Het heeft zich weten te onderscheiden van de NVIDIA-variant, zowel qua in-game prestaties als qua temperatuur. Bovendien slaagt Eagle erin om klap voor klap uit te delen met enkele van de duurste AIB-kaarten, wat zeker een goed teken is.

Benefits

  • PrijsrnGeweldig voor overklokken

Disadvantages

  • Geluid van de ventilator

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.