De 7 Beste Moederbord voor RTX 3070 [2023]

Nvidia veroverde de wereld stormenderhand toen het de 30-serie lanceerde en de tweede generatie van Ray-tracing-compatibele GPU’s onthulde. De GPU-fabrikant begon de presentatie met de mid-ranger RTX 3070 GPU en beweerde dat hij met slechts 500 pk genoeg pk’s bevat om de vorige generatie GPU-koning, de 2080Ti, te onttronen. De wereld werd weggevaagd door deze bewering en kon het eerst niet geloven, maar het bleek waar te zijn.

De RTX 2080Ti vereist een high-end bord, of het nu op een Intel-moederbord of een AMD-moederbord draait. Hetzelfde geldt voor de RTX 3070. De GPU kan met gemak een breed scala aan veeleisende games en applicaties aan, je hebt het beste moederbord nodig voor de RTX 3070 dat wordt geleverd met alle benodigde functies en uitbreidingssleuven die de GPU aankunnen en zijn volledig potentieel.

Het kiezen van een moederbord kan nogal een gedoe zijn, omdat er veel opties zijn om uit de markt te kiezen; het kan best lastig zijn om een keuze te maken. Om de keuze gemakkelijker te maken, ga ik je een lijst geven met moederborden die veel ondersteunende functies hebben en de thermische oplossingen om de GPU in een stabiele en koele staat te houden.

MSI MAG Z690 Tomahawk D4 MSI MAG Z690 Tomahawk D4 MSI MAG Z690 Tomahawk D4 Read More Bekijk op Amazon
Asus Tuf Gaming B550-Plus Asus Tuf Gaming B550-Plus Asus Tuf Gaming B550-Plus Read More Bekijk op Amazon
Gigabyte B550 Aorus Elite Gigabyte B550 Aorus Elite Gigabyte B550 Aorus Elite Read More Bekijk op Amazon
ASRock X570 Phantom Gaming 4 ASRock X570 Phantom Gaming 4 ASRock X570 Phantom Gaming 4 Read More Bekijk op Amazon
MSI MPG B550 Gaming Plus MSI MPG B550 Gaming Plus MSI MPG B550 Gaming Plus Read More Bekijk op Amazon

Table of ContentsShow

The 5 De 7 Beste Moederbord voor RTX 3070 [2023] Reviews

Als de MSI Z690-A Pro-serie u niet tevreden stelde, breng ik u een ander prijs-prestatiepakket dat niet meer dan 300 dollar kost, dan zou u de MSI MAG Z690 Tomahawk moeten overwegen.

Het bord is ontworpen om de OC-tweakers en knutselaars aan te trekken, aangezien de VRM’s worden geleverd in een faseontwerp met 18 vermogensafgifte dat in staat is om 70A te leveren. Het wordt geleverd met passieve koeling, dus dat is een pluspunt als het gaat om het aanpassen van uw hardware. U krijgt toegang tot vier DIMM-slots die tot 128 GB RAM kunnen hosten en kloksnelheden van 4800+ MHz kunnen bereiken. Het bord wordt geleverd met één PCIe 5.0 x16-slot en twee PCIe x16 3.0-slots en ondersteunt Crossfire maar niet SLI. Het wordt zelfs geleverd met vier M.2-slots en zes SATA3-slots die voor al uw opslagbehoeften zorgen. Alle M.2-slots worden geleverd met koellichamen die ervoor zorgen dat de temperaturen laag blijven en er geen thermische beperking optreedt tijdens de bedrijfsuren.

Het kleurenschema van het moederbord is ingesteld op geheel zwart met diagonale grijze strepen op het moederbord. De chipset-warmteverspreider bevat de Tomahawk-branding en er is geen RGB-element op dit moederbord. Het bord maakt het zijn concurrentie gemakkelijk moeilijk en kan het volledige potentieel uit processors zoals de i9 12900K halen, waardoor het een van de beste borden op de markt is.

Benefits

 • Vier supersnelle PCIe 4.0 M.2-slots.
 • Solide 18 fasen spanningsregelaars
 • Esthetisch aantrekkelijk uiterlijk

Disadvantages

 • Heeft geen RGB-element

We willen allemaal moederborden die zijn ontworpen voor duurzaamheid en lang meegaan. Geen enkel moederbord is duurzamer dan de moederborden uit de TUF-serie van Asus. Als u op zoek bent naar een ultraduurzaam moederbord dat een balans vindt tussen de high-end x570-chipset en de meer budgetvriendelijke b450-chipset, dan voldoet de ASUS TUF Gaming B550-PLUS op de juiste plaatsen aan de criteria.

De B550-chipset ondersteunt alle 3 de generaties AMD-sockets, van de processors uit de 2000-serie tot de processors uit de 5000-serie. Het moederbord zelf wordt geleverd met een robuust stroomafgiftesysteem, aangezien de bestaande VRM’s een 10-fasen stroomafgiftesysteem hebben, niet alleen dat, maar het wordt geleverd met TUF-componenten van militaire kwaliteit en Digi+ VRM voor maximale duurzaamheid en ondersteuning voor overklokken. Het moederbord wordt geleverd met meerdere koeloplossingen en wordt geleverd met een VRM-koellichaam, PCH-koellichaam zonder ventilator, M.2-koellichaam, hybride ventilatorheaders en Fan Xpert 4-hulpprogramma om te voorkomen dat de hardware thermisch wordt afgeremd. Er zijn meerdere uitbreidingssleuven aanwezig waarmee u een Crossfire GPU-configuratie kunt uitvoeren. Twee M.2-sleuven en 6 SATA-poorten om aan uw opslagbehoeften te voldoen.

Het kleurenschema van het moederbord is ingesteld op visueel zwart met gele spatten erin om de esthetische sfeer te versterken. Er is een AI-ruisonderdrukkingsmodule ingebouwd en in combinatie met TUF-componenten van militaire kwaliteit krijg je een moederbord met veel functies waar je een hele tijd mee kunt doen.

Benefits

 • Intel 2.5GbE LAN en wifi AX200
 • USB 3.2 Gen2 Type-C-poort op achterste IO
 • Stevige bouwkwaliteit, LAN guard en schokbestendig

Disadvantages

 • Niet esthetisch aantrekkelijk

Laten we de lijst beginnen met een moederbord op instapniveau dat voldoet aan alle criteria van een gaming-moederbord. De GIGABYTE B550 AORUS Elite is een prijs-prestatiepakket dat uw bank niet kapot maakt, fatsoenlijke OC-mogelijkheden biedt en er ook nog eens geweldig uitziet.

Met de GIGABYTE B550 AORUS Elite krijg je VRM’s die in een 12+2-fasenconfiguratie zijn gerangschikt, waardoor je veel OC-hoofdruimte hebt. Het heeft 4 DIMM-slots die tot 128 GB RAM kunnen hosten, dat kan worden overklokt tot 4733 MHz kloksnelheden. Er zijn twee M.2-slots beschikbaar waarvan de primaire een koellichaam heeft en tot de 4e generatie behoort, terwijl de secundaire sleuf tot de 3e generatie behoort. Met dit moederbord kunt u maximaal 3 GPU’s hosten in SLI- en Crossfire-configuraties en het wordt geleverd met een overvloed aan USB 3.2 gen2-, USB 3.2 gen 1- en USB 2.0-poorten, zodat u zonder problemen meerdere randapparatuur kunt aansluiten. Als klap op de vuurpijl wordt het bord geleverd met een Intel 2.5G-netwerkinterfacecontroller van topkwaliteit, waardoor het behoorlijk veel functies heeft.

Wat esthetiek betreft, wordt het geleverd met een volledig zwart kleurenschema met grijze circuits die op het koellichaam zijn geverfd. De IO is matzwart gekleurd, wat alleen maar bijdraagt aan de esthetische waarde van het bord en het moederbord biedt een balans tussen esthetiek en functies, waardoor het een van de beste moederborden in zijn prijsklasse is.

Benefits

 • Solide spanningsregelaars leveren stroom
 • Geheugen overklokken tot 4000 MHz
 • Budgetvriendelijke prijzen

Disadvantages

 • Secundair M.2-slot mist het koellichaam

De volgende op de lijst is een ander moederbord dat in het duurdere segment van de op de markt verkrijgbare moederborden valt, hoewel het wordt geleverd met de premium x570-chipset. Desalniettemin, de vaste prijs en wordt geleverd met tal van functies die zijn plaats op de markt hebben verstevigd, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor een mid-range build.

Het moederbord is een aantrekkelijk aanbod voor overklokkers vanwege de robuuste VRM’s, die worden geleverd in 14 vermogensafgiftefasen. 4 DIMM-slots zijn momenteel in staat om 128 GB RAM te hosten dat kan worden geklokt tot 4666 MHz, hoewel velen hebben geklaagd dat voor de prijs waarvoor het werd verkocht, hogere RAM-snelheden hadden moeten komen, zoals 5100 MHz, hoewel 4666 MHz dat is ook geen klein aantal. Er zijn drie M.2-slots, 8 SATA-poorten; samen met 12 USB-poorten die dit moederbord tot een aantrekkelijke keuze maken en het wordt geleverd met meerdere PCIe Gen 4-slots die je quad SLI en drievoudige Crossfire-mogelijkheden geven die gebruik zullen maken van alle beschikbare bandbreedte die de chipset en de processor te bieden hebben.

De esthetiek van het moederbord is een visuele traktatie. Het wordt geleverd in een zwart-wit kleurenschema met synchronisatiemogelijkheden met de meeste pc-componenten, waardoor u veel controle heeft over het instellen van het kleurenschema van uw keuze. Het wordt zelfs geleverd met dubbele LAN-modules en een enkele wifi-module, waardoor het momenteel een van de beste moederborden op de markt is.

Benefits

 • N/A

Disadvantages

 • N/A

De MSI MPG B550 GAMING PLUS is ontworpen voor overklokkers en hardware-tweakers, omdat hij wordt geleverd met veel OC-functies en vele andere die zo goed zijn ontvangen door de pc-gemeenschap.

MSI heeft 4 DIMM-slots op het moederbord geplaatst die 128 GB RAM mogelijk maken dat kan worden geklokt op 4400 MHz. Het bord is voorzien van VRM’s met een agressieve 10-fasen digitale vermogensafgifte met een dubbel ontwerp. Op het moederbord zijn meerdere PCIe 4.0-slots aanwezig waardoor je veel flexibiliteit hebt in uitbreidingsmogelijkheden. Er zijn dubbele m.2-slots aanwezig die u de mogelijkheid geven om supersnelle opslag toe te voegen. Met dit bord biedt MSI functies zoals een uitgebreid koellichaamontwerp, Frozr Heatsink-ontwerp, Core-boost, Lightning Gen4 M.2, Turbo USB en het MSI Dragon Center voor het kalibreren van RGB-lampen. Om tegemoet te komen aan overklokkers die hun pc in OC-modus laten draaien, geeft MSI de gepatenteerde FrozrTech op de ventilatoren en de koellichamen zodat de temperaturen laag blijven wanneer je de pc hebt aangepast om in OC-modus te werken.

Wat esthetisch ontwerp betreft, zal het zeker een visuele traktatie worden, aangezien men kan zien dat er speciaal werk is gestoken om het bord een lust voor het oog te maken. Bovendien krijgt u toegang tot het Dragon-centrum, waarmee u het kleurenschema van uw pc naar wens kunt aanpassen, waar u kunt kiezen uit patronen gevormd door 16,8 miljoen kleuren en 29 effecten.


Conclusie

Als je het artikel doorneemt met elk beste moederbord voor RTX 3070, heb je misschien het gevoel gehad dat we alle moederborden hebben genoemd die AMD-socket ondersteunen; dit komt doordat RTX 3070 een PCIe 4.0 grafische kaart is.

AMD-processors ondersteunen PCIe 4.0, terwijl Intel dit niet heeft. Bij het kiezen van het best beoordeelde moederbord voor de RTX 3070 werden tal van factoren besproken, van de fysieke mogelijkheid om een op 3 ventilatoren gebaseerde RTX-kaart zoals de RTX 3070 te huisvesten, warmteafvoer van de componenten op het mobo, RAM-snelheid en CPU-ondersteuning.

De capaciteit van RAM en opslagapparaten samen met overklokmogelijkheden. Voor de liefhebbers van minichassis waren er ook twee andere moederborden dan het standaard ATX-moederbord. Ons eindoordeel overweegt het kopen van een moederbord dat PCIe 4.0 ondersteunt met een SLI GPU-ondersteuning voor Nvidia en PCIe 4.0 voor SSD’s. Het zal uw algehele prestaties van het systeem aanzienlijk beïnvloeden.

Frequently Asked Questions

Heeft de RTX 3070 een nieuw moederbord nodig?

Aangezien de RTX 3070 een groot aantal Tensor- en CUDA-kernen heeft die op hoge frequenties werken, moeten we een snel reagerend moederbord kopen om de prestaties uit deze GPU te halen. Onze keuze zou de ASUS ROG Strix X570-E Gaming zijn, omdat deze geen enkele functie achterlaat. Dankzij uitstekende VRM’s en M.2-ondersteuning staat dit moederbord op nummer 1 in onze lijst.

Welk moederbord zal de Ryzen 3000 gebruiken?

Alle moederborden op onze lijst kunnen Ryzen 3000 ondersteunen, maar kies er een die het meest geschikt is voor Ryzen 3000, dan is het de GIGABYTE B450M DS3H. Omdat het zo’n klein pakket is en aangezien de Ryzen 3000-serie voor een pc uit het middensegment is, zal dit bord niet veel ruimte innemen. Het zal ook geen last zijn voor uw portemonnee. Het heeft voldoende overklokpotentieel en stabiele VRM’s om creatieve en gamingbehoeften te ondersteunen.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.