Top 7 Video kaarten voor AutoCAD van 2023 - Ranglijst

Met een goede speciale videokaart krijgt u betere prestaties bij het werken aan 3D-modellen in AutoCAD en versnelt u de weergavetijden.

Professionele videokaarten gecertificeerd door Autodesk (bijvoorbeeld Nvidia Quadro) hebben bijgewerkte stuurprogramma’s die speciaal zijn ontworpen voor het gebruik van deze software, zijn vaak uitgerust met ECC-geheugens (met foutcorrectiecode) en zijn efficiënter. We raden ze aan aan professionele gebruikers die zeer complexe modellen maken en wiens eerste prioriteit het verkrijgen van een stabiel en betrouwbaar systeem is.

Tegelijkertijd hebben ze echter een veel hogere prijs en kunnen ze zelfs meer dan het dubbele kosten van een consumenten-GPU van hetzelfde niveau. Zelfs de laatste kan worden gebruikt met software zoals AutoCAD, en er zijn verschillende gebruikers die ervoor kiezen vanwege hun voordeligere prijs-prestatieverhouding.

Er moet echter rekening mee worden gehouden dat deze modellen niet zijn gemaakt voor professioneel gebruik, maar voor iets heel anders. Wat verandert er in de praktijk? Hoewel het waarschijnlijk is dat meestal alles normaal zal werken, zullen degenen die een gaming-GPU kiezen om met AutoCAD te gebruiken, er rekening mee moeten houden dat er crashes, vertragingen kunnen zijn, dat sommige specifieke functies of bepaalde effecten mogelijk niet goed werken.

Videokaarten voor consumenten/gaming blijven daarom een ​​goede oplossing voor mensen met een prijsbewust oog, misschien een student of een professional die net zijn bedrijf is begonnen. In dit geval is het advies om, indien beschikbaar, voor dit type gebruik specifieke drivers te installeren die stabieler zijn (bijvoorbeeld de Nvidia Studio-drivers).

Laten we nu eens kijken naar de lijst met de beste videokaarten voor AutoCAD. De meeste kaarten die u hieronder vindt, zijn door Autodesk gecertificeerde GPU’s (de professionele modellen hierboven), maar we hebben ook enkele grafische kaarten toegevoegd die zijn geboren om te gamen, wat voor sommige gebruikers nog steeds interessant kan zijn.

Nvidia RTX A4000 Nvidia RTX A4000 Read More Bekijk op Amazon
Nvidia RTX A2000 Nvidia RTX A2000 Read More Bekijk op Amazon
Nvidia Quadro P2000 Nvidia Quadro P2000 Read More Bekijk op Amazon
Nvidia GeForce RTX 3060 Ti Nvidia GeForce RTX 3060 Ti Read More Bekijk op Amazon
AMD Radeon Pro W5700 AMD Radeon Pro W5700 Read More Bekijk op Amazon
Nvidia RTX 3050 Nvidia RTX 3050 Read More Bekijk op Amazon
AMD Radeon PRO WX 3200 AMD Radeon PRO WX 3200 Read More Bekijk op Amazon

Table of ContentsShow

The 7 Top 7 Video kaarten voor AutoCAD van 2023 - Ranglijst Reviews

De beste videokaart om met AutoCAD te werken is de Nvidia RTX A4000, een grafische kaart die geschikt is voor professionals zoals architecten, ontwerpers of ingenieurs die aan zelfs vrij complexe 3D-projecten werken. Het is een gecertificeerde GPU die maximale compatibiliteit en stabiliteit biedt met software zoals AutoCAD.

We hebben het over de krachtigste single-slot GPU van de nieuwste generatie, een medium-high-range model, minder krachtig dan kaarten zoals de RTX A5000 of A6000, die echter zeer hoge kosten hebben en die, behalve in speciale gevallen, in de praktijk bieden geen grote voordelen bij het gebruik van AutoCAD.

Het is tot 2,7 keer sneller dan Quadro GPU’s van de vorige generatie: het heeft een vermogen van 19,2 TFLOP’s (FP32), bevat 48 2e generatie RT Cores, 192 3e generatie Tensor Cores en 6144 CUDA Cores, met 16 GB GDDR6-geheugen met ECC. Deze specificaties zorgen voor een zeer nauwkeurige en snelle weergave, met hardwareversnelde bewegingsonscherpte en real-time ray tracing-versnelling.

De RTX A4000 beschikt over een PCIe gen 4 x 16 interface en is voorzien van 4 DisplayPort 1.4 voor aansluiting op één of meerdere monitoren (maximaal 4, afhankelijk van de ingestelde resolutie). Het is vrij efficiënt en verbruikt maximaal 140W.

Benefits

 • Gebaseerd op Ampere-architectuur
 • Aanzienlijk hogere prestaties dan de vorige generatie
 • Meer betaalbare prijs dan de top van het assortiment…

Disadvantages

 • maar nog steeds hoog

Nvidia RTX A2000 is een grafische kaart voor professionals die werken aan 3D-projecten met AutoCAD, perfect in een compact werkstation. In feite heeft de GPU als een van de belangrijkste voordelen de afmetingen: dankzij zijn compactheid en lage profiel slaagt hij erin om zelfs de kleinste huizen zonder problemen binnen te gaan.

Desondanks biedt deze kleine videokaart behoorlijk interessante prestaties: hij behoort tot de nieuwste generatie Nvidia Ampere, integreert 26 tweede generatie RT Cores, 104 derde generatie Tensor Cores, 3328 Cuda Cores, is uitgerust met 6 GB GDDR6-geheugen met ETC. Voor ongeveer € 200 meer vinden we ook de 12 GB-versie die, als het budget het toelaat, degene is die we aanbevelen.

Het prestatieverschil in vergelijking met Quadro GPU’s met oudere architectuur is duidelijk, de RTX A2000 stelt je ook in staat om in 4K te werken (als het een kwestie is van zeer complexe verwerking, is FHD echter beter), en versnelt het renderen aanzienlijk.

Het verbruik is laag, we hebben het over maximaal 70 W gedissipeerd, jammer van het koelsysteem dat een beetje voelbaar is, ook al hebben we het zeker niet over het geaccentueerde geluid van sommige gaming-GPU’s.

De grafische kaart is uitgerust met een PCI Express 4.0 x16-interface (wees voorzichtig, want ondanks zijn grootte neemt hij twee slots in beslag) en is uitgerust met 4 mini Display 1.4a-poorten, om maximaal 4 schermen tegelijk aan te sluiten.

Benefits

 • GPU-ampère van de nieuwste generatie
 • Kan zelfs in de kleinste woningen worden geïnstalleerd
 • 6 of 12 GB geheugen

Disadvantages

 • Het is niet erg stil

De Quadro P2000 is een middenklasse grafische kaart van de Nvidia Pascal-generatie. Zelfs als hij een paar jaar oud is, blijft deze GPU een geldige keuze voor professionele gebruikers die AutoCAD gebruiken, aangezien hij alle certificeringen heeft die compatibiliteit met de software garanderen.

We raden het aan omdat het een redelijk betaalbare prijs heeft en, ook al is het niet erg recent, het nog meerdere jaren kan worden gebruikt.

Het biedt vrij evenwichtige prestaties: zoals eerder vermeld, hebben we het over een Pascal GPU met 1024 CUDA Cores en 5 GB GDDR5 grafisch geheugen, waarmee je vloeiend kunt werken aan zelfs complexe 3D-modellen en scènes.

Uitgerust met een PCI Express 3.0 x16-interface, haalt hij alle energie die hij nodig heeft (wat sowieso niet veel is: 75W max) rechtstreeks uit de PCIe-bus. Het heeft 4 Display 1.4-poorten voor het aansluiten van de verschillende monitoren, dat kunnen er maximaal 4 zijn met 4K @120Hz of 5K @60Hz output.

Benefits

 • Goede prestaties
 • Verbruik inhoud
 • Autodesk gecertificeerd

Disadvantages

 • Het begint er een beetje gedateerd uit te zien (arch. Pascal)

De Nvidia GeForce RTX 3060 Ti is een goede middenklasse grafische kaart waarmee je AutoCAD gebruikt. Het is een gaming-GPU, die echter ook vaak wordt gebruikt in werkbuilds, dankzij de gunstigere prijs-prestatieverhouding in vergelijking met die van professionele kaarten.

Het is een GPU die wordt gekenmerkt door de nieuwe Nvidia Ampere-architectuur, met 4864 Cuda Cores, 3e generatie Tensor Cores, goede prestaties in Ray Tracing dankzij de tweede generatie RT Cores. Het is uitgerust met 8 GB GDDR6 grafisch geheugen. De Nvidia Studio-stuurprogramma’s zijn beschikbaar voor de gebruiker met behulp van professionele software, die voor meer stabiliteit zorgt.

Qua prestaties kan het een alternatief zijn voor de RTX A2000; het wordt gevonden tegen een meer concurrerende prijs, zelfs als het, als het om CAD-software gaat, minder efficiënt zou kunnen zijn en geen specifieke garanties biedt met betrekking tot mogelijke compatibiliteitsproblemen met sommige functies.

Hij is uitgerust met 1 HDMI-poort en 3 Displaypoorten en stelt je in staat om tot 4 monitoren aan te sluiten. In vergelijking met professionele kaarten heeft het een iets hoger verbruik, dat een maximum van 200 W bereikt.

Benefits

 • Goede prijs/prestatieverhouding
 • Nvidia van de nieuwste generatie
 • De mobiele versie is op veel notebooks te vinden

Disadvantages

 • Niet-gecertificeerde gaming-GPU

Hoewel Nvidia momenteel de wereld van grafische kaarten domineert, blijft deze AMD Radeon Pro W5700 een goede grafische kaart voor AutoCAD, gemakkelijk verkrijgbaar tegen een redelijke prijs. Het is een bord op professioneel niveau dat is gecertificeerd door Autodesk en wordt aanbevolen door de fabrikant op het gebied van constructie, architectuur, productengineering en in het algemeen voor ontwerpers die met 3D CAD werken.

Deze grafische kaart is gebaseerd op de AMD Navi-architectuur en stelt je in staat om te werken zonder vertragingen, met een goede framerate en kan goed overweg, zelfs met complexe weergaven. Hij heeft een vermogen (FP32) van maximaal 8,89 TFLOP’s, heeft 8 GB GDDR6-geheugen (niet-ECC) en is uitgerust met de snellere PCIe 4.0-interface, die een hogere bandbreedte garandeert dan de vorige PCIe 3.0.

De Radeon Pro W5700 maakt verbinding met maximaal 5 monitoren mogelijk, aangezien hij is uitgerust met 5 Display Mini 1.4-poorten en een USB-C. Vanuit het oogpunt van verbruik zijn de zaken echter iets slechter, aangezien de piekabsorptie 205 W bereikt; in feite is de kaart uitgerust met een connector om op de voeding aan te sluiten. Eerlijk gezegd verklaart AMD echter dat in een werkscenario met CAD het benodigde vermogen tussen de 90 en 113 W zou moeten liggen.

Benefits

 • Autodesk gecertificeerd
 • PCIe 4.0-interface
 • 5 Mini-DisplayPort

Disadvantages

 • Geen ECC-geheugen

De Nvidia RTX 3050 is een grafische kaart op instapniveau die, hoewel geboren voor gaming, je in staat stelt om AutoCAD vrij gemakkelijk te gebruiken, een betaalbare prijs heeft en, aangezien het een model is dat tot de nieuwste Nvidia-generatie behoort, een aantal interessante functies integreert, waaronder ondersteuning voor Ray Tracing.

Hiermee kunt u complexe 3D CAD-projecten met hoge dichtheid beheren, in vergelijking met duurdere modellen duurt het iets langer om te renderen. Op het niveau van technische specificaties hebben we 2304 Cuda Cores, tweede generatie RT Cores en derde Tensor Cores, met 8 GB speciaal GDDR6 grafisch geheugen.

Er zijn Nvidia Studio-stuurprogramma’s beschikbaar, die we aanbevelen bij het werken met professionele software, omdat ze superieure stabiliteit garanderen in vergelijking met de voor gaming geoptimaliseerde stuurprogramma’s. Aangezien dit echter geen professionele kaart met Autodesk-certificering is, moet er in ieder geval rekening worden gehouden met eventuele crashes of kleine compatibiliteitsproblemen voor specifieke effecten of functies.

Nvidia RTX 3050 heeft 1 HDMI-poort en 2 displaypoorten en kan worden aangesloten op maximaal 4 monitoren, afhankelijk van de resolutie waarmee je werkt. In termen van energie-efficiëntie hebben we, ondanks dat het een gaming-GPU is, het verbruik niet overdreven, de maximale absorptie is gelijk aan 130 W (een voeding van minimaal 550 W is vereist); de kaart onder belasting heeft de neiging een beetje op te warmen.

Benefits

 • Goed optreden
 • Betaalbare prijs
 • Raytracing

Disadvantages

 • Minder geschikt voor complexe renderings

De goedkoopste videokaart voor AutoCAD die het kopen waard is, is de AMD Radeon PRO WX 3200. Met 200 euro haal je een professionele GPU in huis die volledig compatibel is met AutoCAD, vooral geschikt voor studenten en in het algemeen voor wie te maken heeft met een krap budget .

De prestaties blijven echter veel hoger dan die van een geïntegreerde grafische kaart, en indien gekoppeld aan een processor met een hoge klokfrequentie en een behoorlijke hoeveelheid RAM, kunt u een zeer functioneel CAD-werkstation creëren.

Met de kaart kunt u aan 3D-projecten werken en niet al te veeleisende weergaven maken. Gebaseerd op AMD Polaris-architectuur, heeft het een piekvermogen (FP32) van 1,66 TFLOP’s, het is uitgerust met 10 CU-eenheden, 4 GB GDDR5-geheugen, wat veel is, maar ze zijn goed voor niet al te complexe projecten.

Het heeft een PCIe 3.0 x13-interface en neemt één slot in beslag, en is bovendien klein van formaat: dit maakt het bijzonder geschikt voor montage in compacte werkstations. Voor aansluiting op de monitor of monitoren hebben we 4 Mini-DisplayPort 1.4, waardoor je tot 4 monitoren met 4K resolutie aanstuurt, of een enkel 8K scherm.

Benefits

 • GPU's van professionele kwaliteit
 • Gecertificeerd

Disadvantages

 • Geen ECC-geheugen

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.