De 8 Beste Moederborden voor Ryzen 7 5800X in 2023

Hoewel het niet de vlaggenschipprocessor is die door AMD wordt aangeboden, is de Ryzen 7 5800X nog steeds een van de beste allrounderopties die er zijn. Of je nu een CPU nodig hebt voor gaming, videobewerking, 3D-ontwerp, streaming, rendering of wat dan ook, deze CPU kan het gemakkelijk aan.

Het biedt niet alleen behoorlijk hoge kloksnelheden, maar het is ook een octa-core processor. Dit betekent echter ook dat je voor het gebruik van deze krachtige CPU ook een krachtig moederbord nodig hebt. Om je daarbij te helpen, zijn we hier met de beste moederborden voor Ryzen 7 5800X die zijn gekozen op basis van deze punten:

 • Chipset: Om te beginnen met een van de belangrijkste factoren: de chipset van je moederbord bepaalt niet alleen de CPU-compatibiliteit, maar geeft ook een idee van de moederbordfuncties. Hoewel zowel de AMD X570- als de AMD B550-moederbord chipsets volledig compatibel zijn met de Ryzen 7 5800X, biedt de AMD X570-moederbordchipset zeker meer functies en betere overklokprestaties, aangezien deze wordt aangetroffen in duurdere moederborden met betere VRM’s en vermogensafgifte.
 • Vormfactor: Afgezien van een moederbord dat compatibel is met uw processor, moet het qua grootte ook compatibel zijn met uw pc-behuizing. Als de vormfactor van uw moederbord en uw pc-behuizing niet overeenkomen, kunt u deze niet installeren. Afgezien van de compatibiliteit van de grootte, biedt een moederbord met een grote vormfactor, zoals een ATX-moederbord, ook betere connectiviteitsopties dan een kleiner micro-ATX-moederbord.
 • CPU-socket: als u bekend bent met het bouwen van computers, moet u weten dat u de socket van uw processor moet afstemmen op de socket van uw moederbord om deze correct te installeren. En hoewel we hetzelfde al hebben overwogen met de beste moederborden voor Ryzen 7 5800X die hier worden gegeven, is het zeer belangrijk dat je moederbord de AMD AM4 CPU-socket heeft als je de AMD Ryzen 7 5800X CPU ermee wilt gebruiken.

Afgezien van deze punten, moet je nog veel in gedachten houden bij het kopen van het beste moederbord voor Ryzen 7 5800X. Als gevolg hiervan worden alle belangrijke aspecten en factoren van alle beste moederborden voor Ryzen 7 5800X hieronder uitgelegd. Je kunt zelfs een gedetailleerde “Koopgids” vinden voor de beste moederborden voor Ryzen 7 5800X hieronder. En als je ook de veelgestelde vragen voor de beste moederborden voor de Ryzen 7 5800X hebt bekeken, kun je eenvoudig de juiste kiezen.

MSI MPG X570 GAMING PLUS MSI MPG X570 GAMING PLUS Read More Bekijk op Amazon
ASUS AM4 TUF Gaming X570-Plus ASUS AM4 TUF Gaming X570-Plus Read More Bekijk op Amazon
Gigabyte X570 AORUS Elite Gigabyte X570 AORUS Elite Read More Bekijk op Amazon
MSI Meg X570 Unify MSI Meg X570 Unify Read More Bekijk op Amazon
ASUS ROG Strix X570-E Gaming ASUS ROG Strix X570-E Gaming Read More Bekijk op Amazon
MSI MAG B550 TOMAHAWK MSI MAG B550 TOMAHAWK Read More Bekijk op Amazon
Gigabyte B550M AORUS PRO-P Gigabyte B550M AORUS PRO-P Read More Bekijk op Amazon

Table of ContentsShow

The 7 De 8 Beste Moederborden voor Ryzen 7 5800X in 2023 Reviews

MSI is een van de beste opties die er zijn als je op zoek bent naar computercomponenten die goede prestaties bieden, samen met handige functies, wat ook geldt voor het hier gegeven moederbord voor de Ryzen 7 5800X, wat een geweldige instapoptie kan zijn.

Het MSI MPG X570 Gaming Plus-moederbord voor Ryzen 7 5800X staat op de eerste plaats in deze lijst, aangezien dit de goedkoopste optie is die nog steeds een high-end moederbord-chipset biedt. Om hetzelfde mogelijk te maken, gebruikt dit MSI-moederbord de full-size ATX-vormfactor, waardoor het verschillende connectiviteitsopties kan bieden. Wat de high-end moederbord-chipset betreft, deze gebruikt de AMD X570-moederbord-chipset.

En om goede prestaties te garanderen met deze moederbord-chipset, biedt het een ingebouwde koelventilator voor de chipset. Wat de compatibiliteit van dit moederbord betreft, gebruikt het de AMD AM4 CPU-socket. Met de gegeven CPU-socket en moederbord-chipset is dit moederbord compatibel met de AMD 3e generatie 5000-serie en 2000-serie processors.

Ook krijg je bij dit moederbord 4 geheugenslots waarmee je in totaal tot 128 GB RAM kunt installeren. Over de prestaties van deze geheugenslots gesproken, je kunt er een geheugenkit met snelheden tot 4400 MHz mee draaien. Ondanks dat het redelijk betaalbaar is, bevat dit moederbord nog steeds in totaal 5 PCIe-uitbreidingsslots, waaronder 2 x16 uitbreidingsslots voor geavanceerde uitbreidingskaarten.

Aangezien dit een moederbord van volledige grootte is met een ATX-vormfactor, krijgt u hiermee een breed scala aan opslagopties, waaronder 6 x SATA-poorten. Niet alleen dat, maar u krijgt ook 2 x NVMe M.2 SSD-sleuven bij dit moederbord die compatibel zijn met PCIe Gen 4 SSD’s voor uitstekende prestaties.

Maar helaas heeft het geen draadloze connectiviteitsopties zoals wifi en Bluetooth. Dat gezegd hebbende, dit MSI-moederbord voor Ryzen 7 5800X is nog steeds best goed voor het overklokken van de CPU en RAM, want naast de 1 x 24-pins moederbordvoedingsconnector krijg je ook 1 x 8 + 4-pins CPU-voedingsconnector. Als gerenommeerd en bekend merk van computercomponenten biedt MSI ook 3 jaar garantie op dit moederbord.

Benefits

 • Geweldige prijs-kwaliteitsverhouding voor de Ryzen 7 5800X dankzij een laag prijskaartje
 • Redelijk goed qua uitbreidingsmogelijkheden met meerdere PCIe-uitbreidingsslots
 • Redelijk goede overklokprestaties voor de prijs met meerdere voedingsaansluitingen

Disadvantages

 • Mist draadloze connectiviteitsopties zoals WiFi en Bluetooth voor netwerken

Als u op zoek bent naar een nieuw moederbord voor uw bestaande of een nieuwe computer die een breed scala aan functies biedt, samen met geweldige prestatiecijfers, dan kunnen Asus en zijn Tuf-reeks computercomponenten een geweldige optie zijn voor de meeste gebruikers.

Het Tuf Gaming X570 Plus-moederbord van Asus voor Ryzen 7 5800X staat op de 2e plaats in deze lijst, omdat dit een geweldige middenklasse-optie is voor je AMD Ryzen 7 5800X-processor. Om te beginnen biedt dit Asus-moederbord een full-size ATX-vormfactor die altijd geweldig is voor connectiviteitsopties. Niet alleen dat, maar dit moederbord wordt ook geleverd met de AMD AM4 CPU-socket en de AMD X570-moederbord-chipset.

Dankzij deze chipset- en CPU-socketopties kun je dit moederbord gebruiken met de AMD 3e generatie 5000-serie en AMD 2e generatie 3000-serie processors. Om ervoor te zorgen dat de AMD X570 chipset van dit moederbord optimale prestaties levert met elke CPU die je gebruikt, heeft dit moederbord ook een chipset koelventilator.

Als u naar de geheugenslots van dit moederbord gaat, vindt u in totaal 4 geheugenslots. Door deze geheugensleuven te gebruiken, kunt u tot 128 GB geheugen op dit moederbord installeren, dat kan worden gebruikt met geheugensnelheden tot 5100 MHz, wat voor de meeste gebruikers behoorlijk hoog is. Helaas is dit Asus-moederbord wat beperkt qua uitbreidingsmogelijkheden aangezien je er maar 4 PCIe-uitbreidingsslots bij krijgt met slechts 1 x16 uitbreidingsslot.

Gelukkig heeft Asus geen concessies gedaan aan de opslagopties die dit moederbord biedt, aangezien het beschikt over 6 x SATA-poorten. U vindt ook 2 x NVMe M.2 SSD-sleuven op dit moederbord die kunnen worden gebruikt met PCIe Gen 4 SSD’s als u absoluut de beste opslagprestaties wilt.

Verder bevat dit moederbord ook handige draadloze connectiviteitsopties zoals WiFi 5 en Bluetooth 5. Om ervoor te zorgen dat je je AMD Ryzen 7 5800X-processor eenvoudig kunt overklokken, is dit moederbord ook voorzien van een 1 x 24-pins moederbordvoedingsconnector samen met 1 x 8 +4-pins CPU-voedingsconnector. Een ander leuk kenmerk van dit moederbord is dat je naast de chipset-koelventilator ook RGB-verlichting krijgt. Hoewel de Asus Tuf-reeks computercomponenten een relatief goedkopere optie is, krijg je nog steeds de standaard 3 jaar lange Asus-garantie bij dit moederbord.

Benefits

 • Behoorlijk rijk aan functies en veelzijdig, terwijl het een lagere prijs heeft dan premium-opties
 • Biedt uitstekende geheugenondersteuning in termen van geheugencapaciteit en geheugensnelheden
 • Wordt geleverd met een breed scala aan connectiviteitspoorten en draadloze connectiviteitsopties

Disadvantages

 • Een beetje beperkt qua connectiviteit vanwege een klein aantal uitbreidingsslots

Gigabyte is een ander merk computercomponenten waarmee u rekening moet houden als u op zoek bent naar krachtige en veelzijdige moederborden voor uw volgende computerbouw als u de AMD Ryzen 7 5800X-processor wilt gebruiken.

Dit Gigabyte X570 Aorus Elite-moederbord voor Ryzen 7 5800X staat op de 3e positie in dit artikel omdat het bijna alle features en opties biedt die je van een moederbord mag verwachten. Om dit moederbord zeer veelzijdig te maken op het gebied van aansluitmogelijkheden, gebruikt dit moederbord een full-size ATX-vormfactor. Ook vind je bij dit Gigabyte moederbord zowel de AMD AM4 CPU socket als de AMD X570 moederbord chipset.

Hierdoor gebruik je dit moederbord met AMD 3e gen 5000 serie en AMD 2e gen 3000 serie processors. Doordat dit moederbord de high-end AMD X570 moederbord chipset heeft, gebruikt het zelfs een koeling voor de chipset zelf. Direct boven de moederbord-chipset vind je bovendien in totaal 4 geheugenslots waarin tot 128 GB geheugen kan worden geïnstalleerd.

Behalve dat het een geheugenkit met hoge capaciteit ondersteunt, kan dit moederbord ook worden gebruikt voor geheugensnelheden tot 4733 MHz, wat redelijk goed is voor de meeste gebruikers. Hoewel, een gebied waar dit moederbord een beetje tekortschiet, zijn de uitbreidingsslots, aangezien je er maar 4 krijgt, waaronder slechts 1 x16 uitbreidingsslot.

Gelukkig krijg je nog steeds behoorlijk goede opslagopties met dit moederbord, dat zowel bulkopslag als snelle opslagopties bevat. Om precies te zijn, vindt u 6 x SATA-poorten samen met 2 x NVMe M.2-slots met dit Gigabyte-moederbord.

Dit moederbord biedt echter geen WiFi- of Bluetooth-opties voor draadloze connectiviteit, wat voor sommigen jammer kan zijn. Als je een moederbord wilt dat er ook nog eens geweldig uitziet, dan zul je blij zijn te weten dat dit moederbord wordt geleverd met degelijke RGB-verlichtingsstrips bij de uitbreidingssleuven en het I/O-schild. Terugkomend op de prestatiecijfers van dit moederbord, vindt u 1 x 24-pins moederbordvoedingsconnector en 1 x 8-pins CPU-voedingsconnector voor behoorlijke overklokprestaties. Gigabyte biedt ook 3 jaar garantie op dit moederbord, vergelijkbaar met de meeste andere moederbordfabrikanten.

Benefits

 • Biedt redelijk goede prestaties en functies voor de AMD Ryzen 7 5800X
 • Meerdere opslagopties, waaronder supersnelle PCIe Gen 4 NVMe M.2 SSD-slots
 • Fatsoenlijke overklokprestaties voor geheugen met ondersteuning voor hoge geheugensnelheden

Disadvantages

 • Mist zaken als draadloze connectiviteit en een groot aantal uitbreidingsslots

MSI biedt ook high-end en premium moederbordopties voor diegenen die absoluut de beste moederbordoptie willen om samen met hun AMD Ryzen 7 5800X-processor te gebruiken, terwijl ze geweldige overklokprestaties en connectiviteitsopties hebben.

Het MSI Meg X570 Unify-moederbord voor Ryzen 7 5800X is de beste optie in deze lijst als u uw AMD Ryzen 7 5800X-processor wilt overklokken en daarvoor een krachtig moederbord wilt. Om alle connectiviteitsopties te bieden die je maar kunt wensen, heeft dit MSI-moederbord een full-size ATX-vormfactor. Zoals je zou verwachten van een high-end moederbord voor Ryzen 7 5800X, gebruikt het de AMD AM4 CPU-socket in combinatie met de AMD X570-moederbord-chipset.

Hiermee werkt dit MSI-moederbord niet alleen met de Ryzen 7 5800X, maar ondersteunt het ook andere AMD 3rd gen 5000-serie en AMD 2nd gen 3000-serie processors. Om een goede overklokondersteuning voor de CPU te garanderen, vindt u ook een koelventilator voor de moederbord-chipset. Dit moederbord biedt zelfs uitstekende ondersteuning voor geheugenoverklok dankzij de ondersteuning voor geheugensnelheden tot 5000 MHz.

En omdat dit moederbord in totaal 4 geheugenslots heeft, kun je er tot wel 128 GB werkgeheugen mee gebruiken. Een van de beste dingen van dit MSI-moederbord is dat het in totaal 5 PCIe-uitbreidingsslots heeft, waarvan 3 x16-uitbreidingsslots.

Net als het grote aantal PCIe-uitbreidingsslots, wordt dit moederbord zelfs geleverd met 3 x NVMe M.2 SSD-slots die indien nodig kunnen worden gebruikt met snelle PCIe Gen 4 SSD’s. Helaas krijg je bij dit MSI-moederbord slechts 4 SATA-poorten, wat een probleem kan zijn als je veel opslagruimte wilt hebben.

Dit moederbord voor Ryzen 7 5800X biedt ook supersnelle draadloze connectiviteitsopties, waaronder WiFi 6 en Bluetooth 5. Aangezien dit moederbord bedoeld is om uitstekende overklokprestaties te bieden, beschikt het over 1 x 8+8-pins CPU-voedingsconnector samen met de standaard 1 x 24 pin moederbord voedingsconnector. Zoals je mag verwachten van zo’n high-end en premium MSI-moederbord, zit er ook 3 jaar garantie op.

Benefits

 • Uitstekende overklokprestaties voor zowel de CPU als het geheugen voor high-end pc's
 • Zeer veelzijdige connectiviteitsopties, waaronder I/O aan de achterkant en draadloze connectiviteit
 • Vrij goed moederbord voor uitbreidingskaarten met 3 x16 PCIe-uitbreidingsslots

Disadvantages

 • Niet de beste optie voor uw bulkopslagbehoeften vanwege het beperkte aantal SATA-poorten

Je kunt ook Asus en zijn Rog-reeks moederbordopties overwegen als je geen budgetbeperkingen hebt en iets wilt dat uitstekende prestaties biedt, samen met handige connectiviteitsopties voor de AMD Ryzen 7 5800X-processor.

Het Rog Strix X570-E Gaming-moederbord van Asus voor Ryzen 7 5800X is de duurste optie die hier wordt gegeven, wat te verwachten is gezien de uitstekende ondersteuning en functies voor overklokken, zoals je hieronder zult zien. Beginnend met de vormfactor van dit moederbord, zult u blij zijn te weten dat het een full-size ATX-moederbord is. Omdat het zo’n eersteklas AMD-moederbord is, gebruikt het de AMD AM4 CPU-socket samen met de AMD X570-moederbord-chipset voor de juiste CPU-compatibiliteit en functies.

Net als alle andere AMD X570-moederborden biedt deze ook een koelventilator voor zijn moederbord-chipset. Een andere overeenkomst tussen dit en andere AMD X570-moederborden is dat deze Asus ook AMD 3rd gen 5000-serie en AMD 2nd gen 3000-serie processors ondersteunt. Dit Asus moederbord biedt ook vrij goede geheugenondersteuning dankzij de 4 geheugenslots.

Deze geheugensleuven kunnen worden gebruikt om maximaal 128 GB geheugen te installeren dat kan werken met snelheden tot 4400 MHz. Net als het vorige MSI-moederbord, beschikt dit high-end bord ook over 5 PCIe-uitbreidingsslots, waaronder 3 x16 uitbreidingsslots voor al uw uitbreidingsbehoeften.

Wat betreft de opslagopties die dit Asus-moederbord biedt, zult u blij zijn om 8 x SATA-poorten te vinden voor grotere schijven, samen met 2 x NVMe M.2 SSD-slots. Aangezien deze M.2 SSD-slots PCIe Gen 4 SSD’s ondersteunen, kun je er behoorlijk goede prestaties van verwachten.

Verder beschikt dit Asus-moederbord ook over high-speed WiFi 6 en Bluetooth 5.0 draadloze connectiviteitsopties. Zoals eerder vermeld, is dit Asus-moederbord perfect voor uw overklokbehoeften, aangezien het is voorzien van 1 x 24-pins moederbordvoedingsconnector en 1 x 8+4-pins voedingsconnector. Je krijgt ook extra functies met dit moederbord, zoals RGB-verlichting op de moederbord-chipset en I/O-schild dat er best goed uitziet. Net als andere Asus-moederborden die hier worden gegeven, bevat deze ook een garantie van 3 jaar voor uw gemoedsrust.

Benefits

 • Verbazingwekkend voor het overklokken van zowel de CPU als het RAM voor de beste prestaties
 • Fantastische connectiviteitsopties, waaronder zowel fysieke als draadloze connectiviteitsopties
 • Geweldig voor het installeren van meerdere uitbreidingskaarten dankzij meerdere uitbreidingsslots

Disadvantages

 • Een beetje aan de dure en premium kant in vergelijking met andere AMD-moederborden

MSI kan ook een geweldige optie zijn voor degenen onder u die een krap budget hebben, maar toch een fatsoenlijk moederbord willen hebben voor gebruik met de AMD Ryzen 7 5800X zonder afbreuk te doen aan de basisconnectiviteitsopties en -functies.

Het MSI Mag B550 Tomahawk Gaming-moederbord voor Ryzen 7 5800X is toevallig de goedkoopste optie in deze lijst, die nog steeds een volledige vormfactor biedt, waardoor het perfect is voor pc-builds met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Over de vormfactor gesproken, dit MSI-moederbord biedt de ATX-vormfactor die altijd geweldig is voor connectiviteitsopties.

Wat betreft de compatibiliteitsopties van dit moederbord, het vertrouwt op de AMD AM4 CPU-socket en de AMD B550-moederbord-chipset. Aangezien dit een mid-tier moederbord-chipset is, heeft dit moederbord hiervoor geen koelventilator nodig. Gelukkig werkt dit moederbord, vergelijkbaar met de duurdere X570-opties, ook perfect met AMD 3e generatie 5000-serie en AMD 2e generatie 3000-serie processors.

Ondanks dat het zeer betaalbaar is, biedt dit moederbord met zijn 4 geheugenslots betere geheugenondersteuning dan premium opties. Om precies te zijn kun je tot 128 GB aan geheugen op dit moederbord installeren dat kan draaien op uitstekende geheugensnelheden tot 5100 MHz. Hoewel, een gebied waar dit moederbord zijn prijskaartje op instapniveau weerspiegelt, zijn de uitbreidingsslots, aangezien je er maar 4 krijgt, inclusief 2 x16 uitbreidingsslots.

Dat gezegd hebbende, dit MSI-moederbord is nog steeds behoorlijk goed in termen van opslagopties, aangezien je 6 x SATA-poorten en 2 x NVMe M.2 SSD-slots krijgt. Om ervoor te zorgen dat je het maximale uit je AMD Ryzen 7 5800X haalt, ondersteunt dit moederbord ook PCIe Gen 4 SSD’s met zijn M.2 SSD-slots.

Helaas biedt dit moederbord geen draadloze connectiviteitsopties omdat het zowel wifi als Bluetooth mist. Dat gezegd hebbende, biedt dit moederbord wel RGB-verlichting op het chipsetgebied van het moederbord, wat best goed is gezien het gegeven prijskaartje. U kunt ook behoorlijke overklokprestaties van dit moederbord verwachten, aangezien het gebruikmaakt van de standaard 1 x 24-pins moederbordvoedingsconnector en 1 x 8-pins CPU-moederbordvoedingsconnectorconfiguratie. Dit MSI-moederbord bevat ook dezelfde garantie van 3 jaar als bij andere, meer premium en duurdere MSI-moederborden, waardoor het redelijk betrouwbaar is.

Benefits

 • Uitstekende optie voor kopers met een krap budget dankzij een instapprijskaartje
 • Ondersteuning voor uitstekende geheugensnelheden samen met behoorlijke CPU-overklokprestaties
 • Vrij veelzijdige en praktische connectiviteitspoorten aan de achterkant

Disadvantages

 • Had meer uitbreidingsslots kunnen bevatten gezien de gegeven vormfactor

In tegenstelling tot de meeste andere moederborden voor Ryzen 7 5800X die zijn gemaakt voor full-size computers, biedt Gigabyte iets unieks en ideaals voor compacte computerbuilds, terwijl het vergelijkbare prestaties levert als grotere opties.

Gigabyte’s B550M Aorus Pro-P-moederbord voor Ryzen 7 5800X is de enige optie die in dit artikel wordt gegeven en die ideaal is voor kleinere computerbuilds. Om dit mogelijk te maken, gebruikt dit Gigabyte-moederbord een veel kleinere micro-ATX-vormfactor. Gelukkig beschikt dit moederbord nog steeds over de AMD AM4 CPU-socket en de AMD B550 moederbord-chipset. Hiermee kunt u met dit moederbord elke AMD 3e generatie 5000-serie of AMD 2e generatie 3000-serie processors gebruiken, ondanks dat ze kleiner zijn. Net als bij andere AMD B550-moederborden voor Ryzen 7 5800X, heeft deze ook een chipset-koelventilator nodig die ideaal is om zijn kleinere vormfactor mogelijk te maken.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten van zo’n klein moederbord, beschikt het toch over in totaal 4 geheugenslots. Dankzij deze geheugenslots installeer je tot 128 GB RAM op dit moederbord dat kan worden geconfigureerd voor snelheden tot 4733 MHz. Helaas zorgt de kleinere vormfactor van dit moederbord voor een probleem met betrekking tot de PCIe-uitbreidingsslots, aangezien je er in totaal maar 3 krijgt met 2 x16 uitbreidingsslots.

Evenzo worden de opslagopties enigszins beïnvloed, aangezien dit moederbord slechts 4 x SATA-poorten heeft. Gelukkig zou dat geen probleem moeten zijn, aangezien je nog steeds 2 x NVMe M.2 SSD-slots krijgt met PCIe Gen 4-ondersteuning voor snelle opslagschijven.

U krijgt echter geen draadloze connectiviteitsopties zoals WiFi of Bluetooth, aangezien dit moederbord geen ruimte heeft voor antennes. Zelfs met zijn 1 x 24-pins moederbordvoedingsconnector en 1 x 8-pins CPU-voedingsconnectorconfiguratie, biedt dit moederbord nog steeds behoorlijke overklokprestaties. En zoals te zien was bij het vorige Gigabyte-moederbord, heeft dit ook een garantie van 3 jaar voor uw gemoedsrust.

Benefits

 • Vrij geweldig moederbord voor Ryzen 7 5800X terwijl het een compacte vormfactor heeft
 • Behoorlijk veelzijdig en groot aantal invoer- en uitvoerpoorten aan de achterkant
 • Redelijk goede overklokprestaties voor de CPU en RAM gezien de grootte

Disadvantages

 • Wordt alleen geleverd met 3 PCIe-uitbreidingsslots vanwege een kleinere vormfactor

Koopgids voor de beste moederborden voor Ryzen 7 5800X

Bij het kopen van een nieuwe computer of het upgraden van uw huidige, controleert bijna iedereen zaken als de CPU, GPU, RAM en andere, samen met hun respectievelijke prestatiecijfers. Maar de meeste pc-bouwers missen het moederbord bij het kiezen van de juiste componenten. En aangezien alle interne componenten van uw computer op het moederbord, de sockets en connectoren passen, is het kiezen van het juiste moederbord erg belangrijk.

Dus degenen onder jullie die voor de AMD Ryzen 7 5800X-processor gaan, kunnen gewoon kiezen voor een van de beste moederborden voor Ryzen 7 5800X die hierboven zijn gegeven. Met al deze verschillende moederborden voor de Ryzen 7 5800X ontdek je ook hun belangrijke eigenschappen en specificaties. Maar als je nog meer wilt weten, bekijk dan zeker deze uitgebreide koopgids voor de beste moederborden voor Ryzen 7 5800X:

Chipset

Hoewel er een breed scala aan factoren en functies is waarmee u rekening moet houden bij het kopen van het beste moederbord voor de Ryzen 7 5800X, moet u beginnen met de moederbord-chipset die erdoor wordt aangeboden. Er zijn in de eerste plaats twee redenen om hetzelfde te controleren, waaronder het feit dat de chipset van uw moederbord de CPU-compatibiliteit beïnvloedt.

Afgezien van compatibiliteit en ondersteuning, kan de chipset van uw moederbord ook van invloed zijn op de functies die erdoor worden ondersteund, evenals op de overklokprestaties en -cijfers. Dit komt doordat zowel de AMD X570- als de AMD B550-moederbordchipsets zowel het overklokken van het RAM als de CPU ondersteunen, het AMD X570-moederbord in sommige gevallen betere overklokresultaten zal bieden. Aangezien de meeste AMD X570-moederborden high-end modellen zijn, zullen ze beschikken over betere VRM’s en opties voor vermogensafgifte, wat resulteert in betere ondersteuning voor overklokken.

Hoewel je ook oudere moederbord-chipsets kunt gebruiken voor het gebruik van de Ryzen 7 5800X, hebben alle hierboven genoemde moederborden de AMD X570- of de AMD B550-chipset voor de beste compatibiliteit, CPU-ondersteuning en functies die ze bieden. Over CPU-compatibiliteit gesproken, u zult blij zijn te weten dat zowel de AMD X570- als de AMD B550-moederbordchipsets perfect werken met de AMD Ryzen 7 5800X-processor terwijl ze bijna alle gemeenschappelijke functies ondersteunen. U kunt zelfs dezelfde moederborden gebruiken voor andere AMD 3e generatie 5000-serie processors als u dat wilt, zoals we verderop in deze complete koopgids hebben uitgelegd.

Vormfactor

Naast het bespreken van de compatibiliteit en ondersteuning tussen de AMD Ryzen 7 5800X-processor en het moederbord van uw computer, moet u ook de ondersteuning en compatibiliteit tussen uw moederbord en pc-behuizing controleren.

In tegenstelling tot de processor van uw computer, hangt de compatibiliteit van de pc-behuizing af van de fysieke grootte en vormfactor van uw moederbord. Als u bekend bent met computer-moederborden, dan moet u weten dat alle moederborden die er zijn standaard vormfactoren gebruiken. Voor hetzelfde kunt u opties voor de vormfactor van het moederbord vinden, zoals ATX, micro-ATX, mini-ITX en een paar andere.

In vergelijking met elkaar biedt de ATX-vormfactor de grootste maat, de mini-ITX-vormfactor de kleinste maat en de micro-ATX-vormfactor ligt tussen deze twee opties in. Dus bij het kopen van een moederbord voor Ryzen 7 5800X, moet u ervoor zorgen dat de gegeven vormfactor compatibel is met de pc-behuizing die u gebruikt. Afgezien van de compatibiliteit tussen je moederbord en je pc-behuizing, kan de vormfactor van je moederbord ook de connectiviteit en uitbreidingsmogelijkheden beïnvloeden.

Dit komt doordat grotere moederborden met een ATX-vormfactor meer connectiviteitspoorten, interne headers, uitbreidingsslots, opslagopties en nog veel meer kunnen bieden in vergelijking met kleinere moederborden met een micro-ATX-vormfactor.

CPU-socket

Hoewel het controleren van de chipset die door uw moederbord wordt gebruikt, meer dan voldoende zou moeten zijn om ervoor te zorgen dat een bepaald moederbord volledig compatibel is met de AMD Ryzen 7 5800X-processor, moet u toch de CPU-socket controleren die door een bepaald moederbord wordt aangeboden om aan de veilige kant te zijn.

Dit is te wijten aan de reden dat voordat u een processor in een moederbord kunt installeren, beide overeenkomende fysieke CPU-sockets moeten hebben. En aangezien alle AMD Ryzen-processors, inclusief de AMD Ryzen 7 5800X CPU, de AMD AM4 CPU-socket gebruiken, zou je gewenste moederbord ook hetzelfde moeten gebruiken. Daarom gebruiken alle hierboven genoemde moederborden voor Ryzen 7 5800X ook de AMD AM4 CPU-socket voor goede compatibiliteit en CPU-ondersteuning.

CPU-compatibiliteit

Als je deze gedetailleerde koopgids voor de beste moederborden voor Ryzen 7 5800X doorneemt, dan is de kans groot dat je de AMD Ryzen 7 5800X in je computer gaat installeren. Als u echter plannen heeft om de CPU van uw computer in de toekomst verder te upgraden of als u nu wilt upgraden naar een nieuwer moederbord om het te gebruiken met een oudere AMD Ryzen-processor terwijl u wacht tot de AMD Ryzen 7 5800X beschikbaar is op voorraad is, dan wordt het zeer belangrijk om de CPU-compatibiliteit van uw moederbord te controleren.

Dit is om te controleren of je je moederbord kunt gebruiken voor Ryzen 7 5800X met andere AMD Ryzen-processors of niet. Daarin zult u blij zijn te weten dat, aangezien alle hierboven gegeven moederborden de AMD AM4 CPU-socket gebruiken, samen met moederbord-chipsets zoals de AMD X570 en de AMD B550, bijna allemaal ook compatibel zijn met alle AMD 3e generatie 5000-series. als AMD 2e generatie 300-serie processors. Dit is geweldig voor een beter upgradepad voor de toekomst en achterwaartse compatibiliteit voor het gebruik van oudere AMD Ryzen-CPU’s indien nodig.

Geheugenondersteuning

Inmiddels hebben we de meeste belangrijke factoren met betrekking tot uw moederbord en CPU-ondersteuning al besproken. Maar net als elke andere CPU moet ook de AMD Ryzen 7 5800X over het juiste geheugen beschikken om ermee te kunnen worden geïnstalleerd. Aangezien AMD Ryzen-processors zeer gevoelig zijn met geheugensnelheden en timings, is het zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat uw moederbord voor Ryzen 7 5800X compatibel is met de krachtige geheugenkit die u wilt gebruiken.

Voor hetzelfde moet u eerst het aantal geheugenslots controleren dat door uw moederbord wordt aangeboden voor Ryzen 7 5800X. Aangezien de AMD Ryzen 7 5800X een high-end moederbord is dat kan profiteren van geheugen met hoge capaciteit, bieden alle bovenstaande moederborden in totaal 4 geheugenslots. Dit is niet alleen handig voor het installeren van een dual-channel geheugenkit terwijl u een upgradepad voor de toekomst heeft, maar u kunt indien nodig zelfs veel geheugen tegelijkertijd installeren. Over de geheugencapaciteit gesproken, bijna alle moederborden voor Ryzen 7 5800X die er zijn, en de hierboven genoemde ondersteunen tot 128 GB geheugen, wat meer dan genoeg zou moeten zijn voor alle soorten werklasten waarvoor je de AMD Ryzen 7 5800X zou kunnen gebruiken verwerker.

Maar zoals eerder vermeld, zijn AMD-processors behoorlijk gevoelig voor de geheugensnelheden die u gebruikt, daarom moet u ook de maximale geheugensnelheden van uw moederbord controleren. Hoewel moederborden op instapniveau voor Ryzen 7 5800X mogelijk alleen maximale geheugensnelheden tot 4400 MHz ondersteunen, kunnen duurdere moederborden zelfs geheugensnelheden van meer dan 5100 MHz halen, wat voor de meesten meer dan genoeg zou moeten zijn.

En om ervoor te zorgen dat u dezelfde snelheden uit uw geheugenkit kunt halen, ondersteunen zowel de AMD B550- als de AMD X570-moederbordchipsets het overklokken van het geheugen om de geheugensnelheden naar behoefte aan te passen.

PCI-E-uitbreidingsslots

Of je je AMD Ryzen 7 5800X nu gaat gebruiken om te gamen of niet, je zult er nog steeds een grafische kaart bij moeten installeren. Dit komt doordat alle AMD Ryzen-processors zoals de AMD Ryzen 7 5800X niet worden geleverd met een geïntegreerde grafische kaart. Als gevolg hiervan moet u een grafische kaart in uw computer installeren om een monitor aan te sluiten als u een processor zoals de AMD Ryzen 7 5800X gebruikt.

Evenzo moet u, om allerlei functionaliteiten en functies aan uw computer toe te voegen, mogelijk dingen installeren zoals netwerkkaarten, geluidskaarten, poortuitbreidingskaarten, opnamekaarten, tv-tunerkaarten, draadloze netwerkkaarten en nog veel meer. Om een van deze uitbreidingskaarten in uw computer te gebruiken, moet u vertrouwen op de PCIe-uitbreidingsslots van uw moederbord.

Het controleren van het aantal en het type PCIe-uitbreidingsslots dat door uw moederbord wordt aangeboden, wordt dus van groot belang. Vanaf het aantal uitbreidingsslots hebben kleinere moederborden met een micro-ATX-vormfactor over het algemeen slechts 3 uitbreidingsslots. Wat grotere moederborden met een ATX-vormfactor betreft, deze kunnen worden geleverd met 4 tot 6 uitbreidingsslots. Niet al deze uitbreidingssleuven zijn echter hetzelfde, aangezien u op elk moederbord x1, x2, x4, x8 en x16 uitbreidingssleuven kunt vinden.

Deze soorten moederborduitbreidingsslots verschillen zowel qua fysieke vormfactor als qua snelheden. Van al deze opties bieden de x16 PCIe-uitbreidingsslots op je moederbord voor Ryzen 7 5800X het grootste fysieke formaat en de beste prestaties, waardoor ze ideaal zijn voor het gebruik van uitbreidingskaarten zoals grafische kaarten. Hierdoor kunnen high-end moederborden zelfs tot 3 x16 PCIe-uitbreidingsslots bieden, wat veel hoger is dan budgetgerichte moederborden die mogelijk worden geleverd met slechts 1 x16 PCIe-uitbreidingsslot.

Opslag opties

Om een bepaalde laptop of desktop te kunnen gebruiken en om het meeste uit de krachtige interne componenten te halen, moet u een besturingssysteem, programma’s, applicaties, tools en nog veel meer installeren terwijl u uw persoonlijke bestanden en bestanden kunt opslaan. gegevens. Voor hetzelfde is het van groot belang om voldoende en het juiste type opslag op uw computer te hebben.

Daarom wordt het zeer belangrijk om de opslagopties van uw moederbord voor de Ryzen 7 5800X te controleren. Voor hetzelfde moet u eerst de bulkopslagopties controleren die uw moederbord biedt voor Ryzen 7 5800X. In de meeste gevallen vind je in totaal 6 SATA-poorten op je moederbord voor de Ryzen 7 5800X. Aangezien dergelijke SATA-poorten worden gebruikt voor het aansluiten van 2,5-inch schijven, 3,5-inch schijven en 5,25-inch schijven die worden gebruikt voor bulkopslagopties en externe opslagschijven, zou het hebben van 6 SATA-poorten op uw moederbord meer dan voldoende moeten zijn.

Als u echter wilt gaan met veel uitgebreide maar snellere opslagschijven voor uw computer, dan kunt u SSD-schijven overwegen. En hoewel u hiervoor een 2,5-inch SATA SSD kunt gebruiken, levert een NVMe M.2 SSD een veel betere prestatie dankzij de uitstekende opslagsnelheden die dergelijke opslagschijven bieden. Om een NVMe M.2 SSD-schijf met uw computer te gebruiken, heeft u een compatibele NVMe M.2 SSD-sleuf op uw moederbord nodig. In feite hebben de meeste moederborden voor Ryzen 7 5800X die hierboven worden gegeven 2 of zelfs 3 NVMe M.2 SSD-slots, wat voor de meeste gebruikers meer dan genoeg zou moeten zijn.

Naast het controleren van het aantal NVMe M.2 SSD-slots dat door je moederbord wordt aangeboden voor Ryzen 7 5800X, moet je ook het type NVMe M.2 SSD-slots controleren dat het aanbiedt. Hoewel een PCIe Gen 3 NVMe M.2 SSD-slot snel genoeg zou moeten zijn voor de meeste gebruikers, zal een PCIe Gen 4 NVMe M.2 SSD-slot veel betere prestaties bieden. En aangezien alleen de nieuwere AMD 3e generatie 5000-serie processors ondersteuning bieden voor het gebruik van PCIe Gen 4 SSD’s, moet u kiezen voor een moederbord dat hetzelfde ondersteunt voor toekomstige compatibiliteit en upgradepad.

BIOS

Om het beste moederbord voor de Ryzen 7 5800X te kiezen, moet je ook softwarefuncties zoals het BIOS van je moederbord controleren en niet alleen de hardwarefuncties. Dit komt omdat voor het gebruik van nieuwere AMD 3e generatie 5000-serie processors zoals de AMD Ryzen 7 5800X, je een moederbord nodig hebt dat wordt geleverd met een compatibel BIOS.

Gelukkig worden alle beste moederborden voor de Ryzen 7 5800X die hierboven zijn gegeven, geleverd met nieuwere BIOS-versies die direct uit de doos zijn geïnstalleerd en die volledig compatibel zijn met nieuwere processors zoals de AMD Ryzen 7 5800X. Terwijl u het BIOS van uw moederbord controleert, moet u ook controleren op functies zoals BIOS-flashback en dual BIOS die geweldig zijn voor de veiligheid van uw moederbord wanneer u uw processor overklokt of het BIOS van uw moederbord bijwerkt.

Garantie

Als je het hebt over moderne computerhardware zoals moederborden voor Ryzen 7 5800X, worden de meeste als zeer betrouwbaar beschouwd. In feite zullen de meeste gebruikers hun computers upgraden vanwege verouderde hardware, maar zullen ze gedurende meerdere jaren geen betrouwbaarheidsproblemen ondervinden.

Maar desondanks wordt het controleren van de garantie die bij uw moederbord is geleverd voor Ryzen 7 5800X nog steeds aanbevolen om aan de veilige kant te zijn. Gelukkig hoef je je hier ook geen zorgen over te maken, aangezien alle hierboven genoemde moederborden voor de Ryzen 7 5800X zijn gemaakt door gerenommeerde computerfabrikanten zoals Asus, MSI en Gigabyte. Als gevolg hiervan hebben alle hierboven genoemde moederborden voor de Ryzen 7 5800X een garantie van 3 jaar, wat voor de meesten voldoende zou moeten zijn. Sommigen van hen kunnen zelfs worden geleverd met uitgebreide garantieprogramma’s, wat nog beter is om te hebben.

Conclusie

Of je nu all-in gaat met een high-end computer build of iets bouwt dat veel waar voor je geld biedt, alle computers zullen een moederbord hebben. Dit moederbord is verantwoordelijk voor het aansluiten van alle interne componenten zodat ze kunnen samenwerken en uw computer functioneel maken. Ook al kunt u elk compatibel moederbord voor uw computer gebruiken, het kopen van het juiste moederbord wordt erg belangrijk als u kiest voor krachtige pc-componenten zoals de AMD Ryzen 7 5800X.

. We hebben zelfs een complete koopgids gegeven, samen met enkele belangrijke veelgestelde vragen over de beste moederborden voor Ryzen 7 5800X. En rekening houdend met al deze factoren en informatie, zijn hier enkele van onze favoriete keuzes en aanbevelingen voor de beste moederborden voor Ryzen 7 5800X:

 • Hoewel de AMD Ryzen 7 5800X op geen enkele manier een budgetvriendelijke CPU is, wil je misschien toch een betaalbaar moederbord gebruiken om een computer met een goede prijs-kwaliteitverhouding te bouwen. In dat geval kunt u het MSI MAG B550 Tomahawk Gaming-moederbord overwegen, aangezien dit de goedkoopste full-size optie is die hierboven wordt gegeven. Omdat het een moederbord van volledige grootte is, gebruikt het de ATX-vormfactor. Over de CPU-compatibiliteit gesproken, u vindt de AMD AM4 CPU-socket samen met de AMD B550-moederbordchipset op dit moederbord. Dit moederbord wordt geleverd met 4 geheugensleuven voor het gebruik van maximaal 128 GB RAM bij snelheden tot 4400 MHz. Aangezien dit een budgetvriendelijk moederbord is, krijg je er 4 uitbreidingsslots bij waar 2 x16 uitbreidingsslots zijn.
 • Hoewel het MSI Meg X570 Unify-moederbord voor Ryzen 7 5800X absoluut een van de duurste opties is die hierboven zijn gegeven, is het zeker een goede keuze voor iedereen die iets krachtigs wil op het gebied van overklokondersteuning en connectiviteitsopties. Omdat het een high-end moederbord is, gebruikt het de full-size ATX-vormfactor. Wat betreft de compatibiliteit met AMD Ryzen CPU’s, vindt u de AMD AM4 CPU-socket en de AMD X570-moederbordchipset bij dit moederbord. Wat de prestatiecijfers betreft, krijg je 4 geheugenslots op dit moederbord waarmee je tot 128 GB RAM kunt gebruiken met snelheden tot 5000 MHz. Een van de beste dingen van dit moederbord is dat het 5 uitbreidingsslots heeft met 3 x16 slots.
 • Ondanks dat het een redelijk betaalbaar prijskaartje heeft, is het MSI MPG X570 Gaming Plus-moederbord voor Ryzen 7 5800X de goedkoopste optie hierboven die wordt geleverd met een high-end chipset. Om precies te zijn, dit moederbord met een goede prijs-kwaliteitverhouding is voorzien van de AMD X570-moederbordchipset samen met de AMD AM4 CPU-socket. En aangezien je ook de full-size ATX-vormfactor krijgt, biedt dit moederbord behoorlijke aansluitmogelijkheden. Om te beginnen krijg je bij dit moederbord in totaal 4 geheugenslots waarmee je tot 128 GB RAM op dit moederbord kunt installeren dat tot 4400 MHz gebruikt kan worden. Dankzij de gegeven vormfactor kan het tot 5 uitbreidingsslots aanbieden, waarvan 2 x16 uitbreidingsslots.

Frequently Asked Questions

Moet je je AMD Ryzen 7 5800X overklokken door te kiezen voor een moederbord met overklokondersteuning?

Aangezien bijna alle beschikbare AMD Ryzen-processors, evenals moederborden uit de AMD B-serie en AMD X-serie, overklokken ondersteunen, moet u zeker overwegen om uw AMD Ryzen 7 5800X CPU te overklokken. Zelfs als je een mid-tier B550-moederbord gebruikt, kun je het nog steeds overklokken om het meeste uit het RAM-geheugen en de AMD Ryzen 7 5800X-processor te halen. Hoewel het kiezen van een AMD X570-moederbord hoogstwaarschijnlijk betere overklokondersteuning biedt dankzij krachtigere VRM- en vermogensafgifte-opties die te vinden zijn in de meeste AMD X570-moederborden.

Heb ik een X570- of B550-moederbord nodig in plaats van een X470- of B450-moederbord voor Ryzen 7 5800X?

Hoewel de AMD Ryzen 7 5800X-processor technisch kan werken met oudere AMD X470- en AMD B450-moederborden met behulp van een BIOS-update, is het nog steeds logisch om met een nieuwer AMD X570- of AMD B550-moederbord te gaan. U krijgt niet alleen veel betere compatibiliteit en stabiliteit voor uw computer, maar u kunt ook genieten van functies zoals PCIe Gen 4-uitbreidingssleuven en M.2 SSD-sleuven voor de best mogelijke prestaties van uw opslagschijven en uitbreidingskaarten.

Moet ik het BIOS updaten voordat ik een van de beste moederborden voor Ryzen 7 5800X hierboven kan gebruiken?

In tegenstelling tot oudere AMD X470- of AMD B450-moederborden, als u kiest voor een gloednieuw AMD X570- of AMD B550-moederbord, hoeft u het BIOS helemaal niet bij te werken om de AMD Ryzen 7 5800X-processor ermee te gebruiken. Het wordt echter nog steeds aanbevolen om het BIOS van uw moederbord regelmatig te upgraden om te genieten van de nieuwste functies, de systeemstabiliteit te verbeteren, bugs en problemen op te lossen, en vooral voor beveiligingspatches.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.