De 6 Beste Moederbord Voor RTX 4090 in [2023]

Moederborden worden moederborden genoemd omdat ze alle componenten met elkaar verbinden. Tegenwoordig is de taak van een moederbord verder geïntensiveerd omdat moderne processors en geheugen hongerig worden naar energie. Bovendien zijn veel I/O-functies die eerder beschikbaar waren met add-in-kaarten nu ingebouwd op het moederbord, zoals WiFi, S/PDIF-out, enz. In dit artikel zullen we het beste moederbord voor RTX 4090 bespreken.

NVIDIA ontwerpt ’s werelds krachtigste grafische kaarten en het bedrijf heeft zojuist de nieuwste generatie grafische kaarten voor gaming uitgebracht. De RTX 4090 is de nieuwste aanwinst in de GeForce-serie van het bedrijf en is momenteel de krachtigste grafische kaart ter wereld. Het is ook de grootste, daarom is een groot chassis met voldoende ruimte en luchtstroomventilatie vereist om deze kolos te huisvesten. De prestaties van de grafische kaart zijn met bijna 60 tot 70% verbeterd en er zijn enorme verbeteringen in de RT-functies van de grafische kaart.

ASUS ROG CROSSHAIR X670E HERO
ASUS ROG CROSSHAIR X670E HERO
ASUS ROG CROSSHAIR X670E HERO

Topkwaliteit

Gebouwd om jarenlang ondersteund te worden

RGB-verlichte I/O-mantel verbetert de beelden

See on Amazon
MSI MEG Z790 ACE
MSI MEG Z790 ACE
MSI MEG Z790 ACE

Premium ogend ontwerp

Stevige 8-laagse printplaat die lang meegaat

Absoluut gek overklokken

See on Amazon
ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING
ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING
ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING

Kenmerkend Strix-ontwerp

7,8 GHz snelheidsondersteuning voor geheugen

Groot aantal NVMe-opslagslots

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 6 De 6 Beste Moederbord Voor RTX 4090 in [2023] Reviews

Met een prijskaartje van maar liefst 699, verwacht je er zeker iets van de wereld voor terug. Welnu, deze kolos voldoet behoorlijk goed aan die hoge verwachtingen van jou met de functies en nieuwe technologie die erin is geïntegreerd.

Beginnend met het voor de hand liggende, krijg je wat dit budget-moederbord zou moeten hebben; een 18+2 fase configuratie voor de VRM. Dit is meer dan genoeg om een behoorlijke hoeveelheid overklokken uit te voeren zonder tegen onstabiele Windows-ervaringen zoals bevriezing of BSOD aan te lopen. Zoals we allemaal weten, hebben zulke krachtige VRM’s ook een krachtige koeloplossing nodig - en daarvoor zijn er overal genoeg koellichamen beschikbaar om dingen passief af te koelen terwijl je geniet van de voordelen van zulke luxe. Het moederbord heeft ook RGB-LED’s op de I/O-mantel en qua ontwerp lijkt het op de ASUS Strix-variant van de X670E- en Z790-chipsets.

Als we verder ingaan op de details van wat dit ding kan doen en wat niet, komen we de geheugencapaciteit tegen, het type geheugen dat het ondersteunt en met welke snelheden het ze kan uitvoeren. De positieve kant is dat je jezelf toekomstbestendig kunt maken door DDR5 voor deze aan te schaffen, aangezien het alleen werkt met DDR5-geheugenmodules en hun snelheden kan verhogen tot een limiet van 6,4 GHz - dat kan echter ook worden overschreden als je weet hoe je moet spelen met timings en voltages.

Qua connectiviteit krijgen we een redelijk goede I/O met zowel TypeC- als A-USB-poorten van Gen1 en 2. Samen met de nieuwe standaard 6E WIFI. Het is ook vermeldenswaard dat dit moederbord niet één maar 3x PCIe-slots biedt waar Gen5-technologie doorheen loopt. Dit is een van de onderscheidende factoren hier, we krijgen ook nog 2 PCIe Gen4-slots voor de M.2-schijven.

Voor de accessoires krijg je daar wat coole dingen zoals sleutelhangers, stickers en een grafische kaarthouder om de GPU-doorzakking te elimineren. Nu, aan het einde, na te hebben gekeken naar wat dit moederbord te bieden heeft, kan ik alleen maar zeggen dat je een behoorlijk stevig budget nodig hebt voor je pc, alleen op die manier kom je dit bord tot zijn recht. Over het algemeen is dit het beste moederbord voor RTX 4090, maar alleen als je genoeg geld op zak hebt.

Benefits

 • Topkwaliteit
 • Gebouwd om jarenlang ondersteund te worden
 • RGB-verlichte I/O-mantel verbetert de beelden

Disadvantages

 • Kost hetzelfde als een budget-pc

De MSI ACE-serie komt in het premium budgetsegment en probeert alles maximaal te benutten voor budgetten rond de $ 699. Hetzelfde kan gezegd worden voor degene die we vandaag gaan bespreken, namelijk de MSI MEG Z790 ACE. Dit stuk hardware is gemaakt om Intel’s 12e en 13e generatie processors direct uit de doos te ondersteunen, van Pentium tot i9 - alles is erop bruikbaar. Het zou echter ronduit dom zijn als je het combineert met een Pentium of zelfs een i3 13100.

Het moederbord wordt geleverd in een EATX-vormfactor die iets breder is dan de normale ATX-moederborden. Houd dus de afmetingen van het chassis in de gaten. Dit moederbord is een droom die uitkomt voor overklokkers vanwege het krankzinnige VRM-voedingsontwerp van de 24+1+2-fase. MSI werd helemaal gek aan deze kant van het moederbord, wat geweldig is voor de consument.

Niet alleen de overklokkant van de CPU, maar ook het RAM. MSI heeft hier ook uitstekend werk geleverd door je de 7,8 GHz-markering te laten overschrijden als je het goed hebt gedaan. En dergelijke snelheden zijn alleen mogelijk met het gebruik van nieuw gelanceerde DDR5-geheugenkits. Je koppelt in totaal 128 gig aan dit moederbord.

Het moederbord ziet er prachtig uit en verspreidt een premium aurora met zijn goud en matzwarte kleurenschema. Terugkomend op de technische kant: u krijgt een ALC4082-chip om al uw audiogerelateerde werk met de best mogelijke kwaliteit af te handelen. Wat ook lovenswaardig is aan het moederbord, is de implementatie en kwaliteit van de warmteverspreiders over de VRM’s en de rest van de printplaat. Het houdt de temperatuur goed onder controle.

Wat betreft de dingen die we op dit moederbord kunnen aansluiten, nou, deze slechterik zit vol met veel poorten, variërend van Type A / C’s, bliksemschichtpoorten, mini-displaypoorten en razendsnel Ethernet, tot fysieke knoppen voor het eenvoudig oplossen van problemen. Het enige waarin het echter een beetje achterblijft bij de ASUS CROSSHAIR HERO, is het kleinere aantal PCIe5 M.2-slots. Deze wordt maar met één geleverd en de rest van de 4 slots wordt aangedreven door Gen4. Toch zou het een geweldige optie zijn voor een beest van een pc-build.

Benefits

 • Premium ogend ontwerp
 • Stevige 8-laagse printplaat die lang meegaat
 • Absoluut gek overklokken

Disadvantages

 • Alleen geschikt voor high-budget build

De pc-componenten uit de Strix-serie zijn altijd het gesprek van de dag geweest voor gamers vanwege de superieure kwaliteit en het merkimago dat het de gebruiker biedt. De Strix-serie komt na de prime-serie die rond het budgetsegment zweeft. Strix kost meer en plaatst zichzelf in het mid-range tot high-range moederbordsegment.

Direct uit de doos krijgt u zowel de basisaccessoires als het moederbord zelf - er is echter nog een ander praktisch accessoire dat ASUS levert met zijn Strix-moederbordserie en dat is de houder voor de grafische kaart. Deze is echt handig als je een stevig ogende grafische kaart in je build gaat combineren. Op papier biedt de Strix Z790-E veel kracht en uithoudingsvermogen voor overklokliefhebbers met het 18+1-faseontwerp. Wat betreft de koeling, het moederbord is volledig bedekt met pantser van het ROG-merk dat zowel koeling als esthetiek biedt aan het moederbord.

Het moederbord is ook indrukwekkend in termen van geheugensnelheden dankzij ondersteuning tot 7,8 GHz in dual- of single channel-configuratie terwijl het DDR5-type modules omarmt. Bovendien is er nog een andere vraag die in je opkomt - die gaat over de geheugencapaciteit van het moederbord. Nou, zoals de meeste van de 4-slots moederborden die er zijn - deze heeft ook ruimte voor het gebruik van 128 Gigabyte geheugen op 7,8 GHz.

Er is nog iets dat hier moet worden benadrukt, is de opname van een Gen5-slot voor de NVMe-schijf die veel fabrikanten meestal negeren en een Gen5 x16-slot in het moederbord opnemen. Wat niet echt logisch is vanwege de onbeschikbaarheid van PCIe5-ondersteunde grafische kaarten. In totaal beschikt het bord over 5 M.2-slots, waarvan 4 PCIe4 en één 5.

Andere moderne functies en I / O zijn ook aanwezig, die bestaan uit poorten zoals USB3.2 van zowel Type-A als C, en volgens de regel om de nieuwste WIFI-module op het moederbord te graveren. Het bord heeft een prijs van 500 en de aanschaf ervan is alleen geschikt als je een high-end build bouwt en daarom hebben we het op onze beste moederbord voor RTX 4090-lijst gezet.

Benefits

 • Kenmerkend Strix-ontwerp
 • 7,8 GHz snelheidsondersteuning voor geheugen
 • Groot aantal NVMe-opslagslots

Disadvantages

 • Niet goedkoop, dat zeg ik je

AORUS MASTER komt vóór de AORUS XTREME, Gigabyte’s eersteklas moederbordaanbod en blijft precies boven de AORUS ELITE. Deze is echter meer budgetgericht dan een premium. De X670E-chipset is voor high-end processors zoals de Ryzen 9 7900X of de 7950X omdat ze zijn gebouwd om hogere spanningen en intense scenario’s te vermaken.

Dit is waar het 16+2+2 VRM-voedingsontwerp van start gaat en het moederbord het vereiste vermogen naar de processor laat sturen, zodat deze soepel kan werken en de gebruiker een ongehinderde ervaring kan bieden. Ook omdat het moederbord zelf is gebaseerd op de ATX-vormfactor, biedt het het bedrijf voldoende ruimte om strak ogende en effectieve warmteverspreiders te integreren over die VRM’s met hoge temperaturen. Op deze manier worden de VRM’s passief gekoeld en helpen ze het moederbord om een prestatieverbetering op de processor en geheugenmodules mogelijk te maken.

Het moederbord buigt ook zijn 2x PCIe Gen5 NVMe-slots, wat voor de prijs van 489 een beetje zeldzaam is, aangezien de meeste fabrikanten hun moederborden alleen verzenden met een van deze mooie Gen5-slots en de rest vullen met Gen4 of Gen3.

Laten we nu naar herinneringen gaan, want het is een van de kerncomponenten van een computer en het is de taak van het moederbord om op een haalbare manier met kwaliteitsgeheugenmodules te werken en er het maximale uit te halen. De eerste Ryzen-chipset zijn die gebruikmaakt van DDR5-geheugenmodules om operationeel te zijn. Het doet behoorlijk goed werk door ondersteuning te bieden voor geheugens om te werken met snelheden tot 6,6 GHz met zowel XMP- als EXPO-geheugenconfiguratieprofielen.

Een moederbord is niet compleet zonder zijn I/O en deze heeft daar een behoorlijke variëteit. Dit beschikt over alle nieuwe fancy tech-poorten die van pas komen en de gebruikerservaring vloeiender en veel sneller maken met zijn Type C’s, Type As van Gen 1 en Gen 2, evenals snelle RJ45- of Ethernet-poorten voor snellere internettoegang . Ik denk dat al deze informatie voldoende is om te zien waarom dit bord op je verlanglijst zou moeten staan voor je volgende pc-build met bijvoorbeeld RTX 4090 of RX 7900 XTX.

Benefits

 • Het bord ziet er fenomenaal uit
 • Een geweldige optie voor overklokken
 • Voldoende aantal slots en poorten

Disadvantages

 • Prijzig voor veel pc-liefhebbers

Taichi Carrara is ASRock’s topaanbod om te concurreren met high-end boards van andere bekende merken zoals Gigabyte, ASUS en MSI; verrassend genoeg verslaat het de meeste van hun aanbiedingen met een grote marge, wat het duidelijk maakt voor pc-enthousiastelingen en gamers met een hoger budget om te besteden.

Taichi Carrara is een van hen in de categorie hoogwaardige moederborden en biedt enkele van de beste functies en prestaties om de gebruiker tevreden te stellen. Men kan het gemakkelijk verkiezen boven het aanbod van de grote 3 als hij leert wat dit bord te bieden heeft.

Het moederbord heeft een EATX-vormfactor en voor vermogensafgifte heeft het 27 (105A) fasen VRM’s geïnstalleerd in een 24+2+1 lay-out. Dit geeft uitstekende prestaties wanneer je processors zoals Ryzen 9 7950x of Ryzen 7 7700x koppelt en ze OC. Ook over VRM-temperaturen hoef je je geen zorgen te maken door de implementatie van meerdere custom heatsinks.

Als je het moederbord ver vooruit onderzoekt, is het zichtbaar dat het een kunstwerk is als het gaat om de ontwerpkeuze, aangezien het de aandacht trekt met zijn kenmerkend ontworpen marmeren warmteverspreiders die tegelijkertijd voor koeling en esthetiek zorgen. Het ontbreekt deze kolos ook niet aan het leveren van de nieuwste functies, aangezien hij wordt geleverd met twee van de nieuwste Gen-5 aangedreven x16-slots die de aankomende GPU’s zouden helpen om hun volledige potentieel te benutten, in totaal zeven x4 NVMe-opslagslots , waarvan er één Gen5x4 is en de rest respectievelijk Gen4x4 en Gen4.

Aan de USB-kant heeft het twee van de nieuwste USB4 Type-C’s en acht Type-A’s met Gen2- en Gen1-technologie en wordt het aangedreven door USB 3.2. Wat betreft het bekabelde internet, het heeft een 2,5 gigs ondersteunde LAN-poort en 5.1 CH HD Audio Codec voor de audio.

Als we verder in de details duiken, zien we vier RAM-slots, die we kunnen gebruiken om 128G DDR5-geheugen te gebruiken voor productiviteitsdoeleinden. In verband hiermee is het ook mogelijk om de snelheid van die kits op te voeren tot 6600MT/s en meer door de OC-profielen te selecteren met behulp van de Intel XMP of AMD EXPO.

Uiteindelijk is dit een van de krachtigste en zwaarste moederborden tot nu toe en kan het worden bestempeld als het beste moederbord voor RTX 4090 als het wordt gecombineerd met een geschikte CPU. Dit is een geweldig moederbord om te overwegen wanneer u overweegt een eenmalige investering te doen waar u op de lange termijn ook van kunt profiteren.

Benefits

 • Ziet er geweldig en premium uit
 • Boordevol intrigerende functies
 • Uitstekend geschikt voor OC-projecten

Disadvantages

 • Heb een groot bedrag nodig om het te kopen

ASUS TUF is uw eerste keuze als u prestaties verkiest boven RGB-verlichting vanwege een beperkt budget waardoor u niet teveel aan één component kunt uitgeven. Dit is een van de redenen waarom ASUS de TUF-serie introduceerde bij de pc-gemeenschap: ze kunnen de behoeften van dat specifieke publiek invullen en de algemene een bredere lijst geven om uit te kiezen.

Het is altijd goed om concurrentie tussen de fabrikanten te hebben, dit zorgt voor meer gepolijste en tal van producten die aan het publiek worden voorgesteld. TUF is het resultaat van zo’n ding, aangezien de meeste fabrikanten bezig waren om hun boards meer regenboogachtig te laten lijken met de RGB en zo. De ASUS TUF GAMING Z690-PLUS WIFI D4 is een uitstekende keuze, met 15 fasen van DrMOS-stroomafgifte en VRM’s gerangschikt in een 14+1 configuratie - om geweldige prestaties en overklokruimte te bieden in combinatie met i7 12700k- of i9 12900k-processors.

Wat betreft RAM-ondersteuning en de accommodatiecapaciteit, krijgen we vier geheugenslots van de DDR4-variant waarmee 128GB geheugen kan worden gebruikt, en de geheugensnelheid kan ook worden opgevoerd tot 5333MT/s (varieert) met behulp van de Intel XMP OC-profielen.

Het bord ziet er over het algemeen prachtig uit en met een TUF GAMING-embleem erover ziet het er nog beter uit. De functieset van dit moederbord omvat:

Laten we het nu hebben over de USB3.2-gevoede USB-poorten, waaronder drie Type-C’s met Gen2x2-, Gen1- en Gen2-ondersteuning, vier Gen1- en twee Gen2 Type-A’s. Het beschikt ook over Realtek 7.1 surround HD Audio Codec voor heldere en meeslepende audiokwaliteit. Daarom, door naar de beschikbare informatie hierboven te kijken, is het veilig om te stellen dat de TUF GAMING Z690-PLUS Wi-Fi het beste moederbord is als je de Z690-serie wilt betreden met een beperkt budget en wat extra geld wilt besparen.

Benefits

 • Goed uitziend ontwerp
 • Veel handige en praktische functies
 • Processors kunnen tot een redelijk niveau worden overgezet

Disadvantages

 • Eén PCIe5 x16-slot

Conclusie

het kiezen van het beste moederbord voor RTX 4090 is van cruciaal belang voor het behalen van optimale prestaties van uw grafische kaart. Houd bij het maken van uw keuze rekening met belangrijke factoren zoals chipsetcompatibiliteit, beschikbaarheid van PCIe-slots, VRM-kwaliteit en algehele bouwkwaliteit. Zoek daarnaast naar functies die de door u gewenste use case ondersteunen, zoals Thunderbolt-poorten of Wi-Fi-connectiviteit. Door de tijd te nemen om opties te onderzoeken en te vergelijken, kunt u ervoor zorgen dat u het juiste moederbord kiest als aanvulling op uw RTX 4090 en het hoogst mogelijke prestatieniveau bereikt. Met onze topkeuzes en belangrijkste functies om te overwegen, bent u goed uitgerust om een weloverwogen beslissing te nemen en het meeste uit uw investering te halen.

Frequently Asked Questions

Wat is het belang van VRM-kwaliteit in een moederbord voor RTX 4090?

VRM of Voltage Regulator Modules zijn verantwoordelijk voor het leveren van stroom aan de CPU en grafische kaart. Een hoogwaardige VRM zorgt ervoor dat de componenten een stabiele en efficiënte stroom krijgen, wat cruciaal is voor het handhaven van systeemstabiliteit en overklokken.

Moet ik zoeken naar een moederbord met Thunderbolt-poorten voor RTX 4090?

Thunderbolt-poorten bieden snelle gegevensoverdracht en zijn handig voor professioneel werk, zoals videobewerking of het maken van inhoud. Het is echter niet essentieel voor gaming, dus het hangt af van uw use case.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.