Moet ik een 4K-Monitor kopen en is het het Waard ?

Als u geïnteresseerd bent in toekomstbestendigheid, is het kopen van een 4K-monitor nu een heel goed idee, zolang u ook een GPU kunt krijgen die games in ten minste 2K kan uitvoeren.

Als u prioriteit geeft aan prestaties, is een 1080p-monitor voorlopig nog steeds een betere keuze.

Als u prioriteit wilt geven aan prestaties en toekomstbestendigheid, koop dan een 1440p-monitor.

Het is nog niet zo lang geleden dat 4K-tv’s op de markt kwamen.

De eerste die in 2013 op de markt kwamen, waren behoorlijk prijzig en er was weinig reden voor consumenten om er geld aan uit te geven.

4K-inhoud was vrijwel ongehoord en de hardware kon destijds bij lange na niet de prestatieniveaus leveren die nodig waren om games in 4K-resolutie uit te voeren.

Kort daarna begonnen de prijzen echter te dalen en kwamen 4K-tv’s steeds dichter bij de reguliere consument. Dit luidde ook een belangrijke verandering in de gamingwereld in: een grote sprong in resolutie stond voor de deur!

Maar natuurlijk zijn er talloze voor- en nadelen verbonden aan dit indrukwekkende stukje technologie, en we zullen ons best doen om ze in deze gids te behandelen.

Hoe anders is 4K?

Zoals je kunt zien, heeft 4K ongeveer vier keer zoveel pixels als een Full HD-scherm, vandaar de naam. Het wordt ook vaak Ultra HD (UHD) of 2160p genoemd. Kort na zijn verschijning haastten Sony en Microsoft zich om “4K Ready” -versies van hun consoles, de PlayStation 4 Pro en de Xbox One X, uit te brengen.

Als je een pc-gamer bent, heb je waarschijnlijk overwogen om ooit een 4K-monitor te krijgen. Dit is misschien wel een goed moment om er een te kopen, aangezien we eindelijk redelijk geprijsde, hoogwaardige 4K-gamingmonitors hebben.

Voordelen

Grotere schermen

Zoals u wellicht weet, is een 24-inch diagonaal de “sweet spot” voor Full HD-monitoren. Alles groter en je zult ongetwijfeld individuele pixels en wat lelijke aliasing gaan opmerken, waardoor dergelijke monitoren niet geschikt zijn om van dichtbij te bekijken.

4K-monitoren kunnen echter extreem scherpe beelden produceren op veel grotere schermen zonder dat de pixels met het blote oog zichtbaar worden. De sweet spot van deze monitoren is momenteel ongeveer 27 inch, omdat iets groters om voor de hand liggende redenen oncomfortabel zou zijn om van dichtbij te bekijken.

Met deze grotere schermen en een 4K resolutie krijg je een veel groter werkoppervlak zonder enig verlies aan scherpte. Je krijgt zelfs een veel scherper beeld dan op een 24 inch Full HD monitor. Wat gaming betreft, het vermindert aliasing aanzienlijk en stelt je ook in staat om kleine details beter te zien.

Betere in-game beelden

Sommigen zullen misschien zeggen dat het geen zin heeft om een 4K-resolutie te hebben op een monitor die zo “klein” is als 27 inch, maar dat is gewoon verkeerd.

Met 4K krijg je een geweldig gevoel van diepte in het beeld, het soort diepte dat grenst aan 3D, maar zonder de vervelende bijwerkingen van hoofdpijn, misselijkheid of het dragen van een 3D-bril.

Als je een glimp wilt opvangen van waar we het over hebben, kijk dan eens naar de volgende video:

Het verschil tussen 1080p en 2160p is hier te zien, zelfs als je de video op een 1080p-scherm bekijkt. Sterker nog, zelfs als je een game in 4K draait op lagere instellingen, ziet het er beter uit dan wanneer je hem maximaal gebruikt in 1080p.

Is het toekomstbestendig?

4K-schermen zijn pas onlangs geïntroduceerd. Ze zullen dus niet snel achterhaald zijn. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat de weergavetechnologie de komende jaren aanzienlijk zal verbeteren, dus u kunt gerust investeren in een hoogwaardige 4K-gamingmonitor zonder bang te hoeven zijn dat deze volgend jaar spotgoedkoop wordt.

De waarheid is dat sommige bedrijven al 5K-schermen uitrollen. Toch zullen die en mogelijk hogere resoluties uitsluitend gericht zijn op professionals, aangezien we nauwelijks hardware hebben die krachtig genoeg is om games in 4K uit te voeren.

Nadelen

Vereist krachtige hardware

Op dit moment zijn de enige grafische kaarten die de nieuwste AAA-games in 4K kunnen uitvoeren de GTX 1070 en GTX 1080, evenals hun Ti-varianten. Uiteraard worden de nieuwere versies aanbevolen, omdat ze recenter zijn en superieure specificaties hebben.

Met een GTX 1070 Ti zou je de meeste titels met meer dan 30 FPS kunnen draaien, terwijl een GTX 1080 Ti de enige enkele GPU is die games in 4K met 60 FPS kan uitvoeren. Toegegeven, je kunt vertrouwen op SLI of CrossFireX om betere 4K-framerates te krijgen, maar dat is nauwelijks een kosteneffectieve oplossing, tenzij je een nieuwe 2K-gamingkaart combineert met degene die je al hebt.

Twijfelachtige compatibiliteit

Niet alle games of programma’s ondersteunen 4K-resoluties. Dit zal met name het geval zijn voor oudere titels die zouden moeten worden opgeschaald om correct in 4K te worden weergegeven. Uiteindelijk zal een opgeschaalde 1080p-afbeelding er nooit zo goed uitzien als een native 2160p-afbeelding.

Conclusie

Dus, tot slot, is een 4K-monitor het waard? Zeker. Ze brengen in-game beelden naar een geheel nieuw niveau dat simpelweg onbereikbaar is in 1080p. De belangrijkste vraag is: moet je er een krijgen?

Dat is een lastige. Het hangt allemaal af van uw wensen en uw situatie. We kunnen een 4K-monitor van harte aanbevelen als je een krachtige game-installatie samenstelt die gericht is op een 2K-resolutie of als je alleen je huidige pc voor dat doel wilt upgraden.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.