Vooraf gebouwde versus Aangepaste pc - Wat is het beste?

Aanpassing is een integraal onderdeel van de schoonheid van pc-bouw. Met een breed scala aan componenten om uit te kiezen en de talloze manieren om je gaming-pc een uniek gevoel te geven, is het bouwen ervan als het samenstellen van een zeer bevredigende puzzel.

Toch is niet elke pc-gamer noodzakelijkerwijs technisch onderlegd, dus vooraf gebouwde gaming-pc’s zijn behoorlijk populair. Als je twijfelt of je je eigen speelautomaat moet bouwen of er gewoon een kant-en-klaar moet bestellen, zijn hier de belangrijkste voor- en nadelen van beide!

Flexibiliteit

Bij het bouwen van een pc op maat bent u vrij om specifieke onderdelen uit te kiezen die het beste bij u passen, zodat u zeker weet dat u geen componenten krijgt die niet goed bij u passen.

Met vooraf gebouwde pc’s zijn er altijd aanpassingen die kunnen worden gedaan om de configuratie efficiënter en kosteneffectiever te maken. Deze wijzigingen omvatten het verhogen of verlagen van de hoeveelheid RAM, het wisselen van HDD-opslag voor SSD-opslag, of gewoon het vinden van een betere balans tussen de CPU en de GPU.

Een vooraf gebouwde pc kan bijvoorbeeld worden geleverd met een i7 CPU, 32 GB RAM en een GTX 1060 grafische kaart. Als u nu op zoek was naar een gaming-pc, zou het veel beter zijn om te kiezen voor een i5 CPU, 16 GB RAM en een nieuwere/krachtigere GPU zoals de GTX 1660 Ti of zelfs de RTX 2060.

Een ander punt om rekening mee te houden is toekomstbestendigheid. Sommige vooraf gebouwde pc’s die er zijn, gebruiken mogelijk oudere CPU’s en chipsets die de upgrademogelijkheden van uw pc ernstig kunnen beperken.

Als u bijvoorbeeld op zoek was naar een kant-en-klare budget-gaming-pc, kunt u proberen een AMD FX of een oudere generatie Intel Core CPU te gebruiken. Deze CPU’s gebruiken verouderde chipsets en verouderde sockets, wat betekent dat als u in de toekomst de CPU moet upgraden, u ook het moederbord moet vervangen.

Desalniettemin laten veel vooraf gebouwde gaming-pc’s voldoende ruimte over voor aanpassingen en upgrades. Maar als je erover denkt er een te kopen, moet je er zeker voor zorgen dat de configuratie geen overdreven verouderde componenten gebruikt. Op deze manier zorgt u ervoor dat u waar voor uw geld krijgt en dat u niet meer geld hoeft uit te geven dan nodig is voor toekomstige upgrades.

Prijzen

Het bouwen van een pc op maat zorgt ervoor dat u een zeer kosteneffectieve configuratie kunt samenstellen, zonder te veel uit te geven aan te krachtige componenten die niet veel uitmaken als het gaat om gamen. Dus, hoe concurreren vooraf gebouwde pc’s qua prijs?

Welnu, het blijkt dat kant-en-klare componenten duur kunnen zijn. Weet je nog dat ze een supercomputer maakten van genetwerkte PS3-consoles? Kijk maar eens hoe de rage van cryptocurrency-mining een tijdje geleden de GPU-prijzen beïnvloedde, of hoe duur een DDR4 RAM kan zijn. Gelukkig bieden kant-en-klare pc’s soms meer waar voor uw geld.

Hoewel bedrijven die zich bezighouden met het bouwen van pc’s de basiskosten van de componenten moeten dekken, winst moeten maken en de kosten moeten dekken die gepaard gaan met het runnen van een dergelijk bedrijf, kunnen ze hun componenten ook tegen lagere prijzen van OEM’s krijgen.

Uiteindelijk zal een kant-en-klare pc meestal goedkoper zijn dan wanneer u diezelfde configuratie helemaal zelf zou bouwen. Bovendien, als je zo’n pc met korting zou pakken, zou dat heel goed kunnen zijn voor je portemonnee.

Gemak

Als u het soort persoon bent dat eigenlijk niet erg bekend is met pc-componenten of gewoon niet wil omgaan met het gedoe van kabelbeheer, is een vooraf gebouwde pc de handigste route.

Niet alleen dat, er zijn ook bedrijven die op bestelling aangepaste pc’s bouwen. Dit combineert tot op zekere hoogte het beste van twee werelden: u krijgt een pc die vooraf is gebouwd, maar die u kunt aanpassen, zij het in verschillende mate. Aan de andere kant is het ook niet de meest kostenefficiënte manier om op deze manier een pc op maat te krijgen, aangezien deze bedrijven meestal een vergoeding vragen voor hun diensten.

Conclusie - Moet u een vooraf gebouwde pc of een aangepaste pc kiezen?

Zoals eerder vermeld, kan het samenstellen van een pc met elk apart gekocht onderdeel u helpen de beste waar voor uw geld te krijgen en een pc die is afgestemd op uw behoeften.

Aan de andere kant kan een kant-en-klare pc u mogelijk een paar dollar en veel tijd besparen, en het is onwaarschijnlijk dat u hiermee de fout ingaat als u een weloverwogen beslissing neemt.

Voor het grootste deel raden we een kant-en-klare pc aan als eerste keuze, vooral voor degenen die ofwel helemaal niet bekend zijn met technologie of gewoon niet bekend zijn met het proces van het bouwen van pc’s en niemand hebben die daarbij een handje kan helpen. Toch is het het beste om te lezen en een mening te krijgen van iemand met meer kennis als je wilt voorkomen dat je vast komt te zitten met verouderde componenten of ontoereikende builds.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.