Beste Moederbord voor Ryzen 7 7700X van 2023

De AMD Ryzen-processors hebben bewezen een doorn in het oog van Intel te zijn en geven stevige concurrentie aan de Intel Core-processors. De nieuwste processors die het bedrijf uitbrengt zijn de Ryzen 7000-serie, die vergelijkbaar zijn met de nieuwste generatie Core i-serie processors, de Raptor Lake-processors.

In deze generatie heeft AMD de single-core prestaties van de processors sterk verbeterd, waardoor de prestaties van deze processors beter zijn dan die van zijn Intel-tegenhangers, zelfs met minder cores en threads. Dit artikel controleert het beste moederbord voor de Ryzen 7 7700X.

AMD Ryzen 9 7700X is de reguliere processor van de generatie en is qua configuratie vergelijkbaar met de Ryzen 7 5700X, met een acht-core zestien-thread setup. De basisklok van de processor is verhoogd naar 4,5 GHz, terwijl de boostklok is verhoogd naar 5,4 GHz. De L3-cachegrootte van de processor is 32 MB, wat hetzelfde is als de Ryzen 7 5800X, of drie keer kleiner dan de Ryzen 7 5800X3D. De TDP van de processor blijft hetzelfde als die van de Ryzen 7 5800X, wat betekent dat alle verbetering in efficiëntie ten dienste staat van de kloksnelheden.

Asus ROG Crosshair X670E Extreme
Asus ROG Crosshair X670E Extreme

Stijlvol ontwerp

PCIe 5.0 voor zowel GPU als M.2

Veel connectiviteit

See on Amazon
MSI MPG X670E Carbon WiFi
MSI MPG X670E Carbon WiFi

Goedkoper dan de GODLIKE zonder veel compromissen

Geweldige koeling en heatsinks voor hoge prestaties

Goedkoper overklokbaar moederbord

See on Amazon
Biostar X670E Valkyrie
Biostar X670E Valkyrie

Geweldig krachtafgiftesysteem

Goedkoper dan andere concurrenten

PCIe 5.0-ondersteuning

See on Amazon

Als het gaat om moederborden voor deze processor, kan de processor, in tegenstelling tot processors van de vorige generatie, niet worden uitgevoerd op oudere moederborden. Het vereist een AM5-socket-moederbord, dat alleen aanwezig is in de B650- en X670-chipset. Deze chipsets zijn de opvolgers van B550- en X570-chipsets en bieden nieuwe functies zoals DDR5-geheugen en PCI-E 5.0. Er is geen DDR4-moederbord gebaseerd op deze chipsets, daarom moeten de nieuwste Ryzen-processors worden gekoppeld aan DDR5-geheugen.

De B650-chipset-moederborden zijn iets goedkoper in vergelijking met de X670-chipset-moederborden, terwijl de X670-chipset-moederborden meestal worden geleverd met betere spanningsregelaarmodules, thermische oplossingen en I/O-functies. Er zijn veel moederbordfabrikanten voor AMD-processors, maar ASUS, MSI, GIGABYTE en AsRock staan bovenaan de hitlijsten en komen met tientallen krachtige moederborden bij elke nieuwe generatie.

Aangezien Ryzen 7 7700X een octa-coreprocessor is, zou het helemaal goed moeten komen met de B650-chipset, maar als je premiumfuncties wilt, zijn de X670-moederborden de moeite waard.

Table of ContentsShow

The 5 Beste Moederbord voor Ryzen 7 7700X van 2023 Reviews

Terwijl alle fabrikanten racen om hun beste moederborden voor de geheel nieuwe Zen 4 Ryzen 7000 CPU’s te presenteren, heeft Asus een van de beste X670E-borden uitgebracht voor de nieuwste Ryzen 7000-serie chips met de nieuwe AM5 LGA 1718-socket. Asus heeft ervoor gezorgd om de beste eigenschappen in dit moederbord te stoppen.

Bedekt met flitsende koellichamen die bedekt zijn met LED’s, laat de X670E Extreme alleen de noodzakelijke onderdelen zichtbaar - de nieuwste DDR5 RAM-slots, de AM5-socket voor de CPU en twee PCIe 5.0x16-slots. Gebouwd om lang mee te gaan en beter te presteren, is het ontworpen met een krachtig leveringssysteem, de Gargantuan 20+2 gecombineerde stroomoplossing die geschikt is voor 110A om extreem overklokken mogelijk te maken.

Volgens de specificaties biedt de X670E Extreme PCIe 5.0-ondersteuning voor zowel de GPU’s als SSD’s. Aangezien de AMD Zen 4 Ryzen 7000-chips tot 24 banen PCIe 5.0 ondersteunen, kunt u idealiter 16 banen vullen met één GPU en nog eens twee SSD’s met elk 4 banen gebruiken, beide met PCIe 5.0.

In totaal kan het in totaal vijf M.2 SSD’s ondersteunen, behalve de twee ingebouwde M.2-slots. Extra M.2-slots kunnen worden ondersteund door ze uit te breiden met behulp van de ROG PCIe- en GEN-Z 2-kaartaccessoires die het secundaire PCIe-slot op het moederbord gebruiken.

Het beschikt ook over high-end VRM om te zorgen voor stabiel en geweldig overklokken voor CPU’s, evenals geweldige netwerk- en geluidsfuncties, zoals Wi-Fi 6E, 10 Gbps LAN-ondersteuning en SupremeFX 7.1 Surround Sound-audio. Voor het oplossen van problemen bevat het ook een diagnostische LED die foutcodes weergeeft voor eventuele problemen.

Wat de poorten betreft, deze heeft zes SATA III 6 Gbps-poorten om uw opslag uit te breiden, evenals tal van verschillende soorten USB-connectiviteit. Het bevat met name dubbele USB 4.0 Type-C-poorten waarmee tot 60 watt kan worden opgeladen. Het heeft ook tal van fan-headers, in totaal zes, en bevat ook een aanpasbaar LED-display op het koellichaam, de AniME Matrix.

Om te combineren met de Ryzen 7 7700X is het inderdaad een prachtig moederbord, maar het is misschien te zwaar voor de portemonnee voor deze processor.

Benefits

  • Stijlvol ontwerp
  • PCIe 5.0 voor zowel GPU als M.2
  • Veel connectiviteit

Disadvantages

  • Erg duur

De MSI MPG X670E Carbon WiFi is een van de beste allrounder-moederborden met een geweldige I/O die perfect past bij de Ryzen 7700X. Omdat het een extreme variant is zoals de anderen, zoals de GODLIKE en ACE, wordt het geleverd met PCIe Gen 5-ondersteuning voor zowel GPU’s als M.2 SSD’s.

De X670E Carbon wordt geleverd met een prachtig carbonzwart kleurenschema en een opvallende RGB-draak op zijn enorme koellichaam. Met betrekking tot het koellichaam, het heeft een verlengd koellichaamontwerp dat meer oppervlak voor warmteafvoer mogelijk maakt, samen met het gebruik van hoogwaardige 7W / mK MOSFET thermische pads. Het beschikt ook over een 8-laags printplaat en een geweldige 18+2+1 VRM-vermogensfase van 90A om stabiel en extreem overklokvermogen mogelijk te maken.

Het wordt geleverd met een vriendelijk bouwontwerp van MSI, zoals een schroefloos M.2 Shield Frozr, vooraf geïnstalleerd I/O-schild, knoppen zoals clear CMOS en flash BIOS-knoppen, EZ M.2 Clips voor eenvoudig bouwen. RGB kan eenvoudig worden aangepast met behulp van MSI’s Mystic Light Sync-app voor het aanpassen van lichteffecten.

Het beschikt over dubbele PCIe 5.0x16-slots en PCIe 5.0x4 voor M.2-slots in x16/x0/x4- of x8/x8/x4-configuratie voor dubbele of meerdere GPU’s. Wat connectiviteit betreft, biedt het een groot aantal USB-poorten, acht Type-A-poorten aan de achterkant en tot acht Type-A-poorten aan de voorkant. Het heeft ook twee USB 3.2 Gen 2 Type-C-poorten, elk voor de voor- en achterkant, evenals een enkele USB 3.2 Gen 2x2 Type-C-poort in de I/O voor razendsnelle snelheden tot 20Gb/s.

Het ondersteunt ook Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E en 2.5G LAN. De Realtek ALC4080-audiocodec kan een beetje gedateerd zijn, maar nog steeds geweldig en heeft ook een bedieningsschakelaar en foutopsporings-LED voor het oplossen van problemen. Al met al een solide moederbord voor de Ryzen 7700X zonder de onnodige premies, alleen prestaties.

Benefits

  • Goedkoper dan de GODLIKE zonder veel compromissen
  • Geweldige koeling en heatsinks voor hoge prestaties
  • Goedkoper overklokbaar moederbord

Disadvantages

  • Nog steeds vrij duur in vergelijking met niet-E-moederborden

De Biostar X670E Valkyrie is een spectaculair moederbord om te kopen voor je Ryzen 7 7700X. Als een “Extreme” variant van de X670-kaarten, wordt het inderdaad geleverd met functies die extreme overklokmogelijkheden ondersteunen. Het beschikt bijvoorbeeld over enorme VRM-koellichamen, hoge VRM-tellingen en een hoogwaardig stroomafgiftesysteem met een ontwerp van 22 fasen met een nominale waarde van 105A.

Als high-end moederbord voor de Ryzen 7000-serie ondersteunt het PCIe 5.0 voor zowel GPU als M.2. Twee van de PCIe-slots ondersteunen PCIe 5.0 x 16, maar de bandbreedte daalt met twee 8 lanes per slot als je besluit om twee grafische kaarten te gebruiken. Het beschikt ook over twee PCIe 5.0 x 4 M.2-slots en twee extra M.2-slots bij PCIe 4.0 x 4.

Wat connectiviteit betreft, heeft de Biostar Valkyrie zes SATA III-poorten met veel USB, zoals USB 3.2 Gen 2x2 Type-C-poorten voor zowel de voorkant als de achterkant en negen USB 3.2 Gen 2 Type-A-poorten. Het beschikt ook over twee coaxiale antenne-aansluitingen, maar er worden geen WLAN- of Bluetooth-modules bij het bord geleverd. Maar als je echt van Wi-Fi-connectiviteit houdt, zou ik je aanraden om een PCIe M.2 Wi-Fi-kaart te installeren.

De Biostar Valkyrie is inderdaad een prachtig bord met 8-laags printplaat met volledig afgedekte heatsinks met een zwart geborstelde look en wat blingbling van RGB op de heatspreaders. Zijn unieke zwart-gouden kleurstelling en minimalistische kleuraccenten en RGB-verlichting. Om de RGB te regelen, kan Biostar’s RGB-hulpprogramma AURORA worden gebruikt.

Voor de netwerkafdeling gebruikt het een Intel 1225V 2,5 Gbps Ethernet LAN-chip, hoewel we in plaats daarvan graag een 10 Gbps LAN hadden gezien. Het gebruikt ook een oudere Realtek ALC1220 7.1 CH audiocodec voor audio. Het bord heeft ook extra knoppen op de IO, zoals een BIOS-update en reset CMOS-schakelaar.

Benefits

  • Geweldig krachtafgiftesysteem
  • Goedkoper dan andere concurrenten
  • PCIe 5.0-ondersteuning

Disadvantages

  • Geen USB 4.0 Thunderbolt Type-C

Voor dit bord heeft Asus gekozen voor een overwegend zilver-op-zwart kleurenschema en wordt geleverd met een geïntegreerd I/O-schild samen met zilveren koellichamen rondom. Voor RGB-liefhebbers heeft het wel wat lichte RGB op het koellichaam.

De VRM-koellichamen hebben behoorlijke afmetingen met 14+2 vermogensfasen die geschikt zijn voor maximaal 70A. Het heeft ook vier M.2-schijfsleuven, die allemaal koellichamen hebben om ze koel te houden. Qua geheugenondersteuning heeft het vier DDR4-slots voor in totaal 128 GB RAM met snelheden van 6400+.

Asus heeft een Q-LED toegevoegd voor het debuggen van eventuele problemen bij het posten, evenals een CPU-overspanningsjumper voor overklokdoeleinden. Je kunt ook een duidelijke CMOS-knop en een ingebouwde aan/uit-schakelaar op het bord zien. Het PCIe 5.0x16-slot is voorzien van Asus' SafeSlot en Q-Release waarmee grafische kaarten eenvoudig kunnen worden verwijderd.

Een enkel PCIe 5.0 x 4 M.2-slot samen met twee PCIe 4.0 x 4-slots en een enkel PCIe 3.0 x 4-slot. Alle slots worden geleverd met de Q-Latch-functie waarmee M.2 SSD’s zonder gereedschap kunnen worden geïnstalleerd. Het heeft ook vier SATA III-poorten en wordt geleverd met acht ventilatorheaders voor een verscheidenheid aan koeloplossingen, evenals dubbele aRGB-headers en een enkele 12V RGB-header.

Voor audio heeft Asus een high-end Realtek S1220A-audiocodec toegevoegd, evenals ondersteuning voor DTX: X ultraruimtelijke audio. Voor bekabelde internetconnectiviteit gebruikt het een Realtek 2,5 Gbps ethernet en ondersteunt het ook Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.2.

De achterste I / O is een wit ontwerp met een behoorlijk aantal USB-poorten. Het bevat drie USB 3.2 Gen 2 Type-A-poorten, vier Gen1 Type-A-poorten en drie USB 3.2 Type-C-poorten, waarvan er één Gen 2x2 is. In totaal heeft het tien USB-poorten aan de achterkant en negen USB-poorten aan de voorkant. Bovendien heeft het ook een BIOS-flashback-knop en Wi-Fi-antenne-aansluitingen.

Over het algemeen is het een solide AMD X570E-moederbord dat meer budgetgericht is en een geweldige optie is om te overwegen om te combineren met de Ryzen 7 7700X.

Benefits

  • Geweldige prijs in vergelijking met andere X670E-moederborden
  • Evenwichtige reeks functies
  • Handige functies zoals Q-Latch en Q-Release

Disadvantages

  • Inferieure VRM-vermogensfasen in vergelijking met duurdere X670E-kaarten

De X670E Aorus Xtreme is het nieuwste moederbord van Gigabyte voor de nieuwe Ryzen 7000-serie en wordt geleverd met de nieuwe LGA 1718 AM5-socket. Als een “E” of Extreme-variant van de X670-moederbordserie, is het gebouwd voor extreem overklokken dankzij de achtlaagse PCB, het geavanceerde thermische ontwerp en het hoogwaardige 18+2+2-fasen VRM-voedingsontwerp met een nominaal vermogen van 105A. Hierdoor kunt u hogere en stabielere kloksnelheden bereiken en gebruikt het dubbele 8-pins EPS-connectoren om het van stroom te voorzien.

Wat betreft de connectiviteit, het ondersteunt PCIe 5.0 voor GPU’s en M.2’s en wordt geleverd met tien USB Type-A-poorten - waarvan zes USB 3.2 Gen 2 en vier gewone USB 2.0-poorten. Het wordt ook geleverd met twee USB 3.2 Type-C-poorten, dus het heeft behoorlijk wat poorten voor connectiviteit. De I/O bevat ook extra knoppen zoals een Q-Flash-knop voor het updaten van het BIOS en een duidelijke CMOS-knop.

Samen met zes SATA III 6 Gbps-poorten krijg je ook tien PWM-ventilatorheaders samen met twee adresseerbare RGB-headers en drie RGB-headers, wat meer dan genoeg is om je de RGB en fans in je build aan te passen. Er is ook een aanzienlijke hoeveelheid RGB op de koellichamen en de Aorus-branding ziet er ook behoorlijk premium uit.

Het maakt gebruik van de Realtek ALC1220-audiocodec die behoorlijk gedateerd kan zijn, maar de codec op het voorpaneel is in ieder geval redelijk goed, en hij wordt ook geleverd met een ESS SABRE DAC. De Gigabyte X670E wordt ook geleverd met uitstekende netwerkconnectiviteit, met een 10 Gbps LAN en geïntegreerde Intel Wi-Fi 6E.

Hoewel het geen USB 4.0 heeft en een oudere codec gebruikt, zoals de Realtek ALC1220, is het nog steeds een geweldige moederbordoptie om te overwegen voor je Ryzen 7 7700X. Niet alleen dat, het biedt een uitgebalanceerde set functies met een prijs die niet te laag of te hoog is voor een bord uit de E-serie.

Benefits

  • Aantrekkelijk ontwerp
  • Geweldige connectiviteitspoorten
  • Tal van M.2-slots

Disadvantages

  • Oudere audiocodec
  • Geen USB 4.0

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.