De 5 Beste Moederbord voor RTX 4080 [2023]

Een moederbord is de basis van een computersysteem en kan de algehele prestaties drastisch beïnvloeden. Ook al kun je gewoon voor een duur moederbord gaan om het gedoe te vermijden, er is veel meer aan de hand dan alleen de prijzen van de moederborden. NVIDIA GeForce RTX 4080 is een van de twee high-end grafische kaarten die door het bedrijf zijn uitgebracht op basis van de Ada Lovelace-architectuur. De prestaties van de grafische kaart in deze generatie zijn aanzienlijk verbeterd, waardoor het voelt alsof de GPU-markt deze generatie interessant gaat worden.

De GeForce RTX 4080 heeft dit keer twee varianten, een met 12 GB VRAM en de andere met 16 GB VRAM. Naast het VRAM zijn ook andere specificaties anders, daarom hebben we het in dit artikel specifiek over de RTX 4080 16 GB variant. De prestaties van RTX 4080 zijn beter dan RTX 3090 Ti, de vlaggenschip grafische kaart van de vorige generatie. In dit artikel bekijken we het beste moederbord voor RTX 4080.

Gigabyte AORUS Xtreme X670E
Gigabyte AORUS Xtreme X670E

Solide kwaliteit van de bouw

Visueel aantrekkelijk ontwerp

Boordevol vele aantrekkelijke functies

See on Amazon
MSI MPG Z690 Carbon Wi-Fi
MSI MPG Z690 Carbon Wi-Fi
MSI MPG Z690 Carbon Wi-Fi

Stevige bouwkwaliteit en pakkend design

Wordt geleverd met unieke en praktische functies

Voldoende ondersteuning voor overklokken van geheugen

See on Amazon
MSI MEG X670E ACE
MSI MEG X670E ACE
MSI MEG X670E ACE

Geweldige OC-mogelijkheden

Klaar voor een lange reis

3 jaar garantie

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 5 De 5 Beste Moederbord voor RTX 4080 [2023] Reviews

Een van de toonaangevende computerhardwarefabrikanten in de branche is niemand minder dan de naam Gigabyte, bekend om zijn verscheidenheid aan pc-componenten van productiekwaliteit voor elke budgetgerichte gamer ter wereld. Zo behoeft hun AORUS-serie geen introductie omdat het een van de meest geliefde en go-to keuzes is voor gamers en zelfs liefhebbers.

In de race van productie en het leveren van eersteklas moederborden, is Gigabyte een opmerkelijke naam, vooral met zijn high-end moederbordmodellen zoals de AORUS XTREME X670E. Het moederbord biedt echter, als het gaat om de stroomafgifte, in totaal 22 fasen van VRM-stroomafgifte die vervolgens zijn ontworpen in een 18 + 2 + 2-indeling die het bord helpt om soepel te werken bij het leveren van de juiste spanning naar de cpu. Bovendien is het ontwerp voor thermische koeling dat erin wordt gebruikt behoorlijk interessant, aangezien het bord met name de VRM’s en MOSFET’s bedekt heeft met verschillende vergrote koellichamen, die ze koel houden onder extreme omstandigheden, zoals gamen, animatie weergeven of 3D-personages, of gewoon inhoud. creatie.

Het verhaal aan de geheugenkant van het bord stelt ook niet teleur, aangezien deze kolos geen 32 of 64, maar maar liefst 128 GB DDR5-geheugen in de gegeven vier slots kan plaatsen. Hoewel de standaard voorgestelde geheugensnelheid van het bord 5200MT/s is, kan het dankzij overklokfaciliteiten oplopen tot 6600MT/s via de XMP OC-profielen of de onlangs gelanceerde AMD’s eigen OC-profielinstellingen genaamd AMD EXPO, wat AMD’s eigen tool is voor zijn AM5-reeks moederborden.

Het moederbord is artistiek gebouwd en wordt geleverd met een behoorlijk lange lijst met essentiële functies. Een daarvan is het geanimeerde logo van de AORUS op de aluminium I/O-plaat van het moederbord, een aparte kaartlezer, voor connectiviteit; WiFi 6 en 10Gbps ondersteunde Lan, een handvol NVMe-slots gebaseerd op PCIe 5.0, 2 Gen2-ondersteuning Type-C-poorten, 4x USB 3.2 Type-A-poorten met Gen2-connectiviteit, en tot slot een x16 lane-slot gebaseerd op de nieuwste PCIe 5.0 om nieuwe technologie.

Ten slotte schiet het bord op de esthetische afdeling ook niet tekort, aangezien het een overvloed aan op maat gemaakte thermische platen heeft om de transistors en IC’s eronder te overschaduwen en extra bescherming te bieden en het ook een visueel verbluffend uiterlijk te geven, en de geanimeerde weergave in I/O is een toegevoegde bonus. Over het algemeen is het een uitstekend mid-range bord en kan het het beste moederbord voor RTX 4080 worden genoemd.

Benefits

 • Solide kwaliteit van de bouw
 • Visueel aantrekkelijk ontwerp
 • Boordevol vele aantrekkelijke functies

Disadvantages

 • Niet te gebruiken met budget-tier processors

MSI is een relatief grote naam in de computerhardware-industrie die een aantal pc-hardware produceert en verkoopt. De goedkope en hoogwaardige producten van MSI variëren van moederborden tot GPU’s en andere verschillende computeraccessoires. De carbon-serie lijkt tot nu toe een van MSI’s superieure maar fijn geprijsde serie moederborden te zijn. Het heeft tal van functies en blijft tegelijkertijd vriendelijk voor de portemonnee.

MSI MEG X670E CARBON WIFI is een budgetvriendelijk bord rechtstreeks uit MSI’s Z690-bordassortiment, met een acceptabele bouwkwaliteit en eersteklas eindresultaten, ook in de middenklasse budgetcategorie. Om de prestaties verder en tot het uiterste te drijven, beschikt het bord over 20 fasen van vermogensafgifte voor de VRM’s met een configuratie van 18+1+1-weg lay-out; het bord biedt ook voldoende OC-ruimte, vanwege het feit dat die hoogspannings-VRM’s en de MOSFET’s worden afgekoeld door de eigen DTHT van MSI, die uitzonderlijke thermische resultaten biedt onder zware belasting, en 7W/mK gecertificeerde thermische pads voor de MOSFET’s om ongeëvenaarde prestaties te behouden.

Afgezien daarvan wordt dit redelijk geprijsde stuk hardware geleverd met 4 geheugenslots voor in totaal 128 GB DDR5-type geheugen - met overklokmogelijkheden om de RAM-snelheid af te stemmen op 6666MT/s en hoger. Bovendien is het vooraf geconfigureerd met Intel’s XMP 3.0 OC-profielen die helpen bij het verbeteren van de prestaties van uw RAM samen met uw pc met slechts een enkele klik, met uitzondering van de handmatige OC-modus voor geheugenliefhebbers.

Wat in het laatste geval interessant is, is dat het bord voortreffelijk is ontworpen om toe te voegen aan het esthetische gebied van uw projecten en een uitgebreide lijst met intrigerende functies heeft die een extra waardelaag toevoegen - waardoor het in grotere mate een verleidelijke keuze wordt. Desalniettemin bevat het een volledig x16-baanslot voor de GPU met PCIe 5.0-technologie en voor internet; het heeft WiFi6E voor draadloze connectiviteit en 2,5 Gbps Lan-ondersteuning voor een stabielere streaming- of game-ervaring, samen met 4 slots voor de NVMe-schijven met PCIe 4.0 en 1x van de PCIe 3.0, 1x Gen2x2 ondersteunde Type-C-poort van USB3.2 , 5 poorten van USB3.2 Type-A met Gen2-compatibiliteit, 7.1 omgeven HD Audio Codec, en tot slot een speciale knop om het BIOS handmatig te flashen.

Al met al is het een fantastisch moederbord om in gedachten te houden bij het maken van een lijst om uit te kiezen voor een mid-range budgetsegment en vanwege de dingen die hierboven zijn uitgelegd, zou het kunnen worden genoemd als het beste mobo voor 4080 vanwege de functies en mogelijkheden die het heeft. heeft een niet zozeer hoge prijs en is ook geschikt voor overklokken op startersniveau met een beperkt budget.

Benefits

 • Stevige bouwkwaliteit en pakkend design
 • Wordt geleverd met unieke en praktische functies
 • Voldoende ondersteuning voor overklokken van geheugen

Disadvantages

 • Eén slot van x16 PCIe 5.0

MSI is een andere technische gigant en een zeer gerenommeerde naam in de computerindustrie, omdat ze een verscheidenheid aan pc-componenten produceren, van goedkope boards, GPU’s en andere pc-componenten tot hun hoogwaardige tegenhangers voor liefhebbers. ACE-moederborden van MSI zijn tot nu toe superieur en behoorlijk capabel, met uitstekende processor- en RAM OC-mogelijkheden. Ze zijn duurder dan andere varianten, maar ze maken de beloften van verbeterde prestaties en functies waar.

Als u op zoek bent naar een high-end moederbord dat aan uw hoge eisen voldoet en er toch goed uitziet, dan zou de MSI MEG X670E ACE tot nu toe een van uw beste investeringskeuzes kunnen zijn. Dit krachtige stuk van het bord wordt geleverd in een E-ATX-vormfactor terwijl het tevreden is en voldoet aan de eisen van enthousiastelingen op prioriteit, maar voor de VRM-vermogensafgifte heeft het een 25-fasen stroomontwerp dat is ontworpen in een 22+2+ 1 regeling. Wat dit doet, is dat het behoorlijk wat overklokruimte biedt voor high-end Ryzen 7000-serie chips. Bovendien worden de VRM’s gekoeld door verlengde koellichamen met behulp van Direct Touchpad Heat-pipe-technologie, die superieure thermische prestaties levert onder extreme belastingen. Bovendien beschikt het over 7W/mK-geclassificeerde thermische pads die onder de VRM-koellichamen zijn geplaatst, die de MOSFET’s afkoelen om ongehinderde koelprestaties te garanderen.

Wat meer is, is dat het bord onberispelijk is ontworpen om toe te voegen aan het esthetische deel van je build en een groot aantal verschillende soorten functies heeft die veel meer waarde bieden dan wat je zou verwachten om het aantrekkelijk te laten lijken keuze om te overwegen bij de aanschaf van het moederbord. Daarnaast bevat het op de connectiviteitsafdeling WiFi6E voor soepele draadloze connectiviteit, 3x volledige x16 lane-slots van PCIe 5.0 die tegelijkertijd in x8/x8/x4-modi kunnen draaien, een ingebouwde Ethernet-poort met ondersteuning voor overdrachtssnelheden tot 10 Gbps, meerdere NVMe slots waarin de primaire een PCIe 5-ondersteuning is, terwijl de rest van de 3 poorten PCIe 4 is, een enkele Type-C USB3.2 met Gen2-ondersteuning, twee van dezelfde Type-C met Gen 2x2-compatibiliteit, 8x Type-A-poorten van USB3.2 Gen2, M.2 Xpander-Z Gen5 Dual-ondersteuning, een speciale CLR CMOS, Smart en BIOS-knop.

Laten we in de laatste stukjes van de recensie eens kijken hoe de geheugensituatie op dit bord is, en het zal je niet verbazen dat het behoorlijk behoorlijk is, aangezien het, net als de standaard van E-ATX-borden, in totaal 4 DIMM-slots bevat die 128 GB DDR5-geheugen kan uitvoeren, allemaal afgestemd op 6666MT/s tegelijk met de OC-profielen die beschikbaar zijn in het BIOS van het moederbord. Het bord geeft je de vrijheid om te kiezen tussen het Intel XMP OC-profiel of AMD’s eigen AMD EXPO, wat uiteindelijk allemaal neerkomt op de persoonlijke voorkeuren van elke gebruiker. Concluderend kunnen we gerust zeggen dat het moederbord alle benodigde componenten heeft die ervoor zorgen dat het kan worden gekoppeld aan een RTX 4080 en dat het het beste moederbord voor RTX 4080 uit AMD’s AM5-serie kan worden genoemd.

Benefits

 • Geweldige OC-mogelijkheden
 • Klaar voor een lange reis
 • 3 jaar garantie

Disadvantages

 • Enkele PCIe 5.0 kan tegelijkertijd op x16 worden uitgevoerd

ASUS is een andere fabrikant van computerhardware in de computerindustrie die op internationaal niveau computercomponenten produceert en levert. ASUS kan ook een deel van de grote 3 worden genoemd, waartoe ook MSI en Gigabyte behoren - omdat ze alle drie behoorlijk grote en vrij bekende namen over de hele wereld zijn. ASUS produceert veel onderscheidende componenten, of het nu gaat om pc-hardware, gaming-smartphones, top-of-the-line gaming-laptops of kant-en-klare computers met betaalbare producten van topkwaliteit. ROG MAXIMUS is een van ASUS' vlaggenschipreeksen van boards voor pc-builds, en biedt superieure kwaliteit en geavanceerde functies die niemand anders kan evenaren.

Voor liefhebbers van high-end pc-componenten heeft ASUS altijd iets in petto om aan uw gepassioneerde verwachtingen te voldoen, evenals een met een aantal van de best uitziende ontwerpen, de ROG MAXIMUS Z690 APEX is degene om te overwegen. Dit is een ATX-bord dat is ontworpen met het oog op schoonheid en prestaties. Het beschikt over 24 (105A) fasen van vermogensafgifte, VRM’s geconfigureerd binnen een 24+0-configuratie - om opmerkelijke resultaten te produceren - en speelruimte voor overklokken in combinatie met processors zoals de Intel i9 12900k. Bovendien worden enkele van de zwaarst uitziende koellichamen gebruikt om de VRM’s te koelen, en dat doen ze goed, zelfs onder zware belasting.

Door een kijkje te nemen aan de kant van de RAM-behuizing van het bord, is er iets ongewoons te zien dat er slechts twee DIMM-slots zijn, die elk maximaal 32 GB DDR5-geheugen kunnen bevatten - wat het een totaal maakt van 64 GB, maar gelukkig zijn tenminste hun snelheid kan oplopen tot 6600MT/s en meer door gebruik te maken van het XMP 3.0 OC-profiel. Deze truc of moeten we zeggen functie kan veel tijd besparen en geeft je een mooie prestatieboost, anders zit je vast aan de standaardsnelheden van 4000MT/s.

Wat meer is, is dat het behoorlijk fatsoenlijk is gemaakt, met een gestippeld LED-verlicht ROG-logo op de VRM-koellichamen, wat het uiterlijk verder verbetert. Aan de andere kant bezit het ook kenmerken die het onderscheiden van zijn tegenhangers. WiFi6E + Bluetooth 5.0 draadloze verbinding, twee van de nieuwste PCIe 5.0-ondersteunde volledige x16 lane-slots voor de nieuwste grafische kaarten en kunnen tegelijkertijd in x8/x8-modi werken, een primair M.2-slot van PCIe 5.0 en vier extra slots op basis van PCIe 4.0, een Type-C-poort met Gen2x2-mogelijkheden, enkele Gen2 Type-C en vijf Type-A-poorten met USB3.2, ook vier van de Gen1 Type-A-poorten, en een knop voor het flashen van het BIOS en het wissen van de CMOS. Als we alle bovenstaande informatie volgen, kunnen we gerust zeggen dat de ROG MAXIMUS Z690 APEX het beste moederbord is voor RTX 4080 als je helemaal uit bent op de hoogste prestaties.

Benefits

 • Uitstekend potentieel voor overklokken
 • Allemaal klaar voor de nieuw uitgebrachte 13e generatie processors
 • Thunderbolt 4 is klaar

Disadvantages

 • Vrij zwaar op de zak

Gigabyte is een van de leidende computerhardwarebedrijven die een eigen reputatie heeft opgebouwd door pc-componenten van onderscheidende categorieën in massa te produceren om aan de eisen van elke klant te voldoen. AORUS is hun eigen gaming-klasse serie componenten die gericht zijn richting niemand minder dan gamers met redelijke en high-end bouwbudgetten.

De moederbordserie van de AORUS MASTER is uniek en Gigabyte heeft weer een geweldig stuk hardware geleverd om gebruikers een grotere keuze aan opties te bieden. Om zware overklokscenario’s te doorstaan, heeft het bord 16 (70A) fasen van VRM’s voor stroomtoevoer, ontworpen in een 14+2-configuratie. Ten tweede is het thermische ontwerp redelijk geavanceerd, met meerdere koellichamen en thermische pads met een nominale waarde van 9 W/mK onder de vergrote VRM-koellichamen om koel te blijven in warme omstandigheden, multitasken, gamen of iets dergelijks maar veeleisend.

Op weg naar het RAM-segment kan in totaal 128 GB DDR4-geheugen tegelijkertijd worden opgeslagen in de vier geheugenslots van dit bord. Hoewel de standaard geheugenkit-snelheden zijn afgetopt op 2933MT/s, kan dat eenvoudig worden omzeild met behulp van de Intel XMP OC-profielen uit het BIOS om een duizelingwekkende snelheidslimiet van 5400MT/s te bereiken. wat volkomen krankzinnig is en elke cent de moeite waard maakt.

Wat betreft het esthetische uiterlijk van het bord, stelt het je niet teleur, samen met een breed scala aan handige attributen. Het bord heeft een RGB-verlicht logo van het merk AORUS op de aluminium I/O-cover, een go-to Quick-flash-knop, Wi-Fi6E voor draadloos en 2,5 Gbps Lan voor bekabelde en stabiele internetverbinding, vier NVMe-slots van PCIe 4.0 zijn ook aanwezig om gebruik te maken van de ultrasnelle NVMe-schijven die op de markt verkrijgbaar zijn. Om nieuwe geavanceerde technologie te ondersteunen en mogelijk te maken, zijn er twee Gen2x2-ondersteunde Type-C-poorten, twee USB3.2 Type-A-poorten met Gen2 en twee extra met Gen1-mogelijkheden, samen met een x16 lane-slot van PCIe 4.0.

Wat meer is, is dat het bord is voorzien van een overvloed aan speciaal ontworpen koellichamen die de componenten die aan het moederbord zijn bevestigd eronder verbergen, waardoor het een schoon en opvallend uiterlijk krijgt. Uiteindelijk zou ik zeggen dat het een geweldig mid-range bord is en het beste budget in combinatie met een CPU zoals de Ryzen 7 5800X3D. Om niet te vergeten dat het een van de beste is voor het huisvesten van een monsterlijke GPU zoals de RTX 4080.

Benefits

 • Solide als het om de bouwkwaliteit gaat
 • Het potentieel van +OC is groot
 • 3x PCIe 4.0 x16-sleuven

Disadvantages

 • Geen x16 PCIe 5.0-slot

Conclusie

het vinden van het beste moederbord voor je RTX 4080 GPU is essentieel om ervoor te zorgen dat je de prestaties kunt maximaliseren en ten volle kunt genieten van de mogelijkheden. Onze topkeuzes omvatten een reeks moederborden die geschikt zijn voor verschillende gebruikers, van de Editor’s Choice ASUS ROG Strix Z790-E Gaming WiFi 6E ATX tot de budgetvriendelijke ASUS ROG Strix B650E-E Gaming WiFi ATX. Elk moederbord biedt unieke functies die zijn afgestemd op verschillende gebruikers, of je nu een gameliefhebber bent, een professional of iemand die op zoek is naar een budgetvriendelijke optie. Uiteindelijk hangt het beste moederbord voor je RTX 4080 af van je specifieke behoeften, voorkeuren en budget. Gebruik onze beoordelingen en aanbevelingen als leidraad om u te helpen een weloverwogen beslissing te nemen en een systeem te bouwen dat het volledige potentieel van uw RTX 4080 GPU ontsluit.

Frequently Asked Questions

Is RTX 4080 compatibel met Z390?

Ja, de RTX 4080 is compatibel met Z390-moederborden. Het is echter mogelijk dat u niet alle voordelen van de nieuwste PCIe 5.0-technologie krijgt, aangezien de Z390-moederborden PCIe 3.0 ondersteunen. Het is nog steeds mogelijk om de GPU op een Z390-moederbord te gebruiken, maar voor optimale prestaties is het aan te raden om een moederbord te gebruiken met een chipset die PCIe 5.0 ondersteunt.

Is het OK om BIOS-updates over te slaan?

Het is over het algemeen OK om BIOS-updates over te slaan als uw systeem soepel werkt en u geen problemen ondervindt. BIOS-updates worden meestal uitgebracht om specifieke bugs op te lossen, compatibiliteit voor nieuwe hardware toe te voegen of de systeemstabiliteit te verbeteren. Als u geen problemen ondervindt en uw hardware compatibel is met de huidige BIOS-versie, hoeft u deze niet bij te werken. Als u echter uw hardware upgradet of systeeminstabiliteit ervaart, is het een goed idee om te controleren op BIOS-updates en deze indien nodig te installeren. Vergeet niet om altijd een back-up van uw gegevens te maken en de instructies van de fabrikant te volgen bij het updaten van uw BIOS om mogelijke problemen te voorkomen.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.