De 10 Beste Gaming Routers van 2023 - Welke kopen?

Een hoogwaardige gaming-router voor uw pc of console-gamingstation is een essentiële aankoop, vooral in de meest hectische en competitieve games, zoals FPS, waar ping een essentiële factor is.

Eerst moet u nadenken over het type verbinding in uw thuisomgeving. Als het ADSL- of FTTC-glasvezel is, moet er ook een modem aan de router worden gekoppeld. Als u in dit geval geen twee afzonderlijke en omvangrijke apparaten wilt, zijn modemrouters handig. Met in plaats daarvan de FTTH-glasvezel beheert alleen de router het netwerk, samen met de Optical Network Terminal (ONT) van de operator.

Bij het kiezen van een router moet met veel eigenschappen rekening worden gehouden, zoals maximale snelheid, aantal banden, processor, werkgeheugen, software en wifi-standaarden. Een van de belangrijkste functies die een router te bieden heeft, zijn:

 • Quality of Service (QoS) - Het is een functie die dient om te beslissen welke verbinding voorrang heeft op de andere. Op deze manier probeert de router pakketverlies voor gamingverbindingen te minimaliseren en tegelijkertijd de ping te verbeteren. De evolutie van QoS is adaptieve QoS, een slimmer systeem dat zich automatisch aanpast aan netwerkbehoeften.
 • MU-MIMO - Multi-User Multiple Input Multiple Output is de mogelijkheid om gelijktijdig naar meerdere clients te verzenden of om gegevens naar een netwerkclient over te dragen met behulp van meerdere streams samen, waardoor de snelheid van de overdracht wordt verhoogd. Op plaatsen waar veel apparaten staan, is dit cruciaal voor een betrouwbare en stabiele verbinding.
 • Beamforming - Inmiddels zeer wijdverspreid, dankzij deze techniek is de router in staat om de fase en amplitude van de radiogolven te moduleren, om ze te richten naar de gebieden waar de apparaten zich bevinden, waardoor de ontvangst binnen het signaalveld wordt verbeterd en daardoor de verschillende clients die op het WiFi-netwerk zijn aangesloten om sneller te navigeren. Naast deze technologieën zijn er nog vele andere die voor elk model in deze koopgids worden gespecificeerd.

Laten we nu eens kijken naar de ranglijst van de beste gaming routers om te kopen, van high-end tot de goedkoopste, met de belangrijkste technische kenmerken en prijzen.

Asus RT-AX88U Asus RT-AX88U Read More Bekijk op Amazon
Asus RT-AX82U Asus RT-AX82U Read More Bekijk op Amazon
TP-Link Archer C5400X TP-Link Archer C5400X Read More Bekijk op Amazon
Netgear Nighthawk X6 R8000 Netgear Nighthawk X6 R8000 Read More Bekijk op Amazon
Netgear Nighthawk AX4 RAX40 Netgear Nighthawk AX4 RAX40 Read More Bekijk op Amazon
AVM FRITZ!Box 7590 AVM FRITZ!Box 7590 Read More Bekijk op Amazon
Asus RT-AC86U Asus RT-AC86U Read More Bekijk op Amazon
Tenda AC19 Tenda AC19 Read More Bekijk op Amazon
Netgear Nighthawk D7000 Netgear Nighthawk D7000 Read More Bekijk op Amazon
TP-Link Archer VR400 V3 TP-Link Archer VR400 V3 Read More Bekijk op Amazon

Table of ContentsShow

The 10 De 10 Beste Gaming Routers van 2023 - Welke kopen? Reviews

De beste online gaming-router op de markt is de Asus RT-AX88U, een formidabele wifi-router met 4 antennes die is uitgerust met de nieuwste 802.11ax-technologie, ontworpen voor mensen die op zoek zijn naar een toekomstbestendig high-speed en prestatiemodel, ongeacht de prijs.

Wi-Fi 6, ook wel bekend als 802.11ax, is de volgende technologische iteratie voor draadloze routers. Vergeleken met 802.11ac zorgt het voor een 2,3x prestatieverbetering en bereikt het doorvoersnelheden tot 4,8 Gbps op 5 GHz, waar de RT-AX88U op zijn best is. Zelfs met de 2,4 GHz-band is de snelheid echter erg goed.

De Asus RT-AX88U wordt aangedreven door een 1,8 GHz quad-coreprocessor, 1 GB DDR3 RAM en 256 MB flashgeheugen. Het ondersteunt 160 MHz kanaalbandbreedte, MU-MIMO gelijktijdige datastreaming en Asus AiMesh-technologie, waarmee u meerdere Asus-routermodellen kunt gebruiken om een wifi-systeem voor uw hele huis te creëren, met naadloze roaming en een net.

De Asus Router mobiele applicatie is direct beschikbaar en stelt u in staat om elk aspect van de router te beheren en te controleren, zoals Adaptive QoS, antivirus en WTFast. We vinden ook andere interessante kenmerken: OFDMA verdeelt de wifi-kanalen in subkanalen waardoor optimale verbindingen mogelijk zijn voor maximaal 30 gebruikers, terwijl Target Wake Time besluit om gegevens uit te wisselen met de apparaten die het echt nodig hebben, waardoor het energieverbruik van de apparaten wordt verbeterd.

Trend Micro antivirus en GPN WTFast, om ping te optimaliseren, zijn inbegrepen voor de levensduur van de router, die ook compatibel is met Amazon Alexa. Wat betreft connectiviteit vinden we 2 USB 3.1-poorten, 8 Gigabit LAN-poorten en een WAN-poort.

Benefits

 • Acht LAN-poorten
 • Wi-Fi 6
 • WT Snel om ping te verminderen

Disadvantages

 • Duur
 • AX-clients zijn niet alomtegenwoordig

De beste wifi-router voor gaming in prijs-kwaliteitverhouding is de Asus RT-AX82U, geschikt voor wie op zoek is naar een model met de nieuwe wifi 6-standaard en interessante functies voor gaming, vooral op mobiel. Het beschikt ook over aanpasbare RGB-verlichting.

Naast de klassieke adaptieve Quality of Service-technologie vinden we de Mobile Game Mode , die vertraging en latentie voor mobiel gamen minimaliseert, en Gear Accelerator , die voorrang geeft aan draadloos verbonden apparaten. Voor bedraad gamen is er echter de Gaming Port, een speciale LAN-poort voor een snelle en stabiele prioriteitsverbinding.

De Asus RT-AX82U heeft een 1,5 GHz tri-coreprocessor, met 512 MB RAM en 256 MB voor flashgeheugen. Het gebruikt vier externe antennes om zijn draadloze signaal uit te zenden op de 2,4 GHz- en 5 GHz-banden, die maximale snelheden bereiken van respectievelijk 574 en 4804 Mbps in 802.11ax.

MU-MIMOit werkt in 2x2 op de 2,4 GHz-band en 4x4 in de 5 GHz-band. De Asus Router-applicatie geeft ons toegang tot veel geavanceerde configuraties, waaronder gamingfuncties en Aura RGB.

Asus AiProtection is inbegrepen, met WPA3- en PS5-compatibiliteit, en we hebben ook de mogelijkheid om Alexa te configureren. Connectiviteit omvat, naast de eerder genoemde Gaming Port, 4 Gigabit LAN-poorten, een WAN en een USB 3.0-poort.

Benefits

 • Wi-Fi 6
 • RGB-ontwerp
 • Hoge prestaties voor gamen

Disadvantages

 • De 2,4 GHz-band kan worden verbeterd

De Archer C5400X is een gaming WiFi-router met een aantrekkelijk en agressief uiterlijk, met als belangrijkste kenmerken kracht, eenvoudig instellingenbeheer en een bandbreedte voor online gaming.

De router is uitgerust met drie wifi-banden, de klassieke 2,4 GHz en 5 GHz, plus een extra 5 GHz-band. Deze band is speciaal ontworpen voor gamers en heeft voorrang op het gebied van verbindingssnelheid en stabiliteit boven anderen, zelfs als er andere mensen in huis zijn die content browsen, downloaden of streamen.

De TP-Link Archer C5400X heeft een 1,8 GHz quad-core processor, met drie secundaire co-processing cores, 1 GB DDR3 RAM en 128 MB opslagruimte voor software en instellingen. Draadloze connectiviteit is 802.11ac en bereikt 2167 Mbps aan de 5 GHz-kant en 1000 Mbps op 2,4 GHz, voor een theoretische maximale snelheid van 5,4 Gbps.

De acht antennes zorgen voor een sterk signaal terwijl Beamforming het concentreert in de gebieden waar de klanten zich bevinden. Met MU-MIMO 4x4 is de lijnkwaliteit gegarandeerd voor alle aangesloten apparaten, terwijl Quality of Service ons in staat stelt de verbindingsstabiliteit te verbeteren en ping tot een minimum te beperken, waarbij prioriteit wordt gegeven aan het spel.

De configuratie van de TP-Link Archer C5400X is dankzij de iOS- en Android-applicaties heel eenvoudig en duurt enkele minuten. Het is compatibel met de Alexa-spraakassistent en heeft 8 Gigabit LAN-poorten, een WAN-poort en 2 USB 3.0-poorten.

Benefits

 • Uitstekende 5GHz-prestaties
 • Eenvoudige gebruikersinterface
 • Tri-band wifi

Disadvantages

 • Ontwerp kan niet leuk vinden
 • Prijs

De Netgear Nighthawk X6 R8000 is momenteel een van de beste gaming-routers op de markt, omdat het Tri-Band WiFi is, slaagt hij erin om alle apparaten in huis tegelijkertijd te verbinden, met een draadloze snelheid die veel verder gaat dan de mogelijkheden van normale routers , reiken tot tot 3,2 Gbps. Het is ook gecertificeerd als Eolo-gaming, waardoor het een van de beste is voor mensen met een Eolo-verbinding.

Met Smart Connect en Dynamic QoS-functies krijgt elk apparaat de snelste wifi-verbinding toegewezen en is het geoptimaliseerd voor maximale snelheid, waardoor de ping wordt verlaagd. Voor degenen die daarom zonder stress moeten surfen en spelen, zou deze router iets voor jou kunnen zijn.

In de Nighthawk X6 R8000 zit een 1,0 GHz dual-coreprocessor, 3 processors om de draadloze prestaties te verbeteren, 256 MB RAM-geheugen en 128 MB flash-opslagruimte voor firmware, wachtwoorden en instellingen. WiFi 5 bereikt 600 Mbps op 2,4 GHz terwijl het op 5 GHz 1300 Mbps bereikt.

De 6 antennes garanderen een brede signaaldekking en de Beamforming-technologie verbetert de kwaliteit ervan nog verder. Dankzij de Nighthawk-app is het configureren van de router eenvoudig en intuïtief, en met de Genie-software kunnen we verbonden clients, dataverkeer en upload- en downloadsnelheden zien.

De Nighthawk R8000 is compatibel met Alexa en Google Assistant stemassistenten voor domotica, en is uitgerust met Netgear Armor, een veiligheidssysteem voor navigatie. Qua connectiviteit biedt het 4 Gigabit LAN-poorten en een WAN, een USB 3.0-poort en een USB 2.0.

Benefits

 • Tri-band wifi
 • Intuïtieve Genie-software
 • 6 antennes

Disadvantages

 • Topsnelheid lager dan bij andere Tri-Bands
 • Duur

De Nighthawk RAX40 is een Dual Band-router met een aantrekkelijk en futuristisch ontwerp die de nieuwste generatie 802.11ax-standaard ondersteunt, geschikt voor wie op zoek is naar een gamingmodel met een budget van minder dan 200 euro.

Het wordt aangedreven door een dual-core 800 MHz-processor, 512 RAM-geheugen en 256 MB opslagruimte. De twee antennes zenden een dual-band wifi met vrij brede dekking uit, verbeterd door Beamforming-technologie, en bereiken snelheden van 600 Mbps op 2,4 GHz en 2400 Mbps op 5 GHz.

WiFi 6 maakt van MU-MIMO een verplichte functie die, samen met OFDMA, gelijktijdige tweerichtingscommunicatie tussen een toegangspunt en eindgebruikers mogelijk maakt. Daarnaast zorgt de ondersteuning voor 1024 QAM en 160 MHz bandbreedte voor een aanzienlijke verbetering van de netwerkefficiëntie om 4x de prestaties van eerdere WiFi-standaarden te leveren.

De Netgear Nighthawk-app vereenvoudigt de routerconfiguratie en laat je meer uit wifi halen. Via de software-interface kunnen we internettoegang op aangesloten apparaten stoppen, een snelle internetsnelheidstest uitvoeren en toegang krijgen tot vele andere functies.

De Netgear Nighthawk RAX40 ondersteunt Alexa en Google Assistant spraakassistenten voor domotica en biedt 4 Gigabit LAN-poorten, een WAN-poort en een USB 3.0-poort aan de achterkant.

Benefits

 • Wi-Fi 6
 • Hoge snelheden
 • Langeafstand

Disadvantages

 • AX-apparaten vereist voor hoge prestaties
 • Omvangrijk

De AVM FRITZ!Box is de beste gamingmodem die we aanraden voor wie op zoek is naar een modemrouter. Vanwege zijn functies en de intuïtieve FRITZ!OS-software is hij erg populair bij gamers, maar ook geschikt voor alle toepassingen.

Omdat het precies ook een ADSL / FTTC-modem is, is het perfect voor iedereen die nog geen FTTH-verbinding heeft en daarom naast een router ook een modem zou moeten aanschaffen.

De FRITZ!Box 7590 is uitgerust met een 1 GHz dual-core processor, 512 MB RAM en nog eens 512 MB flashgeheugen. Het is een Dual Band-model dat de 802.11ac/n-standaard ondersteunt en een maximale snelheid bereikt van 800 Mbps op 2,4 GHz en 1733 Mbps op 5 GHz.

De antennes van de AVM FRITZ!Box 7590 bevinden zich aan de binnenkant en ondersteunen zowel de Beamforming-technologie , waarmee u de verspreiding van het draadloze signaal kunt voorkomen door het alleen naar de aangesloten apparaten te richten, als MU-MIMO , handig om het signaal beter te maken krachtig, stabiel en snel.

Effectief beheer van het dataverkeer wordt verzekerd door de Quality of Service-functie , waarmee u prioriteit kunt geven aan een bepaald apparaat bij het gebruik van het netwerk, en door Band Steering , dat automatisch herkent welke apparaten verbinding kunnen maken met de 5 GHz-band, waardoor het verkeer op de 2.4-band wordt verminderd GHz één, om congestie te voorkomen.

Het retro-ontwerp is een beetje apart, met een ander kleurenschema dan de meeste routers. Wat betreft connectiviteit vinden we: een WAN-poort, 4 Gigabit LAN-poorten, 2 USB 3.0- en ADSL/VDSL-poorten.

Benefits

 • Modem
 • Goed optreden

Disadvantages

 • Ontwerp kan niet leuk vinden

De Asus RT-AC86U is een gaming-router met solide en krachtige hardware, met een uitstekende prijs-prestatieverhouding. Het is in feite vrij betaalbaar, met veel handige functies om de wifi-dekking en spelprestaties te verbeteren.

We vinden geïntegreerde WTFast om de snelheid en het reactievermogen van games te verhogen en adaptieve QoS om een vertragingsvrije 4K UHD-streaming en game-ervaring mogelijk te maken. MU-MIMO maximaliseert in plaats daarvan de prestaties van alle apparaten die tegelijkertijd zijn aangesloten.

De processor dell’Asus RT-AC86U is een dual-core 1,8 GHz, met 512 MB RAM en 256 MB opslagruimte. WiFi ondersteunt de 802.11ac-standaard en bereikt zeer hoge snelheden dankzij de NitroQAM-technologie, 2167 Mbps op 5 GHz en 750 Mbps op 2,4 GHz.

De wifi-uitvoer van de drie antennes wordt verbeterd door ASUS AiRadar en Range Boost, die dode hoeken helpen elimineren en de dekking vergroten. Indien nodig hebben we ook AiMesh-ondersteuning om de RT-AC86U te verbinden met andere Asus-routers om het hele huis te dekken.

De configuratie via de browser vereist een paar stappen en vanuit de Asus Router-app kunnen we alle instellingen beheren. Voor connectiviteit vinden we in plaats daarvan 4 Gigabit LAN-poorten, een WAN en 2 USB-poorten, 3.0 en 2.0.

Benefits

 • Geïntegreerde WTFast om ping te optimaliseren
 • Uitstekende prestaties op lange afstand

Disadvantages

 • Complexe firmware

Voor wie op zoek is naar een fiber gaming router, onder de 100 euro, is de Tenda AC19 Ac2100 een goede optie. De grote antennes bieden een stabiel signaal en brede dekking, en de 5Gh-connectiviteit tot 1733 Mbps is ideaal om probleemloos online te gamen.

Uitgerust met Gigabit LAN-poorten, is de Tenda AC19 een geschikte oplossing voor het benutten van snelle verbindingen zoals glasvezel, en dankzij het IPv6-protocol vermindert het de datatransmissietijd en minimaliseert het vertraging, waardoor de game-ervaring vloeiender wordt.

De 4 antennes hebben een vermogen van 6dBi, en kunnen effectiever door de muren van het huis en obstakels dringen dan de gemiddelde router in deze prijsklasse, deze router is dan ook juist ontworpen voor een betere wifi netwerkdekking.

De Tenda AC19 maakt gebruik van een processor met 28nm-architectuur en 1GHz-vermogen met uitstekende gegevensverwerking en uitvoeringssnelheid, en dankzij de MU-MIMO-technologie kan de router met meerdere apparaten tegelijk communiceren zonder latentieproblemen.

Het ondersteunt de 802.11ac-standaard en biedt een theoretische maximale snelheid van 1300 Mbps op 5 GHz en 600 Mbps op de 2,4 GHz-frequentie.In werkelijkheid kun je op 5 Ghz gemiddelde snelheden van 300-400 Mbps verwachten.

Het configuratieproces is eenvoudig en snel en we kunnen ook de routerinstellingen beheren vanuit de smartphone-app. De USB-poort aan de achterkant van de router is ook handig voor het delen van bestanden via het netwerk en het streamen van video.

Benefits

 • Superieure wifi-dekking met goede penetratie
 • Processor snelheid

Disadvantages

 • Weinig specifieke opties voor geavanceerde spelconfiguraties

De Netgear Nighthawk D7000 is een gamingmodem dat de connectiviteitslatentie kan verlagen. Het is de beste oplossing voor wie op zoek is naar een modem en routerapparaat onder de 200 euro.

Het ontwerp is erg mooi en futuristisch en de 3 externe antennes bieden een uitstekende Dual Band-dekking, verbeterd door Beamforming, die het veld naar de clients transporteert, en de onvermijdelijke QoS, die een stabiele game-ervaring garandeert door de ping te minimaliseren.

Qua hardware wordt de Netgear Nighthawk D7000 geleverd met een 1 GHz dual-coreprocessor, ondersteund door 256 MB RAM en 128 MB flashopslag. Daarnaast is er een Broadcom-chipset die garant staat voor voldoende draadloze prestaties in de 2,4 GHz-band.De maximale snelheid die WiFi 5 op 5 GHz haalt, is 1300 Mbps en op 2,4 GHz 600 Mbps.

Met de Netgear Genie-applicatie kun je het hele netwerk monitoren, terwijl de MyMedia-applicatie ons in staat stelt om de multimediabestanden die op het netwerk worden gedeeld te lokaliseren, zodat we ze kunnen bekijken op een tv of een audiosysteem, dankzij de ondersteuning van DLNA.

Als connectiviteit vinden we een ADSL/VDSL-poort, 4 Gigabit LAN-poorten, een WAN en 2 USB 3.0-poorten. ReadySHARE-technologie maakt snelle gegevensuitwisseling mogelijk tussen USB-sticks en harde schijven die zijn aangesloten op de router en aangesloten apparaten, terwijl ReadySHARE Vault-technologie u in staat stelt om rechtstreeks vanaf het netwerk incrementele back-ups te maken voor aangesloten pc’s.

Benefits

 • Modem
 • Uitstekende dekking

Disadvantages

 • Niet onmiddellijke configuratie
 • Geen poort voor telefonie

De TP-Link Archer VR400 is de beste goedkope gaming-router op de markt, een veelzijdige dual-band modemrouter met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Omdat het zowel een modem als een router is, is het ook perfect voor bezitters van een ADSL/FTTC-verbinding die niet willen dat twee verschillende apparaten het netwerk beheren, maar de maximale snelheid die in FTTC wordt bereikt stopt bij 100 Mbps. de juiste poort , staat u niet toe om telefonie te beheren.

De twee externe omnidirectionele antennes bieden een uitstekende WiFi-dekking van type 5, verbeterd door Beamforming, die snelheden bereikt van 867 Mbps op 5 GHz en 300 Mbps op 2,4 GHz.We vinden ondersteuning voor TP-Link OneMesh om het te combineren met extenders om de verspreiding van WiFi en MU-MIMO, voor gelijktijdige gegevensoverdracht.

Net als andere modellen van dezelfde lijn, zorgt de Tp-Link Archer VR400 voor een groot aantal beveiligingsgerelateerde functies. Het heeft zelfs een vooraf geïnstalleerde firewall en VPN voor een veilige verbinding op afstand, en biedt ook de mogelijkheid om verschillende parameters voor ouderlijk toezicht in te stellen en een beveiligd netwerk voor gasten te creëren.

Met de Tether-app, voor Android en iOS, kunt u uw netwerk snel en intuïtief configureren en beheren. De poorten aangeboden door de TP-Link Archer VR400 zijn: 4 Gigabit-poorten, 3 LAN en één WAN/LAN, en een USB 2.0-poort.

Benefits

 • Waar voor je geld
 • Modem
 • MU-MIMO is aanwezig

Disadvantages

 • FTTC tot 100 Mbps
 • Alleen USB 2.0

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.