De 7 Beste Camera voor Vogelfotografie van 2023

Het hebben van de juiste camera voor vogelfotografie zal u veel kopzorgen besparen wanneer u foto’s van de vogelsoort probeert vast te leggen. Hoewel het een eenvoudig genre lijkt, heeft het zijn eigen specifieke uitdagingen. Je moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn, de juiste lens voor de taak hebben en een camera kiezen die snel genoeg is om de foto’s precies op het juiste moment te maken.

Als je het goed doet, kun je echt prachtige foto’s maken. De beste camera’s voor vogelfotografie zorgen ervoor dat uw geduld beloond wordt.

Canon EOS R7 Canon EOS R7 Read More Bekijk op Amazon
Canon EOS R3 Canon EOS R3 Read More Bekijk op Amazon
Nikon Z9 Nikon Z9 Read More Bekijk op Amazon
Nikon Z50 Nikon Z50 Read More Bekijk op Amazon
Sony a7 IV Sony a7 IV Read More Bekijk op Amazon
Sony a1 Sony a1 Read More Bekijk op Amazon
Sony a6400 Sony a6400 Read More Bekijk op Amazon

Table of ContentsShow

The 7 De 7 Beste Camera voor Vogelfotografie van 2023 Reviews

Voor degenen die nieuw zijn in fotografie, is Canon’s EOS R7 een geweldige optie. Het heeft een 32,5 MP APS-C-sensor, waardoor je voldoende resolutie hebt en toch enkele voordelen van de APS-C-sensor krijgt. U kunt wat geld besparen op telelenzen, omdat u er niet zo lang mee hoeft te doen, dankzij de cropfactor van 1,6x. De Canon RF100-400mm F5.6-8 is USM geeft je bijvoorbeeld het equivalent van 160-640 mm, wat echt een ideaal bereik is voor vogelfotografie.

Een ander kenmerk dat geweldig is voor vogelfotografen, is de snelle 30 fps bij onbewerkte opnamen met de elektronische sluiter. De buffercapaciteit is met slechts 41 frames niet geweldig, maar je kunt dat verhogen tot 126 frames als je in orde bent met het fotograferen van jpegs.

Als u een upgrade uitvoert van een DSLR naar deze spiegelloze optie, zult u zeer tevreden zijn met de autofocus. Het heeft automatische onderwerpdetectie en doet uitstekend werk bij het vinden van een vogelperspectief, zelfs als het klein is. Er is ook autofocus-tracking. De camera doet geweldig werk door de focus op het onderwerp te houden, zelfs als het het kader verlaat en weer terugkomt.

Als je video’s van vogels wilt bekijken, is de R7 geschikt voor 4K-video tot 60p. Of u kunt oversamplen naar 7K bij 30p voor nog meer details. Voor slow motion wordt 120p ondersteund wanneer je de kwaliteit verlaagt naar full HD.

Het lichaam is stof- en vochtdicht, dus je hoeft je geen zorgen te maken tijdens je meer avontuurlijke vogeltochten. En er zijn twee geheugenkaartsleuven, zodat u tijdens het fotograferen automatisch een back-up van uw foto’s en video’s kunt maken op een tweede kaart. Het is een goed afgeronde camera met veel leuke functies, ongeacht je niveau, en hij heeft een meer beginnersvriendelijke prijs.

Benefits

 • Snelle burst-opnamen
 • Hoge resolutie voor een crop sensor
 • Crop sensor geeft je lenzen meer bereik

Disadvantages

 • Buffercapaciteit is niet geweldig
 • Elektronische zoeker kan beter

De EOS R3 is Canon’s sport- en natuurspecifieke high-end spiegelloze camera. Het is in wezen de spiegelloze opvolger van de Canon 1D X Mark III en heeft een vergelijkbare lay-out van de knoppen aan de achterkant. Als je overstapt van een Canon DSLR naar de R3, geeft de body je een prettig vertrouwd gevoel, zij het met minder gewicht. En net als zijn DSLR-tegenhanger heeft hij een robuuste weerbestendige afdichting voor je grotere avonturen.

Hoewel veel spiegelloze camera’s zich hebben gericht op kleine, compacte ontwerpen, koos Canon ervoor om een grotere behuizing met een geïntegreerde verticale handgreep te behouden. De grotere behuizing maakt een LP-E19-batterij met hoge capaciteit mogelijk, die een betere batterijduur biedt dan andere spiegelloze camera’s. Als je een lange dag fotografeert of veel video’s gaat maken, wil je natuurlijk een tweede batterij bij de hand hebben, maar hij kan veel aan. En het hebben van een reserve is gemakkelijk als je al een Canon DSLR hebt, zoals de EOS-1D X Mark II of Mark III, omdat deze dezelfde batterij gebruikt.

In de robuuste behuizing zitten enkele indrukwekkende functies, zoals 30 fps voor maximaal 150 onbewerkte frames bij gebruik van de elektronische sluiter. Dat is een enorme buffercapaciteit voor zulke grote bestanden. En met de elektronische sluiter kun je een sluitertijd tot 1/64.000 sec krijgen, zodat je snel bewegende vogels kunt vastleggen. Het is ook geen flauw idee als het op video aankomt, met opties voor 6K 60p en 4K 120p, beide met Canon Log 3.

We zouden nalatig zijn als we het niet hadden over de autofocusmogelijkheden van de R3. Het is echt ronduit geweldig. Het kan vogels herkennen, hun ogen detecteren en ze met fenomenaal succes volgen. Misschien wel het meest interessant is Canon’s Eye Control AF. De camera kan in de zoeker detecteren waar je naar kijkt en het autofocuspunt automatisch naar die plek verplaatsen. Het zal sneller zijn dan handmatig een plek selecteren, wat cruciaal is bij het omgaan met vogels. Fotografen hebben gezegd dat het bijna onmogelijk is om het autofocussysteem te laten struikelen, zelfs bij lastige lichtomstandigheden.

Hoewel er veel dingen leuk zijn aan de R3, geven sommigen misschien nog steeds de voorkeur aan een DSLR-formaat. Als dat voor jou het geval is, is de 5D Mark IV nog steeds een uitstekende camera die de taak aankan.

Benefits

 • Uitstekende autofocus
 • Snelle burst-opnamen

Disadvantages

 • 24MP is misschien te laag voor sommige professionals

Nikon was een beetje laat met het spiegelloze spel op professioneel niveau, maar ze raakten het park uit toen ze eindelijk op de plaat stapten. Net als Canon kozen ze ervoor om vast te houden aan een DSLR-achtige body met een geïntegreerde verticale grip. Hij is nog steeds kleiner dan zijn DSLR-voorganger, de D850, maar ligt nog steeds comfortabel in de hand, zelfs met grote lenzen.

Nikon was de eerste die een mechanische sluiter afschafte en volledig vertrouwde op een elektronische sluiter, die tot 1/32.000 sec. Hierdoor is de camera stil tijdens het fotograferen, perfect voor het fotograferen van vogels. Maar u kunt een sluitergeluid inschakelen als u die klik mist. Het ontbreken van een mechanische sluiter maakte ruimte vrij voor een speciaal sensorscherm, dat automatisch sluit wanneer de camera uit staat. Het helpt je sensor te beschermen tegen stof, wat vooral handig is bij het verwisselen van lenzen.

Hoewel de 20 fps lager is dan Canon’s R3, is de buffercapaciteit aanzienlijk hoger. Met maximaal 1000 frames bij onbewerkte opnamen is het min of meer onbeperkt in praktische toepassing. Een ander uniek voordeel van Nikon is hun Pre-Release Burst-instelling die Nikon heeft toegevoegd in de firmware 2.0-update. Hiermee kan de camera beelden vastleggen tot een seconde voordat u op de ontspanknop drukt. Het kan frustrerend zijn om de juiste timing te krijgen bij het fotograferen van bewegende onderwerpen, en dit geeft je een waardevolle bescherming voor die kritieke momenten.

De Z9 heeft een veel hogere resolutie dan de Canon EOS R3, wat veel professionele fotografen zullen waarderen. Je hebt meer bewegingsruimte met bijsnijden, wat handig is bij vogelfotografie. U hoeft zich geen zorgen te maken dat u superstrakke composities in de camera krijgt en er vervolgens een vogel uit laat komen, maar u kunt in plaats daarvan wat ruimte geven en later bijsnijden.

Als je liever bij een DSLR blijft, is de D850 nog steeds een krachtpatser van een camera voor natuurfotografie. En hij is aanzienlijk goedkoper dan de Z9, wat betekent dat je een professionele camera kunt krijgen voor een lagere prijs.

Benefits

 • Uitstekende autofocus
 • Alleen elektronische sluiter voor geruisloos fotograferen
 • Hoge resolutie

Disadvantages

 • Achterscherm is niet volledig scharnierend

Als je op de spiegelloze trein wilt springen, maar geen dure, full-frame versie wilt, is de Z50 een goede keuze. Omdat het een crop-sensor is, kun je profiteren van de 1,5x crop-factor voor meer bereik op telelenzen. Helaas heeft Nikon niet veel spiegelloze lenzen uitgebracht voor zijn DX-formaat, dus je zult moeten vertrouwen op DSLR-lenzen en een converter of FX-lenzen. Als je van plan bent om op een dag te upgraden naar full-frame, is dat misschien prima, maar het is niet voor iedereen ideaal.

Het lichaam is extreem licht van gewicht met slechts 4,76 gram. Zware telelenzen zijn misschien een beetje onhandig uitgebalanceerd, maar vanwege het kleine formaat is het perfect voor op reis. En hij is weerbestendig voor meer bescherming tijdens je reizen. Daarnaast heeft Nikon een nieuwe EN-EL25-batterij van 1120 mAh geïmplementeerd, die een solide batterijduur biedt zodat u langer kunt blijven fotograferen.

De Z50 is geschikt voor 4K met 30 fps of full HD met 120 fps voor slow-motionbeelden van vogels. U kunt video’s in de camera ook bijsnijden en er effecten aan toevoegen als u uw inhoud sneller wilt delen. Voor burst-opnamen is de Z50 slechts in staat tot 11 fps met een buffercapaciteit van 30 onbewerkte bestanden. Dat is helaas een stuk langzamer dan andere in zijn klasse. Maar het heeft een uitstekend dynamisch bereik, dus als u onderbelicht moet worden om de foto te maken bij weinig licht, hoeft u zich minder zorgen te maken over ruis.

De autofocus is solide voor zijn klasse, met gezichts- en oogdetectie en het volgen van onderwerpen. Het is niet zo snel als andere camera’s, maar het is nog steeds snel genoeg voor de meeste toepassingen. Hoewel het op geen enkele manier een topcamera is, is het een uitstekende kleine body voor een geweldige prijs.

Benefits

 • 4K-video
 • Zeer lichtgewicht en compact
 • Weerbestendig

Disadvantages

 • Enkele UHS-I-kaartsleuf
 • Burst-opnamen zijn niet erg snel

Sony’s vierde generatie van zijn a7-serie bracht waardige upgrades voor een reeds succesvolle camera. Het is een echte hybride optie, met uitstekende kwaliteit en functies voor zowel video- als fotowerk. Als je een vogelliefhebber bent en beide soorten inhoud wilt maken, is deze camera een werkpaard voor jou.

Een ding dat geweldig is aan deze Sony-camera, is dat hij zo aanpasbaar is. Wat vroeger bijvoorbeeld de belichtingscompensatieknop op de a7 III was, is nu ongemarkeerd en kan worden ingesteld op verschillende bedieningselementen naar keuze. En er zijn tal van andere aanpassingsknoppen rond de camera om hem echt af te stemmen op uw opnamestijl.

Sony is toonaangevend op het gebied van autofocus en bleef dit doen met deze bijgewerkte camera. Het heeft, wat Sony noemt, Real-time Tracking AF, waarmee je op het scherm kunt tikken om je onderwerp te selecteren en vervolgens de ontspanknop half kunt indrukken om te vergrendelen. De focus blijft betrouwbaar op uw onderwerp, ongeacht waar het zich beweegt. Ik vond de focus een beetje kieskeurig in lastige lichtomstandigheden bij het maken van foto’s, waardoor ik meer tussen instellingen moest schakelen dan ik zou willen. Maar voor vogelfotografie, waarbij je waarschijnlijk lange tijd op één plek bent, zou dat niet zo’n probleem moeten zijn.

Sony biedt een lossless raw-indeling als u de meeste verwerkingsflexibiliteit wilt. Helaas zakt de burst-modus naar 6 fps als je die kwaliteit wilt. Anders krijg je 10 fps, wat in lijn is met zijn concurrenten. En de buffercapaciteit is 828 onbewerkte frames, meer dan genoeg voor elke situatie.

Benefits

 • Lichtgewicht body met goede ergonomie
 • Uitstekende videokwaliteit

Disadvantages

 • Burst rate kan beter

Sony’s a1 is een echte krachtpatser. Het heeft over de hele linie indrukwekkende, toonaangevende specificaties. Het heeft een enorme 50,1 MP-sensor die resulteert in een prachtige beeldkwaliteit. Die hoge resolutie geeft je ook veel flexibiliteit bij het bijsnijden. En met de elektronische sluiter kun je 30 onbewerkte frames per seconde krijgen met de volledige 50,1 MP, op voorwaarde dat je het compressieformaat met verlies goed vindt. Als je compressie wilt vermijden, krijg je nog steeds 20 fps.

Net als bij andere Sony-camera’s is de hybride autofocus van de a1 uitzonderlijk. Het volgt gemakkelijk snel bewegende onderwerpen. En AF werkt tot -4 EV, wat een volle stop meer is dan bij andere camera’s, waardoor het uitstekend is bij weinig licht. Misschien is het belangrijkste nadeel dat hoewel het de ogen van mensen, honden en vogels kan volgen, je handmatig moet selecteren welke je wilt. Als je strikt een vogelfotograaf bent, is dat geen probleem, maar als je veel onderwerpen fotografeert, wordt het een beetje vervelend.

Voor videografen krijg je 8,6K oversampling voor 8K video-opname. Je vogelvideo’s zullen indrukwekkend gedetailleerd zijn. En er zijn geen opnamelimieten, waarbij Sony beweert dat je langer dan 30 minuten kunt krijgen voor 8K 30p- of 4K 60p-video. Bovendien is er geavanceerde kleurregeling, inclusief ondersteuning voor S-Cinetone en Hybrid Log-Gamma.

De camerabody is betrouwbaar weerbestendig, ideaal voor uw vogelavonturen. Het is ook meer dan een pond lichter dan de Z9 en ongeveer een half pond lichter dan de R3. Toegegeven, beide camera’s hebben een geïntegreerde verticale batterijgreep om hun ergonomie te verbeteren. Maar als je graag licht en snel reist, is de a1 zonder extra batterijgreep een geweldige manier om dat te doen.

Benefits

 • Uitzonderlijke beeldkwaliteit met hoge resolutie
 • Snelle burst-snelheden

Disadvantages

 • Ergonomie is niet voor iedereen weggelegd

Sony’s a6400 is misschien wel de beste budgetoptie om vogels te spotten. Het is absoluut de meest compacte keuze op onze lijst, weegt slechts 14,22 gram en meet slechts 4,7 x 2,6 x 2,4 inch. Hoewel het kleine formaat hem geschikt maakt voor op reis, is hij ook een uitstekende keuze om bij je deur te houden voor wat vogelfotografie in de achtertuin.

Het beschikt over een 24,2 MP APS-C-sensor met een cropfactor van 1,5x. U hoeft geen ultratelelens te kopen om de vogels van dichtbij te bekijken. Hoewel er geen lossless of ongecomprimeerde raw-opties zijn, zijn de lossy gecomprimeerde raws van fantastische kwaliteit, vooral voor zo’n betaalbare camera. En als je geen gedoe wilt hebben met onbewerkte bestanden, is de jpeg-kwaliteit ook uitstekend.

Ondanks de budgetprijs krijg je nog steeds het uitstekende autofocussysteem van Sony dat te vinden is in hun duurdere camera’s. Dat geldt ook voor de Real-time Tracking AF, die onderwerpen volgt waar ze zich ook over het beeld bewegen. Navigeren door de menu’s en autofocusopties kan een beetje verwarrend zijn om te beginnen, maar als je het eenmaal hebt ingesteld, is het betrouwbaar, snel en nauwkeurig.

Een nadeel van deze camera is dat er geen in-camera stabilisatie is. Maar bij de meeste telelenzen die je nodig hebt om vogels te kijken, is dat ingebouwd in de lens, dus het zal geen dealbreker zijn. Het heeft invloed op de prestaties bij weinig licht als je geen lens met stabilisatie hebt, dus daar wil je rekening mee houden.

Benefits

 • Zeer betaalbaar
 • Extreem licht en compact

Disadvantages

 • Geen stabilisatie in de camera

Hoe u de beste camera kiest voor vogelfotografie

Cameratype

Als je naar camera’s voor elk genre kijkt, moet je kiezen tussen spiegelloos en DSLR. Het is je misschien opgevallen dat alle beste camera’s voor vogelfotografie op onze lijst spiegelloze camera’s zijn. Dat wil niet zeggen dat DSLR’s niet in staat zijn om met succes vogels vast te leggen, maar de industrie is op weg naar spiegelloos. Hoewel er nog steeds heel veel lenzen voor DSLR-body’s zijn, zijn bedrijven begonnen ze met pensioen te laten gaan en zich te concentreren op lenzen voor spiegelloze technologie.

DSLR-camera’s hebben nog steeds enkele voordelen, zoals een betere gewichtsverdeling met zware lenzen en een langere batterijduur. Maar voor vogelfotografie zijn er enkele belangrijke kenmerken van spiegelloze camera’s die ze ideaal maken. Omdat er geen spiegel is die omhoog kan worden geklapt bij het maken van een foto, zijn ze stiller, wat betekent dat je geen dieren zult afschrikken met het camerageluid. Ze zijn ook in staat tot hogere framesnelheden bij burst-opnamen, wat ideaal is voor grillig bewegende onderwerpen zoals vogels.

Sensor maat

Er zijn drie categorieën waarmee rekening moet worden gehouden bij het bekijken van de sensorgrootte: full-frame, crop sensor (APS-C) of Micro Four Thirds. Net als bij spiegelloze versus DSLR, zijn er voor- en nadelen aan de verschillende sensorgroottes.

Als het gaat om vogelfotografie, bieden full-frame sensoren doorgaans betere prestaties bij weinig licht. U kunt hogere ISO’s gebruiken met minder ruis dan met een kleinere APS-C-sensor. Ze hebben doorgaans ook een hogere resolutie, wat handig is als u uw afbeeldingen achteraf groot wilt afdrukken of aanzienlijk wilt bijsnijden. Met kleinere sensoren heb je niet zoveel speelruimte bij het bijsnijden, omdat de bestanden al kleiner zijn.

Het belangrijkste voordeel voor vogelfotografie van zowel APS-C- als Micro Four Thirds-sensoren is hun crop-factor. Beide sensoren zijn kleiner dan full-frame, wat resulteert in een bijgesneden weergave. Dat betekent dat u een meer praktische vergroting krijgt van een lens van hetzelfde formaat bij gebruik op een kleinere sensor in plaats van een full-frame.

Op APS-C-sensoren is de cropfactor 1,5-1,6x. Dus op een 1,5x-body zou een 400 mm-lens je een beeldhoek geven die gelijk is aan een 600 mm-lens op een full-frame body. Micro Four Thirds-sensoren hebben een cropfactor van 2,0x, waardoor u een beeldhoek krijgt die overeenkomt met 800 mm. De crop-factor kan enorm nuttig zijn bij natuurfotografie, omdat je geld kunt besparen en een kleinere lens kunt kopen, maar toch dezelfde vergroting krijgt als een duurdere versie op een full-frame camera. Het bespaart u ook gewicht en ruimte als u spullen inpakt voor een reis.

Autofocus

Zoals bij elk type natuurfotografie, heb je een snel en responsief autofocussysteem nodig om met succes foto’s te maken. Het moet ook nauwkeurig zijn. Er is niets frustrerender dan te denken dat je de foto goed hebt gemaakt, om hem vervolgens op je computer op te halen en te beseffen dat de focus iets achter of voor het onderwerp lag.

Een maatstaf voor hoe goed een autofocussysteem zal zijn, is het aantal scherpstelpunten. U wilt veel AF-punten over een zo groot mogelijk deel van de sensor. Het type focuspunten is ook van belang. Voor bewegende onderwerpen wil je camera’s zoeken met autofocus met fasedetectie, omdat het veel sneller is om scherp te stellen. Autofocus met contrastdetectie is nauwkeuriger op stilstaande onderwerpen, maar omdat de camera op elke pixel naar contrast moet zoeken, is het een langzamere autofocusmethode. Er komen meer camera’s uit met hybride autofocussystemen die beide soorten detectie gebruiken voor het beste van twee werelden. Sommige camera’s bieden zelfs vogelspecifieke AF-tracking, wat erg handig kan zijn als je erop vertrouwt.

Schiet snelheid

Omdat vogels de neiging hebben om plotseling te bewegen, en veel ook snel, wil je een camera met een snelle burst-modus. Als een vogel opstijgt, wil je een aantal foto’s achter elkaar kunnen afvuren om er zeker van te zijn dat je de vogel in de meest epische positie vastlegt. Daarom wil je een camera met een hoog aantal frames per seconde (fps). Tien fps zou goed moeten zijn voor de meeste situaties, maar zoek iets sneller als je weet dat je zeer snel bewegende vogels gaat fotograferen.

Houd er rekening mee dat fps over het algemeen instelbaar is, afhankelijk van de camera. Veel spiegelloze camera’s hebben bijvoorbeeld zowel een elektronische als een mechanische sluiter en hebben voor elk een andere fps. Je kunt ook snellere fps krijgen als je opnamen maakt in jpg versus raw-bestanden, waarbij sommige camera’s verschillende snelheden bieden, afhankelijk van de gekozen bestandsgrootte.

U zult ook op zoek willen gaan naar een hoge buffercapaciteit. Buffercapaciteit verwijst naar het aantal frames dat een camera in een burst kan afvuren voordat het tijd nodig heeft om die te verwerken. Een hogere buffercapaciteit betekent dat je meer foto’s kunt maken in een burst, waardoor je zeker weet dat je de juiste foto maakt en niet hoeft te wachten op je camera. Het varieert ook afhankelijk van de bestandsgrootte en het type dat u gebruikt, met hogere buffersnelheden voor jpg-bestanden.

Weerbestendig

Vogelfotografie kan u in minder dan ideale omstandigheden voor elektronica brengen. En echt, een camera voor elk type natuurfotografie moet bestand zijn tegen wat vocht en stof of vuil. Je wilt niet verstrikt raken in een malafide regenbui en je dure nieuwe camera meteen verpesten. Daarom raden we aan om op zoek te gaan naar een camera die op zijn minst enigszins weerbestendig is. En als u weet dat u op een ruig avontuur gaat, zoek dan naar een optie met een robuustere weersbestendigheid om uw investering te beschermen. De beste camera’s voor vogelfotografie vinden het niet erg om tijd in het wild door te brengen.

Frequently Asked Questions

Wat is de beste lens voor vogelfotografie?

Als je fotografeert met een prime-lens, dan is een 500 mm- of 600 mm-lens een goede keuze voor vogelfotografie. Dit zorgt ervoor dat u in de meeste situaties voldoende bereik heeft en u kunt altijd een teleconverter aan de mix toevoegen als u het bereik wilt vergroten. Canon-gebruikers hebben tal van geweldige prime-opties.

Hoeveel megapixels heb ik nodig voor vogelfotografie?

Voor de meeste fotografen is 15 tot 20 megapixel genoeg. Er zijn echter twee redenen om een camera met een groter aantal megapixels te kopen: groot afdrukken en aanzienlijk bijsnijden. De camera’s met een lagere MP voldoen gemakkelijk aan uw behoeften als u alleen afbeeldingen online plaatst, op sociale media of zelfs kleine foto’s afdrukt. Maar als u graag groot afdrukt of de mogelijkheid wilt hebben om uw afbeeldingen aanzienlijk bij te snijden tijdens het bewerken, zullen meer megapixels u veel meer flexibiliteit en kwaliteit geven.

Is 400 mm genoeg voor vogelfotografie?

400 mm is in de meeste gevallen genoeg voor vogelfotografie. Het is een goede brandpuntsafstand voor alle doeleinden voor vogelfotografie. Als u echter stilstaande vogels, extra schuwe vogelsoorten fotografeert of close-upportretten wilt maken, kunt u tot 600 mm nodig hebben voor betere resultaten.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.