Is Een OLED-Monitor het Waard ?

OLED-monitoren hebben over het algemeen snellere pixelresponstijden en betere contrastverhoudingen, hoewel ze door hun dure prijzen veel minder benaderbaar zijn dan de gewone LCD-monitoren.

Daarom raden we nog niet aan om een OLED-monitor aan te schaffen, omdat een hoogwaardige LCD-monitor meer dan in staat zal zijn om een bevredigende ervaring te bieden tegen veel lagere prijzen.

OLED-technologie bestaat al een tijdje, maar is nu pas begonnen door te breken op de reguliere tv- en monitormarkten.

Toch zijn er nog maar weinig beeldschermen die deze technologie gebruiken, en wat nog belangrijker is, ze zijn duur!

Dus, wat is de reden achter de exorbitante prijzen van de meeste OLED-monitoren en welke voor- en nadelen hebben ze in vergelijking met de reguliere LCD-monitoren?

Weergavetechnologie

Wanneer u ziet dat een beeldscherm op de markt wordt gebracht als een “LED”-monitor/tv, betekent dit over het algemeen LED-LCD. Om specifieker te zijn, het scherm in kwestie maakt gebruik van een LED-achtergrondverlichting en een LCD-paneel.

Aan de andere kant maakt OLED-technologie helemaal geen gebruik van actieve achtergrondverlichting. In plaats daarvan wordt elke pixel afzonderlijk verlicht en functioneert als zijn eigen lichtbron.

Dit heeft tal van implicaties voor de kwaliteit en de prestaties van een beeldscherm, dus laten we daar eens naar kijken, goed?

Contrast

OLED-schermen zijn al geruime tijd aanwezig in smartphones. De eerste Galaxy S-telefoon van Samsung maakte zelfs gebruik van OLED, hoewel de technologie toen veel minder verfijnd was. Jarenlang hebben smartphonegebruikers gedebatteerd over de verdiensten van LCD versus OLED, en alles wat daar gezegd kan worden, is ook van toepassing op grotere schermen.

OLED-schermen kunnen een veel beter contrast bereiken omdat ze echt zwart kunnen weergeven door simpelweg pixels uit te schakelen. Daarentegen (geen woordspeling bedoeld), kan elk scherm met een actieve achtergrondverlichting het licht niet volledig blokkeren, waardoor zwart wordt weergegeven als donkergrijs. Toegegeven, sommige panelen (zoals VA) zijn beter in het weergeven van zwarttinten, maar ze zijn nog steeds geen partij voor OLED’s op deze afdeling.

Aangezien OLED-schermen geen actieve achtergrondverlichting gebruiken, hebben ze dit probleem niet. Al met al wint OLED in dit opzicht zonder meer.

Kijkhoeken

Kijkhoeken bepalen vanuit welke hoek een scherm kan worden bekeken voordat er kleurvervorming optreedt. Wanneer u buiten de gespecificeerde kijkhoek van een beeldscherm beweegt, begint de bovengenoemde kleurvervorming zichtbaar te worden en zal het beeldscherm er gewoonlijk donkerder uitzien.

OLED-schermen hebben uitstekende kijkhoeken, vooral omdat er achter het scherm maar weinig ruimte is om het licht te buigen.

De situatie met LCD-schermen is iets gecompliceerder, aangezien kijkhoeken voornamelijk afhankelijk zijn van het type paneel dat wordt gebruikt. Zo kan een goed IPS-paneel bijvoorbeeld de kijkhoeken van een OLED evenaren, terwijl een TN-paneel niet eens in de buurt kan komen.

Kleurreproductie

De meest opvallende en vaak de meest verhandelbare kwaliteit van een beeldscherm is het vermogen om de kijker te verblinden met zijn levendige, levensechte kleurweergave.

OLED- en LCD-schermen staan in dit opzicht grotendeels op gelijke hoogte. Net als bij kijkhoeken hangt de kleurnauwkeurigheid van een LCD-scherm echter voornamelijk af van het gebruikte paneel. IPS- en VA-panelen van hoge kwaliteit hebben over het algemeen een uitstekende kleurweergave, terwijl de kleuren die door TN-panelen worden geproduceerd er meestal vrij vlak en vervaagd uitzien.

HDR

High Dynamic Range is een weergavetechnologie met een eenvoudig doel: het weergegeven beeld zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid laten lijken. Dit wordt bereikt met behulp van contrast, intens licht en kleurdiepte.

Nu, zoals we al hebben vastgesteld, heeft OLED absoluut de overhand op het gebied van contrast. LCD-schermen kunnen echter nog steeds hun mannetje staan door een krachtigere achtergrondverlichting te hebben. Beide technologieën zijn heel goed in staat om goede HDR te produceren, dus nogmaals, we hebben een gelijkspel.

Prestaties - Vernieuwingsfrequenties en reactietijden

Nou, allereerst zul je blij zijn te weten dat OLED-schermen heel goed in staat zijn om zulke hoge verversingsfrequenties te halen - althans op papier. Maar hoewel hun theoretische beperkingen behoorlijk hoog zijn, veel verder dan de mogelijkheden van moderne LCD’s, moeten we nog zien dat er één de bovenstaande cijfers bereikt (en overtreft).

Wat de responstijden van pixels betreft, ze blazen LCD’s gewoon uit het water omdat ze responstijden van slechts 0,1 ms kunnen hebben. Ondertussen kunnen de snelste TN-panelen slechts 1 ms gaan.

Hoewel OLED’s op elk front aanzienlijk beter kunnen presteren dan LCD’s, moeten we dat in de praktijk nog zien gebeuren. En hoewel bestaande OLED-schermen razendsnelle responstijden hebben, zullen de meesten het erover eens zijn dat verversingsfrequenties veel belangrijker zijn, en daarom zal deze ronde voorlopig naar LCD moeten gaan.

Prijs

En nu de grote vraag: biedt een OLED-scherm een goede prijs?

Zoals eerder vermeld, zijn OLED-schermen vrij duur en zullen dat ook in de nabije toekomst blijven. Wat nog belangrijker is, het is niet alleen dat ze duur zijn, maar ze hebben ook echt aantoonbare waarde. Hun enige concrete, tastbare voordeel is hun superieure contrast, maar al het andere zou alleen maar haarkloven zijn.

Dat gezegd hebbende, we zullen deze ronde aan lcd’s moeten geven. Een goede LCD-monitor zal meer dan in staat zijn om een OLED-monitor te evenaren, zowel wat betreft visuele kwaliteit als prestaties, en dat voor een fractie van de prijs van de laatste.

Conclusie

Al met al raden we nog niet aan om een OLED-monitor of tv aan te schaffen. Zoals vaak het geval is met (relatief) nieuwe technologieën, hebben ze tijd nodig om te perfectioneren en echt door te breken op de markt. Weet je nog toen de eerste 4K-tv’s uitrolden en duizenden dollars kosten? Nu kun je een 4K-tv krijgen voor minder dan $ 300. Geen echt goede 4K-tv, maar toch een 4K-tv.

Hetzelfde zal de komende jaren gebeuren met OLED-schermen. Productieprocessen zullen vooruitgaan, de technologie zelf zal zich ontwikkelen en de prijzen zullen uiteindelijk dalen tot meer betaalbare driecijferige getallen.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.