De 6 beste RTX 4080 grafische kaarten 2023

Ten eerste wakkerde NVidia de stagnerende GPU-markt aan door de revolutionaire maar angstaanjagend dure RTX 4090 te introduceren. Kort daarna versterkte het zijn positie als leider op het gebied van high-end GPU’s door de opvolger van zijn voormalige gaming-geweld te introduceren. Externe fabrikanten hebben deze keer voorbeeldig werk geleverd, dus het vinden vande beste RTX 4080 is niet eenvoudig. Laat onze uitgebreide gids u helpen.

Table of ContentsShow

The 6 De 6 beste RTX 4080 grafische kaarten 2023 Reviews

MSI’s meest premium luchtgekoelde model spant de kroon als de beste 4080-kaart op dit moment. Het heeft een prachtig ontwerp en uitzonderlijke koeling, en dat alles terwijl het binnen de nu redelijke limiet van drie slots past. MSI wil ongeveer $150 meer voor deze versie dan NVidia rekent voor de FE. De koelere en stillere kaart die ook iets beter presteert is de moeite waard Als je MSI hebt gekocht, zal de industriële uitstraling van de robuuste, hoekige behuizing geen verrassing zijn. Wat ons zelfs verraste, is de aandacht voor detail en kwaliteit van het geborstelde aluminium onderdeel. De ventilatorgaten overbruggen met RGB. Meer vind je op de bovenkant en het Suprim-logo op de glanzende achterplaat MSI brak de norm met het thermische ontwerp van de Suprim X. Als je de mantel en de achterplaat verwijdert, kom je terecht in een enorme dampkamer en TIEN heatpipes die de warmte afvoeren naar de ventilatoren. De VRM van de kaart ziet eruit alsof hij op een moederbord thuishoort. MSI koos voor een 18+3-fasenontwerp in plaats van de 13 GPU’s en drie geheugenfasen van de FE. Dankzij twee BIOS-instellingen kan de kaart uitzonderlijk koel of stil zijn. Aan de ene kant kun je vasthouden aan de standaardwaarde en deze halverwege de jaren 60 zien stijgen, terwijl je binnen het bereik onder de 30 dB blijft. Aan de andere kant verhoogt het inschakelen van het gaming-BIOS de ventilatorcurve, wat resulteert in temperaturen die slechts de hoge 50s bereiken tegen marginale kosten voor geluid.

Wat de specificaties betreft, behoort de Suprim X tot de meest soepele 4080’s. De boostklok is 120 MHz hoger dan die van de FE. Dat levert je automatisch 3-4% meer frames op bij 4K in de technisch meest veeleisende games zoals Hogwarts Legacy. Je kunt de kaart verder pushen en het geheugen overklokken voor een vergelijkbare impactvolle boost.

Benefits

 • Uitzonderlijk koel of stil
 • Aantrekkelijk ontwerp
 • Neem drie sleuven in beslag

Disadvantages

 • Trekt meer stroom dan de meeste modellen

ASUS heeft ons overtuigd met de kleurrijke RTX 4090, en de trend zet zich voort met zijn vergelijkbare kijk op zijn jongere broer of zus. belaDe Strix OC ndt op de tweede plaats, dit keer vanwege de ASUS-belasting. Afgezien daarvan verbinden zijn prestaties en koelingsmogelijkheden hem met de Suprim X voor de beste RTX 4080, waardoor de Strix een uitstekend alternatief is voor diehard fans Het is ongebruikelijk dat GPU-fabrikanten hun ontwerpen generaties lang zo opschudden, maar we juichen ASUS toe dat hij de sprong heeft gewaagd! De 4080 is een volledig metalen beest met een opvallende mantel. Een holografisch rood-blauw patroon domineert het grootste deel ervan en smeekt om rechtop in een vitrinekast te worden tentoongesteld. Deze behuizing hoeft niet groot te zijn, aangezien de Strix OC zich aan de limiet van 3 slots houdt.

Hoewel het een opvallende upgrade is ten opzichte van de FE, heeft ASUS’ 4080 veel gemeen met de Suprim X. Hun boost-klokverhogingen zijn identiek, net als de verbeterde VRM-lay-out. De Strix OC heeft ook een dampkamer, zij het bediend door zeven vlezige heatpipes. De poortselectie en stroomkabel zijn hetzelfde als op de FE. Beide modellen delen ook aanzienlijk hogere energieverbruikseisen ASUS bleef bij een meer traditionele dubbele BIOS-keuze, die standaard en stille opties biedt voor degenen die minder ruis willen. In tegenstelling tot de Suprim doet de keuze er weinig toe. We zouden voor de standaardoptie gaan, omdat deze de temperaturen respectievelijk in de lage jaren 60 en lage jaren 30 houdt.

Je zou gelijk hebben als je aanneemt dat de Strix en Suprim X op dezelfde manier presteren. Met beide kun je genieten van driecijferig 4K-gamen voordat je zelfs maar overweegt de nieuwe DLSS in te schakelen. De upgrade ten opzichte van de Founder’s Edition is niet substantieel, maar een paar extra frames hier en daar zijn leuk om te hebben.

De prijs van de Strix OC is onze enige zorg. ASUS vraagt ​​$250 meer dan de FE vraagt, wat moeilijk te rechtvaardigen is als de goedkopere maar even competente Suprim X bestaat. Tenzij je van de esthetiek houdt, kun je het verschil in de richting van een betere CPU-koeler of meer opslag leggen.

Benefits

 • Geweldige koeling met weinig geluid
 • Compacter dan de RTX 4090-versie
 • Aantrekkelijk uiterlijk

Disadvantages

 • Duurder dan andere modellen

Amper een maand na het laten vallen van de gigantische RTX 4090, sierde NVidia ons met de minder krachtige, minder belachelijk dure opvolger van zijn vlaggenschip gaming-GPU uit de 3000-serie. De RTX 4080 positioneert zichzelf als een toekomstbestendige 4K-optie met een bescheidener stroomverbruik en alle nieuwe technologische ontwikkelingen die deze generatie met zich meebrengt De Founder’s Edition biedt een perfecte gelegenheid om dieper in de specificaties van de RTX 4080 te duiken. Het is ingekort vergeleken met de 4090 en heeft 40% minder streaming multiprocessors en bijbehorende kernen. Er zit 4 GB meer VRAM op dan op de 3080 met een bandbreedte van 256 bits. Hierdoor kon NVidia de kosten verlagen door te kiezen voor een kleinere chip om de componenten in te huisvesten. Er is niets kleiners aan de kaart zelf, aangezien deze identiek is aan de 4090 FE. Je krijgt hetzelfde mooie en ongewone ontwerp dat gebruik maakt van een push-pull ventilatorcombinatie en een dampkamer voor effectieve warmteafvoer. Deze nemen allemaal ruimte in beslag, dus je moet drie slots in je hoesje vrijmaken voor de kaart. Wat betreft vermogen maakt de RTX 4080 gebruik van de nieuwe 12+4-pins kabel met een maximaal stroomverbruik van 450 W. Het blijft tijdens het gamen veel dichter bij 300 W, dus de warmte hoeft geen probleem te zijn. De Founder’s Edition is inderdaad een uitgebalanceerd model dat de temperatuur in de lage jaren 60 houdt zonder te luid te zijn.

De RTX 4090 bevindt zich in zijn eigen prestatieniveau; hetzelfde kan niet gezegd worden voor zijn jongere broer. Het heeft directe concurrentie van de RX 7900 XTX, tenminste als je alleen naar gerasterde graphics kijkt. Ze wisselen klappen uit in deze maatstaf, waarbij de dominantie van beide kaarten meer dan wat dan ook afhankelijk is van individuele spellen.

Toch is de RTX 4080 voor meer mensen de beste koop. AMD is nog steeds bezig met een inhaalslag op het gebied van raytracing. Het moet nog iets bedenken dat echt kan wedijveren met de nieuwe AI-gegenereerde frame-invoeging van DLSS 3.0. Voor niet-gamers is de keuze nog eenvoudiger aangezien NVidia de standaard blijft voor 3D-modellering en videobewerking.

Benefits

 • Uitstekende gaming- en productiviteitsprestaties
 • Goede temperatuurregeling
 • Grote DLSS- en RT-verbeteringen

Disadvantages

 • Voor de meeste mensen nog steeds te duur

We hebben PNY nog niet eerder in onze GPU-razzia’s opgenomen. Aan de andere kant had het bedrijf geen originele ontwerpen die een plekje waardig waren. Dit verandert vandaag met de Verto XLR8! Het is een van de goedkoopste beschikbare modellen en bovendien stiller dan de meeste. De enige reden waarom het lager scoort dan de FE is de omtrek: niet elke combinatie van moederbord en behuizing biedt plaats aan 3,5 slots Uitgepakt en losgekoppeld is de XLR8 een dikke kaart met een zwart metalen omhulsel en felrode punthaken die als leuke afleiding dienen. Zet uw pc aan en de X in het midden licht op met RGB-goedheid. Het is niet zo flamboyant als Palit’s RTX 4090 GameRock OC, maar het is gesloten. Absoluut weer een kaart die je niet achter een stevig paneel wilt verstoppen.

Je kunt de XLR8 krijgen voor minder dan de adviesprijs van de FE, maar hij heeft nog steeds een boostfrequentie van 50 MHz. PNY heeft het uitgerust met een minder uitgebreide koeloplossing dan die van onze eerste twee keuzes Er is geen dampkamer, omdat acht heatpipes te kampen hebben met de uitstoot van een standaard koude plaat. De printplaat is niet zo lang als de behuizing, waardoor lucht van de derde ventilator ongehinderd door het koellichaam en via de grotendeels lege achterplaat naar buiten kan stromen. Je zou denken dat eenvoudiger koeling en de 14+3 VRM-fasen van de kaart hem warm zouden maken, maar dat is niet waar! Het gaat niet voorbij het midden van de jaren zestig, maar blijft qua decibel diep in de jaren twintig. Beter nog: de bescheiden overklok helpt de XLR8 om FE-achtige stroomvereisten te behouden.

Benefits

 • Uitstekende waarde voor het geld
 • Erg stil
 • Koele RGB

Disadvantages

 • Neemt 3,5 slots in beslag

We stellen onze sites nu in op de Gaming OC-kaart van Gigabyte, een van de beste RTX 4080-opties, of je nu op zoek bent naar de laagste temperaturen. Jammer dat geen van beide BIOS-instellingen stil is, anders zou het een hogere plek op onze lijst hebben ingenomen. Toch is het een uitstekende weergave van de kaart en kost het ook niet meer dan de adviesprijs Hoewel het verre van onaantrekkelijk is, is de Gaming OC de minst visueel aantrekkelijke kaart van het stel. De zwarte omhulling is plakkerig en mist unieke kenmerken die hem net zo herkenbaar zouden maken als al onze eerdere inzendingen. Dat gezegd hebbende, ziet het er veel beter uit zodra die fans beginnen te draaien en de RGB begint te gloeien.

Ironisch genoeg is de Gaming OC onze meest bescheiden overgeklokte aftermarket-keuze. De 30 MHz extra MHz van de boostklok ontvangt nauwelijks registers en dient vooral voor marketingdoeleinden. Aan de andere kant kun je verwachten dat het stroomverbruik de basislijn van NVidia zal volgen Een pluim voor Gigabyte voor het serieus nemen van koeling zonder de prijs te verhogen. De Gaming OC is een andere kaart met een dampkamer en een flinke heatpipe-ploeg. De VRM-oplossing komt overeen met die van onze winnaar, wat nog een indicatie is van het uitstekende koelingspotentieel van de Gaming OC.

Je hebt meer dan drie slots nodig om het te huisvesten. Gelukkig bevatten de accessoires een beugel die je op de moederbordafstandhouders van je behuizing kunt monteren om de GPU te beveiligen tegen doorzakken.

De prestaties verschillen weinig van die van de FE, en worden op zijn best met een paar frames in een handvol titels overtroffen. Dat is toch niet de reden waarom je de Gaming OC zou krijgen. In plaats daarvan zul je deze kaart willen hebben vanwege hoe cool hij werkt.

Benefits

 • Goede balans tussen prijs en prestatie
 • Uitstekende koeling
 • Lekker RGB

Disadvantages

 • Luider dan andere modellen

Het is een bewijs van het technische bewijs van externe GPU-makers dat alles behalve onze twee eerste keuzes uitwisselbaar zijn. De enige reden waarom de AMP Extreme Airo-kaart van Zotac als laatste op onbesteze lijst staat, zijn de kosten in sommige markten en de relatief matige temperatuur-ruisprestaties. Aan de andere kant is het zonder twijfel de RTX 4080 als je op zoek bent naar een unieke visuele flair We moeten het aan Zotac overhandigen omdat het buiten de gebaande paden denkt. Of beter gezegd, buiten de rechthoek! Terwijl bijna alle GPU’s sinds lang een hoekig ontwerp hebben, doorbreekt de AMP Extreme Airo conventies met zijn verleidelijk ronde omhulsel en achterplaat. Bovendien zorgt een uniek RGB-patroon aan de bovenkant en de omlijning van het logo ervoor dat de kaart de aandacht krijgt die hij verdient, of het nu licht of donker is.

Niet alles aan de Airo is voor de show. De boostfrequentieverhoging van 60 MHz is gemiddeld, maar beter dan bij het Gigabyte-model. Interessant is dat Zotac alles uit de kast heeft gehaald met de VRM en 24 fasen voor de GPU heeft veiliggesteld. Op die manier hebben individuele fasen veel minder tijd om warm te worden Niet dat dit veel uitmaakt, want de Airo heeft negen heatpipes die eventuele warmteopbouw opvangen. Er is geen dampkamer, maar de klassieke basisplaat en de robuuste reeks koellichamen doen hun werk. Het innemen van slechts drie slots is een ander pluspunt. Dit is een ander zuinig model dat de stroomverbruikcurve van de FE in alle scenario’s nauwgezet volgt, behalve bij stationair draaien en bij gebruik van meerdere monitoren. Het biedt twee BIOS-opties die u kunt openen door op een knop te drukken in plaats van met een schakelaar. Het maakt niet zoveel uit. Je haalt een diploma terwijl je een decibelpunt verliest door stil te zijn, dus dat doen we liever niet.

Benefits

 • Unieke uitstraling
 • Goed stroomverbruik
 • Fatsoenlijke prestaties

Disadvantages

 • Potentieel duur voor wat het biedt

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.