De 6 beste grafische kaarten voor videobewerking in 2023

De beste grafische kaarten voor videobewerking zijn een verstandige investering. Hoewel ze u wat geld zullen kosten, zal het geld dat ze u besparen door uw workflow te versnellen de initiële uitgave in de schaduw stellen. Om u te helpen de juiste kaart voor uw behoeften te vinden, hebben we in het onderstaande artikel de beste grafische kaarten voor videobewerking samengebracht.

Maar eerst een waarschuwing. Door een combinatie van recente factoren zoals aanbodtekorten, prijsinflatie en cryptocurrency-mining zijn de prijzen voor grafische kaarten nu angstaanjagend hoog. Grafische kaarten uit het topsegment hebben altijd een premium besteld, maar in het geval van huidige kaarten zoals de Nvidia RTX 4080 en 4090 is hun prijs niets minder dan schandalig.

Houd er rekening mee dat u de grafische kaart alleen op een desktopcomputer kunt upgraden, niet op een laptop. Het is mogelijk om de prestaties van de grafische kaart in een laptop te verbeteren door een externe grafische kaart (eGPU) toe te voegen, aangesloten via Thunderbolt. Maar hier hebben we het alleen over interne grafische kaartupgrades voor desktopcomputers.

Ga voor meer informatie naar ons gedeelte over Hoe u de beste grafische kaart kiest. Of, als u uw computer liever volledig wilt vervangen, bekijk dan onze overzichten van de beste videobewerkingscomputer en de beste laptops voor videobewerking.

Table of ContentsShow

The 6 De 6 beste grafische kaarten voor videobewerking in 2023 Reviews

Nvidia is voortdurend bezig met het uitrollen van zijn RTX 4000-serie grafische kaarten, maar voorlopig zijn alleen de high-end modellen in de reeks uitgebracht. Voor de overgrote meerderheid van de niet-commerciële videografen is een grafische kaart uit het middensegment de beste optie voor videobewerking en -weergave, dus voor nu is onze beste kaartaanbeveling nog steeds de RTX 3060 Ti, omdat deze de goede plek tussen prijs en kwaliteit inneemt. prestatie.

Toegegeven, dankzij de aanhoudende prijsstijgingen van Nvidia bij de lancering van elke nieuwe generatie GeForce-kaarten, vraagt ​​de 3060 Ti veel geld voor wat nog steeds slechts een kaart uit het middensegment is. Maar omdat de grafische kaarten van rivaliserende AMD tekortschieten op het gebied van videobewerkingsprestaties, is dit nog steeds de beste waarde die je op dit moment kunt krijgen.

Er zijn talloze kaartfabrikanten, zoals Asus, Gigabyte en MSI, die de RTX 3060 Ti maken, waarbij veel kaarten een lichte overklokprestatie leveren om ze iets sneller te maken dan standaard.

Benefits

 • Uitstekende prestaties
 • Redelijk stroomverbruik

Disadvantages

 • Nog steeds niet goedkoop

De grafische kaarten uit de RTX 4000-serie van Nvidia zijn momenteel de snelste grafische kaarten voor videobewerking, waarbij de halo RTX 4090 de koning van de heuvel is. MAAR, met een adviesprijs van $ 1.600 (en in werkelijkheid zul je waarschijnlijk nog meer betalen), plus een kolossaal stroomverbruik van 450 W, zul je vele uren aan serieus hoogwaardig beeldmateriaal moeten exporteren om een ​​RTX 4090 te rechtvaardigen.

De volgende trede op de ladder van de RTX 4000-serie is de RTX 4080. Dit zal nog steeds een beest voor videoweergave zijn, maar de adviesprijs van $ 1.200 is iets gemakkelijker te verteren, net als het stroomverbruik van 320 W. Andere even indrukwekkende statistieken zijn onder meer 16 GB GDDR6X-geheugen, draaiend op een 256-bit bus met 22,4 Gbps, wat zorgt voor maar liefst 736 GB/s aan effectieve geheugenbandbreedte. Dat alles betekent dat dit alles aankan wat je maar kunt bedenken, zelfs als je in 8K werkt.

Vergeet niet dat je ook een pc nodig hebt die krachtig genoeg is om een ​​RTX 4080 optimaal te laten werken - een top-CPU en een voeding van meer dan 750 watt, om nog maar te zwijgen van voldoende ruimte om het enorme volume van de kaart op te vangen.

Benefits

 • Snel en krachtig
 • Perfect voor 8K
 • Toekomstbestendig

Disadvantages

 • Dorstig 320W stroomverbruik
 • Vereist een krachtige pc

Weinig contant geld? Het goede nieuws is dat een fatsoenlijke grafische kaart voor videobewerking niet duur hoeft te zijn, en dat de GeForce RTX 3050 veel te bieden heeft tegen een betaalbare prijs.

Het zit een paar runs onder onze topkeuze RTX 3060 Ti in de grafische kaarthiërarchie van Nvidia, zowel qua videoweergavesnelheid als qua prijs. Het zal dus nooit de snelste prestatie leveren, maar je zult merken dat het behoorlijk goed werk levert voor videobewerking. Dat is zeker wat we ontdekten toen we de Acer Predator Helios 300-laptop testten, die standaard over een 3050 beschikt.

Toegegeven, de Nvidia GeForce RTX 3050 is niet de hoogst gespecificeerde grafische kaart. Maar het is goed genoeg voor de meeste videobewerkings- en weergavedoeleinden, en tegen de aanbevolen prijs biedt het over het algemeen een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Benefits

 • Betaalbare prijs
 • Geschikt voor videobewerking

Disadvantages

 • Niet de hoogste specificaties
 • Misschien moeilijk te vinden

De Nvidia GeForce GTX 1660 Super is de laagste die volgens ons acceptabel is in Nvidia’s huidige grafische kaartenreeks. Er zijn zelfs goedkopere kaarten verkrijgbaar, maar door hun tegenvallende prestaties zijn ze je geld gewoon niet waard.

De 1660 Super zou je een redelijke weergavesnelheid moeten geven als je met Full HD-beelden werkt, maar met ‘slechts’ 6 GB video-RAM aan boord zullen duurdere kaarten uit de RTX-serie een aanzienlijk voordeel hebben als je aan het bewerken bent 8K- of 4K-beeldmateriaal met hoge framesnelheid.

Zoals bijna alle grafische kaarten maken verschillende bordfabrikanten hun eigen varianten van de GTX 1660 Super, en tenzij je op zoek bent naar elke laatste frame per seconde aan gameprestaties, is het niet de moeite waard om extra uit te geven aan een in de fabriek overgeklokte versie.

Omdat hij meer een grafische kaart op instapniveau is, is het ook mogelijk om de GTX 1660 Super te vinden met een fysiek korter bordontwerp, waardoor hij geschikt is om in kleinere pc-behuizingen te passen, hoewel het koellichaam en de ventilatoreenheid meestal nog steeds de ruimte nodig hebben twee uitbreidingsbays op uw moederbord.

Benefits

 • Betaalbare prijs
 • Goede prestaties
 • Beschikbaar voor kleinere pc-torens

Disadvantages

 • Niet geweldig voor 4K- of 8K-opnamen
 • Niet geweldig met DaVinci Resolve

De kaarten van AMD zijn consistent langzamer dan hun Nvidia-tegenhangers voor videobewerking. Als je echter een Mac Pro-toren uit 2019 rockt en je grafische kaart wilt upgraden, is AMD je enige optie voor macOS.

Hoewel de topklasse 6900XT je iets meer coderingsprestaties zal geven in een Mac Pro, hangt er een aanzienlijk hoger prijskaartje aan dan de toch al dure 6800XT. Daarom is het een moeilijk prijsverschil om te rechtvaardigen, tenminste totdat de GPU-beschikbaarheid verbetert en de prijzen weer gevoeliger worden.

OPMERKING: zorg er voordat u koopt voor dat de specifieke merkvariant van de RX 6800 XT die u kiest korter is dan 310 mm, anders past deze niet in een Mac Pro uit 2019.

Benefits

 • Uitstekende keuze voor 2019 Mac Pro
 • Geweldig voor gamen

Disadvantages

 • Erg duur
 • Relatief hongerig naar macht

Nvidia biedt niet alleen zijn uitgebreide lijn GeForce grafische kaarten aan; er is ook het Quadro-assortiment. Waar GeForce-kaarten voornamelijk zijn ontworpen en op de markt worden gebracht voor gaming, zijn Quadro-kaarten gebouwd voor professionele toepassingen zoals wetenschappelijke berekeningen, 3D-weergave en, in mindere mate, videobewerking.

De Quadro RTX A4000 bevindt zich in het midden van het Quadro-assortiment, maar met snellere modellen met astronomische prijskaartjes zijn ze volledig gericht op commerciële kopers. De hardware van de grafische kaart in de RTX A4000 is vrijwel identiek aan die van de GeForce RTX 3070 Ti, die een adviesprijs heeft die ongeveer 40% goedkoper is dan die van de A4000, dus waarom zou je meer betalen voor een Quadro?

Welnu, voor videobewerking zal de overgrote meerderheid van de gebruikers prima een GeForce-kaart gebruiken. Het Quadro-assortiment biedt u verschillende verwerkingsvoordelen die vooral van pas komen bij wetenschappelijk werk en 3D-renderingwerk, maar het belangrijkste voordeel voor videobewerking zijn Quadro-specifieke videokaartstuurprogramma’s die zorgvuldig zijn geoptimaliseerd voor populaire videobewerkingsprogramma’s om eersteklas betrouwbaarheid te garanderen.

Als je bedrijfskritische beelden gaat bewerken en systeemstabiliteit daarom absoluut van het grootste belang is, is de Quadro RTX A4000 een uitstekende grafische kaart en is hij eigenlijk heel goed geprijsd voor een Quadro-kaart (vlaggenschip Quadro-kaarten kunnen je meer dan $ 10.000 opleveren! ). Als je echter geen totale betrouwbaarheid van de driver nodig hebt, is de eveneens snelle GeForce RTX 3060 Ti (bovenaan onze lijst) nog steeds de betere – en goedkopere – koop.

Benefits

 • Ontworpen voor stabiliteit
 • Zeer snel
 • Slanke koeler met één slot
 • Super energiezuinig

Disadvantages

 • Is extra betrouwbaarheid zo belangrijk?

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.