De 7 Beste Moederborden Voor Ryzen 5 7600X [2023]

Het wachten is eindelijk voorbij en AMD heeft de gloednieuwe Ryzen 7000-serie CPU’s gelanceerd op basis van de Zen 4-architectuur. Als je het geluk hebt om vroeg een Ryzen 5 7600X te bemachtigen, dan heb je een bekwaam nieuw moederbord nodig.

**Dit komt omdat de nieuwe Ryzen 7000-serie CPU'**s een geheel nieuw platform gebruiken, bekend als AM5. Met dit platform verandert AMD niet alleen de socket en chipset, maar brengt het ook verschillende nieuwe technologieën op tafel, zoals DDR5-geheugenondersteuning en PCIe Gen 5.

We hebben onlangs ook gekeken naar de beste moederborden voor Ryzen 9 5900X, maar die zullen niet compatibel zijn met de nieuwe Ryzen 5 7600X. Voor deze krachtige nieuwe CPU heb je een van de nieuwe X670E- of X670-moederborden nodig die momenteel te koop zijn.

MSI MEG X670E ACE
MSI MEG X670E ACE
MSI MEG X670E ACE

Buitengewone vermogensafgifte

Beschikt over 10 Gigabit LAN

Tal van USB-poorten

See on Amazon
Gigabyte X670E AORUS Master
Gigabyte X670E AORUS Master
Gigabyte X670E AORUS Master

Schitterend VRM-ontwerp

Uitstekende achter-I/O

Fatsoenlijke opslagopties

See on Amazon
MSI MPG X670E Carbon WiFi
MSI MPG X670E Carbon WiFi
MSI MPG X670E Carbon WiFi

Geweldig voor overklokken

Mooi design

USB-C-displaypoort aan achterzijde

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 7 De 7 Beste Moederborden Voor Ryzen 5 7600X [2023] Reviews

Onze toppositie claimen is de MSI MEG X670E ACE, die tweede is in de rij onder de X670E-opties van MSI, net achter de belachelijke X670E GODLIKE. De MEG X670E ACE richt zich op de hogere middenklasse van de markt en is simpelweg een van de meest complete moederborden op het X670-platform. Het is onze keuze voor het beste algehele moederbord voor de Ryzen 5 7600X.

Hoewel de Ryzen 5 7600X geen erg veeleisende CPU is op het gebied van vermogensafgifte, helpt het om een robuust VRM-systeem op je moederbord te hebben. De 22+2 fase VRM van de MEG X670E ACE is waarschijnlijk overdreven voor de Ryzen 5 7600X, zelfs als Precision Boost Overdrive is ingeschakeld. U kunt ook handmatig overklokken uitproberen zonder u zorgen te hoeven maken over eventuele beperkingen.

Als we de prijzen aan de kant houden, kunnen we gerust zeggen dat de MSI MEG X670E ACE een van de beste moederborden is voor gaming op het X670-platform.

MSI heeft ook een aantal behoorlijk forse heatsinks geïnstalleerd voor het stroomafgiftesysteem om de temperaturen koel te houden. Dit helpt de efficiëntie van de VRM-componenten te verhogen en verlengt de algehele levensduur van het moederbord.

Al met al wordt het niet beter dan de MSI MEG X670E ACE voor je gloednieuwe Ryzen 5 7600X CPU. Hij heeft alle toeters en bellen die je ooit nodig zult hebben, en zijn vermogensafgiftesysteem is een van de beste op de markt. Het enige probleem is misschien het relatief hoge prijskaartje, wat een probleem kan zijn vanuit het oogpunt van waarde.

Benefits

 • Buitengewone vermogensafgifte
 • Beschikt over 10 Gigabit LAN
 • Tal van USB-poorten

Disadvantages

 • Erg duur

Als je op zoek bent naar het beste van het beste, overweeg dan de Gigabyte X670E AORUS Master voor je Ryzen 5 7600X CPU. Het is een premium X670E-moederbord dat niet alleen goed genoeg is voor je Ryzen 5-processor op dit moment, maar je ook een sterk platform zal bieden voor toekomstige upgrades als je dat nodig acht. De Gigabyte X670E AORUS Master is onze keuze voor het beste premium moederbord voor Ryzen 5 7600X.

Een vergelijkbaar Gigabyte-moederbord werd ook geselecteerd in onze shortlist van de allerbeste B550-moederborden op de markt.

Onder de enorme VRM-koellichamen vinden we een 16+2+2-fasen voedingssysteem dat elke Ryzen 7000-serie CPU aankan, zelfs met overgeklokte instellingen. Je kunt zeker spelen met handmatig overklokken en spanningsafstemming op je Ryzen 5 7600X, en het bord zal niet eens zweten.

Gigabyte heeft de VRM-componenten gekoeld met twee enorme heatsinks die zijn verbonden via een heatpipe. In de AORUS Master zie je enkele zichtbare aluminium vinnen net onder de I/O-afdekking, en dat geeft je een idee van hoe krachtig het koelsysteem werkelijk is.

Als het op functies aankomt, krijgt u echt het beste van het beste met de X670E AORUS Master. Een klachtpunt kan het ontbreken van 10 Gigabit LAN op dit specifieke model zijn, maar de meeste gamers en zelfs creatieve professionals kunnen ook rondkomen met 2,5 GbE LAN. Je krijgt ook WiFi 6E om je connectiviteitspakket compleet te maken.

Benefits

 • Schitterend VRM-ontwerp
 • Uitstekende achter-I/O
 • Fatsoenlijke opslagopties

Disadvantages

 • Vrij prijzig

MSI’s MPG of “Performance Gaming” line-up van moederborden is meestal gericht op gamers die in het middensegment van de productstapel winkelen. De MSI MPG X670E Carbon WiFi is een ideale match voor uw Ryzen 5 7600X CPU vanuit een waardeperspectief. Je krijgt niet alleen veel hoogwaardige functies, maar je krijgt ook een zeer degelijke VRM-lay-out die kan wedijveren met duurdere moederborden op dit platform.

Over de VRM gesproken, de MSI MPG X670E Carbon WiFi heeft een 18+2-fase VRM met premium 90A-vermogensfasen. Afgezien van cijfers, is dit stroomafgiftesysteem ongelooflijk robuust en kan het je Ryzen 5 7600X CPU met gemak aan. Je kunt het zelfs naar hartenlust overklokken, want dit bord is onze keuze voor het beste overklok-moederbord voor de Ryzen 5 7600X.

MSI heeft ook het koelingsaspect niet genegeerd. De meerdelige aluminium koellichamen over de VRM’s houden ze koel tijdens langdurige belasting, wat nodig is voor betrouwbaarheid en efficiëntie op de lange termijn.

Misschien is het enige negatieve van de MSI MPG X670E Carbon dat u kunt aanwijzen het relatief hoge prijskaartje. Hoewel het in het middenbereik van X670-moederborden valt, kun je goedkopere moederborden vinden die kunnen worden gecombineerd met de Ryzen 5 7600X voor min of meer dezelfde resultaten. Toch mag de MPG X670E Carbon WiFi zeker niet ontbreken op je boodschappenlijstje.

Benefits

 • Geweldig voor overklokken
 • Mooi design
 • USB-C-displaypoort aan achterzijde

Disadvantages

 • Relatief duur

Als we naar beneden gaan in de prijsklasse, hebben we de ASUS TUF Gaming X670-E PLUS WiFi. De TUF Gaming-serie van ASUS is al een tijdje een favoriet bij fans en het verkoopargument is de prijs-prestatieverhouding. De X670E-variant van de TUF Gaming bevindt zich in de middenklasse van alle X670E-moederborden, daarom is het onze keuze voor het beste middenklasse-moederbord voor de Ryzen 5 7600X.

ASUS is doorgegaan en heeft een 14+2-fase stroomvoorzieningssysteem geïnstalleerd op de TUF Gaming X670E, wat een zeer respectabele opstelling is. Voor een Ryzen 5 7600X heb je niet echt iets robuusters of premiums nodig dan deze VRM-configuratie. ASUS heeft ook gezorgd voor het koelaspect door twee grote VRM-koellichamen te installeren, ook met een cool ontwerp.

Alle ASUS TUF Gaming-moederborden hebben een zwart-geel ontwerp en dit bord is niet anders. ASUS heeft het “robuuste” en industriële ontwerp van de TUF Gaming-moederborden voor deze generatie verdubbeld. De hele printplaat is bedekt met zwarte heatspreaders en heatsinks, met op verschillende plaatsen geruite patronen om het een beetje karakter te geven.

Je kunt niet echt klagen over de positionering van de ASUS TUF Gaming X670E-PLUS WiFi in combinatie met de Ryzen 5 7600X. Het uiterlijk is een beetje eenvoudig en het bord had wat RGB-verlichting kunnen gebruiken, maar afgezien daarvan is het een solide optie voor je nieuwe Ryzen-build.

Benefits

 • Competente vermogensafgifte
 • Uitstekende connectiviteit
 • Relatief betaalbaar

Disadvantages

 • Effen uiterlijk

ASUS' PRIME-serie moederborden staat synoniem voor budgetaanbiedingen, maar deze keer slaat de ASUS PRIME X670E-PRO WiFi een iets andere weg in. Het maakt gebruik van de premium X670E-chipset in plaats van de X670-chipset, waardoor meer functies en een beter overklokpotentieel worden ontgrendeld tegen een relatief betaalbare prijs.

Wat betreft CPU-overklokken: u kunt de Ryzen 5 7600X gemakkelijk handmatig op dit moederbord overklokken als u dat wilt. Het 14+2-fase stroomafgiftesysteem kan redelijkerwijs elke belasting aan. De VRM-koeling is ook heel behoorlijk, hoewel het beter had gekund met hier en daar een paar aanpassingen.

ASUS is ook genereus geweest met de functies van de PRIME X670E-PRO. Op een mid-range moederbord verwacht je een paar kostenbesparende maatregelen, maar daar is op dit bord niet veel van te merken. De opslag-, netwerk- en connectiviteitsfuncties zijn allemaal standaard voor X670E-moederborden voor deze prijs.

Wat de PRIME X670E-PRO echt onderscheidt, is het ontwerp. ASUS heeft gekozen voor een uniek wit thema voor dit bord, en dat maakt het een uitstekende keuze voor pc-bouwers die een geheel witte pc willen bouwen. De unieke RGB-implementatie over de I/O-cover onderscheidt dit bord van de rest van ASUS' line-up.

De ASUS PRIME X670E-PRO WiFi heeft het goed gedaan om zich te onderscheiden van de massa gelijkaardige moederborden. Het indrukwekkende ontwerp en het witte thema maken het onze keuze voor het beste witte moederbord voor Ryzen 5 7600X.

Benefits

 • Uniek wit ontwerp
 • Fatsoenlijke VRM-configuratie
 • Tal van USB-poorten

Disadvantages

 • Beperkte overklokruimte

De Gigabyte X670 AORUS Elite AX is het meest basale aanbod van Gigabyte op het moment van schrijven. Het gebruikt de X670-laag van de chipset in plaats van de X670E-laag, maar dat maakt echt niet veel uit in combinatie met een mid-range CPU zoals de Ryzen 5 7600X.

Op dit moederbord gebruikt Gigabyte een 16+2+2 fase VRM-ontwerp, wat prima is voor de Ryzen 5 7600X. Je kunt op dit bord zelfs spelen met handmatig overklokken of Precision Boost Overdrive. Natuurlijk had de VRM-koeling iets verbeterd kunnen worden, maar het is zeker geen dealbreaker.

Het ontwerp van het bord is vrij eenvoudig, en dat hoeft niet per se een slechte zaak te zijn. Gigabyte is gegaan met een eenvoudige, zwarte esthetiek met hier en daar wat witte accenten. Er is geen RGB-verlichting op het bord, wat voor sommige potentiële kopers een probleem kan zijn. Het bord past heel goed bij de meeste gaming- en workstation-builds.

Kortom, de Gigabyte X670 AORUS Elite AX presteert op veel fronten. Het snijdt hier en daar wat hoeken, maar het totale pakket is de prijs zeker waard. Daarom verdient het onze prijs voor het moederbord met de beste prijs voor de Ryzen 5 7600X.

Benefits

 • Schitterende I/O aan de achterzijde
 • Betaalbare prijs
 • Aantrekkelijke esthetiek

Disadvantages

 • Matige VRM-koeling

De MSI PRO X670-P WiFi is onze laatste keuze van de dag, maar het is nog steeds een zeer competent moederbord voor je Ryzen 5 7600X-processor. Natuurlijk, het heeft niet de toeters en bellen van de andere concurrenten op deze lijst, maar het heeft een relatief laag prijskaartje dat de balans in zijn voordeel doet kantelen.

MSI heeft een fatsoenlijk 14+2 fase VRM-systeem op dit moederbord geïnstalleerd, wat goed genoeg is voor de Ryzen 5 7600X, zelfs als hij overklokt is. Je kunt zelfs meer veeleisende CPU’s uit de Ryzen 7000-serie op dit bord gebruiken met standaardinstellingen en het stroomafgiftesysteem zal het aankunnen. De VRM-koeling had echter iets verbeterd kunnen worden.

Voor een budgetgericht moederbord is de functieset helemaal niet slecht. We hadden graag nog een paar USB-poorten op de I/O aan de achterkant gezien, maar de toevoeging van de USB-C-displaypoort is ook een uniek detail dat het geheel in evenwicht brengt. De opslag- en netwerkfuncties zijn wat je zou verwachten van een X670E-moederbord uit het middensegment.

Al met al is de MSI PRO X670-P WiFi een sterke kandidaat om het beste budget-moederbord voor de Ryzen 5 7600X te zijn. De door MSI doorgevoerde kostenbesparende maatregelen zijn onbeduidend in het grotere geheel en de totale waarde is bijna te mooi om door te geven.

Benefits

 • Simpel ontwerp
 • Zeer betaalbaar

Disadvantages

 • Middelmatige VRM

Frequently Asked Questions

Heeft Ryzen 5 7600X geïntegreerde grafische kaart?

De Ryzen 5 7600X heeft wel een geïntegreerde grafische kaart, net als de rest van de Ryzen 7000-serie CPU’s. Dit is een primeur voor AMD Ryzen, aangezien de andere CPU’s van de vorige generatie geen geïntegreerde grafische kaart hadden. De iGPU kan nuttig zijn in situaties waarin u geen toegang hebt tot een aparte grafische kaart, of in scenario’s voor het oplossen van problemen.

Kan ik DDR4 RAM gebruiken met Ryzen 5 7600X?

U kunt geen DDR4-geheugen gebruiken met Ryzen 5 7600X. Je kunt alleen DDR5-geheugen gebruiken met de nieuwe Ryzen 7000-serie CPU’s op het AM5-platform. In tegenstelling tot Intel heeft AMD gebruikers voor deze generatie niet de keuze gegeven tussen DDR4- en DDR5-geheugen. Het volledige AM5-platform is exclusief voor alleen DDR5-geheugen, dus u zult waarschijnlijk uw oude DDR4-geheugenkits moeten weggooien.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.