De 6 Beste Nikon Sportfotografie Lens van 2023

Het Nikon-assortiment camera’s wordt al generaties lang geprezen om hun waanzinnige fotografiemogelijkheden en professionals waren er snel bij om ze over te nemen. Lenzen spelen hierbij een grote rol, en als je op zoek bent naar een Nikon-lens voor sportfotografie, wil ik er zeker van zijn dat je de beste vindt.

Als je een professionele sportfotograaf bent, weet je al hoe dingen werken, maar als je net begint, moet je een paar dingen weten. Ik zet ze even voor je op een rij:

 • Ten eerste heb je een goede telelens nodig met een mooi brandpuntbereik. Het brandpuntbereik wordt gemeten in millimeters.
 • Hoe hoger het maximale bereik, hoe verder u kunt inzoomen.
 • Het hebben van een lens met een groot diafragma helpt ook, omdat je korte sluitertijden kunt behouden waardoor je bewegende onderwerpen beter kunt vastleggen.
 • Als de lens ingebouwde stabilisatie heeft, kan deze beter omgaan met ingezoomde opnamen. Dit kan handig zijn als uw onderwerp ver weg is. Als het niet gestabiliseerd is, kunt u de camera op een statief plaatsen.
 • Als je uit de hand fotografeert, moet je ervoor zorgen dat het totale gewicht van de camera en de lens niet te zwaar voor je is. Anders kan dit de stabiliteit beïnvloeden en resulteren in ongewenste foto’s.

Nu moet u met veel factoren rekening houden om ervoor te zorgen dat u uiteindelijk geen lens krijgt die uw zaak helemaal niet helpt. Dat kan echter erg verwarrend en tijdrovend zijn. Daarom heb ik de best beschikbare uitgezocht en hier vermeld.

Nikon AF-S FX NIKKOR 80-400mm f.4.5-5.6G ED VR Nikon AF-S FX NIKKOR 80-400mm f.4.5-5.6G ED VR Read More Bekijk op Amazon
Nikon AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR Nikon AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR Read More Bekijk op Amazon
Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR Read More Bekijk op Amazon
Nikon AF-S FX NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR Nikon AF-S FX NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR Read More Bekijk op Amazon
Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR Read More Bekijk op Amazon
Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR Read More Bekijk op Amazon

Table of ContentsShow

The 6 De 6 Beste Nikon Sportfotografie Lens van 2023 Reviews

Brandpuntbereik: 80-400 mm Diafragma: f/4.5-f/5.6 Gewicht: 3,46 lbs

Als u de compromisloze vlaggenschiplens wilt en budget geen beperking is, dan is de NIKKOR 80-400mm f.4.5-5.6G ED VR een uitstekende optie voor u. Het heeft tal van professionele functies en stelt u in staat objecten extreem ver weg vast te leggen, terwijl het ook werkt als een medium-telelens wanneer het is ingeschoven.

Ontwerp & bouw

De NIKKOR 80-400mm f.4.5-5.6 is gebouwd als een tank en weegt ongeveer 3,46 lbs. Dat is wat aan de zwaardere kant. Het maakt gebruik van de Nikon F-bajonetvatting, waardoor het compatibel is met Nikon’s steeds groter wordende reeks camera’s. Hoewel je hem technisch gezien op een APS-C-camera kunt monteren, is deze gemaakt voor Full-frame.

Scherpstelmechanisme

Nikon heeft hun M/A-focusverschuivingsmechanisme geïmplementeerd, waardoor de lens snel kan overschakelen van autofocus naar handmatige scherpstelling door aan de scherpstelring te draaien. Het wordt zelfs geleverd met een Silent Wave Motor (SWM) om hoge autofocussnelheden te garanderen. Deze zullen helpen bij snel bewegende onderwerpen, wat een belangrijke vereiste is.

Functies benadrukken

De lens wordt geleverd met vier ED-elementen (Extra-low Dispersion) en één Super ED-element. Terwijl de ED-elementen zich bezighouden met het corrigeren van chromatische aberraties, kunnen de Super ED-elementen ook het secundaire spectrum elimineren. Deze komen samen om het regenboogeffect rond lichtbronnen te elimineren.

Voor Zoom klinkt het 5X-nummer misschien niet zo veel, maar dankzij het brede bereik kan het behoorlijk ver inzoomen. Terwijl ingezoomd, kan stabilisatie een probleem worden, en dankzij een zeer goed gebouwde OIS is dat hier geen groot probleem.

Het heeft ook vibratiereductie (VR) om trillende handen te compenseren. Dit maakt fotografie uit de hand handiger en hoewel dit een veel voorkomende functie is voor Nikon-lenzen, is het ingebouwde mechanisme hier geavanceerder dan uw typische aanbod uit het hogere middensegment.

Conclusie

De NIKKOR 80-400mm f.4.5-5.6G ED VR is een eersteklas en veelzijdige lens met een aantal uitstekende mogelijkheden, waardoor dit een van de beste objectieven is voor sportfotografie. Dus als je het extra budget hebt, zul je zeker niet teleurgesteld zijn in deze lens. Het wordt echter aanbevolen om te gebruiken met een full-frame camera.

Benefits

 • Vier ED-elementen en één Super ED-element
 • Snel autofocusmechanisme
 • Uitstekend bereik

Disadvantages

 • Erg duur
 • Aan de zwaardere kant

Brandpuntbereik: 200-500 mm Diafragma: f/5.6 Gewicht: 5,07 lbs

Het NIKKOR 200-500 mm f/5.6E ED VR-objectief wordt geleverd met een vast diafragma, een variabel bereik en weegt nogal wat. Het is voornamelijk gericht op natuurfotografie, maar het doet geweldig werk als het gaat om sportfotografie.

Ontwerp & bouw

Zoals je misschien al geraden hebt, is de bouwkwaliteit uitstekend, de vatting is van het type F-bajonet en het is eigenlijk een van die telescoopachtige lenzen, dus het zal wat extra ruimte innemen in je cameratas. Het gewicht is ongeveer 5,07 lbs, wat een beetje veel kan zijn voor opnamen uit de hand. Maar uw kilometerstand daarop kan variëren.

Scherpstelmechanisme

Net als zijn duurdere broer of zus heeft de NIKKOR 200-500mm f/5.6 dezelfde Silent Wave Motor (SWM) en M/A-focustechnologieën. Dat betekent dat je inderdaad de focus kunt veranderen van Auto naar Manual, gewoon door aan de focusring te draaien, en als de camerasensor ook in staat is, kan hij onderwerpen heel snel vastgrijpen.

Functies benadrukken

Waar je wel een aanzienlijk compromis krijgt, is op de ED-afdeling. Er is geen Super ED-element, wat betekent dat er secundaire spectrumeliminatie plaatsvindt. Je krijgt ook maar drie ED-elementen in plaats van vier, wat betekent dat het regenboogeffect minder ingesloten is. In het echte leven is het echter nog steeds erg goed.

Er is een 2,5x zoomlens, wat betekent dat u niet zoveel flexibiliteitsniveaus krijgt, aangezien het begint bij maar liefst 200 mm. Het hele mechanisme beweegt echter in de buitenste schil, dus het zal niet uitzetten als je inzoomt. Er is geen OIS, maar het bedrijf heeft wel vibratiereductie (VR) toegevoegd om handdrukken te compenseren.

Conclusie

Als je geen probleem hebt met het extra gewicht, geen OIS hebt en als je het prijskaartje echt kunt begrijpen, is de NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR echt een goede lens voor sportfotografie.

Benefits

 • Werkt goed met zowel FX- als DX-formaat camera's
 • Uitstekend bereik
 • Vast diafragma

Disadvantages

 • 200 mm is een beetje hoog startbereik
 • Iets te zwaar

Brandpuntbereik: 70-200 mm Diafragma: f/4.0 Gewicht: 1,87 lbs

Als u iets lichters wilt en niet per se een supergroot bereik nodig hebt, dan is de NIKKOR 70-200 mm f/4G ED VR misschien wel de perfecte Nikon-sportlens voor u. Het heeft nog steeds veel premiumfuncties, is gemakkelijker uit de hand te fotograferen en kost iets minder.

Ontwerp & bouw

Dit is nog steeds een eersteklas lens, dus hij is natuurlijk heel goed gebouwd. Met ongeveer 1,87 lbs is deze echter niet zo zwaar als de andere premium-opties hier. Dat betekent dat fotograferen vanuit de hand relatief gemakkelijker is op deze. Het maakt gebruik van ouderwetse schakelaars, maar je mist nog steeds het M / A-focusschakelmechanisme niet.

Scherpstelmechanisme

Je krijgt nog steeds SWM voor snelle en stille autofocus, VR voor het verminderen van camerabewegingen tijdens het maken van foto’s uit de hand en 4-stops beeldstabilisatie. Dit is ook een van de lenzen waarbij de optische elementen intern bewegen om verschillende zoombereiken te bereiken, zodat de lensbehuizing niet van formaat verandert.

Functies benadrukken

Het wordt geleverd met drie ED-elementen die helpen bij het corrigeren van chromatische aberraties. Dat is het regenboogeffect dat ontstaat rond felle lichtbronnen. Er is echter geen Super-ED-element, dus deze zal secundaire spectra niet echt elimineren. De ED-elementen doen echter op zichzelf behoorlijk indrukwekkend werk.

Er is een 2,9x zoom, uitgebreid tussen een bereik van 70-200 mm. Dit is net voldoende zoombereik om close-ups op middellange afstand te maken. Maar als u van grotere afstanden fotografeert, is het beter voor u om te fotograferen met iets met een groter bereik. Het diafragma staat natuurlijk vast op f-4.0.

Conclusie

De NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR is een eersteklas objectief voor sportfotografie van Nikon dat wordt geleverd met enkele van de topfuncties en een vast diafragma. Als je het zoombereik goed vindt, handstabilisatie nodig hebt en geen probleem hebt met het prijskaartje, moet je deze lens zeker overwegen.

Benefits

 • Goed bereik
 • Vast diafragma
 • Drie ED-elementen

Disadvantages

 • Prijs-prestatieverhouding is niet ideaal
 • Uiterlijk is nogal gewoontjes

Brandpuntbereik: 28-300 mm Diafragma: f/3.5-5.6 Gewicht: 1,76 lbs

Als u een van de Nikon full-frame (FX)-camera’s heeft en u zoekt een goede sportlens onder die prijs van $ 1000, dan wordt de NIKKOR 28-300 mm f/3.5-5.6G ED VR een van de beste lenzen die je kunt kopen.

Ontwerp & bouw

De bouwkwaliteit is eigenlijk heel goed met een solide en stevig gevoel met één hand. Het heeft een gewicht van ongeveer 1,76 lbs, wat nog steeds een beetje aan de zwaardere kant is, maar niet veel. Hoewel het geen super-premium lens is, heeft Nikon hier geen significante bochten genomen.

Scherpstelmechanisme

Zelfs de meeste premiumfuncties zijn er nog steeds. U krijgt bijvoorbeeld nog steeds vibratiereductie (VR) die cameratrillingen en M/A-focusverschuivingen compenseert, waarbij u kunt schakelen tussen automatisch en handmatig scherpstellen door gewoon aan de focusring te draaien. Functies zoals SWM zijn ook aanwezig en ze helpen bij autofocus.

Functies benadrukken

Waar u echter een aanzienlijk compromis krijgt, zijn de ED-elementen. In tegenstelling tot zijn duurdere broers en zussen die worden geleverd met drie of zelfs vier ED-elementen, heeft deze er maar twee. Dat betekent dat het niet zo indrukwekkend werk doet met chromatische aberraties. Het is nog steeds redelijk goed, maar zeker een beetje afgezwakt.

Wat optische zoomniveaus betreft, kan deze lens tot 10,7 keer presteren, dankzij een bereikspreiding tussen 20-300 mm. Dat betekent dat je behoorlijk dichtbij kunt fotograferen en naar een verder bereik kunt uitbreiden wanneer het onderwerp van je af beweegt. Nikon heeft ook asferische elementen toegevoegd om buiging aan de randen te verminderen.

Conclusie

De NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G is een uitstekende lens voor het geld en als je gebruik kunt maken van de functies, kan ik je deze zonder problemen aanbevelen. geoptimaliseerd voor full-frame camera’s en hoewel hij op een APS-C-type camera past, raad ik het niet aan om hem op die manier te gebruiken.

Benefits

 • Goed bereik
 • M/A focusschakelaar
 • Waar voor je geld

Disadvantages

 • Slechts twee ED-elementen

Brandpuntbereik: 18-300 mm Diafragma: f/3.5-6.3 Gewicht: 1,21 lbs

Voor het geval je in plaats daarvan een APS-C (DX)-camera gebruikt en een goede Nikon-sportlens nodig hebt die alle belangrijke functies biedt en tegelijkertijd de prijs onder controle houdt, de NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR moet bovenaan uw lijst met overwegingen staan.

Ontwerp & bouw

Nikon levert echt een geweldige bouwkwaliteit in hun hogere middensegment en deze is daarop geen uitzondering. Ja, de bouwkwaliteit zal niet concurreren met de super-premium spelers, maar voor de prijs heeft het een geweldige bouwkwaliteit. Het apparaat weegt ongeveer 1,21 lbs, dus fotograferen vanuit de hand zou geen probleem moeten zijn.

Scherpstelmechanisme

Zoals eerder vermeld, zijn alle belangrijke dingen er nog steeds, inclusief SWM, vibratiereductie (VR) en zelfs automatische handmatige focusverschuiving met behulp van de focusring. Dat betekent dat de lens kan helpen met snellere autofocustijden, camerabewegingen kan compenseren en de scherpstelmodus kan wijzigen wanneer u aan de scherpstelring draait.

Functies benadrukken

Verrassend genoeg heeft het in totaal drie ED-elementen om het regenboogeffect dat afkomstig is van heldere objecten aan te pakken. Dat plaatst het in dezelfde lijn met premium lenzen die twee keer of zelfs meer kosten. Natuurlijk is er geen Super ED-element voor deze prijs.

Dankzij het brede bereik gaat het optische zoombereik tot maar liefst 16,7x. Met ongeveer 18 mm heeft het wel een groothoekperspectief, maar Nikon heeft wel drie asferische elementen toegevoegd om buiging aan de randen te voorkomen. Door het kortere bereik is het ook een van de beste Nikon-lenzen voor binnensportfotografie.

Conclusie

Onnodig te zeggen dat de NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR een uitstekende lens is voor Nikon DX-formaat camera’s. Het doet geen concessies aan belangrijke functies en hoewel het een apparaat uit de hogere middenklasse is, heeft het een verrassend grote waarde.

Benefits

 • Grote waarde voor uw geld
 • Drie ED-elementen
 • Goed bereik

Disadvantages

 • Diafragma bij maximaal bereik is een beetje te verstopt

Brandpuntbereik: 70-300 mm Diafragma: f/4.5-6.3 Gewicht: 0,91 pond

Als u een kleiner budget heeft en op zoek bent naar een goedkope Nikon-lens om sportfotografie te doen met uw DX-formaat camera, dan is de NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR een van de voordeligste lenzen die verkrijgbaar zijn minder dan $ 400. U zult echter een handvol functies moeten opgeven.

Ontwerp & bouw

De bouwkwaliteit is goed voor de prijs, maar het is ook niets bijzonders. Het voelt niet goedkoop aan of ziet er niet zo uit en tenzij je eerder premium of hogere mid-range lenzen hebt gebruikt, zul je geen verschil kunnen zien. Het weegt ongeveer 0,91 lbs, dus het is aanzienlijk gemakkelijker te hanteren tijdens het fotograferen vanuit de hand.

Scherpstelmechanisme

Het heeft wel VR om camerabewegingen te stabiliseren tijdens het fotograferen vanuit de hand en automatisch schakelen tussen automatisch-handmatige focusmodi met behulp van de focusring. U krijgt echter niet de Silent Wave Motor (SWM) omdat deze de Pulse Motor-technologie heeft. Het is niet zo snel of stil als de SWM.

Functies benadrukken

In tegenstelling tot alle andere Nikon-sportlenzen op de lijst, wordt deze alleen geleverd met een enkel PD-element. Dat betekent dat, hoewel het beter is dan helemaal geen PD-elementen te hebben, de vermindering van chromatische aberraties niet zo effectief is als de andere. Als gevolg hiervan zijn regenboogachtige glinsteringen prominenter aanwezig.

De 4,3x zoom onder de 70-300 mm doet het prima om de onderwerpen op verschillende afstanden vast te leggen. Bij 300 mm sluit het diafragma tot f-6.2, wat niet ideaal is voor ’s nachts en aangezien er niet veel stabiliteitsmechanismen aanwezig zijn, zal het aanzienlijk trillen tijdens het inzoomen, dus overweeg misschien een statief voor die situaties.

Conclusie

Wat betreft een breed scala aan functies en flexibiliteit, brengt de NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR niet veel op tafel. Maar voor de lagere prijs is dit absoluut een van de betere Nikon-lenzen die het goed doen in sportfotografie. Dus, als je de compromissen niet erg vindt, koop deze dan zeker.

Benefits

 • Fatsoenlijke prijs-kwaliteitverhouding
 • Goed bereik
 • Weegt minder dan 1 pond

Disadvantages

 • Slechts één PD-element

Conclusie:

Nikon-camera’s zijn door amateurs, halfgevorderden en professionals gebruikt om op verschillende gebieden te fotograferen en natuurlijk is sportfotografie een van de belangrijkste. Dus als je op zoek bent naar een geweldige sportlens als aanvulling op je setup, dan heb je zeker de juiste keuze gemaakt.

Gezien het feit dat je het einde hebt gehaald, heb je nu waarschijnlijk een persoonlijke favoriet. Maar voor het geval je het nog eens wilt controleren of nog steeds een beetje in de war bent, laat me het selectieproces een beetje eenvoudiger voor je maken.

 • Als je een full-frame (FX-formaat) camera hebt en budget geen probleem is, koop dan de Nikon AF-S FX NIKKOR 80-400mm f.4.5-5.6G ED VR.
 • Als je budget onder de 1000 euro ligt, koop dan de Nikon AF-S FX NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR voor je FX-formaat camera.
 • Als je in plaats daarvan een APS-C-camera (DX-formaat) hebt, koop dan de Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300 mm f/3.5-6.3G ED VR.
 • Zoek je iets onder de 500 euro voor je DX-formaat camera, koop dan de Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR.
 • Als je een hoogwaardige lens wilt die goed werkt met zowel FX- als DX-formaat camera’s, koop dan de Nikon AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR.
 • Als je iets soortgelijks wilt, maar voor meer algemene sportfotografie, koop dan de Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR.

Ik hoop dat je hiermee alle twijfel hebt weggenomen. Als u enkele camera’s van Nikon of andere merken wilt bekijken, zijn er talloze artikelen op de website die hetzelfde onderzoeken. Dus, misschien overwegen om die hierna te bekijken.

Frequently Asked Questions

Wat voor lens heb ik nodig voor sportfotografie?

Sportfotografie vereist een goede telelens. Voor Nikon-camera’s kun je zoeken naar lenzen met F-vatting van het bedrijf die een goed zoombereik hebben, op zijn minst een behoorlijk groot diafragma, een soort ingebouwde stabilisatie en een goed scherpstelmechanisme.

Zijn Nikon-camera's betrouwbaar voor goede sportfotografie?

Nikon-camera’s zijn geweldig voor het fotograferen van sport. De snellere premium-modellen doen het echter beslist veel beter in vergelijking met de standaarddingen. Zelfs veel sportfotografen gebruiken Nikon-camera’s voor hun opnamen.

Hoeveel bereik heb ik nodig om goede sportfoto's te maken?

Voor reguliere sportfoto’s is 70-200 mm de basisnorm. Voor uw workflow moet u echter veel inzoomen, u kunt lenzen krijgen met een maximale bereik van 300 mm tot 600 mm.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.