De 7 Beste RTX 4090 Grafische Kaart van 2023

NVIDIA’s RTX 4000-serie GPU’s kreeg niet het warmste welkom van de technische wereld, voornamelijk vanwege slechte prijzen. Vooral de 12 GB RTX 4080 kreeg wat luchtafweer voor zijn prijskaartje van 1200 euro.

Het RTX 4090-verhaal is echter iets anders, ook al heeft het een behoorlijk slechte prijs-per-prestatie vanwege zijn adviesprijs van 1600 euro. Desalniettemin is het ongetwijfeld nog steeds de snelste grafische kaart voor gaming ter wereld.

AMD’s RDNA 3 RX 7900 XTX biedt misschien veel meer waarde, maar de RTX 4090 is de juiste optie voor degenen die het beste van het beste willen.

Als u van plan bent 1600 euro of meer uit te geven aan een GPU zoals de 4090, moet u ervoor zorgen dat u een geschikt model aanschaft.

Dus, hier is een lijst met enkele van de beste RTX 4090 grafische kaarten!

MSI GeForce RTX 4090 Suprim X MSI GeForce RTX 4090 Suprim X Read More Bekijk op Amazon
Gigabyte AORUS Master GeForce RTX 4090 Gigabyte AORUS Master GeForce RTX 4090 Read More Bekijk op Amazon
ZOTAC GeForce RTX 4090 AMP Extreme AIRO ZOTAC GeForce RTX 4090 AMP Extreme AIRO Read More Bekijk op Amazon
MSI GeForce RTX 4090 Gaming X Trio MSI GeForce RTX 4090 Gaming X Trio Read More Bekijk op Amazon
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4090 OC Read More Bekijk op Amazon
PNY GeForce RTX 4090 XLR8 PNY GeForce RTX 4090 XLR8 Read More Bekijk op Amazon
Gigabyte GeForce RTX 4090 Windforce Gigabyte GeForce RTX 4090 Windforce Read More Bekijk op Amazon

Table of ContentsShow

The 7 De 7 Beste RTX 4090 Grafische Kaart van 2023 Reviews

De MSI SUPRIM RTX 4090 X is de meest premium variant van de GPU die momenteel door MSI wordt aangeboden. De SUPRIM-lijn heeft in korte tijd enorm aan populariteit gewonnen, dankzij het ongelooflijke ontwerp en de kenmerken van de kaarten in deze serie. De SUPRIM RTX 4090 X is geen uitzondering op deze trend.

MSI heeft voor deze RTX 4090-variant een buitengewoon forse 3,5-slots koeler op de printplaat geïnstalleerd. De SUPRIM RTX 4090 levert uitstekende thermische prestaties dankzij dit ontwerp van de Tri-Frozr 3S-koeler. Het is niet eenvoudig om de energieverslindende RTX 4090 GPU af te koelen, maar de SUPRIM heeft daar geen probleem mee. U kunt de kaart zelfs overklokken zonder u veel zorgen te hoeven maken over de temperatuur.

Naast de ruwe thermische prestaties van het enorme koellichaam, heeft MSI drie ventilatoren geïnstalleerd om te helpen bij het warmteafvoerproces. De TORX Fan 5.0 is de nieuwste editie van MSI’s unieke TORX-ontwerp en belooft tot 23% meer luchtstroom in vergelijking met een standaard GPU-ventilator volgens de beweringen van MSI. Afgezien van marketing zijn de ventilatoren uitzonderlijk stil en verplaatsen ze veel lucht bij lage toerentallen.

De SUPRIM-serie van MSI is altijd een beetje controversieel geweest op het gebied van esthetiek. Sommigen houden absoluut van de rauwe, agressieve ontwerptaal en scherpe hoeken, maar anderen hebben een hekel aan het ontwerp en willen iets eenvoudigers. Hoe u ook leunt, de SUPRIM X RTX 4090 zal zeker een spraakmakend stuk zijn en een opvallend onderdeel van uw pc-build.

MSI’s implementatie van RGB-verlichting is vrij uniek en zeer indrukwekkend in deze specifieke kaart. De voorkant van de metalen behuizing heeft drie RGB-strips naast de ventilatoren, die de kaart een heel uniek uiterlijk geven. Deze variant ziet er door de RGB-verlichting aan de voorzijde erg aantrekkelijk uit in een verticale GPU-houder.

Het stroombudget van de MSI SUPRIM X RTX 4090 is ook een beetje uitgebreid, waardoor je meer overklokruimte hebt. Bovendien wordt de kaart geleverd met een fabrieksboostklok tot 2640 MHz. Je krijgt ook Dual BIOS-ondersteuning, wat een geweldige functie is, vooral als je een GPU overklokt.

Een groot nadeel van de MSI SUPRIM X RTX 4090 is het extreem hoge prijskaartje. De RTX 4090 is al een erg dure GPU bij MSRP, maar de SUPRIM-variant vraagt een aanzienlijke premie boven de adviesprijs. Het is aan de potentiële koper om te beoordelen of de meerprijs het waard is voor een aftermarket-variant als de SUPRIM van MSI.

Alles bij elkaar genomen, is de MSI SUPRIM X RTX 4090 onze keuze voor de prijs voor beste overklok RTX 4090. Dankzij de unieke Tri Frozr 3S-koeloplossing en het uitgebreide stroombudget onderscheidt deze GPU zich van de massa als het gaat om overklokken.

Benefits

 • Erg stil
 • Geweldige out-of-the-box prestaties

Disadvantages

 • Beperkt tot 530W

Hoewel de marketing van Gigabyte over deze specifieke grafische kaart soms ronduit kinderachtig is, neemt dat niet weg dat de Gigabyte AORUS Master RTX 4090 een van de beste opties is die er zijn. Het is weer een high-end aftermarket-variant die je zou moeten overwegen als je op zoek bent naar de allerbeste RTX 4090 die er is.

De AORUS Master RTX 4090 blinkt uit in veel dingen en koeling staat waarschijnlijk bovenaan dat lijstje. De Windforce GPU-koeler van Gigabyte is verantwoordelijk voor de koeling van de RTX 4090 GPU en doet dat fantastisch. Gigabyte heeft een grote dampkamer gebruikt die direct in contact staat met de GPU-chip, evenals 13 koperen heatpipes samen om de warmteafvoer van de kaart te verbeteren.

De marketing van Gigabyte voor zijn fans is best komisch, maar de “Bionic Shark Fans” werken eigenlijk best behoorlijk. Hun vorm en ontwerp zijn aangepast om de luchtstroom en druk van de ventilatoren te verbeteren, allemaal in een positieve poging om de temperatuur te verlagen en de warmteafvoer te vergroten. Natuurlijk draait de middelste ventilator in de tegenovergestelde richting van de andere twee om turbulentie te minimaliseren.

Voor zo’n overweldigde aftermarket-GPU is de door Gigabyte geleverde fabrieksoverklok vrij minuscuul. De 2550 MHz boostclock van de AORUS Master RTX 4090 is slechts 30 MHz hoger dan de fabrieksklok, maar je krijgt met deze kaart wel veel overklokruimte. Het uitgebreide stroombudget en de verbeterde koeling van de AORUS Master RTX 4090 zouden je in staat moeten stellen om zijn potentieel te maximaliseren.

Een zeer uniek kenmerk van de RTX 4090 AORUS Master is dat Gigabyte een LCD-display aan de zijkant van de kaart heeft geïnstalleerd. Het display kan de GPU-temperatuur en andere informatie over de grafische kaart weergeven, en u kunt dit display ook aanpassen met uw eigen tekst, afbeeldingen en GIF’s. Het is een leuke kleine toevoeging aan een geheel ongeïnspireerd ontwerp.

Over het ontwerp gesproken, dit is een gebied waar de Gigabyte AORUS Master RTX 4090 plat lijkt te vallen. Esthetiek is een subjectieve aangelegenheid, maar de algemene mening over het ontwerp van deze kaart lijkt een beetje negatief. Ondanks de aantrekkelijke RGB-implementatie binnen de ventilatorsleuven, is de algehele kaart nogal saai en niet indrukwekkend qua beeld.

Dit is een volledig subjectieve aangelegenheid en het zou de aankoopbeslissing niet echt moeten beïnvloeden, tenzij het voor u het geval is. De kaart ziet er echt indrukwekkend uit als hij op een verticale houder is geïnstalleerd, dus die route is misschien de moeite waard om te verkennen voor de liefhebbers onder jullie.

Benefits

 • Koele en stille werking
 • Veel RGB-verlichting
 • Aanzienlijk energiebudget

Disadvantages

 • Premium prijskaartje

De beste variant van ZOTAC voor de RTX 4090 is de AMP Extreme AIRO, wat ondanks zijn onredelijk lange naam een zeer competente grafische kaart is. De AMP Extreme AIRO RTX 4090 valt in de premium prijsklasse en concurreert daarmee met de Gigabyte AORUS Master en ASUS ROG Strix RTX 4090 varianten.

De RTX 4090 is ook een van de beste grafische kaarten voor videobewerking, en deze ZOTAC-variant is daarop geen uitzondering.

Het koelsysteem dat is geïmplementeerd in de RTX 4090 AMP Extreme AIRO is een van de beste die we hebben gezien in elke RTX 4090-variant. Het koelsysteem “IceStorm 3.0” bestaat uit een 3,5-slots dikke heatsink-array met negen nauwkeurig bewerkte koperen heatpipes die direct contact maken met de GPU-chip. Hierdoor blijft de ZOTAC RTX 4090 AMP Extreme AIRO extreem koel, zelfs tijdens scenario’s met hoge belasting.

Als aanvulling op de koeloplossing hebben we drie ventilatoren met “Freeze Tech”-functies, wat in feite betekent dat ze meestal in stille modus werken en uitschakelen wanneer de GPU licht wordt belast. De centrale ventilator draait in de tegenovergestelde richting van de andere ventilatoren om turbulentie te verminderen, wat een veelvoorkomend thema is onder fans van deze high-end GPU’s.

ZOTAC levert deze RTX 4090 AMP Extreme AIRO-variant met een in de fabriek overgeklokte instelling van 2580 MHz, wat een respectabele standaardboost is ten opzichte van de voorraadklokken. U kunt de kaart echter handmatig overklokken met behulp van het extra stroombudget en de verbeterde koeling van deze specifieke variant. Zorg er wel voor dat je minimaal een 1000W voeding in je systeem hebt, want dat is wat ZOTAC aanbeveelt voor deze kaart.

Het ontwerp van de ZOTAC RTX 4090 AMP Extreme AIRO is een beetje polariserend. Hoewel het een unieke vorm heeft met een aantrekkelijke RGB-implementatie, ziet het er op het eerste gezicht ook een beetje onorthodox en onaantrekkelijk uit. De plastic omhulling van de kaart is meer gebogen dan hoekig, wat geen trend is die we gewend zijn van moderne grafische kaarten.

Benefits

 • Unieke RGB-implementatie
 • Indrukwekkende koeling
 • Stille ventilatoren

Disadvantages

 • Duur

MSI’s RTX 4090 Gaming X Trio is een high-end variant van de RTX 4090, maar het is iets redelijker dan hun SUPRIM-optie. De Gaming X Trio valt net onder die van de ASUS ROG Strix- en Gigabyte AORUS Master-opties, en de prijs weerspiegelt dit. Het is zeker geen goedkope kaart, maar wel relatief voordeliger.

Dezelfde variant werd ook geselecteerd in onze roundup voor de beste RTX 3060 grafische kaarten.

Wat indrukwekkend is aan de Gaming X Trio-variant, is dat MSI de meeste premiumfuncties van de SUPRIM-lijn heeft behouden. Het thermische ontwerp van de Tri Frozr 3 komt hier opnieuw naar voren en vormt de kern van de koeloplossing voor de RTX 4090 GPU in deze grafische kaart. De koeloplossing bestaat uit een dampkamerontwerp samen met acht koperen heatpipes die de warmte wegvoeren van de GPU.

MSI heeft ook drie TORX 5.0-fans op deze grafische kaart geïnstalleerd. Deze ventilatoren zijn enigszins aangepast en uniek in hun vorm en functie, wat resulteert in ongeveer 23% meer luchtstroom door de vinnen in vergelijking met reguliere GPU-ventilatoren (zoals beweerd door MSI). Marketingmateriaal opzij houdend, de ventilatoren zijn van hoge kwaliteit en leveren een stille ervaring, zelfs wanneer de kaart wat wordt belast.

Ook al is de MSI RTX 4090 Gaming X Trio niet de vlaggenschipvariant van de RTX 4090 van MSI, toch wordt hij af fabriek overgeklokt. De fabrieksboost van 2595 MHz verandert op geen enkele manier het spel, maar het brengt je naar een fatsoenlijk startpunt voor je handmatige overklokinspanningen. Deze kaart is een beetje beperkt in stroombudget in vergelijking met de SUPRIM-variant, dus verwacht geen records te breken.

Esthetisch gezien is de Gaming X Trio een knaller. Beeld is een subjectieve aangelegenheid, maar naar onze subjectieve mening is de RTX 4090 Gaming X Trio van MSI de best uitziende RTX 4090 op de markt. Het heeft een heel strak, hoekig ontwerp dat niet overdreven en ook niet flauw is. De waaiermantel heeft precies het juiste aantal karakterlijnen om deze kaart van de massa te onderscheiden.

Vooral de RGB-verlichting op deze bijzondere kaart maakt hem bijzonder. MSI heeft slechts drie diagonale RGB-lichtstrips aan de voorkant geleverd, die de kaart precies goed verlichten. Deze variant zou uitstekend geschikt zijn voor verticale GPU-montages dankzij de aantrekkelijke ventilatormantel. U kunt de RGB ook aanpassen met behulp van de MSI Mystic Light-software.

Benefits

 • Ongelooflijk ontwerp
 • Schitterende RGB-implementatie
 • Geweldige thermische prestaties

Disadvantages

 • Relatief prijzig

De TUF Gaming-serie van ASUS heeft zich altijd gericht op de middenklasse als het gaat om AIB-prijzen, en de RTX 4090-versie is daarop geen uitzondering. De ASUS TUF Gaming RTX 4090 OC is misschien niet zo flitsend of overdreven als zijn ROG Strix-broeders, maar hij doet zijn werk prima en biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Met de TUF Gaming-variant krijgt u een zeer competente koeloplossing dankzij het dampkamerontwerp dat door ASUS is geïmplementeerd. De kaart beslaat maar liefst 3,65 slots, wat zelfs dikker is dan de ASUS ROG Strix RTX 4090 op papier, en het grootste deel van die dikte wordt bedekt door het enorme koellichaam. De warmte van de GPU en geheugencomponenten wordt afgevoerd door het grote koellichaam dankzij talloze koperen heatpipes.

Het koellichaam wordt verder aangevuld met drie Axial tech-ventilatoren. Met deze generatie Axial Tech claimt ASUS een verbetering van 23% in luchtstroom in vergelijking met de vorige generatie dankzij een aangepast ontwerp. In feite zijn de ventilatoren erg stil en verplaatsen ze veel lucht door de koelribben, wat uiteindelijk de thermische prestaties van de kaart ten goede komt.

De TUF Gaming-serie is ook gericht op duurzaamheid, en voor dat doel gebruikt ASUS “militaire kwaliteit” 20K condensatoren op de printplaat die 20.000 uur meegaan bij 105 Celcius. Marketing aan de kant houden, dit kan de levensduur van de PCB-componenten zeker verlengen. ASUS levert deze kaart met een kleine fabrieksoverklok, aangezien de TUF Gaming RTX 4090 OC direct uit de doos een boost kan geven tot 2595 MHz.

Als het op beeld aankomt, is de ASUS TUF Gaming RTX 4090 niets bijzonders. Het thema van de hele serie draait om robuustheid en duurzaamheid, en dat is vrij duidelijk als je een blik werpt op het metalen exoskelet. Er is ook nauwelijks RGB-verlichting op de kaart, waarbij het enige stukje regenboog is geconcentreerd in het ASUS TUF-logo aan de uiterste rand van de kaart.

Dit is zeker geen kaart die je wilt vanwege het ontwerp of de esthetiek. Aan de andere kant is het echter ideaal voor gebruikers die een ingetogen en onopvallende RTX 4090-variant willen die alle prestaties levert, maar niet rechtstreeks uit een aflevering van My Little Pony lijkt. Gebruikers die een RTX 4090 in hun werkmachines willen installeren, kunnen naar deze variant kijken.

Benefits

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Hoge fabrieksoverklok

Disadvantages

 • Effen uiterlijk

PNY heeft een aantal uitstekende grafische kaartvarianten, ook al zijn ze niet zo bekend als de andere AIB’s op deze lijst. De PNY GeForce RTX 4090 24GB XLR8 Gaming VERTO EPIC-X RGB OC Triple Fan grafische kaart is misschien wel het meest vreselijk genoemde product dat er bestaat, maar het heeft veel positieve punten die opname in deze verzameling rechtvaardigen.

Overigens is de RTX 4090 ook een van de beste grafische kaarten voor VR, en de PNY-variant is er misschien wel de ideale keuze voor.

Net als de meeste RTX 4090-varianten op de markt, is de PNY RTX 4090 XLR8 (ja, zo gaan we hem noemen) uitgerust met een stevig koellichaam. Dit is nodig voor de RTX 4090 GPU omdat deze veel stroom kan trekken en vervolgens veel warmte kan afgeven, zelfs zonder handmatig overklokken. Het koellichaam met 3,5 sleuven voert uitstekend de warmte van de GPU af, in combinatie met verschillende koperen warmtepijpen.

Zoals verwacht heeft de XLR8 drie ventilatoren aan de voorkant die lucht door het koellichaam drijven om de warmte van de vinnen af te voeren. De middelste ventilator draait in de tegenovergestelde richting van de aangrenzende ventilatoren, waardoor turbulentie wordt verminderd en het luchtstroompatroon wordt verbeterd. De ventilatoren zijn relatief stil bij lage belasting, maar ze hebben de neiging om een beetje luid te worden als de kaart warmer wordt.

Deze specifieke variant is de meest premium optie voor de RTX 4090 van PNY en wordt daarom geleverd met een fabrieksoverklok. De standaard boostklok voor deze specifieke variant is 2565 MHz, wat niet zo hoog is als je het vergelijkt met de andere opties op de markt, maar je kunt het ook handmatig aanpassen. De kaart geeft je de vrijheid van handmatig overklokken dankzij de indrukwekkende koeling en het uitgebreide stroombudget.

Visueel is de PNY RTX 4090 XLR8 een van de meest unieke kaarten op de markt. Het doet niets bijzonders of onorthodoxs, maar het krijgt alle ontwerpelementen precies goed, wat je zelden ziet in een aftermarket-kaart. De voorkant van de kaart is bijzonder indrukwekkend dankzij de “X” gevormd door de diagonale RGB-lichtstrips, een ode aan de XLR8-branding van de kaart.

Over RGB gesproken, de implementatie van RGB-verlichting op deze kaart is buitengewoon indrukwekkend en goed doordacht. De RGB-strips aan de voorkant tillen de kaart gewoon naar een ander niveau wanneer deze op een verticale houder is geïnstalleerd. De esthetiek van deze variant levert hem de prijs op van de meest unieke RTX 4090 in onze verzameling.

De overgeklokte RTX 4090 XLR8 van PNY valt in de mid-range categorie met bijvoorbeeld de ASUS TUF Gaming RTX 4090. Dit betekent dat de waardepropositie van deze specifieke kaart behoorlijk indrukwekkend is, en het moet worden overwogen als je bereid bent om probeer PNY eens.

Benefits

 • Uniek ontwerp
 • Fatsoenlijke koeling

Disadvantages

 • Matige akoestiek

De Gigabyte GeForce RTX 4090 Windforce is het meest basale en barebones-aanbod van Gigabyte in de RTX 4090-serie. Deze variant is gericht op of in de buurt van MSRP en is ideaal voor die potentiële kopers die een RTX 4090-variant willen zonder meer uit te geven dan de prijs van de fabrikant. De lage prijspremie maakt de Gigabyte RTX 4090 Windforce onze keuze voor de beste budget RTX 4090 op de markt.

Ondanks zijn waardegerichte prijskaartje, beschikt de RTX 4090 Windforce over een solide koeloplossing die bestaat uit een grote dampkamer en acht composiet koperen heatpipes. Deze heatsink-assemblage is niet zo groot of zo efficiënt als die van premiumvarianten, maar het klaart zeker de klus. Het heeft enkele beperkingen als het gaat om overklokken, maar de temperaturen zijn prima onder standaardinstellingen.

Voor de luchtstroom gebruikt Gigabyte zijn “3D Active”-ventilatoren, dit zijn gewone grafische kaartventilatoren die je op vrijwel elke basisvariant kunt vinden. Ze zijn relatief stil wanneer de GPU laag wordt belast, maar de geluidsniveaus nemen aanzienlijk toe zodra de kaart zwaar wordt belast. Net als de meeste RTX 3000- en RTX 4000-aftermarket-varianten, duwt de derde ventilator lucht recht door het koellichaam en aan de andere kant naar buiten om de warmteafvoer te verbeteren.

De Windforce-variant heeft ondanks zijn budgetgerichte positionering op de markt toch enkele toffe features. Het heeft Dual BIOS-ondersteuning, wat handig kan zijn bij overklokken. Bovendien wordt het geleverd met een volledig metalen achterplaat, wat niet vanzelfsprekend is, vooral niet op budgetmodellen. Het wordt echter niet geleverd met fabrieksoverklok.

Esthetisch gezien heeft de RTX 4090 Windforce niet veel te bieden. Het is een vrij eenvoudige en ingetogen kaart, en hij heeft zelfs geen RGB-verlichting, wat vrij zeldzaam is op moderne GPU’s. De kaart ziet er helemaal niet slecht uit, maar het is niet voor die consumenten die liever hebben dat hun grafische kaarten wat meer persoonlijkheid en flair hebben.

Aan de andere kant past hij perfect bij een volledig zwarte build of in een werkstation-pc waar je er geen aandacht op wilt vestigen.

We hebben ook een vergelijkbare Gigabyte-variant geselecteerd in onze lijst met de beste RX 6800 grafische kaarten.

Het instapaanbod van Gigabyte is zeker iets om te overwegen als u op zoek bent naar een aftermarket-variant van de RTX 4090 zonder de bank volledig te verbreken. Ondanks dat het niet alle mooie functies heeft, is het een behoorlijk competente kaart die veel waar voor je geld kan bieden.

Benefits

 • Lage Prijs Premie
 • Basis ontwerp
 • Fatsoenlijke koeling

Disadvantages

 • Luide fans
 • Geen RGB-verlichting

Frequently Asked Questions

Kan de RTX 4090 4K uitvoeren?

De RTX 4090 kan zeker 4K draaien. Het is gericht op 4K-gaming met hoge verversingsfrequenties, dus je kunt zelfs 4K-gaming verwachten met 120 of 144 FPS als de game aan de lichtere kant is. De meeste moderne AAA-titels kunnen worden afgespeeld met 60 FPS bij 4K, zelfs bij Ultra-instellingen.

Waarom zijn er geen EVGA RTX 4090 grafische kaarten?

Er zijn geen EVGA RTX 4090 grafische kaarten omdat EVGA de samenwerking met Nvidia heeft beëindigd. Ze zullen geen aftermarket grafische kaarten meer maken op basis van Nvidia GPU’s. EVGA blijft hun oudere Nvidia grafische kaarten van vorige generaties ondersteunen

Kan RTX 4090 8K draaien?

De RTX 4090 kan sommige games op 8K draaien, maar niet op native resolutie. U moet DLSS 3.0 super-sampling inschakelen om de framerates te verhogen tot een afspeelbaar niveau bij 8K. Sommige oudere games kunnen mogelijk worden uitgevoerd met afspeelbare framerates met native resolutie als u bereid bent de grafische instellingen aan te passen.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.