Beste Moederborden voor Ryzen 5 5600x in 2023 - GamingBear

De 5600X is een van de koplopers van AM4 en dient als een uitstekende basis om een toekomstbestendige middenklasser op te bouwen. Dit klopt zelfs in het tijdperk van Zen4-chips en DDR5 RAM, vooral als je het combineert met een stevige nieuwe GPU. Het wordt ondersteund door een gevestigd platform, heeft lage instapkosten en genereert minder warmte dan recentere rivalen. De concurrentie om het beste moederbord voor de Ryzen 5 5600X is hevig, dus lees verder voor een beter geïnformeerd perspectief.

AM4 is aan het einde van zijn gebruikscyclus en fabrikanten hebben de meeste problemen opgelost die ze nog moeten aanpakken voor LGA 1700-borden. De resulterende lagere prijzen en hoge normen zijn een zegen voor potentiële gebruikers. Het beste van alles is dat u niet hoeft te kiezen tussen goed afgeronde functies en lage prijzen, aangezien zowel X570- als B550-borden toegankelijk zijn.

MSI MAG X570S Tomahawk WiFi MSI MAG X570S Tomahawk WiFi Read More Bekijk op Amazon
ASUS TUF Gaming X570-Plus ASUS TUF Gaming X570-Plus Read More Bekijk op Amazon
MSI B550M PRO-VDH MSI B550M PRO-VDH Read More Bekijk op Amazon
ASUS ROG Strix B550-F Gaming WiFi ASUS ROG Strix B550-F Gaming WiFi Read More Bekijk op Amazon
Gigabyte B550 AORUS Elite V2 Gigabyte B550 AORUS Elite V2 Read More Bekijk op Amazon
ASRock B550 Steel Legend ASRock B550 Steel Legend Read More Bekijk op Amazon
ASUS ROG Strix B550-I Gaming ASUS ROG Strix B550-I Gaming Read More Bekijk op Amazon

Table of ContentsShow

The 7 Beste Moederborden voor Ryzen 5 5600x in 2023 - GamingBear Reviews

Stekkerdoos: AM4 | Vormfactor: ATX | Geheugentype: DDR4 | Geheugensnelheid: 5100 MHz | Maximaal RAM-geheugen: 128 GB

De originele X570 Tomahawk werd geprezen als een van de beste mid-range boards van zijn tijd. MSI nam talloze klachten ter harte die gebruikers hadden over hun X570-aanbiedingen op de lanceringsdag, en deed er alles aan om de zaken recht te zetten. De X570S bouwt voort op het succes van de Tomahawk en voegt moderne luxe toe, zoals de nieuwste ALC-codec, en verhelpt de weinige resterende defecten van het origineel.

Omdat dit een verfijnde versie is van een bestaand bord, hoefde MSI niet veel aan de styling te doen. De grijze heatsinks, drukke printplaat en witte accenten zijn grotendeels intact. Het chipsetgebied onderging de meest significante veranderingen sinds MSI de ventilator heeft gedumpt. Een groot koellichaam zorgt voor voldoende warmtebeperking om de ventilator te vervangen, om nog maar te zwijgen van de enige bron van aangename RGB-underglow op het bord.

De VRM-setup blijft onaangeroerd, wat prima is, want er was sowieso niets te verbeteren voor deze prijs. Veertien fasen in een 12+2-configuratie krijgen stroom van twee EPS-connectoren en leveren 720A aan de CPU. Dat is meer dan voldoende voor de Ryzen 9 5950X, laat staan de relatief bescheiden eisen van de 5600X.

Qua opslag krijg je twee M.2-schijven met royale vulling en zes SATA-poorten voor oudere schijven. De slots voor snellere schijven delen PCIe 4.0-compatibiliteit met twee x16 GPU-slots van volledige lengte. U kunt nog twee x1-verbindingen gebruiken die draaien op PCIe 3.0-snelheden voor verschillende uitbreidingskaarten.

De maximale RAM-frequentie kreeg een hobbel naar 5100 MHz. Het is meer dan wat dan ook een marketingbulletin, aangezien je het beste af bent met 3600MHz-sticks, maar de innovatie is desalniettemin welkom.

Er is niets nieuws te melden op het gebied van interne verbindingen. Twee headers zorgen voor CPU-koeling en waterpompen, met nog vier voor casefans. Paren gewone en adresseerbare RGB-headers kunnen meer kleur in uw behuizing brengen, terwijl een 10Gbps USB-C-header ervoor zorgt dat de I/O de snelst mogelijke connectiviteit ontvangt. Hoewel we kunnen hopen dat je het nooit nodig zult hebben, is er een debugger met vier LED’s als je dat wel doet.

De meeste innovaties van de X570S Tomahawk Max zijn geconcentreerd op de I/O. Het heeft een 5+1-stack die gebruikmaakt van de nieuwe Realtek ALC4080-codec voor verbeterde geluidskwaliteit. De HDMI-poort voldoet aan de nieuwste standaard, evenals de WiFi 6E-antennes. De PS/2-poort, BIOS-flashknop en 2.5G Ethernet maken een comeback. Dat laat acht USB-poorten over van drie generaties die uitmonden in USB-C.

Benefits

 • Uitstekende waarde voor het geld
 • Verbeterde wifi en audio
 • Solide poortselectie en VRM

Disadvantages

 • Heeft nog steeds PS/2

Stekkerdoos: AM4 | Vormfactor: ATX | Geheugentype: DDR4 | Geheugensnelheid: 5100 MHz | Maximaal RAM-geheugen: 128 GB

ASUS maakt enkele van ’s werelds beste high-end hardware. Toch is de TUF Gaming X570-Plus het bewijs dat het bedrijf ook weet hoe je een budgetbord uit het park moet slaan. Het is het beste moederbord voor de Ryzen 5 5600X als je op zoek bent naar een toegankelijk maar feature-rijk X570-model. Er is veel ruimte voor opslaguitbreiding, de VRM is degelijk en het poortaanbod, zowel intern als I/O-gebaseerd, is evenwichtig.

Eigenaars van oudere TUF-uitrusting zullen misschien verrast zijn door het uiterlijk van het bord. Het heeft nog steeds een paar veelbetekenende tekenen van de branding, zoals verschillende gele accenten die duidelijk zichtbaar zijn in de zee van zwart en grijs. Het bord mist echter de buitensporige bepantsering die bij eerdere modellen hoort. Het ziet er des te beter uit als je het ons vraagt. Een koel diagonaal patroon loopt langs een groot deel van de printplaat en een afdekking rechtsonder geeft de enkele strook RGB-verlichting een unieke gloed.

De TUF Gaming X570-Plus is perfect voor gebruikers die terabytes aan games en media bij de hand moeten hebben. De twee M.2-slots gebruiken beide PCIe 4.0, dus het is eenvoudig om de snelste opstarttijden en toegang tot tal van essentiële programma’s te krijgen. Houd er rekening mee dat de sleuf naast de GPU geen koellichaam heeft, dus u wilt deze vullen met een schijf die dat wel heeft. Meer ruimte nodig voor bestanden die u minder vaak opent? Acht SATA-stekkers zorgen ervoor dat je nooit zonder zit.

Hoewel goedkoop, is dit nog steeds een X570-bord met bijbehorende overklokkarbonades. De VRM neemt een ontwerp aan dat verdubbelaars gebruikt die de 4+2 vermogenstrapbeperkingen van de PWM-chip omzeilen om de chip door 12 van hen te voeden. Een 4-pins EPS-connector helpt hierbij, terwijl twee grote koellichamen de resulterende warmteontwikkeling verborgen houden. De VRM is niet zo robuust als de Tomahawks, maar je zou gemakkelijk zonder problemen een overgeklokte 5900X kunnen gebruiken.

Het onderzoeken van de hoekjes van de printplaat onthult verschillende andere opwindende kenmerken, zoals de geïsoleerde gouden Chemicon-condensatoren die verantwoordelijk zijn voor de filtratie van het audiosignaal. Zes ventilatorkoppen breiden uw lucht- en watergebaseerde systeemkoelopties uit, en een debugger met vier lampjes helpt bij het detecteren van opstartfouten. Je krijgt een 5Gbps USB-A-header en connector op het voorpaneel, maar USB-C voor de case-I/O is afwezig.

ASUS compenseert dit met een van de betere I/O-implementaties die we hebben gezien op een Ryzen 5 5600X-moederbord. Natuurlijk is er een PS/2-poort voor liefhebbers van old-school randapparatuur. De rest van ons kan onze muizen en toetsenborden aansluiten op een van de acht USB-poorten, allemaal USB 3.2 Gen 1 en hoger. Er is HDMI & DisplayPort voor APU-gebruikers, en de 5+1 audiostack maakt gebruik van ASUS' versie van de ALC1200-codec. Gigabit LAN van Realtek en Intel’s WiFi 6-chip verwerken netwerken.

Benefits

 • Tal van opbergmogelijkheden
 • Grote waarde voor het geld
 • Zes ventilatorkoppen

Disadvantages

 • Geen afscherming voor top M.2-schijf

Stekkerdoos: AM4 | Vormfactor: mATX | Geheugentype: DDR4 | Geheugensnelheid: 4400 MHz | Maximaal RAM-geheugen: 128 GB

Lage instapkosten zijn een van de meest overtuigende argumenten om nog steeds een Zen3-build te overwegen, ook al staat de volgende AMD-generatie voor de deur. De nieuwere processors zijn misschien redelijk geprijsd, maar de moederborden kosten een arm en een been. Ondertussen kun je het volledige potentieel van de 5600X benutten door slechts iets meer dan $ 100 uit te geven aan een bord zoals MSI’s B550M PRO-VDH.

Functie heeft voorrang op vorm, aangezien de zwarte PCB van het micro-ATX-bord een wit MSI-logo draagt als enige versiering. Je zou kunnen stellen dat de oppervlaktevergrotende golven op de VRM en chipset-koellichamen ook decoratief zijn. Kostenbesparende maatregelen omvatten het verwijderen van de I/O-mantel en het aanbieden van RGB alleen in de vorm van een header.

De VRM op dit bord levert verder bewijs van zijn instapstatus. Het is een 4+2+1 ontwerp met afzonderlijke low- en high-side MOSFET’s per fase. Alleen de CPU-centrische fasen worden bedekt door een geribbeld koellichaam, terwijl hun SOC-tegenhangers zichtbaar zijn. Het is geen overklokker, maar de B550M PRO-VDH handhaaft voldoende temperaturen wanneer de 5600X topprestaties levert.

Het mATX-formaat zat tot voor kort in een dip, wat dit bord aantrekkelijker maakt voor SFF-bouwers die honger hebben naar keuze. In tegenstelling tot sommige recentere modellen, behoudt het alle vier de RAM-slots en zal het geen moeite hebben om 128 MB 3200 MHz DDR4 RAM te gebruiken. U kunt pushen voor 3600 MHz als u slechts twee slots gebruikt.

MSI offerde ook niet veel opslag op. Vier SATA-poorten zijn een compromis waar de meeste gebruikers blij mee zullen zijn. Wat nog belangrijker is, de grootte van het bord sneed niet in zijn M.2-toewijzing. Je krijgt twee M.2-slots, zij het met alleen een koellichaam voor degene direct boven het GPU-slot.

Het uitbreidingspotentieel van het bord is begrijpelijkerwijs beperkt. Gelukkig is het enkele x16-slot PCIe 4.0-compatibel en werkt het met de krachtigste moderne grafische kaarten. De twee resterende slots zijn PCIe 3.0 x1, perfect om de matte ALC 892-audiocodec van het bord verder uit te breiden als je niet tevreden bent met de ingebouwde geluidskwaliteit.

De PRO-VDH laat je niet vastzitten aan koelopties. Het heeft drie headers voor luchtgebaseerde behuizingskoeling bovenop de reguliere en pompheaders voor de CPU. We hebben zoveel gezien op ATX-modellen die niet zo budgetvriendelijk waren, dus goed gedaan MSI. Een LED-debugger helpt bij het oplossen van opstartproblemen, terwijl de CMOS-clear-jumper ze helpt corrigeren.

De I/O is geschikt voor budget builds en gebruikers met oudere hardware. VGA gaat bijvoorbeeld samen met de DisplayPort- en HDMI-video-uitgangen, terwijl PS/2 klaar staat als je je nog steeds vastklampt aan je knaagdier uit het midden van de jaren 2000. De audiostack heeft slechts drie analoge basisaansluitingen, wat in lijn is met de ondersteunende codec op instapniveau. Gigabit Ethernet en WiFi 6 zijn uw middelen om toegang te krijgen tot internet.

Een schaars aantal USB’s is onze enige echte klacht over de PRO-VDH. Zes poorten opgesplitst in vier USB 2.0- en twee USB 3.2 Gen 1-aansluitingen zijn volgens moderne maatstaven niet veel. Het bord ondersteunt nog vier USB 2.0- en drie 5Gbps-poorten via interne headers.

Benefits

 • Uitstekende waarde voor het geld
 • Solide opbergmogelijkheden voor de grootte en prijs
 • Bevredigende hoeveelheid koeling en andere interne headers

Disadvantages

 • Gedateerde I/O met weinig USB-poorten

Stekkerdoos: AM4 | Vormfactor: ATX | Geheugentype: DDR4 | Geheugensnelheid: 4600 MHz | Maximaal RAM-geheugen: 128 GB

U hoeft geen topdollar uit te geven aan een X570-moederbord om de 5600X volledig te gebruiken. De ROG Strix F-gaming van ASUS vormt de speerpunt van ons B550-segment en biedt nietjes als geweldige VRM, veelzijdige connectiviteit en toekomstbestendigheid voor een redelijke prijs. Er is zelfs een versie zonder wifi die je kunt krijgen voor 30 euro minder, wat de aantrekkingskracht van het bord verder verstevigt.

B550 stelt fabrikanten in staat om meer liberale ontwerpen te implementeren, zoals we zullen zien met de Steel Legend. ASUS had er niets van voor deze modus en hield vast aan een volledig zwarte look die hoort bij duurdere aanbiedingen. Enige speelsheid schijnt door in de oubollige gaming-slogans die diagonaal op de printplaat zijn gestencild. Toch is het bord onopvallend genoeg om als middelpunt van elke gaming-pc te fungeren.

B550 heeft zijn beperkingen, maar deze zijn mogelijk niet op u van toepassing. De belangrijkste daarvan is de vermindering van PCIe 4.0-banen, aangezien deze afkomstig zijn van de chip. Dat betekent dat u vandaag alleen de bovenste M.2-sleuf kunt gebruiken voor de snelste schijven, terwijl de onderste maximaal presteert op PCIe 3.0-snelheden. Beide sleuven ondersteunen schijven van 110 mm lang en hebben een uitstekende opvulling aan de positieve kant.

Zes SATA-poorten maken de opslagselectie compleet. In tegenstelling tot X570-mobo’s worden er twee uitgeschakeld als je twee M.2-schijven aansluit. De onderste helft van de printplaat is open, behalve de M.2- en chipset-koellichamen. Het beschikt over een gepantserde PCIe 4.0-sleuf met afschuifbeveiliging en zijn minder bedeelde PCIe 3.0-tegenhanger. U kunt ook opnamekaarten en vergelijkbare uitbreidingsaccessoires aansluiten via drie PCIe 3.0 x1-aansluitingen.

Het bord van ASUS is een capabele overklokker. De VRM is vergelijkbaar met die van de Tomahawk. Veertien vermogensfasen zijn verdeeld in groepen van 12 voor de CPU en twee voor de SoC. Hun output is iets kleiner met 50A per stuk, dus het koppelen van het bord met een high-end chip zou resulteren in hogere temperaturen. Aangezien je te maken hebt met een 5600X, zal het sleutelen aan kloksnelheden geen overmatige hitte genereren.

De B550-F Gaming is niet verlegen om de verschillende condensatoren en op-amps weer te geven die zijn gebruikt bij het ontwerpen van de SupremeFX S1220A audio-oplossing. Andere intrigerende stukjes op de printplaat zijn onder meer Q-LED’s voor foutopsporing, een Thunderbolt-header, zes koelheaders en USB 3.2 Gen 1 voor jouw geval. Je krijgt echter maar drie verlichtingsgerelateerde headers en geen USB-C.

We zijn fans van de georganiseerde en schone I/O van het bord. Er is geen PS/2, waardoor gebruikers worden gedwongen randapparatuur van de 21e eeuw te omarmen. Wifi hebben is fijn, net als 2,5G Ethernet. Een van de acht USB-poorten ondersteunt BIOS-flashback in combinatie met een knop, en een andere is 10 Gbps USB-C. Dat laat geluid en video over voor een 5+1 audiostack en een paar DisplayPort- en HDMI-uitgangen

Benefits

 • Uitstekende functieset
 • Ideaal voor mid-tier CPU-overklokken
 • Heeft wifi

Disadvantages

 • Geen USB-C case I/O-header

Stekkerdoos: AM4 | Vormfactor: ATX | Geheugentype: DDR4 | Geheugensnelheid: 4733 MHz | Maximaal RAM-geheugen: 128 GB

Hoewel X570-functies leuk zijn om te hebben, zal een B550-bord waarschijnlijk de meeste 5600X-gebruikers tevreden stellen. De AORUS Elite V2 is het beste moederbord voor Ryzen 5 5600X als B550 jouw ding is. Het zou moeten zijn, want het mobo is betaalbaar, heeft een geweldige VRM en besteedt meer aandacht aan audiokwaliteit dan veel dure alternatieven. Het is niet zo ontwikkeld in termen van opslag, wat de meeste mensen toch niet zullen opmerken.

Onopvallend is hoe we de volledig zwarte look van de AORUS Elite V2 zouden omschrijven. De printplaat is relatief open, met verschillende grijze strepen die er diagonaal overheen lopen om een patroon te vormen. Het contrast van fijn geschuurde matzwarte M.2-covers met de geborstelde look van de VRM-koellichamen kan onopgemerkt blijven in de beslotenheid van een behuizing. We stellen het toch op prijs. De RGB is subtiel als LED’s in de I/O-mantel en onder de printplaat aan de rechterkant zwak oplichten.

De VRM-implementatie van Gigabyte is hier uitstekend en concurreert met aanzienlijk duurdere moederborden. De vermogensfasen zijn gerangschikt in een 12+2-configuratie waarbij de chip zelf 600A krijgt met 100A over voor de SOC. De vermogensafgifte is stabiel ondanks dat er geen optionele EPS-connector is. Deze opstelling zou moeiteloos een overgeklokte 5800X aankunnen, dus uw 5600X zal nauwelijks een probleem zijn.

Uitgebreide koeling is een andere positieve eigenschap van de AORUS Elite V2. Gigabyte koos voor een tweeledige aanpak en zorgde ervoor dat zowel het bord zelf als het systeem eromheen niet te warm werden. Je ziet de eerste in zijn dikke en hoekige VRM-koellichamen, evenals de gevoerde M.2-covers en chipset-koellichaam. Zes hybride connectoren zorgen voor het laatste, wat betekent dat je alles kunt aansluiten, van alledaagse casefans tot verschillende componenten die nodig zijn voor een aangepaste waterlus.

B550-beperkingen beginnen zichtbaar te worden als je eenmaal kijkt naar het assortiment opslagverbindingen van het bord. U krijgt slechts vier SATA-stekkers, die niet worden beïnvloed door het vullen van de M.2-slots. Het bovenste M.2-slot accepteert PCIe 4.0-schijven. De onderste en de twee onderste x16-slots zitten allemaal nog steeds vast op PCIe 3.0. Dit maakt niet veel uit voor uw GPU, aangezien de gepantserde bovenste sleuf een volledig functionele x16 PCIe 4.0-compatibele is.

De interne verbindingen van de AORUS Elite V2 zijn goed. Een daarvan is de enige bron van USB-C-connectiviteit op het bord. De rest is bekend en minder opmerkelijk, zoals een connector op het voorpaneel en vier headers voor meer RGB. Het ontbreken van een EZ-debugger is echter een onaangename verrassing. Het betekent dat u niet weet welk onderdeel verantwoordelijk is voor een opstartfout, wat het oplossen van het probleem behoorlijk frustrerend kan maken.

De I/O is vergelijkbaar omdat het meestal geweldig is met één belangrijke omissie. Het wordt geleverd met een geïntegreerde achterplaat en heeft zelfs 2,5G Ethernet bovenop WiFi. Er zijn twee video-out-poorten aanwezig en de audiostack wordt geleverd met optische S/PDIF-out. Zeven usb-poorten zijn voldoende voor de prijs, maar usb-c zit er niet bij. Ironisch genoeg is er rekening gehouden met de Q-flash-knop waarvan we verwachten dat deze niet verschijnt.

Benefits

 • Een hele reeks functies van de bovenste plank voor een lage prijs
 • Kan elke AM4 CPU overklokken
 • Storingsvrije audio

Disadvantages

 • Mist een debugger en USB-C op de I/O aan de achterkant

Stekkerdoos: AM4 | Vormfactor: ATX | Geheugentype: DDR4 | Geheugensnelheid: 4733 MHz | Maximaal RAM-geheugen: 128 GB

Onze laatste ATX-inzending is een B550-bord van ASRock en een waardig alternatief voor onze andere prijsbewuste keuzes. Misschien vind je dit het beste moederbord voor Ryzen 5 5600X als je een klein budget hebt en geen wifi nodig hebt. In ruil daarvoor krijg je eersteklas audio, 2,5 Gb LAN en twee USB-C-poorten. We zouden de handel in een oogwenk doen - jij ook?

Het ontwerp van de B550 Steel Legend zal zeker voor opschudding zorgen. Het breekt met de norm en biedt witte digitale patronen en glimmende zilveren aluminium koellichamen als welkome afleiding. Het bord ziet er fantastisch uit in een witte behuizing, maar botst niet met conventionele builds. LED’s op het koellichaam van de chipset en I/O-omhulsels voegen kleur toe aan het ontwerp, waardoor het er nog unieker uitziet.

Hoewel het het op een na goedkoopste Ryzen 5 5600X-moederbord op de lijst is, houdt de Steel Legend zijn mannetje op de overklokafdeling. Het maakt gebruik van 12+2 50A Dr. MOS vermogenstrappen en wordt zelfs geleverd met een extra 4-pins EPS-connector om de vermogensafgifte te stabiliseren. De aluminium koellichamen die verantwoordelijk zijn voor het koelen van de assemblage zijn stevig en hebben meerdere horizontale vinnen. Dit verbetert hun toch al efficiënte warmteverspreiding door het oppervlak te vergroten.

Het opslagpotentieel van het bord is in lijn met andere B550-aanbiedingen. Het heeft twee meer SATA-stekkers dan het model van Gigabyte, maar het aantal M.2-slots en de PCIe-distributie blijven hetzelfde. Je krijgt twee x16-slots voor GPU’s en twee meer veelzijdige x1-aansluitingen voor zaken als uitbreidingskaarten. De DIMM-slots van het bord accepteren 128 GB DDR4 RAM en kunnen theoretisch snelheden tot 4733 MHz brengen als u slechts één stick gebruikt.

Een pluim voor ASRock voor het uitrusten van de B550 Steel Legend met enorm veel nuttige interne verbindingen. Het is sterk op het gebied van USB en biedt headers voor zes USB-A-apparaten en nog een voor de USB-C-poort van de behuizing. Vier headers verwerken extra RGB, terwijl er nog zeven gereed staan als u de koeling van het systeem wilt uitbreiden met andere ventilatoren. U krijgt zelfs een Dr. Debug tweecijferige LED-foutcodeweergave! Dat is pure luxe voor deze prijs en een toevoeging die je in potentie een hoop kopzorgen kan besparen.

De I/O is een ander aspect dat ons doet afvragen hoe ASRock erin slaagt om de legende van de B550 Steel zo goedkoop te verkopen. Er zijn acht USB-poorten, waaronder 10Gbps USB-C. WiFi is niet eigen aan het bord, maar je krijgt wel 2,5G LAN en uitsparingen voor antennes als je uiteindelijk besluit om draadloos te gaan. De audiostack maakt gebruik van ALC1220 en heeft een optische S/PDIF-uitgang. PS/2 en twee video-out-poorten zullen niet zo interessant zijn voor 5600X-gebruikers, maar zijn leuk om te hebben voor oudere hardware en APU’s

Benefits

 • Betaalbaar
 • 2,5G-ethernet

Disadvantages

 • Geen wifi

Stekkerdoos: AM4 | Vormfactor: Mini-ITX | Geheugentype: DDR4 | Geheugensnelheid: 5100 MHz | Maximaal RAM-geheugen: 64 GB

De 5600X wordt ondanks zijn opmerkelijke prestaties nauwelijks warm. Dat maakt het de ideale chip voor SFF-computers, en de ROG Strix B550-I Gaming is meer dan geschikt als troon. Het board geeft bijna niets op in vergelijking met de normale formaten, afgezien van een paar gebruikelijke concessies. Het heeft genoeg passieve koelelementen en headers om zelfs de meest benauwde SFF-koffers thermisch efficiënt te houden. Voeg twee M.2-slots, wifi en een geweldige I/O toe, en je hebt een klein maar veelzijdig bord dat we van harte aanbevelen.

Hoe kun je een moederbord opfleuren dat helemaal zwart is en iets groter is dan je handpalm? Door tal van kleine details toe te voegen, als u de ontwerpbenadering van ASUS volgt. Het bord zit boordevol texturen om te voelen en tekst om te ontdekken, het meeste zelfs nog zwarter dan de printplaat. Een zilveren ROG-sticker is het enige element dat kleur toevoegt aan het bord als je er vanuit de juiste hoek op schijnt. Er is geen ingebouwde RGB, maar met een gewone en een adresseerbare RGB-header kun je dat veranderen.

We zijn onder de indruk van het vermogen van het bord om koel te blijven, zelfs in kleine krappe koffers. Het is niet ongebruikelijk dat Mini-ITX slechts twee fanheaders heeft, maar de B550-I Gaming heeft er vier! Dat betekent dat je eenvoudig wat meer case-fans kunt toevoegen voor betere ventilatie of een AIO voor de chip kunt gebruiken als je denkt dat de standaard Wraith Stealth het niet kan redden in een kleine ruimte.

Je zou denken dat overklokken op een Mini-ITX-bord een riskante onderneming zou zijn, maar ASUS zorgde ervoor dat het haalbaar en veilig is. Dat is vooral te danken aan de uitstekende VRM, waarbij 8+2 50A gekoppelde vermogensfasen meer dan genoeg stroom leveren aan de CPU zonder onnodige warmteontwikkeling. Ze bevinden zich allemaal aan de linkerkant, onder bescherming van een groot metalen koellichaam.

Indrukwekkende prestaties gaan door bij het bekijken van de opslagopties van het mobo. Het wedijvert in dat opzicht met ons beste moederbord voor de Ryzen 5 5600X, zij het met een creatieve draai. Er is geen ruimte naast de x16 PCIe 4.0 GPU-sleuf voor meer dan één M.2-schijf. Daarom wordt een tweede PCIe 3.0-compatibele SSD op de achterkant van het bord geplaatst naast een kleine achterplaat rond de CPU-socket. ASUS is er voor de zekerheid in geslaagd om nog vier SATA-pluggen op de printplaat te plaatsen.

Het koellichaam dat het PCIe 4.0 M.2-slot bedekt, verbergt ook de audio-oplossing die bestaat uit verschillende condensatoren die worden ondersteund door ALC1220. Afgezien van de hierboven genoemde headers, zijn er nog vijf voor USB-toegang, waarvan er één USB-C-mogelijkheden biedt. Max RAM is begrijpelijkerwijs beperkt tot 64 GB, maar het mobo ondersteunt XMP-profielen waarmee bepaalde sticks kunnen stijgen tot 5100 MHz.

Zelfs als je naar de grootte kijkt, had de I/O substantiëler kunnen zijn. Er is geen geïntegreerde achterplaat en u krijgt slechts drie 3,5 mm audio-aansluitingen. Twee van de zes USB-poorten zijn USB-C, waarvan er één is gereserveerd voor audio. Netwerken is robuust dankzij wifi 6 en 2,5 Gbps LAN. Je krijgt ook de twee standaard video-uitgangen en een BIOS-flashback-knop.

Benefits

 • Geweldige VRM en koellichamen voor zijn formaat
 • Vier ventilatorkoppen
 • Tweede M.2-schijf achterin

Disadvantages

 • Duur voor een B550 bord

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.