Hogwarts Legacy haalt 30% hogere FPS met een AMD GPU dan met een NVIDIA

Hogwarts Legacy is officieel te koop en wordt al door duizenden gebruikers gespeeld, maar wat ze vinden is niet wat ze verwachtten. NVIDIA en Intel hebben stuurprogramma’s uitgebracht om deze game zo goed mogelijk te ondersteunen, maar hoewel de groene op de hoorn zijn aangekomen en AMD nog geen week stuurprogramma’s zal vrijgeven, blijkt dat ze deze ook niet nodig zullen hebben. En het is dat NVIDIA problemen heeft met Hogwarts Legacy, want zelfs zonder een specifiek stuurprogramma overtreft AMD ze met hetzelfde scala aan hardware, en verreweg.

De eerste analyses en gegevens komen binnen na de nieuwe 528.49 WHQL-driver van NVIDIA. Nu de game al te koop is en met het profiel voor alle grafische kaarten van het merk, blijken de prestaties erg slecht te zijn en neemt AMD de overhand in wat een van de games van het jaar zou kunnen zijn.

Hogwarts Legacy en NVIDIA prestatieproblemen

De gegevens concentreren zich op twee zeer specifieke modellen, die tegelijkertijd de beste zijn in elk huis: RTX 4090 en RX 7900 XTX. In principe en op papier zou de AMD-kaart onder de NVIDIA-kaart moeten zitten, maar nee, hij zit er niet alleen niet onder, maar hij maakt maar liefst 30% verschil.

Om precies te zijn, het gemiddelde verschil in FPS is ongeveer 40, niet minder, in 1080p- en Ultra-instellingen, ja, zonder actieve Ray Tracing. Dit zou niet alleen niet op deze manier moeten worden gezien als de gemiddelde prestaties van elke kaart, maar het probleem strekt zich ook uit tot alle RTX en GTX op de markt, aangezien het met het verstrijken van de uren wordt gezien. Gebruikers rapporteren prestatiegegevens die lager zijn dan verwacht en voorlopig naderen de oorzaken de nieuwste NVIDIA-driver, die merkwaardig genoeg de game ondersteunt en profileert.

Het probleem met de CPU-overhead is weer ter plaatse

NVIDIA GPU's Hebben Problemen in Hogwarts Legacy: Ze Verliezen 30%

Het leek overwonnen, maar nee, het is teruggekeerd en erger zoals het ons gewend is. De NVIDIA-stuurprogramma’s doen opnieuw Overhead op de processor/RAM en beperken daardoor de prestaties ervan. Dit leidt er onvermijdelijk toe dat de GPU niet het volledige potentieel benut, vooral omdat hij wacht op opdrachten van de processor, die overbelast is.

En het ergste is dat we de CPU niet 100% zullen zien zoals verwacht, integendeel, hij presteert onder de verwachtingen en vermindert ook de prestaties omdat de driver in principe geheugen en VRAM gedeeltelijk instort.

NVIDIA GPU's Hebben Problemen in Hogwarts Legacy: Ze Verliezen 30%

Dit wordt gewaardeerd door het hogere verbruik van RAM en grafisch geheugen in de NVIDIA GPU in vergelijking met de AMD, waar tegelijkertijd volkomen duidelijk is dat de processor meer belast is en bij een hogere gemiddelde temperatuur werkt.

Vanwege Overhead verlagen NVIDIA GPU’s hun belastingpercentage, iets meer dan 50%, terwijl AMD meer dan 80% behaalt, wat gebruikelijk is. Geen enkele bereikt in ieder geval een belasting van 99%, wat ook aangeeft dat de game binnenkort patches zou kunnen ontvangen om de prestaties te optimaliseren, want er is ook iets te zeggen.

In het geval van AMD is het feit dat er geen driver is met een geoptimaliseerd profiel verontschuldigd, maar zien wat NVIDIA heeft bereikt… Het is beter om te wachten. We zullen zeker over een paar dagen een hotfix van de groene zien wanneer ze het probleem vinden en de prestaties herstellen waar het zou moeten, in de tussentijd is het tijd om de instellingen te verlagen of DLSS 3 op de RTX 40 te activeren om dit te compenseren.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.