De 7 Beste 50 inch tv's van 2023: Gids en Ranking

Onder de best verkochte televisies van dit jaar vinden we zeker de 50-inch tv’s. Deze toestellen maken het mogelijk om de beste resolutie in 4K te bieden, uiteraard samen met 55-inch tv’s die over high-end modellen beschikken zoals OLED’s en de gloednieuwe QD-OLED’s.

Neem een ​​paar minuten de tijd en lees verder om erachter te komen welke de beste 50-inch tv is.

Sony BRAVIA XR-50X90S Google TV 50″ 4K 2022
Sony BRAVIA XR-50X90S Google TV 50″ 4K 2022

Goede contrastverhouding

Natuurlijke afbeeldingen vol kleuren

Zeer lage invoervertraging

See on Amazon
Samsung QE50QN90B Smart TV 50″ Neo QLED
Samsung QE50QN90B Smart TV 50″ Neo QLED

Extreem helder paneel

Goede contrastverhouding

Natuurlijke afbeeldingen vol kleuren

See on Amazon
Samsung QE50Q60B Smart TV 50″ QLED 4K
Samsung QE50Q60B Smart TV 50″ QLED 4K

Paneel helder genoeg om buitenverlichting tegen te gaan

Goede contrastverhouding

Natuurlijke afbeeldingen vol kleuren

See on Amazon

Wat zijn de beste 50 inch tv’s?

Hier is de ranglijst van de beste 50-inch tv’s:

 1. Sony BRAVIA XR-50X90S Google TV 50″ 4K 2022
 2. Samsung QE50QN90B Smart TV 50″ Neo QLED
 3. Samsung QE50Q60B Smart TV 50″ QLED 4K
 4. Philips 50PUS8507 Android TV 50″ met Ambilight
 5. TCL 50C639 Google TV 50” 4K QLED 2022
 6. Xiaomi F2 Smart Fire TV 50″ 4K 2022
 7. Samsung 50AU7190 Smart TV 50″ 4K

Table of ContentsShow

The 7 De 7 Beste 50 inch tv's van 2023: Gids en Ranking Reviews

Van alle televisies in deze ranglijst kunnen we zeggen dat de Sony BRAVIA KD-50X90S de beste 50-inch Smart TV ooit is.

De BRAVIA KD-50X90S volgt het minimalistische ontwerp van Sony met twee omgekeerde Y-vormige steunvoeten aan het uiteinde en vrij dunne frames aan drie zijden. De materialen waarmee de X90S is ontworpen zijn van goede kwaliteit, naast het feit dat ze gerecycled zijn en een lagere milieu-impact hebben.

Dankzij de geheel nieuwe XR-processor van Sony is dit model, samen met andere in de BRAVIA-serie voor 2022, ’s werelds eerste tv met cognitieve intelligentie. Dit analyseert de inhoud en herschept ze door de luister- en kijkmethoden van het menselijk brein te repliceren.

In tegenstelling tot de meeste mid-range tv’s met een Direct of Edge LED-achtergrondverlichting, beschikt de Sony X90S over een Full Array LED die het dimmen aanzienlijk verbetert en zwarte kleuren nauwkeurig en rijk aan diepte weergeeft.

Om de kleurweergave van afbeeldingen te verbeteren, wordt de TRILUMINOS PRO-technologie geïntroduceerd, die kleuren een realisme geeft dat levendigheid, verzadiging en helderheid verbetert. Alsof dat nog niet genoeg is om je te overtuigen, gebruikt Sony een unieke database om beelden van lage resolutie te verwerken en om te zetten naar de beste in 4K.

De audiosector, hoewel niet perfect, biedt compatibiliteit met Dolby Atmos en X-Balanced Speaker waarmee je een multidirectionele audio-ervaring kunt creëren die bijna identiek is aan die van de bioscoop. Als liefhebbers van films en videogames waren we dol op de audiovisuele onderdompeling die deze tv weet te bieden, nog beter in combinatie met een soundbar.

Door de hoge verversingssnelheid van het paneel speel je compatibele games op PS5 en Xbox Series X tot 4K@120Hz. De vrijwel onmiddellijke responstijd zorgt voor responsieve en soepele gameplay, met Auto Low Latency Mode (ALLM) en Variable Refresh Rate (VRR).

Zoals vermeld aan het begin van de paragraaf, vindt u ook de interface die overschakelt van Android TV naar Google TV bijgewerkt. De nieuwe interface is nog steeds gebaseerd op Android, maar er zijn interessant nieuws en verschillen tussen Google TV en Android TV.

Benefits

 • Goede contrastverhouding
 • Natuurlijke afbeeldingen vol kleuren
 • Zeer lage invoervertraging
 • Ideaal voor next-gen consoles
 • Compatibel met Apple AirPlay 2

Disadvantages

 • Extreem duur

Terwijl andere formaten veel meer keuze bieden, is de Samsung QE50QN90B Neo QLED absoluut de beste 50-inch mini led-tv van dit jaar.

De Samsung QN90B heeft een ongelooflijk modern design, met dunne randen en een zeer elegante metalen centrale standaard. Afgezien van de steun, die kleiner is, is de esthetiek identiek aan het model dat eraan voorafging (de QN90A).

De Samsung QN90B staat garant voor zeer heldere beelden in elke situatie, ongeacht het type content dat je gaat afspelen of de helderheid in de kamer.

Hoewel Samsung Dolby Vision nog steeds niet ondersteunt, worden de beelden, vanwege het feit dat voor dit formaat betaling van de licentie aan de fabrikant vereist is, nog steeds weergegeven met ongelooflijk levendige kleuren.

Hoewel het contrast niet vergelijkbaar is met een OLED-tv, verduistert Local Dimming de scènes perfect dankzij de precisie waarmee de Mini-LED’s worden beheerd. Door de Game-modus te activeren, is deze dimfunctie echter niet zo perfect als bij het afspelen van een film.

In het gamingveld blijven, in tegenstelling tot de andere grotere formaten van de QN90B, ondersteunt de 50 inch (samen met de 43 inch tv) de verversingssnelheid tot 144 Hz met VRR voor pc en 120 Hz voor nieuwe generatie consoles zoals PlayStation 5 en Xbox-serie X.

Het slimme platformscherm van Tizen OS ziet er nog steeds erg rommelig en niet zo perfect uit als dat van Android TV of WebOS. In plaats daarvan heeft het drie compatibele stemassistenten, namelijk: Alexa, Google Assistant en Samsung’s Bixby. Daarnaast is het mogelijk om een ​​iPhone met de tv te verbinden via Apple AirPlay 2 technologie.

Benefits

 • Extreem helder paneel
 • Goede contrastverhouding
 • Natuurlijke afbeeldingen vol kleuren
 • Zeer lage invoervertraging
 • Ideaal voor next-gen consoles

Disadvantages

 • Niet perfect lokaal dimmen in gamemodus

De Samsung Q60B is waarschijnlijk de beste 50-inch QLED-tv die momenteel op de markt is, niet dat er een enorme keuze is in het exacte 50-inch formaat, maar het is zeker beter dan andere modellen die Quantum Dot gebruiken zonder Mini LED.

Op de platte voetjes na is het ontwerp praktisch identiek aan dat van zijn voorganger. Het ziet er daarom beslist elegant uit en hoewel het scherm redelijk aan de kast blijft hangen, is het toch stabiel.

De beeldkwaliteit lijkt over het algemeen goed te zijn. Hoewel Local Dimming niet aanwezig is, geeft de Samsung Q60B diepzwarte kleuren weer met een uitstekende uniformiteit. U zult zeker genieten van de contrastverhouding die wordt gereproduceerd bij weinig licht.

Tegelijkertijd zijn de beelden ook uitstekend in lichte kamers, omdat de hoge piekhelderheid en het discrete beheer van reflecties het omgevingslicht kunnen tegengaan. Het enige nadeel is waarschijnlijk de smalle kijkhoek die de beeldkwaliteit in een grote opstelling zou kunnen bederven.

QLED-technologie maakt gebruik van Quantum Dots om de levendigheid en het realisme van de gereproduceerde kleuren te behouden. Dolby Vision wordt echter niet ondersteund en dit kan een reden zijn om voor andere tv’s dan Samsung te kiezen.

De slimme functies zijn toegankelijk via het scherm van het eigen Tizen-besturingssysteem waarmee u, naast een uitgebreide catalogus met applicaties, de tv vanaf uw smartphone kunt bedienen met de SmartThings-app.

Hoewel er geen HDMI 2.1-poort is, zijn er toch enkele gamefuncties. Het heeft zelfs de ALLM om automatisch over te schakelen naar de spelmodus zodra de console is gestart en de Super Ultrawide GameView die het scherm kan uitbreiden van 16: 9 naar 21: 9, of zelfs 32: 9.

Benefits

 • Paneel helder genoeg om buitenverlichting tegen te gaan
 • Goede contrastverhouding
 • Natuurlijke afbeeldingen vol kleuren
 • Zeer lage invoervertraging
 • Compatibel met Apple AirPlay 2

Disadvantages

 • Verversingssnelheid van 60 Hz
 • Geen HDMI 2.1-poort

Een van de beste alternatieven als je op zoek bent naar de beste 50 inch tv voor films, maar ook naar een van de beste 50 inch tv’s, is de Philips50PUS8507.

Ambilight-technologie, waar het toestel zijn naam aan ontleent, is de belangrijkste reden waarom velen besluiten om deze tv te kopen. Deze technologie projecteert de kleuren van het scherm op de muur, door middel van speciale intelligente LED’s die op het achterframe zijn geplaatst, waardoor de visuele ervaring wordt gemaximaliseerd en de ogen worden verlicht.

Hoewel de Philips P5 een geweldige processor is, is het hetzelfde cadeau van de vorige generatie. Dus, althans in dit opzicht, zijn er geen grote verbeteringen. De beelden worden echter optimaal verwerkt met vrij diepe zwarttinten en natuurlijke huidtinten.

Het belangrijkste is dat het alle HDR-formaten ondersteunt, inclusief HDR10+ en Dolby Vision, die dynamische metadataverwerking verwerken. Hoewel beelden beter worden beheerd op duurdere modellen, zoals op 48-inch televisies, is het resultaat beslist goed voor de referentiecategorie.

Qua audio integreert deze Philips-tv DTS Play-Fi-technologie waarmee u luidsprekers in elke kamer kunt aansluiten (uiteraard compatibele). Zo kun je bijvoorbeeld het nieuws blijven luisteren terwijl je een hapje aan het bereiden bent in de keuken.

Hoewel het geen tv is die we aanbevelen voor gamen, biedt deze Philips-tv de nieuwste HDMI 2.1-connectiviteit en schakelt hij automatisch over naar een lage latentie-instelling wanneer je games gaat spelen op de console. Bovendien ondersteunt het ook VRR voor een soepele en snelle gameplay. Het paneel heeft echter een maximale frequentie van 60Hz, waardoor je met de nieuwe PS5 en Xbox Series niet met hoge verversingssnelheden speelt.

De Smart-functies mochten zeker niet ontbreken, maar dit keer met de versie van Android TV 11 en de grafische interface van Google TV. Het besturingssysteem is erg vloeiend en geeft je toegang via de fysieke toetsen van de afstandsbediening of de spraakopdrachten van Google Assistant.

Benefits

 • Goede algehele beeldkwaliteit
 • Meeslepende ervaring met Ambilight
 • Het ondersteunt alle HDR-formaten
 • Ingebouwde Google Chromecast

Disadvantages

 • Verversingssnelheid van 60 Hz

Terugkerend naar de Quantum Dot-apparaten, geloven we in plaats daarvan dat de TCL 50C639 de beste 50-inch tv is voor wat betreft prijs-kwaliteitverhouding. Naast QLED-technologie is dit model uitgerust met het Android-besturingssysteem met Google TV-interface.

Het ontwerp van deze TCL is elegant en modern. Omdat het een frameloos model is, zijn de frames aan drie zijden praktisch onzichtbaar, terwijl de onderste in aluminium iets dikker is en het TCL-logo in het midden herbergt en dat van ONKYO aan de rechterkant.

Ondanks dat het een tv is met een betaalbare prijs, overtreft de beeldkwaliteit al onze verwachtingen. Het is zelfs prettig om inhoud in 4K te bekijken met de mogelijkheid om te profiteren van de ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+. Juist wat dat betreft is de tv erg compleet met alle ondersteunde HDR-formaten.

QLED-technologie, evenals op het door Samsung geproduceerde model, geeft de beelden een vleugje schittering waardoor de kleuren zeer levendig en intens zijn. De contrastverhouding is niets om van te springen, maar het heeft een acceptabele diepte van zwarttinten voor de prijs waarvoor het wordt verkocht.

Hoewel het drie HDMI 2.1-poorten heeft waarmee je kunt profiteren van sommige spelfuncties, wordt VRR niet geleverd op het 50-inch formaat. Die heeft ook een maximale verversingssnelheid van 60Hz en is zeker niet ideaal als je op zoek bent naar een tv voor PS5 of erger nog, een Xbox Series X tv.

De Android 11-versie maakt de nieuwe grafische interface van Google TV bruikbaar, waarvan we ons herinneren dat deze alleen aanwezig is op Sony- en TCL-televisies. Je kunt je telefoon ook met je tv verbinden via de ingebouwde Google Chromecast.

Benefits

 • Paneel helder genoeg om buitenverlichting tegen te gaan
 • Natuurlijke afbeeldingen vol kleuren
 • Het ondersteunt alle HDR-formaten
 • Ingebouwde Google Chromecast

Disadvantages

 • Verversingssnelheid van 60 Hz
 • Lage contrastverhouding met slechte zwarte uniformiteit

Xiaomi F2 is de beste 50-inch tv met FireOS, hetzelfde besturingssysteem dat aanwezig is in de nieuwste generatie Fire TV-sticks. Het is een instap-tv met als sterk punt de prijs, dus de algehele kwaliteit van het product is, zij het enigszins, lager dan die van de vorige modellen.

De elegante ‘unibody’ metalen structuur wordt ondersteund door twee steunvoeten die aan het uiteinde van het paneel zijn geplaatst, waardoor het ontwerp nog overtuigender wordt. De frames zijn aan drie zijden praktisch onzichtbaar, terwijl, zoals in het vorige geval, het onderste frame dikker is met in het midden het bedrijfslogo en rechts dat van Fire TV.

Op Xiaomi F2 vind je geen erg levendige kleuren of perfecte zwarttinten, maar over het algemeen is het beeld erg goed. Er zijn geen visuele artefacten, of in ieder geval niet zo waarneembaar als op andere instap-tv’s, wat goed is omdat het kijken een plezier zal maken.

MEMC-technologie (Motion Estimation, Motion Compensation) voegt kunstmatig enkele frames toe tussen de originele frames, zodat inhoud tot 60 Hz vloeiender kan worden gereproduceerd. Meer informatie vind je echter in onze review van Xiaomi F2.

Omdat het een medium-low-end tv is, vind je geen ondersteuning voor HDR-formaten met dynamische verwerking zoals HDR10+ en ook niet met Dolby Vision. Door de goede resolutie in 4K heb je echter al een beeld met een resolutie die vier keer hoger is dan Full HD.

Het besturingssysteem dat is geïntegreerd in de Xiaomi F2 is het belangrijkste kenmerk waarvoor dit apparaat wordt gewaardeerd. Zoals eerder vermeld, heeft het in feite dezelfde FireOS die aanwezig is in de Fire TV-stick waarmee je kunt communiceren met Alexa of de iPhone kunt verbinden met de tv via Apple AirPlay 2-technologie.

Benefits

 • Goede algehele beeldkwaliteit
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Compatibel met Apple AirPlay 2

Disadvantages

 • Verversingssnelheid van 60 Hz
 • Geen dynamisch HDR-formaat

Als je ten slotte op zoek bent naar de beste goedkope 50 inch tv, dan is de Samsung UE50AU7190 de beste keuze. Het is een toestel dat ondanks de goedkope prijs toch kwalitatief goed blijft qua audiovisuele beleving.

Het ontwerp blijft identiek aan alle andere Samsung-tv’s uit het middensegment, met vrij dunne en uniforme randen aan alle vier de zijden. De steunpoten zijn, ondanks dat ze zijn gemaakt van materialen van lage kwaliteit, functioneel en houden de tv stevig op de kast.

De beeldkwaliteit is uitstekend, zoals bij alle televisies van Samsung. In tegenstelling tot high-end modellen heeft het een niet-Quantum Dot LED-achtergrondverlichting met kleuren die minder helder zijn dan dezelfde apparaten die twee keer zo duur zijn.

De contrastverhouding is niet erg hoog, waarbij zwarte kleuren niet zo perfect zijn als op andere 50-inch 4K-tv’s. Ondanks deze aspecten kunt u met de 4K-resolutie van de Samsung EU50AU7190 vanaf het eerste begin zeer gedefinieerde en goed gekalibreerde beelden reproduceren.

Het is een Smart TV met het eigen systeem van Samsung, oftewel het Tizen OS. Hoewel het een goed besturingssysteem is met veel beschikbare Apps, lijkt de processor veel functies zoals het wisselen van zender en het overschakelen van de ene App naar de andere niet snel te kunnen verwerken. Afgezien van een paar kleine compromissen, is de tv in elk opzicht geweldig.

Benefits

 • Goede algehele beeldkwaliteit
 • Economisch

Disadvantages

 • Verversingssnelheid van 60 Hz
 • Geen dynamisch HDR-formaat
 • Geen HDMI 2.1-poort

Hoe kies je een 50 inch tv?

Voordat we verder gingen met het lezen van het artikel, dachten we dat we je moesten uitleggen wat je moet controleren en hoe je een 50-inch tv kiest. Maak je geen zorgen, we hebben samengevat zonder ingewikkelde terminologie en lange saaie paragrafen.

Dit is wat u moet controleren voordat u een 50-inch tv koopt:

 • Resolutie: Gezien de grootte van een 50 inch tv mag de resolutie niet lager zijn dan 4K. Mocht je ‘aanbiedingen’ van Full HD TV tegenkomen, bijvoorbeeld in supermarkten of winkelcentra, dan raden we ten zeerste af om deze te kopen.
 • HDR: deze specifieke technologie verhoogt het contrast en de diepte van kleuren. Tegenwoordig zijn er verschillende HDR-formaten, de meest geavanceerde tv’s zijn compatibel met alle formaten, inclusief HDR10+ en Dolby Vision.
 • Smart-functionaliteit: naast het controleren of het Smart is, voert u nog een controle uit en controleert u of de apps van uw interesse compatibel zijn met het besturingssysteem van de tv die u wilt kopen.
 • Design: 50 inch tv’s blijven niet onopgemerkt. Kies dus naast functies er een die u esthetisch mooi vindt en die bij uw interieur past.
 • Afmetingen: Controleer altijd de afmetingen van je tv. Niet alle 50-inch tv’s hebben kleine frames of ruimtebesparende voetjes. Een maat die niet geschikt is voor je tv-meubel kan reden zijn voor retournering.
 • Poorten en ingangen: Controleer voordat u een tv koopt of deze alle ingangen heeft die u nodig heeft.

Gevolgtrekking

50-inch tv’s hebben alle benodigdheden om perfect in de woonkamer of in grote slaapkamers te plaatsen. Ze zijn in feite een kruising tussen kleine televisies en televisies die te omvangrijk zijn.

De prijs van deze apparaten is, zoals je hebt gezien, voor iedereen betaalbaar. Als je je tv wilt moderniseren: alle 50-inch tv’s in deze ranglijst hebben al DVB-T2 ingebouwd.

Frequently Asked Questions

Wat zijn de afmetingen van 50 inch tv's?

Een 50-inch tv is 127 cm diagonaal, 111 cm breed en 62 cm hoog (exclusief randen en voet).

Hoeveel kost een 50 inch tv?

De prijs van 50-inch tv’s varieert van € 350 tot bijna € 1.000 voor de meest geavanceerde toestellen.

Zijn er 50-inch OLED-tv's?

Nee, helaas zijn er geen OLED-tv’s in het exacte 50-inch formaat. U kunt echter 48-inch en 55-inch OLED-tv’s vinden die ongeveer even groot zijn.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.