De 7 Beste Externe SSD van 2023

Als al uw opnamen snel de opslag van uw computer vullen - of als u uw digitale portfolio draagbaar moet houden - dan is het tijd om te investeren in een van de beste externe SSD’s. Een conventionele draagbare harde schijf biedt nog steeds de meeste bytes voor uw geld, maar voor topoverdrachtssnelheden is een solid-state drive (SSD) een must. De beste draagbare SSD’s zijn ook een fractie van de grootte en het gewicht van een conventionele draagbare harde schijf, en hoewel de snelheid en draagbaarheid van een SSD nog steeds een hogere prijs afdwingt dan een harde schijf, zijn de prijzen nu veel toegankelijker voor opslagruimte tot 1 terabyte.

In plaats van de overdrachtssnelheden te testen met behulp van onrealistische benchmarksoftware, hebben we in plaats daarvan maximale aanhoudende lees- en schrijfsnelheden vastgelegd bij het verplaatsen van foto’s en video van en naar een Windows-pc met een snelle interne m.2 SSD (opent in een nieuw tabblad) en Thunderbolt 3-connectiviteit om ervoor te zorgen geen testknelpunten.

SanDisk Extreme Portable SSD V2
SanDisk Extreme Portable SSD V2

Ongeëvenaarde snelheid

Klein en robuust

Scherp geprijsd

See on Amazon
WD My Passport SSD (NVMe)
WD My Passport SSD (NVMe)

Zeer snel in de meeste scenario's

Strak en gemakkelijk in zakformaat

Goede capaciteitsopties

See on Amazon
Samsung Portable SSD T7
Samsung Portable SSD T7

Tot 1050 MB/s leessnelheid

Discreet robuust

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 7 De 7 Beste Externe SSD van 2023 Reviews

Dit is niet SanDisk’s eersteklas draagbare SSD - die eer gaat momenteel naar de Extreme Pro Portable SSD V2 (zie verderop in deze lijst), maar deze goedkopere niet-Pro-versie is nog steeds de juiste keuze. Dat komt omdat bijna geen enkele computer die momenteel beschikbaar is, de extra snelheid van de Extreme Pro volledig kan benutten, dus in de praktijk is hij nauwelijks sneller dan deze SSD.

SanDisk citeert een maximale leessnelheid van 1050 MB/s voor de Extreme Portable SSD. We hebben deze bewering kunnen verifiëren met de CrystalDiskMark-opslagbenchmark-app, hoewel het onwaarschijnlijk is dat een dergelijke snelheid wordt bereikt bij bestandsoverdrachten in de echte wereld. Ondanks testen met een razendsnelle laptop, konden we ‘slechts’ een piek van 780 MB/s halen bij het lezen van een groot videobestand (in het gunstigste geval) en 564 MB/s bij het schrijven naar de schijf.

Toch is dat enorm snel, en beeldoverdrachtssnelheden van 693/496 MB/s lezen/schrijven zijn even ongelooflijk. Er moet ook worden opgemerkt dat een draagbare SSD zelden of nooit zo snel presteert bij daadwerkelijke bestandsoverdracht als in een softwarebenchmark.

Benefits

 • Ongeëvenaarde snelheid
 • Klein en robuust
 • Scherp geprijsd

Disadvantages

 • 2TB capaciteit erg duur
 • Max snelheid vereist zeer snelle computer

Dit is WD’s nieuwste versie van zijn populaire MyPassport SSD, niet te verwarren met de vorige incarnatie die nog steeds te koop is. De nieuwe versie heeft een gladder, meer afgerond ontwerp, maar hoewel hij er anders uitziet, heeft hij nog steeds exact dezelfde My Passport SSD-naam, alleen voor dat beetje extra verwarring.

We waren niet zo onder de indruk van de snelheden van de oude My Passport SSD, maar deze nieuwe is gebouwd rond NVMe SSD-technologie en belooft bijna twee keer zo snel te zijn, met geadverteerde maximale lees-/schrijfsnelheden van 1050 MB/s en respectievelijk 1000 MB/s. En verfrissend vonden we dat de beweringen van WD kloppen, aangezien CrystalDiskMark lees- / schrijfsnelheden van 1041 MB / s en 1002 MB / s meet - zeer indrukwekkend.

Overschakelen naar testen in de echte wereld brengt onvermijdelijk een prestatiehit met zich mee, maar de nieuwe My Passport SSD presteert nog steeds goed. We bereikten een gemiddelde lees-/schrijfsnelheid van 651 MB/s en 569 MB/s met videobestanden en 538/364 MB/s met meerdere afbeeldingsbestanden. Dit zijn iets snellere resultaten dan de geweldige Extreme Pro Portable SSD van de SanDisk, afgezien van de schrijfsnelheid van afbeeldingen waar de My Passport SSD bijna 30% langzamer was.

Capaciteitsopties omvatten 500 GB, 1 TB en 2 TB, met connectiviteit via USB Type-C 3.2 Gen 2. Een USB-C naar USB-A-adapter is inbegrepen in de doos.

Benefits

 • Zeer snel in de meeste scenario's
 • Strak en gemakkelijk in zakformaat
 • Goede capaciteitsopties

Disadvantages

 • Video schrijfsnelheid niet toonaangevend

De inzending van Samsung is zo gestroomlijnd als draagbare SSD’s zijn, met een eenvoudige behuizing van mat aluminium die ingetogen kwaliteit uitstraalt. Met afmetingen van slechts 85 x 57 x 8 mm past hij gemakkelijk in de zak van een overhemd en er zijn zelfs drie kleurafwerkingen: grijs, blauw en metallic rood.

Je raadt het misschien niet aan de stijlvolle buitenkant, maar de SSD T7 is ook bestand tegen een val van 2 meter hoogte en je gegevens kunnen worden beschermd door 256-bits hardware-encryptie. Er zijn capaciteitsopties van 500 GB, 1 TB en 2 TB beschikbaar, elk met enorm hoge overdrachtssnelheden tot 1050 MB/s lezen en 1000 MB/s schrijven.

Benefits

 • Tot 1050 MB/s leessnelheid
 • Discreet robuust

Disadvantages

 • 2TB capaciteit enorm duur
 • Niet alle capaciteiten zijn er in elke kleur

Met zijn verwijderbare rubberen bumper en bomvrije bouwkwaliteit is het geen verrassing dat de oerdegelijke Envoy Pro EX beschikt over MIL-STD810G-valbescherming van militaire kwaliteit. Al deze robuustheid heeft echter een keerzijde: bulk. Met afmetingen van 14,5 x 7,4 x 2,3 cm en een gewicht van 300 g met de bumper op zijn plaats, is deze schijf beslist gigantisch naast concurrerende Sandisk- of WD-draagbare SSD’s, en hij overtreft zelfs de krachtsteen voor onze high-end testlaptop.

Dus het kan maar beter voldoende prestaties hebben om te compenseren. Gelukkig, met NVMe SSD-technologie en een Thunderbolt 3-verbinding die een theoretische bandbreedte van 40 Gbps belooft (dat is 4x sneller dan USB 3.1 Gen 2), heeft de Envoy Pro EX alle juiste ingrediënten voor winnende prestaties.

CrystalDiskMark zorgt voor een goede start met verbluffende sequentiële lees-/schrijfsnelheden van respectievelijk 1440/726 MB/s, hoewel dit ver achterblijft bij de claim van OWC van “tot 2800 MB/s”. Bestandsoverdrachten in de echte wereld zullen altijd langzamer zijn dan een synthetische benchmarktest, maar we hebben nog steeds een enorm indrukwekkende piekleessnelheid van 995 MB/s geregistreerd bij het verschuiven van één enorm videobestand, hoewel dit cijfer daalde naarmate de overdracht vorderde, waardoor de uiteindelijke gemiddelde video werd gelezen snelheid bij een meer bescheiden - maar nog steeds zeer snelle - 645 MB/s. Een gemiddelde leessnelheid van 612 MB/s bij het verplaatsen van meerdere afbeeldingsbestanden is ook fantastisch, hoewel de schrijfsnelheden een aanzienlijke prestatiehit zijn, met een gemiddelde van 481 MB/s bij het schrijven van video en slechts 278 MB/s bij het schrijven van meerdere afbeeldingen. Die beeldschrijfsnelheid piekte tijdens de overdracht op een gezondere 413 MB/s, maar de schijf kon deze snelheid niet volhouden, vandaar het langzamere gemiddelde cijfer.

De Envoy Pro EX is verkrijgbaar met een capaciteit van 460 GB, 1 TB, 2 TB en 4 TB - de laatste is ongebruikelijk onder draagbare SSD’s en ideaal als u een back-up van 4K- of zelfs 8K-video-inhoud wilt maken en mobiel wilt houden.

Benefits

 • Verbluffende leessnelheden
 • Schokbestendig van militaire kwaliteit
 • Toonaangevende bouwkwaliteit

Disadvantages

 • Enorm en zwaar

Lexar is een merk dat meestal wordt geassocieerd met eersteklas geheugenkaarten en kaartlezers, maar het biedt ook verschillende draagbare SSD’s. De SL200 is het nieuwste aanbod en meet een gemakkelijk draagbare 86 x 60 x 9,5 mm. De bouwkwaliteit voelt geruststellend solide aan, en de matzilveren afwerking ziet er goed uit naast de meeste moderne laptops.

Lexar adverteert met maximale lees-/schrijfsnelheden van 550/400 MB/s, wat redelijk typisch is voor een niet-NVMe SSD. We hebben de schijf geklokt op maximaal 448/289 MB/s bij het lezen/schrijven van een enkel groot videobestand - een realistisch snelheidsscenario in het beste geval. Het overbrengen van grote hoeveelheden kleine afbeeldingsbestanden vertraagt onvermijdelijk elke SSD, maar de SL200 behaalde nog steeds een redelijke lees-/schrijfsnelheid van 384/267 MB/s. Deze snelheden zijn in grote lijnen vergelijkbaar met de vergelijkbare compacte Samsung SSD T5, maar die SSD is meestal goedkoper dan de Lexar bij het vergelijken van vergelijkbare capaciteiten.

De Lexar SL200 is verkrijgbaar in de populaire capaciteitsopties van 512 GB, 1 TB en 2 TB en wordt aangesloten via een USB 3.1 Type-C-poort op de schijf. USB Type-C naar Type-C en Type-C naar Type-A kabels zijn inbegrepen in de doos.

Benefits

 • Fatsoenlijke prestatie
 • Klein en goed gebouwd

Disadvantages

 • Bovengemiddelde prijzen
 • Niet zo snel als NVMe SSD's

De My Passport SSD is zeker een van de stijlvollere draagbare SSD’s op de markt, met zijn deels metalen behuizing en slanke formaat van 90 x 45 x 10 mm, waardoor dit ook een van de kleinere draagbare SSD’s is die je kunt kopen. Het is beschikbaar met een capaciteit van 256 GB, 512 GB, 1 TB en 2 TB, waarbij de versie van 512 GB momenteel de beste prijs / capaciteit is voor £ 80. De USB 3.1 Gen 2 Type-C-verbinding zorgt voor hoge overdrachtssnelheden, en voor computers die geen Type-C-poort hebben, levert WD een Type-C naar Type-A-adapter in de doos.

De prestaties zijn over het algemeen erg goed, maar niet helemaal bij de beste. We klokten de My Passport SSD op een zeer gezonde 392 MB/s bij het lezen van een enkel groot videobestand, hoewel een videoschrijfsnelheid van 201 MB/s veel meer gangbaar is. Evenzo zijn 234 MB/s lees- en 198 MB/s schrijfsnelheden bij het overzetten van meerdere afbeeldingsbestanden, hoewel perfect passend, niets bijzonders.

Benefits

 • Slank ontwerp
 • 2TB optie

Disadvantages

 • Niet zo snel als sommige rivalen

Aan de ene kant is dit een typische - zij het relatief grote - draagbare SSD die verkrijgbaar is in capaciteiten van 250 GB, 500 GB, 1 TB en 2 TB. Het is in staat tot redelijke lees-/schrijfsnelheden van 350/285 MB/s tijdens langdurige videobestandsoverdracht, terwijl mappen met afbeeldingen verschuiven met een even snelle 290/256 MB/s.

Maar dit is veel meer dan alleen een SSD. Het is ook een apparaat dat is ontworpen om te worden gebruikt als stand-alone opslag in het veld, zodat u tijdens een opname een back-up kunt maken van beelden op uw geheugenkaart zonder dat u een computer nodig hebt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de ingebouwde SD-kaartlezer van het paspoort.

Zodra uw foto’s op de drive staan, kunt u ze bekijken op uw smartphone of tablet, aangezien de Passport ook fungeert als een draadloze mediaserver met zijn Wi-Fi-hotspot. Zelfs Raw-afbeeldingen die op de schijf zijn opgeslagen, kunnen worden bekeken en het apparaat kan draadloos 4K-video streamen.

Dit alles wordt aangedreven door een ingebouwde batterij die goed is voor maximaal 10 uur continu gebruik, en als je niet de hele dag stroom nodig hebt, kan de batterij ook dienst doen als een 6.700 mAh powerbank.

Het enige nadeel van het apparaat is de grootte, want met een vierkant van 135 mm en een dikte van 30 mm is het omvangrijk volgens SSD-normen, hoewel je de zachte rubberen bumper kunt verwijderen om een paar millimeter af te vallen als je het zonder de schokbescherming kunt doen.

Benefits

 • Ingebouwde SD-kaartlezer
 • Slimme back-up met één druk op de knop

Disadvantages

 • Relatief omvangrijk en zwaar

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.