De 6 Beste Moederbord Voor i5 12600K in 2023

Intel begon terrein terug te winnen met hun 12e generatie processor, de Alder Lake. De Intel Core i5 12600K bezorgde zijn AMD-concurrent, de Ryzen 5 5600X, het moeilijk en verstevigde zijn plaats in de mid-range processormarkt. Voordat we ingaan op het beste moederbord voor i5 12600K, laten we het hebben over de processorspecificaties die u zullen helpen bij het maken van de juiste keuze!

De processor beschikt over tien cores en twintig threads met zes cores en twaalf threads als power cores en vier cores en vier threads als energiebesparende cores. Het neemt het op tegen zijn AMD-rivaal en heeft een maximale TDP van 150W, waardoor het behoorlijk veel energie verbruikt. Het kan turbofrequenties bereiken in de buurt van de 5 GHz-markering, waardoor het het product is dat u veel waar voor uw geld geeft. Het is compatibel met zowel DDR4 als DDR5 RAM, waardoor het een uitstekende keuze is voor een toekomstbestendige build. Het ondersteunt de LGA 1700-socket en is compatibel met zowel B660- als Z690-moederborden.

Er zijn veel opties op de markt en het kiezen van het juiste moederbord kan nogal een gedoe zijn. Maar maak je geen zorgen, want ik ben hier om je een lijst met moederborden te geven die je zullen helpen om het laatste beetje prestatie uit de processor te halen. Laten we nu meteen in de lijst met moederborden duiken die dit mid-range beest van een processor kunnen gebruiken:

MSI MPG Z690 Edge Wi-Fi D4
MSI MPG Z690 Edge Wi-Fi D4

Uitstekende audiocodec

18 fasen voedingsontwerp

Vier M.2-slots

See on Amazon
Asus TUF Z690-Plus D4
Asus TUF Z690-Plus D4

Betaalbare prijzen

Geweldige vermogensafgifte

Vier M.2-slots

See on Amazon
MSI MAG B660M Mortar
MSI MAG B660M Mortar

Uitstekende prijsstelling

Ondersteunt geheugen overklokken

Goed optreden

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 6 De 6 Beste Moederbord Voor i5 12600K in 2023 Reviews

De MSI MSI Z690 Edge Wi-Fi vertegenwoordigt het mid-range moederbord van het bedrijf dat enkele functies van de MEG-serie afsnijdt en voor een betaalbare prijs wordt geleverd. Dit moederbord kan de Intel Alder Lake-vlaggenschipprocessor, de i9 12900K, probleemloos grotendeels overklokken.

Dit moederbord kost ongeveer driehonderd dollar, er is een EK X-variant, of als je op zoek bent naar het nieuwste DDR5-geheugen, kun je de Edge Wi-Fi DDR5 voor 330 krijgen bij Amazon of Newegg. De zwarte basis met grijze strepen en RGB-verlichting maakt dit moederbord esthetisch aantrekkelijk voor de gebruikers.

Het rechterbovengedeelte van dit moederbord heeft 18-fase spanningsregelaars, die zijn geconfigureerd in 16+2 fasen en 16x 75A MOSFET’s voor Vcore. Verlengde warmteverspreiders over de spanningsregelaars hebben grijze strepen erop en behouden de esthetiek en zorgen ervoor dat het VRM-gedeelte afkoelt.

De IO-cover over de VRM-koellichamen heeft MSI-draak erop met RGB-lampjes, terwijl er enkele lampjes op de chipset-koellichaam zitten. De MSI MPG Z690 Edge Wi-Fi wordt geleverd in zowel DDR4- als DDR5-varianten met weinig prijsverschil, maar we raden de DDR4-variant aan, die 128 GB geheugen bij 5400 MHz ondersteunt.

Het audiogedeelte van de onderste helft van dit moederbord is volledig zichtbaar en gebruikt de Realtek ALC4080-codec voor eersteklas audiokwaliteit. Er is een oranje audioscheidingslijn op het moederbord, die het audiogedeelte gescheiden houdt van de rest van de moederbordcomponenten.

Er zijn drie PCIe x16-slots van volledige lengte op dit moederbord met Steel Armor op het primaire slot en vier M.2-slots voor snelle opslag met hun speciale warmteverspreider. Er zijn zes SATA3 6 Gbps-sleuven waardoor dit moederbord voldoende is voor opslagbehoeften, maar het mist de PCIe 5.0 M.2-sleuven.

Een USB 3.2 Gen2 Type-C (20 Gbps) poort, vijf USB 3.2 Gen2 Type-C (10 Gbps) poorten en twee USB 2.0 poorten. De achterkant heeft ook een BIOS-flashback-knop om BIOS-bestanden op standaard in te stellen zonder zelfs maar een processor te installeren. Het heeft ook een 2,5G-ethernetpoort op het IO-paneel met een zwarte achtergrond en een wit label op het IO-schild.

Benefits

 • Uitstekende audiocodec
 • 18 fasen voedingsontwerp
 • Vier M.2-slots

Disadvantages

 • Wordt alleen geleverd met Wi-Fi 6

Zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt de Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 dit moederbord het DDR4-geheugen, waarmee u geld kunt besparen en tegelijkertijd vergelijkbare prestaties levert als DDR5-systemen. Als je de prijs en kenmerken van dit bord opsomt, zou ik zeggen dat dit het beste en meest betaalbare Z690-moederbord is dat je kunt krijgen.

De prestaties van dit moederbord zijn ongetwijfeld verbluffend, en het kan zonder problemen de krachtige Intel Core i9 12900K aan. Het heeft een opgefrist uiterlijk met een volledig zwarte basis en grijze diagonale strepen, die er aantrekkelijk uitzien, en enkele RGB-lampjes onder het koellichaam van de chipset.

Als je goed kijkt naar de rechterbovenhoek van dit moederbord, zijn er grote koellichamen met diepe groeven die het oppervlak vergroten voor betere koeling. Er zijn 15-fase spanningsregelaars geconfigureerd in de 14+1 fase en 80A MOSFET’s voor Vcore.

Als u verder gaat naar de rechterkant, kunt u met vier enkelzijdig vergrendelde geheugenslots 128 GB RAM op dit moederbord installeren, geklokt op 5333 MHz. Er is een DDR5-variant van dit moederbord, maar dat geeft een onmerkbaar klein prestatievoordeel, dus ik raad de DDR4-variant aan.

De onderkant van dit moederbord heeft twee PCIe x16-slots over de volledige lengte, waarvan de ene draait op PCIe 5.0-modus en de andere op PCIe 3.0. Daarnaast zijn er twee PCIe x1-slots en één PCIe x4-slot voor uitbreidingskaarten, en dit moederbord ondersteunt meerdere grafische kaartconfiguraties, zoals AMD Crossfire.

De opslagbehoeften op dit moederbord worden vervuld door vier M.2-slots die allemaal in de PCIe 4.0-modus draaien, en er zit geen PCIe 5.0 M.2-slot op. Ze worden allemaal geleverd met hun speciale warmteverspreiders, maar één mist het, en voor opslagschijven heeft het vier SATA3 6 Gbps-slots, wat misschien niet genoeg is voor een paar gebruikers.

De achterste IO van dit moederbord heeft veel USB-poorten, waaronder de snelle USB 3.2 Gen2x2 Type-C (20 Gbps), 2x USB 3.2 Gen2 Type-A en 5x USB 3.2 Gen1 Type-A, enz. Er is een IO-cover over het VRM-gedeelte met ASUS Tuf Gaming-branding en een IO-schild terwijl het de RGB-elementen mist.

Benefits

 • Betaalbare prijzen
 • Geweldige vermogensafgifte
 • Vier M.2-slots

Disadvantages

 • DDR4-geheugen zorgt voor een klein prestatieprobleem

We hebben een paar Z690-moederborden behandeld, maar dat is alles voor diegenen die op zoek zijn naar functies en bereid zijn hun i5 12600K te overklokken. Als je niet van overklokken en vier M.2-slots houdt, kun je wat geld besparen met MSI MAG B660M Mortar Wi-Fi of het ATX-bord met de naam MSI PRO B660-A.

Dit moederbord ziet er eenvoudig uit omdat het wordt geleverd met een zwartgekleurde printplaat met glanzend zilveren koellichamen met MSI Mortar-branding. Een ding dat dit moederbord aantrekt, is dat je hiermee kunt genieten van de functies die beschikbaar zijn op het Z600-moederbord voor een schamele prijs met enkele beperkingen.

Het VRM-gedeelte van dit moederbord is uitgerust met 14-fasen ontwerpregelaars, die zijn geconfigureerd in 12+1+1 fasen en 60A MOSFET’s voor Vcore. Er is overklokondersteuning voor de processor op dit moederbord, maar geheugenoverklokken is mogelijk, terwijl in H610-borden beide vergrendeld zijn.

Naast het VRM-gedeelte ziet u vier geheugenslots die 128 GB DDR4-geheugen accepteren (er is geen DDR5-variant van dit moederbord) met overklokken tot 4800 MHz. Als je de geheugenklokken met hoge datasnelheden wilt pushen, zou ik in plaats daarvan een Z690-moederbord aanbevelen, vooral een ITX-bord.

Helaas zijn er geen PCIe 5.0-slots op dit bord, dus het wordt geleverd met twee PCIe x16-slots van volledige lengte, waarvan de ene in de PCIe 4.0-modus draait en de andere op PCIe 3.0, en er is een extra PCIe x1-slot. Dit moederbord ondersteunt meerdere grafische kaartconfiguraties, maar die trend is tegenwoordig aan het uitsterven.

Naast de PCIe-slots ziet u twee M.2-slots die in de PCIe 4.0-modus werken en een speciale warmteverspreider hebben en zes SATA3 6Gbps-slots. Vergeleken met Z600-moederborden die ten minste vier M.2-slots bieden, is dit voor sommige gebruikers misschien een laag aantal, maar daar bespaar je wat geld voor.

Er zijn één USB 3.2 Gen2x2 Type-C (20 Gbps)-poort, drie USB 3.2 Gen2 Type-A-poorten en vier USB 2.0-poorten op het IO-achterpaneel. Er is een achterste IO-cover en -schild met witte achtergrond en zwarte labels, terwijl we die bij de meeste budget-moederborden missen, en zelfs de ATX-variant van dit bord mist ze.

Omdat het een DDR4-moederbord is, voelt u mogelijk een klein prestatieverlies als u het vergelijkt met DDR5-moederborden. Er zijn veel functies afgesneden van dit moederbord, zoals er zijn slechts twee M.2-slots en minder USB-slots, maar toch voor gebruikers met een laag budget is het een geweldige optie.

Benefits

 • Uitstekende prijsstelling
 • Ondersteunt geheugen overklokken
 • Goed optreden

Disadvantages

 • Geen overklokken

Gigabyte Z690 Ultra biedt de meest indrukwekkende functies voor een betaalbare prijs voor het Alder Lake-platform. De prijs van mid-range moederborden is tegenwoordig anders dan vroeger vanwege PCIe 5.0-slots en DDR5-geheugenondersteuning, maar toch kost dit bord minder dan de concurrentie.

De Z590 Ultra van de vorige generatie heeft zwarte koellichamen, terwijl deze wordt geleverd met een grijs op zwart kleurcontrast, waardoor hij esthetisch aantrekkelijk is. Het enige RGB-element op dit moederbord bevindt zich over de IO-cover, met de Aorus Eagle-branding, terwijl er enkele RGB-headers op zitten om RGB-strips te installeren.

Het gedeelte linksboven op dit bord heeft grote koellichamen en daaronder bevinden zich 18-fasen spanningsregelaars die zijn geconfigureerd in 16+2 fasen. Er zijn 105A MOSFET’s op dit bord voor Vcore, en het is vergelijkbaar met ASRock’s vlaggenschip aanbod, “Taichi”, en beter dan de meeste mid-range boards.

Daarnaast is er een IO-cover die we eerder hebben genoemd; het is uitgerust met veel snelle USB3 Type-A- en Type-C-poorten. Er zijn minstens 13 USB-poorten, een 2.5G Ethernet-poort, hoofdtelefoon- en microfoonaansluiting en witte labels op een zwarte achtergrond om dingen te lezen.

De geheugenondersteuning van dit bord is vergelijkbaar met die van de concurrentie, aangezien het vier DIMM-slots biedt die 128 GB DDR5-geheugen ondersteunen met overklokken tot 6400 MHz. Er zijn Debug-LED’s in de buurt van de geheugenslots, waardoor gebruikers pre-boot-fouten gemakkelijk kunnen oplossen, terwijl we veel Z690-kaarten hebben gezien die deze niet hebben.

De onderkant van dit moederbord is grotendeels bedekt met heatsinks. Er zijn vier M.2-slots met warmteverspreiders, maar helaas heeft dit moederbord geen PCIe 5.0 M.2-slot. Er zijn zes SATA 6 Gbps-sleuven op dit bord die voldoen aan de opslagbehoeften van de meeste gebruikers.

Er zijn drie PCIe x16-slots op dit moederbord, waarvan één in PCIe 5.0-modus met x16-configuratie en twee in 3.0-modus met x4/x4-modus. Dit moederbord ondersteunt meerdere grafische kaartconfiguraties, maar is alleen compatibel met AMD Crossfire, niet met Nvidia SLI.

Benefits

 • Betaalbare prijzen
 • Overgebouwde VRM's
 • Veel opbergmogelijkheden

Disadvantages

 • Geen PCIe 5.0 M.2-slots

De Asus Rog Strix Z690-E is misschien wel het duurste moederbord dat ik op deze lijst aanbeveel, maar toch valt het in het hogere middensegment qua prijs en prestaties. Dit moederbord is niet budgetvriendelijk, maar wel het goedkoopste moederbord met een Z690-chipset die PCIe 5.0 M.2-slots biedt.

Als je het uiterlijk van dit moederbord vergelijkt met eerdere generaties, zijn ze behoorlijk veranderd en zijn er veel meer functies toegevoegd. Er zijn enkele RGB-elementen aan dit moederbord toegevoegd, het stroomafgiftesysteem is verbeterd en je krijgt meer poorten en opslagopties.

Het bovenste gedeelte van dit moederbord is grotendeels bedekt met koellichamen, terwijl het linker koellichaam het grootste deel bedekt en een geïntegreerde IO-afdekking heeft die er aantrekkelijk uitziet vanwege de RGB-verlichting. Er is een VRM met 19 fasen geconfigureerd in de 18+1 fase met 90A MOSFET’s voor Vcore.

Naast de spanningsregelaars zijn er vier geheugenslots op dit moederbord waarmee je DDR5-geheugen geklokt op 6400 MHz kunt installeren. Een probleem dat de meeste gebruikers over dit moederbord hebben gemeld, zijn de DDR4-achtige prestaties, maar in onze tests presteert het goed.

Het onderste gedeelte van dit moederbord heeft drie PCIe x16-slots over de volledige lengte, waarvan er één Steel Armor heeft en in de PCIe 5.0-modus draait, terwijl de andere twee in de PCIe 4.0-modus werken. Daarnaast zit er op dit moederbord een PCIe x1 slot waar je uitbreidingskaarten in kunt plaatsen.

Er zijn drie M.2-slots op dit moederbord met hun speciale warmteverspreiders, en een ervan werkt in de PCIe 5.0-modus terwijl het wordt geleverd met een gebundelde ROG M.2-kaart, waarmee je nog twee schijven kunt installeren. Dit moederbord heeft zes SATA3 6 Gbps-slots voor verdere opslaguitbreiding.

Er is 1x USB 3.2 Gen2 Type-C (20 Gbps) samen met een USB Type-C-poort (10 Gbps), 2x USB 3.2 Gen2 Type-A, 4x USB 3.2 Gen2 Type-A (5 Gbps) en vier USB 2.0-poorten . Er zijn veel andere poorten en knoppen op de achterste IO, waaronder de BIOS-flashback-knop, 2.5G Ethernet-poort en meer.

Benefits

 • Goedkoopste moederbord met PCIe 5.0-slots
 • Solide spanningsregelaars voor vermogensafgifte
 • 12 high-speed USB-poorten op achterste IO

Disadvantages

 • Ietwat aan de dure kant

Er zijn ten minste zeventien moederborden in de MSI Z690-productstapel, terwijl de Z690-A Pro wordt beschouwd als de goedkoopste instapoptie. Dit moederbord biedt geen functies zoals het moederbord uit de MAG-serie, maar de lage kosten maken het aantrekkelijk voor professionele gebruikers en makers van inhoud.

Dit moederbord ziet er een beetje rechtlijnig uit en heeft niet veel koellichamen of RGB-elementen, maar geeft een professionelere uitstraling. De basis van dit moederbord is zwart gekleurd met een wit en grijs circuit gedrukt en MSI Pro Series-branding op de IO-cover en chipset-koellichaam.

Er zijn 16-fase ontwerp spanningsregelaars op dit moederbord die zijn geconfigureerd in 14+2 fase en 14x 55A MOSFET’s voor Vcore. Er zijn uitgebreide warmteverspreiders over de spanningsregelaars om ze af te laten koelen en er zitten mooie uitsparingen en ontwerpen op, waardoor ze er goed uitzien op het moederbord.

Naast het VRM-gedeelte zijn er vier geheugenslots die 128 GB geheugen accepteren, maar het hangt ervan af welke variant je hebt. Dit moederbord is verkrijgbaar in zowel DDR4- als DDR5-varianten, maar degene die we aanbevelen is DDR4, dat geheugen overklokken tot 4800 MHz biedt.

De onderkant heeft Realtek ALC897 Codec aan de linkerkant zonder de mantel, en de controller is vrij goedkoop maar presteert goed. De netwerkkant van dit moederbord wordt bestuurd met een 2.5G NIC, wat tegenwoordig gebruikelijk is, zelfs in de budgetborden, en met de LAN-manager kun je veel dingen doen.

Er zijn drie PCIe x16-slots waarbij het bovenste slot wordt geleverd met PCI Steel-pantsering om het te beschermen tegen buigen en waarmee u elke grote grafische kaart erop kunt installeren. Het primaire slot van volledige lengte is PCIe 5.0 en biedt dubbele bandbreedte van PCIe 4.0-slots, terwijl de andere twee slots in de PCIe 3.0-modus werken.

Er zijn vier M.2-slots op dit bord voor snelle opslag, terwijl alleen het primaire slot wordt geleverd met een warmteverspreider en drie slots werken in Gen4-modus. Voor verdere opslaguitbreiding zijn er zes SATA3 6Gbps-slots, allemaal in een rechte hoek om spelingproblemen met grafische kaarten te voorkomen.

Benefits

 • Geweldige prijzen
 • Uitstekende eigenschappen
 • Premium-controllers

Disadvantages

 • Presteert niet zoals mid-range boards

Conclusie

Je kunt het belang van een moederbord in een desktop-build niet ontkennen, dus als je het verkeerde moederbord kiest, kunnen andere componenten niet goed werken. U zou het beste moederbord voor 12600K moeten krijgen, en de bovenstaande lijst zal u helpen beslissen welk moederbord u voor uw pc moet kopen.

Meerdere chipsets ondersteunen de LGA 1700-socket, die de Alder Lake-processors kan hosten. De Z690-, H670-, B660- en H610-chipsets ondersteunen allemaal de socket en u kunt uw processor aansluiten en zijn volledige potentieel benutten.

Als enig laatste inzicht zou ik u aanraden om voor de ASUS ROG Strix Z690-F te gaan, omdat deze een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt, de processor tot het uiterste kan drijven en voldoende thermisch vermogen en duurzaamheid heeft.

Als je nog steeds problemen hebt met beslissen, moet je controleren of het moederbord robuuste VRM’s moet hebben, een vormfactor heeft die in je behuizing past en voldoende aansluitmogelijkheden, opslagopties en RGB heeft als je dat liever hebt. Het moet alle selectievakjes aanvinken en geen concessies doen aan de vermogensafgifte en thermiek, aangezien deze factoren de stabiliteit van uw systeem bepalen en een probleemloze ervaring garanderen.

Frequently Asked Questions

Wat is het beste moederbord voor i5 12600K?

De ASUS ROG Strix Z690-F is de beste optie voor u als u op zoek bent naar een moederbord dat past bij de middenklasse prijs en fantastische prestaties en allround fatsoenlijke functies biedt voor uw i5 12600K.

Bovendien is het hebben van veel connectiviteitsopties en uitstekende vermogensafgifte de kers op de taart. Bovendien bevat dit moederbord meerdere USB-poorten en behoorlijke koelprestaties voor het VRM-gedeelte, waardoor het een goede match is.

Is i5 12600K goed voor gamen in 2023?

Ja, het heeft zeer hoge benchmarkscores en de prijs-prestatieverhouding is superieur aan die van zijn rivalen. De Core i5-12600K CPU is een geweldige optie als je momenteel een nieuw spelsysteem aan het bouwen bent; dus absoluut de moeite waard.

Er is echter ook een goedkope optie beschikbaar, namelijk i5 12400, die ook kan worden gebruikt voor budget- of instapmodellen. More about het het

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.