De 7 Beste Grafische kaart voor Ryzen 9 7950X 2023

Na maanden van speculatie zijn de processors uit de 7000-serie van AMD eindelijk hier. Ze zijn gebaseerd op de meer verfijnde Zen 4 5nm-architectuur en beloven meer prestaties dan hun voorgangers, de 5000-serie processors. Als je een pc wilt bouwen rond de Ryzen 9 7950X-processor en geen idee hebt met welke GPU je hem moet koppelen, dan ben je hier aan het juiste adres, want ik heb een lijst met de beste grafische kaart voor Ryzen 9 7950X.

De 7950X is een 16-core 32-threads krachtpatser en is de vlaggenschipprocessor van AMD en zou moeten worden gekoppeld aan een vlaggenschip-moederbord. Het wordt geleverd met een basisklok van 4,5 GHz en een boostklok van 5,7 GHz, wat zich automatisch vertaalt naar real-world prestaties die nog niet door een andere processor kunnen worden geëvenaard. De standaard TDP is ingesteld op 170W en het is de ontgrendelde variant, wat betekent dat je hem kunt overklokken. De temperaturen van deze processor gaan echter boven de 90-95, zelfs met sommige AIO-koelers, dus je hebt een krachtige koeloplossing nodig.

Er zijn veel GPU’s beschikbaar en niet elke GPU zal compatibel zijn met deze CPU, omdat low-end GPU’s kunnen leiden tot knelpunten waardoor de processor ondermaats presteert. Om dat knelpunt enigszins te verminderen, moet je op zoek naar een hoogwaardige en snelle RAM-kit. Dit is een goed moment om een GPU te kopen, aangezien Nvidia en AMD releases hebben gepland voor hun nieuwere generatie GPU’s. Dit is bovendien de reden waarom de GPU-prijzen zijn gedaald en sommige van de beste GPU’s worden verkocht voor minder dan 1000 onder hun oorspronkelijke MSRP’s.

MSI Gaming X Trio GeForce RTX 4090
MSI Gaming X Trio GeForce RTX 4090
MSI Gaming X Trio GeForce RTX 4090
XFX Speedster Merc 310 RX 7900 XTX
XFX Speedster Merc 310 RX 7900 XTX
XFX Speedster Merc 310 RX 7900 XTX
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4080 OC
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4080 OC
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4080 OC

Table of ContentsShow

The 7 De 7 Beste Grafische kaart voor Ryzen 9 7950X 2023 Reviews

Msi heeft lange tijd aan zijn merkimago gewerkt en erkenning gekregen van de pc-gemeenschap door in de loop der jaren kwaliteitsproducten te leveren. Als je op zoek bent naar de beste GPU qua prestaties, dan moet je voor de MSI Gaming X Trio GeForce RTX 4090 gaan.

Aangedreven door de RTX 4090 grafische engine, wordt hij geleverd met derde generatie RT-cores, 4e generatie Tensor-cores, nieuwe streaming multiprocessors, maar liefst 24 GB GDDR6X VRAM en een boostklok van 2610 MHz, de GPU is een krachtpatser op het gebied van prestaties. Het geeft de beste prestaties in elke moderne titel, hoe veeleisend het ook is.

Met meer dan 16.000 Cuda-kernen is de GPU ook behoorlijk efficiënt in het uitvoeren van taken op het gebied van productiviteit en het maken van inhoud. Als je het wilt gebruiken voor 4K-videobewerking, dan is er ook in dit opzicht geen andere GPU dan deze.

Als het gaat om de thermiek van de GPU, ontbreekt het daar ook niet. Het wordt geleverd met een ontwerp met drie ventilatoren, waarbij elke ventilator is uitgerust met de TORX Fan 5.0- en Tri Frozr-technologieën die helpen de luchtstroom te verbeteren en de gegenereerde warmte sneller af te voeren en de kaart kan blijven presteren onder maximale belasting.

Hoewel de GPU de beste is als het op prestaties aankomt, kun je naast Rasterization-prestaties verdere prestatieverbeteringen krijgen door gebruik te maken van technologieën zoals DLSS, DLAA en Nvidia Reflex in games om je game-ervaring verder te verbeteren.

Het wordt geleverd met 4 uitvoerpoorten waarvan 3 DP 1.4 en een enkele HDMI-poort waarop u 4 beeldschermen kunt aansluiten met een maximaal ondersteunde resolutie van 7680x4320 of 8K. Het formaat van de kaart is vrij omvangrijk aangezien het de volgende afmetingen heeft: 337 x 140 x 77 mm.

Als je hem gaat koppelen met de Ryzen 9 7950X, heb je een pc in handen die je de beste prestaties kan geven waartoe de hardware van deze generatie in staat is.


Als je op zoek bent naar een high-end GPU die ook een compleet AMD-ecosysteem vormt, dan moet je voor de XFX Speedster Merc 310 RX 7900 XTX gaan.

Aangedreven door de RDNA 3-architectuur is de GPU niet traag als het op prestaties aankomt. Het wordt geleverd met een 24 GB GDDR6 VRAM, VRAM, 2e generatie Ray tracing-versnellers, AI-versnellers en een boostklok tot 2615 MHz, waardoor het in staat is om hoge FPS te leveren met een resolutie van 4K en hoger in de meeste moderne titels.

AMD GPU’s staan bekend om hun ruwe rasterprestaties en deze GPU volgt dat patroon. Bij benchmarking in verschillende games zoals de God of War, AC Valhalla, Resident Evil Village en Call of Duty Modern Warfare 2 was de GPU in staat om in alle games 100 FPS en meer uit te delen, zelfs met raytracing bleek dat gewoon te laten zien hoe ver AMD is gekomen als het gaat om het leveren van goed presterende GPU’s.

In combinatie met de Ryzen 9 7950X vormt de GPU een high-end systeem waarmee je volledig gebruik kunt maken van de verschillende technologieën die AMD heeft ingezet als je voor AMD gaat, zoals FSR 2.0- en SAM-technologieën die je een extra prestatieverbetering geven bij spellen. Als het op grafische kracht aankomt, begint AMD zich staande te houden tegen Nvidia, omdat het GPU’s heeft ontworpen die een betere prijs-prestatieverhouding bieden.

Als het op de thermiek aankomt, wordt de GPU geleverd met een ontwerp met drie ventilatoren om de luchtstroom te optimaliseren en een enorm koellichaam waardoor de GPU koel en stil blijft terwijl je aan het gamen bent met extreme resoluties en elke vorm van thermische beperking wordt vermeden.

Het gaat de strijd aan met 4080 en 4090 en biedt een betere prijs-prestatieverhouding en als je het combineert met een Ryzen 9 7950X, heb je een pc in handen die valt in de categorie enthousiaste pc’s . De esthetiek van de kaart is ook redelijk goed, aangezien het grijze en zwarte kleurenschema het een strak uiterlijk geeft, waardoor het er visueel aantrekkelijk uitziet.


Een andere goed presterende GPU die u kunt koppelen met de Ryzen 9 7950X is de ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4080 OC, die minder kost dan de RTX 4090 en ook in staat is om hoge FPS te leveren bij 4K-resolutie en hoger.

De GPU wordt geleverd met 16 GB GDDR6X VRAM, 3e generatie RT-kernen, 4e generatie Tensor-kernen en een boostklok van 2625 MHz, wat zich vertaalt in behoorlijk wat prestaties in real-world toepassingen. Voor een extra prestatieverbetering heeft Nvidia technologieën zoals DLSS, DLAA en Nvidia Reflex ingezet, waardoor je toegang hebt tot vloeiendere gameplay en verbluffende beelden in zelfs de meest veeleisende titels.

Als u uw systeem wilt gebruiken voor het maken van inhoud, heeft Nvidia u daar ook gedekt. Het bedrijf heeft bijna 10.000 Cuda-kernen toegevoegd die worden gebruikt door videobewerkingssoftware om het proces ook te versnellen, waardoor je een goed afgeronde GPU krijgt die ook in staat is tot gamen en het maken van inhoud.

Wat de thermiek betreft, wordt de GPU geleverd met een drievoudig ventilatorontwerp met Axial tech-ventilatoren die zijn geoptimaliseerd voor luchtstroom om de temperaturen laag en laag te houden. Bovendien wordt het geleverd met een metalen exoskelet en een enorm koellichaam om de gegenereerde warmte verder af te voeren, waardoor het momenteel een van de koelere tijdelijke kaarten op de markt is.

Asus geeft zijn eigen GPU Tweak III-softwarehulpprogramma dat u kunt gebruiken om de GPU te tweaken en te bewaken, en u kunt ook het kleurenschema van de ingebouwde RGB-lampen synchroniseren met Aura Sync, zodat het past in het algehele kleurenschema van het systeem. Als klap op de vuurpijl krijg je bij aankoop van deze GPU gratis toegang tot een maandabonnement op de Adobe Creative Cloud.

Het wordt geleverd met 4 display-uitgangen met 3 DP en een enkele HDMI-poort die u kunt gebruiken om maximaal 4 monitoren aan te sluiten. Al met al een solide GPU die behoorlijk wat prestaties biedt en ook goedkoper is dan de RTX 4090 en ook geen high-end CPU zal belemmeren, waardoor het de beste grafische kaart voor Ryzen 9 7950X is.


Als je een pure prijs-prestatieverhouding GPU wilt die in staat is om een hoog prestatieniveau te leveren, dan zou je de AMD Radeon RX 7900 XT moeten overwegen. Met de Ryzen 9 7950X en de Radeon RX 7900 XT kun je ook een volledig AMD-ecosysteem vormen waarmee je toegang krijgt tot de volledige synergie die AMD-producten te bieden hebben.

De GPU wordt aangedreven door de RDNA 3-architectuur en wordt geleverd met een grote 20 GB GDDR6 VRAM, 2e generatie Ray tracing-cores, AI-versnellers, meer dan 5000 streamprocessors en een boostklok tot 2400 MHz waardoor hij vrij hoog scoort qua prestatiecijfers.

Het is een kaart met 2,5 sleuven met een enorm koellichaam en het ontwerp met drie ventilatoren zorgt ervoor dat de GPU-thermiek onder het kritieke niveau blijft, zelfs bij maximale belasting. Aangezien de GPU een compleet AMD-ecosysteem zal vormen, krijg je toegang tot extra prestatieverbeteringen in games dankzij FSR 2.0 en SAM-technologie die de beelden en framerates in games vloeiender maakt.

U kunt maximaal 4 monitoren aansluiten op de GPU, aangezien deze wordt geleverd met 2 DP, een enkele HDMI en een Type C-poort. Je kunt The Last of Us Part I ook claimen met de GPU wanneer je deze koopt, aangezien deze wordt meegeleverd met de GPU. De GPU is een leuke optie voor pc-bouwers die niet te veel willen uitgeven aan een next-gen GPU, maar een hoog prestatieniveau willen behalen en het heeft de beste prijs-prestatieverhouding in de hele lijst.


De RTX 3090 is gebouwd op Ampere-architectuur en is het op één na laatste lid van Nvidia’s RTX 3000-serie. prestatie. Met de lancering van zijn ASUS ROG STRIX RTX 3090 transformeerde ASUS het toch al beest van een GPU in een krachtigere variant; een top-of-the-line GPU met een opvallend wit ontwerp en gebouwd voor high-end gaming en productie builds om de best beschikbare prestaties te leveren en werk en gamen gemakkelijker en leuker te maken.

De RTX 3090 heeft een sterke bouwkwaliteit en een opvallend en opvallend ontwerp dat dit beest visueel aanspreekt. Vanwege de opname van 2e generatie Ray Tracing Cores en 3e generatie Tensor Cores met een totaal aantal cores van respectievelijk 82 en 328, en een hogere boostklok van 1890 MHz dan het basismodel, presteert de ASUS ROG STRIX RTX 3090 uitzonderlijk goed in ray- getraceerde games en productiviteits-apps.

De ASUS ROG STRIX RTX 3090 is voorzien van een enorme 24GB GDDR6X VRAM met een 384-bit bussnelheid en 10.496 CUDA Cores, wat bewijst dat hij alles aankan wat je erop gooit, of het nu gaat om een game of productiesoftware voor verschillende doeleinden, en hij presteert beter dan de concurrent RX 6900 XT en RX 6800 XT met een aanzienlijke marge.

ASUS heeft zijn op maat gemaakte koellichaamontwerp met MaxContact-technologie gebruikt voor maximaal contact met de chip en uitzonderlijke thermische prestaties. Bovendien heeft ASUS zijn iconische Axial-fan-ontwerp ingebouwd voor een extra stukje thermische prestatie. De ROG STRIX schiet niet tekort op RGB-gebied voor dit monster, met verbluffende RGB-implementatie bovenop en in de ventilatoren. Over het algemeen is het een uitstekende kaart om te hebben voor zowel gaming als zaken, aangezien hij je ook niet in de steek zal laten. Als resultaat van zijn uitzonderlijke prestaties, kan het de beste grafische kaart voor Ryzen 9 7950x worden genoemd.


De MSI RX 6900 XT Gaming Z Trio is MSI’s versie van AMD’s RX 6900 XT, die werd aangekondigd in Q4'20 en is een directe concurrent van Nvidia’s RTX 3090. MSI produceert kaarten voor zowel AMD als Nvidia, en levert een aantal van de hoogste kwaliteit en prestaties op de markt. Dit is speciaal gebouwd om gamers een goedkope oplossing te bieden die geen concessies doet aan de prestaties.

De MSI RX 6900 XT Gaming Z Trio beschikt over 16 GB GDDR6-geheugen met een 256-bits bussnelheid en 80 RDNA 2-rekeneenheden. De kaart laat weinig ruimte voor teleurstelling, maar maakt indruk op gebruikers met zijn ongelooflijke prestaties, terwijl hij aanzienlijk goedkoper is en 50 W minder stroom verbruikt dan de RTX 3090. Bovendien heeft de MSI RX 6900 XT Gaming Z Trio veel RGB-verlichting voor extra esthetische aantrekkingskracht. , waardoor de kaart superieur aanvoelt.

MSI RX 6900 XT Gaming Z Trio wordt geleverd met een enorme koeler gemaakt met het innovatieve ontwerp van MSI om het beest koel te houden. MSI heeft ook TORX 4.0-ventilatoren ingebouwd voor een stillere werking en effectievere koeling. Bovendien is de MSI RX 6900 XT Gaming Z Trio gebaseerd op AMD’s RDNA 2-architectuur, een upgrade van de RDNA 1 uit de RX 5000-serie. Afgezien daarvan heeft de kaart 128 MB oneindige cache, die exclusief is voor AMD’s RX 6000-serie familie.

De besproken kaart heeft ook hogere Boost- en Game Clocks tot respectievelijk 2435 MHz en 2235 MHz dan het basismodel, dat slechts tot 2250 MHz en 2015 MHz heeft. Relatief gezien is het een geweldige gamekaart die veel betaalbaarder is nu de GPU-kosten dalen. Dit is een van de redenen waarom je er een zou moeten pakken voor de volgende build van de Ryzen 7000-serie, en het is met name een geschikte optie als je prestaties op RTX 3090-niveau wilt voor een lagere prijs.


RTX 3090 Ti is gebaseerd op Ampere-architectuur en de laatste inzending in Nvidia’s RTX 3000-serie familie, en het is de tophond van de grafische kaartmarkt, zowel qua prijs als qua prestaties. MSI transformeerde het toch al beest van een GPU in een krachtigere variant met de introductie van zijn MSI RTX 3090 Ti SUPRIM X; een top-of-the-line GPU met een onderscheidend ontwerp en gebouwd voor high-end gaming en productie builds om de beste beschikbare prestaties te leveren en werk en gamen gemakkelijk en leuker te maken.

De RTX 3090 Ti gebruikt dezelfde dobbelsteen als de RTX 3090, maar is ontgrendeld en heeft deze keer meer CUDA-kernen om de klokken tot het uiterste te drijven en de maximaal mogelijke prestaties terug te geven. MSI RTX 3090 Ti SUPRIM X is uitgerust met een enorme GDDR6X VRAM van 24 GB met 384-bits bussnelheid en 10.752 CUDA-kernen, wat aangeeft dat hij alles aankan, of het nu een game is of productiesoftware voor verschillende doeleinden. verslaat de concurrent RX 6900 XT met een aanzienlijke marge.

De MSI RTX 3090 Ti SUPRIM X heeft een solide bouwkwaliteit en een onderscheidend en opvallend ontwerp dat bescherming en visuele aantrekkingskracht toevoegt aan dit beest. De MSI RTX 3090 Ti SUPRIM X presteert erg goed in ray-traced games en productiviteitssoftware dankzij de integratie van 2e generatie Ray Tracing Cores en 3e generatie Tensor Cores met totale kerntellingen van respectievelijk 84 en 336, en een hogere boostklok van 1950 MHz dan het basismodel.

Wat de koeling betreft, heeft MSI zijn aangepaste TRI FROZR 2S koellichaamontwerp geïmplementeerd met een vernikkelde koperen basis en warmtepijpen voor maximaal contact met de matrijs en opmerkelijke thermische prestaties. Bovendien heeft MSI ook zijn kenmerkende TORX Fan 4.0 gebruikt voor nog meer prestatievoordelen. De SUPRIM X ontbreekt niet achter op de RGB-afdeling voor deze kolos, want hij heeft een prachtige RGB-implementatie aan de boven- en achterkant over de geborstelde GPU-omhulling. Over het algemeen is het een geweldige kaart om te bezitten voor gamen en werken, omdat hij je in geen van beide zal teleurstellen. Daarom kan het de koning van deze serie worden genoemd vanwege zijn ongeëvenaarde prestaties.


Hoe een grafische kaart te kiezen

De Ryzen 9 7950x is een monster van een CPU die een geschikte GPU vereist. Als u iets wilt kopen, moet u eerst uw onderzoek doen om te voorkomen dat u het verkeerde koopt. Houd rekening met de volgende factoren bij het kiezen van een GPU voor een processor, zoals de Ryzen 9 7950x.

Video geheugen

VRAM is essentieel om dingen mogelijk te maken, en het is het eerste element dat mensen overwegen bij het kopen van een GPU. Omdat textuurgerelateerde activiteiten in games en productiviteitsprojecten worden gedekt door VRAM. Het behandelt alle texturen en andere belangrijke aspecten van het spel of de inhoud, zodat de gebruiker een consistente ervaring heeft.

GPU’s zijn nu verkrijgbaar in verschillende VRAM-configuraties vanwege de toenemende vraag naar GPU’s met voldoende VRAM. 12-16 GB VRAM wordt nodig geacht voor games, wat meer dan genoeg is om te combineren met een Ryzen 9 7950x-gebaseerde pc als je wilt spelen met een resolutie van 1440p of zelfs 4K met maximale instellingen.

Vormfactor

GPU’s zijn er nu in verschillende vormfactoren, en een enkele GPU is te vinden in verschillende formaten, vanwege de verschillende ontwerpbeslissingen van AIB’s om talloze modellen aan te bieden voor verschillende scenario’s en redenen. Veel mensen willen compacte pc’s van formaat maken die een kleinere grafische kaart vereisen, terwijl anderen liever pc’s met volledige ATX-vormfactor bouwen. Daarom is de vormfactor zo belangrijk. Controleer altijd de grootte van de GPU-behuizing van uw behuizing voordat u een robuuste grafische kaart aanschaft, zodat u de behuizing later niet hoeft te vervangen om de grafische kaart die u hebt gekocht te gebruiken.

Thermisch ontwerpvermogen

TDP is het totale vermogen dat is toegewezen aan de specifieke GPU, dat wordt verbruikt in uitzonderlijk hoge situaties, zoals gaming of GPU-gebaseerde productieve taken. Als je een energieverslindende GPU hebt en een voeding met een laag wattage, zal het belasten van de GPU resulteren in frequente uitschakelingen. Houd voordat u begint de stroombeperkingen van uw PSU en de stroomvereisten van de GPU bij. Het aanbevolen vermogen van de PSU en GPU is te vinden op de officiële websites van de relevante items, die u zullen helpen bij het kopen van geschikte componenten.

Spanningsregelaarmodule

De spanningsregelmodule, of VRM, is een kernonderdeel van elke PCB, of het nu een GPU of een pc-moederbord is. Het doel is om de spanningen te regelen die aan de GPU-chip worden geleverd. Dit alles zorgt ervoor dat de VRM’s verhit raken, waardoor ze uiteindelijk verbranden. Om dit probleem aan te pakken, ontwerpen en verkopen veel fabrikanten koelwarmteverspreiders voor GPU VRM’s. Hierdoor kan de GPU op maximale capaciteit werken en deze uiteindelijk overschrijden door overklokken. Dus doe je huiswerk en beslis welke fabrikant voldoende VRM-koeling biedt voor je favoriete GPU.

Stroomaansluitingen

Een andere factor waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een GPU, zijn de voedingsconnectoren. Check eerst je voeding of deze de benodigde stroomaansluitingen heeft, zoals de 8-pins of Nvidia’s 12-pins. Als uw voeding in staat is om de volgende GPU van stroom te voorzien, kunt u deze zonder aarzelen kopen. De meeste high-end GPU’s, zoals de RTX 3090 Ti of RX 6900 XT, hebben drie 8-pins of een enkele 12-pins stroomaansluiting nodig. Dus om incompatibiliteitsproblemen te voorkomen, moet u alles dubbel controleren.

Frequently Asked Questions

Kan ik een low-budget GPU koppelen aan de Ryzen 9 7950x?

Ja, elke low-budget GPU is bruikbaar met de Ryzen 9 7950x. Wanneer een low-budget GPU echter wordt gekoppeld aan een sterke CPU, treden knelpunten op, waardoor de CPU niet op volle kracht kan werken. Doe dit dus alleen als je een beperkt budget hebt en wat tijd hebt om te wachten op een nieuwe high-end GPU.

Heb ik een high-end grafische kaart nodig voor Ryzen 9 7950x?

Nee, u hebt geen dure grafische kaart nodig, tenzij uw werk dit vereist. GPU’s, zoals de RTX 3080 Ti en RX 6900 XT, volstaan omdat ze uitstekende prestaties leveren voor een aantrekkelijke prijs.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.