De 7 Beste Laptop voor Fotobewerking van 2023

De beste laptops voor fotobewerking zijn niet alleen het perfecte hulpmiddel voor fotografen die wat fotobewerking moeten doen. Een machine met een snelle processor, veel RAM en een grote opslagschijf geeft je ook een computer die ideaal is voor thuiswerken - deze slanke wonderen zullen waarschijnlijk beter presteren dan die stoffige oude desktoptoren in je kantoor!

Bovendien brengt de toevoeging van een kwaliteitsscherm met consistente kleuren en contrast niet alleen beelden tot leven, het kan ook helpen om vermoeide ogen en ogen te verminderen.

Tegenwoordig biedt vrijwel elke grote laptopfabrikant een model met een topspec 4K-scherm met 100% sRGB-kleurruimtedekking en breed contrast om hoge lichten en schaduwdetails consistent zichtbaar te houden.

De nieuwste 13-inch MacBook Pro M2 en Air M2 zijn de nieuwste modellen in het MacBook-assortiment, maar we denken dat de iets oudere MacBook Pro 16-inch op dit moment nog steeds de beste laptop is voor fotobewerking. Met Apples M1 Pro- of M1 Max-hardware kan hij worden uitgerust met maar liefst 64 GB RAM. Een ultrahelder Liquid Retina XDR-display zorgt ervoor dat je beelden er subliem uitzien, dankzij schermtechnische trucs die je hebt geleerd van de Pro Display XDR-monitor van Apple.

De 13-inch MacBook Air M1 uit 2020 is echter nog steeds de moeite waard om op de shortlist te staan. Het kleinere formaat, het lichte gewicht en de recente prijsdaling maken het geweldig voor kosteneffectieve, on-the-go beeldbewerking. Houd er rekening mee dat het 13-inch scherm beperkend kan aanvoelen voor langdurige bewerkingssessies of algemeen thuiswerk (opent in een nieuw tabblad).

Negeer ook de nieuwste lichting Windows-pc-laptops niet. De markt is woest en produceert een aantal uitstekende allrounders zoals de Razer Blade 15, Microsoft Surface Laptop en Dell XPS 15.

De juiste laptop voor jou hangt natuurlijk van veel factoren af: wordt dit je hoofdmachine of is dit een secundair apparaat? Hoe belangrijk zijn kracht en snelheid versus draagbaarheid en batterijduur? We raden een 15-inch schermformaat aan als de beste balans tussen draagbaarheid en een veelzijdige Photoshop-werkruimte, terwijl 16-17-inch een supercomfortabele schermruimte biedt en het extra gewicht waard is als je overwegend werken vanuit huis.

MacBook Pro M1 (16-inch, 2021)
MacBook Pro M1 (16-inch, 2021)

Geweldige M1 Pro- en Max-chips

Ondersteunt tot 64 GB RAM

Sensationele schermspecificaties

See on Amazon
Razer Blade 17
Razer Blade 17

Gezonde prestaties

Kwaliteitsweergave en goed gemaakt

See on Amazon
MacBook Air M2 (2022)
MacBook Air M2 (2022)

Stijlvol en robuust ontwerp

Hoge verwerkingssnelheden voor fotografen

Helemaal stil en koel

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 7 De 7 Beste Laptop voor Fotobewerking van 2023 Reviews

CPU: tot 10-core Apple M1 Max | Grafisch: tot 32-core Apple M1 Max GPU | RAM: 16GB – 64GB | Scherm: 16-inch Retina-display met True Tone | Opslag: 1TB – 8TB SSD

Natuurlijk, de nieuwe MacBook Pro is misschien een voor de hand liggende keuze als de absoluut beste laptop voor fotobewerking, maar het is moeilijk om niet diep onder de indruk te zijn van wat hij te bieden heeft. We houden nog steeds van de originele (13-inch) M1 MacBook, maar met maximaal 16 GB RAM zou hij de oudere Intel-aangedreven MacBook Pro nooit helemaal kunnen omverwerpen als een echt toekomstbestendige krachtpatser voor beeld-/videobewerking. Niet meer! Apple heeft deze zorgen groots aangepakt.

De huidige MacBook Pro uit 2021 doorbreekt niet alleen alle RAM-beperkingen dankzij de Apple M1 Max-chip, die kan worden geleverd met 64 GB RAM, hij wordt ook geleverd met een 16-inch schermformaat, dat merkbaar comfortabeler is voor lange bewerkingssessies dan een 13 -inch paneel. Dit ongelooflijke Liquid Retina XDR-display heeft een waanzinnige piekhelderheid van 1600 nit, waardoor HDR-inhoud tot leven komt, en het kan een hoge DCI-P3-kleurruimtedekking weergeven voor nauwkeurige videobewerking. De huidige 16-inch MacBook Pro is ook verkrijgbaar met een M1 Pro-chip (in plaats van M1 Max) als je wat geld wilt besparen, hoewel de RAM-capaciteit beperkt is tot 16 GB of 32 GB en de snelheid lager is.

Ondanks al dit vermogen zorgt de superieure efficiëntie van de M1-chiparchitectuur, gecombineerd met een grote batterij van 100 wattuur, ervoor dat de batterij maar liefst 21 uur meegaat.

De 16-inch MacBook Pro uit 2021 is verre van goedkoop, hoe je er ook een specificeert, maar je geld is het kopen van een van de technisch meest geavanceerde laptops die momenteel op de markt zijn. Een kleinere MacBook Pro 14-inch (2021)(opent in nieuw tabblad) is een goedkoper alternatief.

Benefits

 • Geweldige M1 Pro- en Max-chips
 • Ondersteunt tot 64 GB RAM
 • Sensationele schermspecificaties

Disadvantages

 • Enorm duur
 • Sommigen missen misschien de Touchbar

Processor: Intel Core i7-12800H (14-core, 1,8 GHz) | RAM-geheugen: 32GB | Grafische kaart: Nvidia GeForce RTX 3080 Ti | Opslag: 1TB SSD | Scherm: 17,3-inch, 2.560 x 1.440 pixels, IPS LCD

De Razer Blade 17 is een van de beste van de beste als het gaat om goed presterende laptops voor gamers en creatievelingen – en dat betekent dat er een flink prijskaartje aan hangt. De kosten zullen voor veel mensen onbetaalbaar zijn, maar er bestaat geen twijfel over de kracht van deze laptop.

De configuratie van de Razer Blade 17 die we ter beoordeling hadden, kostte ongeveer 3500 euro op het moment dat we deze recensie schreven, wat je een idee geeft. Ja, dat is veel geld om voor een laptop te betalen, maar je krijgt prestatieniveaus die boven zowat al het andere op de markt liggen.

Als je het budget hebt om het beste te krijgen dat er is, dan is de Razer Blade 17 zeker een kanshebber voor die gokkast, of je hem nu wilt gebruiken voor high-end gaming op Steam, grote videobewerkingsprojecten of beide. Die verkoopprijs zal een grote rol spelen bij het bepalen of dit je volgende laptop-upgrade wordt of niet.

Benefits

 • Gezonde prestaties
 • Kwaliteitsweergave en goed gemaakt

Disadvantages

 • Snelle grafische kaart niet zo handig voor fotografen

Processor: tot 8-core Apple M2 | Grafisch: tot 10-core Apple M2 GPU | RAM: 8GB – 24GB | Scherm: 13,6-inch Retina-display met True Tone | Opslag: 256 GB – 2 TB SSD

De Macbook Air die in 2022 is uitgebracht, is de directe vervanging van de Macbook Air van 2020. Hoewel hij ongelooflijk veel lijkt op zijn voorganger, is hij opnieuw ontworpen en wordt hij nu aangedreven door een krachtigere M2-chip (in plaats van de M1 uit 2020).

De basis-M2-chip bevat een 8-core CPU en 8-core GPU, die tegen een meerprijs kan worden geüpgraded naar een 10-core GPU. Je krijgt ook standaard 8 GB RAM en 256 GB SSD-opslag, maar fotografen en andere creatievelingen zullen vrijwel zeker minimaal 16 GB RAM en 512 GB SSD-opslag willen hebben.

Met onze testmachine van 16 GB waren we verbaasd over hoe deze kleine laptop onze meest veeleisende beeldverwerkingsverzoeken kon bijhouden en geen zweet uitbrak. Er zijn geen ventilatoren die zoemen en het lijkt niet op te warmen onder druk. Een kristalhelder scherm en een comfortabel trackpad en toetsenbord worden aangevuld met een Magsafe-voedingsconnector en twee USB-C-poorten en een 3,5 mm koptelefoonaansluiting voor een minimale maar praktische afwerking.

Al met al is dit een ongelooflijke machine voor on-the-go beeld- of videobewerking. We zouden nog steeds voor het 16-inch MacBook Pro-model (2021) gaan vanwege het comfortabelere schermformaat, maar de nieuwe M2 Air is nog steeds een geweldige machine.

Benefits

 • Stijlvol en robuust ontwerp
 • Hoge verwerkingssnelheden voor fotografen
 • Helemaal stil en koel
 • Magsafe & 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting standaard

Disadvantages

 • Duur om te specificeren
 • Geen SD-kaartsleuf

Processor: tot 11e generatie Intel Core i7 | RAM: 16-32GB | Opslag: 256GB-2TB SSD | Scherm: 14,4-inch 2400 x 1600, 120 Hz, multitouch

De Microsoft Surface Laptop Studio is misschien wel de meest gelikte touchscreen-laptop die specifiek gericht is op ontwerpers en mensen op andere creatieve gebieden. Het heeft een hybride ontwerp en kan dus van een laptop in een tablet worden omgezet, maar dit gebeurt niet via het gebruikelijke 360-gradenscharnier. In plaats daarvan heeft de Surface Laptop Studio een dubbel scharnier, zodat hij kan worden geopend als een normale laptop, met een secundair scharnier rond het midden van het scherm waarmee je het scherm naar voren kunt trekken zodat de onderkant magnetisch vastklikt net boven het touchpad.

Of het kan plat zitten waar het deksel normaal zou zijn. Hierdoor krijg je de “dikke tablet” -stijl van een 360-graden scharnier, zonder dat het toetsenbord er onhandig onder blijft zitten. Binnenin maken 11e generatie Intel-processors en tot 32 GB RAM licht werk van beeldbewerking, hoewel de Surface Laptop Studio verre van de krachtigste laptop op de markt is.

Net als andere Surface-computers sluit het echter overal kwaliteit uit, inclusief onderdelen die werkstations vaak verwaarlozen, zoals de luidsprekers en webcam. Wees voorzichtig als het gaat om het aanvinken van de optievakjes wanneer u koopt, aangezien de prijs snel kan stijgen tot niveaus die moeilijk te rechtvaardigen zijn voor de prestaties die u krijgt.

Benefits

 • Afwerking, design, laag gewicht
 • Uitstekend Retina-display
 • Stil ontwerp zonder ventilator

Disadvantages

 • Nauwelijks lichter dan MacBook Pro M1
 • 8-core GPU-model kost meer

CPU: 8-core Apple M2 | Grafische kaart: 10-core Apple M2 GPU | RAM: 8GB – 24GB | Scherm: 13,3-inch Retina-display met True Tone | Opslag: 256 GB – 2 TB SSD

De 13-inch MacBook Pro is altijd een gemakkelijke verkoop geweest voor iedereen die een zeer draagbare, buitengewoon goed gemaakte laptop wil die briljant presteert en een verbluffend scherm heeft. De M2 MacBook Pro is al deze dingen, en met prijzen vanaf een zeer redelijke prijs, biedt hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, vooral in vergelijking met de duurdere 14-inch en 16-inch MacBooks.

Er zijn echter compromissen te sluiten. We vonden het 13,3-inch scherm een beetje klein voor langere periodes van fotobewerking, en met slechts twee USB-poorten (één wordt gebruikt door de oplader), is een dongle een onhandige noodzaak.

Benefits

 • Geweldige schermkwaliteit
 • Super prestatie
 • Uitstekende draagbaarheid

Disadvantages

 • 2 USB-poorten is niet genoeg
 • Twijfelachtig voordeel ten opzichte van M2 Air

Processor: tot 12e generatie Intel Core i9 | RAM: tot 32 GB | Opslag: tot 1 TB SSD | Scherm: tot 14,5-inch 2880 x 1800 120 Hz OLED | ScreenPad Plus: 12,7-inch 2880 x 864 IPS

Het grote gespreksonderwerp met de ZenBook Duo is het enorme aanraakgevoelige secundaire scherm boven het toetsenbord. Asus noemt het de ScreenPad Plus, en je kunt het gebruiken als een echte secundaire monitor om een andere app op het hoofdscherm weer te geven, of het kan worden opgesplitst in twee of drie kolommen, die elk een andere geopende app bevatten. Er is zelfs een schermuitbreidingsfunctie waarmee je een enkele app over beide schermen kunt verspreiden.

Deze hoofdmonitor is een 14,5-inch scherm, dat in het geval van ons testexemplaar beschikt over prachtige OLED-weergavetechnologie met 100% DCI-P3-kleurruimtedekking. Maximale helderheid van 550 nit en oogverblindend contrast.

Voeg een krachtige 12e generatie Intel Core i9-processor toe aan de mix, samen met maximaal 32 GB RAM, en de ZenBook Pro 14 Duo kan een serieus krachtige bewerkingsmachine zijn. Dubbele Thunderbolt 4-poorten zijn helemaal up-to-date, plus de handige toevoeging van een conventionele USB Type-A-poort, samen met een SD-kaartlezer, HDMI-poort en een hoofdtelefoonaansluiting.

Minpunten? De ergonomie van het toetsenbord en trackpad is niet ideaal. De levensduur van de batterij is ook niet bepaald fantastisch. Maar als uw workflows hier kunnen profiteren van de dubbele schermen, kan de ZenBook Pro 14 Duo de afwegingen nog steeds waard zijn.

Benefits

 • Prachtige dubbele schermen
 • Fantastische bouwkwaliteit
 • Geweldige connectiviteit

Disadvantages

 • Lastige ergonomie
 • Enigszins beperkte prestaties

Processor: tot 11e generatie Intel Core i7 | RAM-geheugen: 16GB | Opslag: 512GB SSD | Scherm: 13,5-inch, 3000 x 2000 OLED, 400 nits

Denk goed na voordat je de HP Spectre x360 14 OLED gaat uitproberen. Want als je eenmaal zijn fantastische 13,5-inch OLED-scherm in actie ziet, wil je niet meer terug naar een saai oud LCD-scherm. Het is echt zo spectaculair. U krijgt aanzienlijk betere respons, contrast en kijkhoeken dan vrijwel elk LCD-scherm. Andere hoogtepunten zijn een uitstekende bouwkwaliteit, echt bruikbare tabletfunctionaliteit, een gebundelde invoerpen met inktondersteuning, een geweldige batterijduur en goede connectiviteit voor deze klasse apparaten.

Inderdaad, HP heeft aandacht besteed aan vrijwel elk element van deze hippe kleine laptop, inclusief het inschakelen van Bang & Olufsen om de luidsprekers te bedienen en inclusief gezichtsherkenning met Windows Hello-ondersteuning.

De prestaties zijn solide van de Intel Core i7-1165G7 CPU/ 16 GB RAM-combinatie die we hebben getest, waardoor het omgaan met batches RAW-afbeeldingen licht werk wordt. Verwacht gewoon niet het laatste woord in regelrechte verwerkingsvuurkracht - daarvoor heb je iets veel omvangrijkers en minder energiezuinigs nodig.

Benefits

 • Schitterend OLED-scherm
 • Geweldige batterijduur
 • Echt bruikbare tabletfunctionaliteit

Disadvantages

 • Niet bepaald goedkoop
 • Beperkte grafische kracht

Hoe kies je de beste fotobewerking laptop?

 1. Schermkwaliteit is belangrijk

Laptopschermen waren vroeger meer pijnlijk dan eye-candy, met een verschrikkelijk contrast en kijkhoeken. Gelukkig lost IPS-displaytechnologie dit op en moet je met minder geen genoegen nemen.

 1. Snelle opslag

Een SSD (solid state drive) is een must in elke nieuwe laptop. Al onze opties in deze koopgids bevatten er één, maar blijf niet zitten met een kleine capaciteit: 512 GB is een minimum als je met 4K-video werkt. Zie onze gids voor de beste interne SSD’s(opent in een nieuw tabblad).

 1. Grafische nieuwigheid

Speciale grafische kaarten zijn geweldig om te gamen, maar ze zijn hier niet nodig. De processors van vandaag kunnen voor hen invallen en ze hebben genoeg pixel-push punch voor fotobewerking.

 1. Welke processor (CPU)?

Modelnummers van laptopprocessors zijn praktisch onmogelijk te ontcijferen. Concentreer u gewoon op de ‘basisfrequentie’ (snelheid, gemeten in GHz) en het aantal verwerkingskernen (twee, vier of zes).

 1. Mac of pc?

De MacBook is favoriet bij veel fotografen, en terecht. Maar sluit vergelijkbaar geprijsde laptop-pc’s niet uit, die meer waar voor je geld kunnen bieden, met betere upgrademogelijkheden.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.