De 5 Beste Moederbord Voor Ryzen 9 7900X [2023]

Intel en AMD staan weer tegenover elkaar en beide bedrijven hebben dit jaar fantastische producten uitgebracht. Intel heeft dit jaar de 13e generatie Core i-serie processors gelanceerd, terwijl AMD de Ryzen 7000-serie processors heeft uitgebracht. De prestaties van vlaggenschipprocessors van beide bedrijven zijn vergelijkbaar; AMD is hier echter in het voordeel, omdat het op dezelfde manier kan presteren met een lager aantal cores, en de efficiëntie van AMD-processors is ook veel beter. In dit artikel wordt het beste moederbord voor de Ryzen 9 7900X besproken, dus houd het in de gaten.

AMD Ryzen 9 7900X is de beste processor na Ryzen 7 7700X; theoretisch is het slechts een verkleinde variant van de Ryzen 9 7950X. In plaats van 16 kernen, wordt het geleverd met 12, daarom is het aantal threads teruggebracht tot 24, maar levert het hoge prestaties op tafel, waardoor een CPU-koeler nodig is die goed genoeg is. De basiskloksnelheid van de processor is zelfs hoger dan die van de Ryzen 9 7950X, op 4,7 GHz, terwijl de boostklok 0,1 GHz lager is, op 5,6 GHz. De boostklok is alleen gedefinieerd voor een enkele kern, daarom zullen de meeste processorkernen waarschijnlijk rond de 5,0 GHz-markering zweven.

Asus ROG Crosshair X670E Extreme
Asus ROG Crosshair X670E Extreme
Asus ROG Crosshair X670E Extreme

Zware functieset

Zeer esthetisch ontwerp

PCIe 5.0 voor zowel GPU als M.2 SSD's

See on Amazon
Gigabyte X670E Aorus Xtreme
Gigabyte X670E Aorus Xtreme
Gigabyte X670E Aorus Xtreme

Aantrekkelijk ontwerp

Geweldige connectiviteitspoorten

Tal van M.2-slots

See on Amazon
ASrock X670E Taichi
ASrock X670E Taichi
ASrock X670E Taichi

Veel SATA-poorten

PCIe 5.0x16-ondersteuning

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 5 De 5 Beste Moederbord Voor Ryzen 9 7900X [2023] Reviews

Asus ROG Crosshair X670E Extreme is het vlaggenschip voor de geheel nieuwe AMD CPU’s met de nieuw ontworpen AM5-socket. Als vlaggenschip-moederbord van Asus moeten ze de beste esthetiek en hoogwaardige functies die ze kunnen bieden op het bord plaatsen. We raden het aan als het Ryzen 9 7950X-moederbord vanwege zijn prestaties, maar als je het kunt betalen, is het ook een geweldige optie voor de Ryzen 9 7900X.

Het moederbord is prachtig ontworpen met unieke met leds versierde koellichamen die de belangrijkste onderdelen van het moederbord bedekken. Een groot deel van het bord is bedekt met flitsende koellichamen, waardoor alleen de AM5-socket, DDR5-slots en twee PCIe 5.0x16-slots overblijven. Het beschikt ook over een high-power leveringssysteem 20+2 power-oplossing geschikt voor 110 ampère voor extreme overklokmogelijkheden.

Specifiek krijg je PCIe 5.0-ondersteuning voor zowel GPU’s als SSD’s. Om zowel GPU als SSD op PCIe 5.0 uit te voeren, heb je 16 lanes voor de PCIe 5.0 grafische kaart en 8 lanes voor twee PCIe 5.0 SSD’s. Het heeft twee on-board M.2-slots en nog eens drie met behulp van de meegeleverde ROG PCIe- en GEN-Z.2-kaart, waar het het secundaire PCIe 5.0x16-slot gebruikt om de opslagondersteuning uit te breiden. U kunt in totaal vijf M.2-schijven toevoegen, waarvan er vier PCIe 5.0 kunnen ondersteunen.

Wat betreft USB’s, het ondersteunt dubbele USB 4.0 Type-C- en USB 3.2 Gen 2-poorten. Het beschikt ook over een USB 3.2 Gen 2 USB-aansluiting op het voorpaneel met ondersteuning voor Quick Charge 4+, zodat u kunt opladen tot 60 watt voor de Type-C-poort op het voorpaneel. Het beschikt ook over een 10 Gbps LAN-controller en de nieuwste Wi-Fi 6E. Zorgen over een tekort aan opslagruimte zullen waarschijnlijk nooit bestaan, aangezien het zes SATA III 6Gbps-poorten heeft om uw opslag uit te breiden, samen met het forse aantal M.2-slots.

Voor de esthetische afdeling biedt het twee adresseerbare Gen 2 RGB-headers en een aanpasbaar LED-display op het koellichaam genaamd AniME Matrix. Het heeft ook zes ventilatorkoppen waarmee gebruikers eenvoudig hun koeloplossingen kunnen aanpassen, of het nu gaat om ventilatoren, pompen, sensoren, enz.

Dubbele PCIe 5.0-slots zijn niet het enige hoogtepunt. Het beschikt ook over een hoogwaardige VRM met diagnostische LED’s en SupremeFX 7.1 Surround Sound-audio voor een onberispelijke geluidsverwerking en uitvoer. Niet alleen dat, maar het bevat ook de Q-Design-functie van Asus genaamd Q-ontgrendelingsknop voor PCIe, DIMM-slots en een M.2 Q-vergrendeling om de schijf eenvoudig vast te zetten of los te maken met slechts uw vingertoppen.

Benefits

 • Zware functieset
 • Zeer esthetisch ontwerp
 • PCIe 5.0 voor zowel GPU als M.2 SSD's

Disadvantages

 • Duur

De Gigabyte X670E Aorus Xtreme is een vlaggenschip AM5-socket-moederbord dat een breed scala aan premiumfuncties biedt. Het is gebouwd voor extreem overklokken met een 8-laags PCB en een geavanceerd thermisch ontwerp.

Het beschikt over een 18+2+2 fasen digitaal VRM Dr.MOS-voedingsontwerp met een nominaal vermogen van 105 ampère vergelijkbaar met Biostar’s Valkyrie-moederbord en maakt gebruik van dubbele 8-pins EPS-voedingsaansluitingen. De Aorus Xtreme ondersteunt PCIe 5.0-connectiviteit voor zowel GPU als M.2 SSD’s. Voor de GPU zal het 16 rijstroken vullen, maar de bandbreedte zal dalen tot 8 rijstroken per slot als u besluit om twee van de M.2 PCIe 5.0x4-slots te vullen. Bovendien heeft het nog twee PCIe x16-slots die PCIe 4.0x4 en PCIe 3.0x2 ondersteunen. Kortom, u krijgt in totaal vier M.2 PCIe 5.0x4-slots.

Voor audio gebruikt het een van de oudere Realtek ALC1220-audiocodecs zoals de Biostar Valkyrie, maar biedt een betere codec op het voorpaneel. Je krijgt ook een gebundelde ESS SABRE USB DAC. Wat betreft netwerkconnectiviteit, het maakt gebruik van een high-end Marvell AQtion 10GbE 10 Gbps LAN en een geïntegreerde Intel Wi-Fi 6E.

Wat betreft RGB-headers, het moederbord heeft twee adresseerbare RGB-headers samen met 3 RGB-headers. Het heeft ook tien PWM-fanheaders. Voor connectiviteit ondersteunt het een Type-C USB 3.2 Gen 2x2-poort voor het voorpaneel en zes SATA III 6 Gbps-poorten. U krijgt in totaal tien Type-A-poorten: zes USB 3.2 Gen 2 Type-A-poorten en vier USB 2.0-poorten. Je krijgt ook twee Type-C USB 3.2-poorten, de ene is Gen 2 en de andere Gen 2.2. De I/O bevat ook een Q-Flash-knop voor BIOS-updates en CMOS-knoppen.

Wat het ontwerp betreft, het biedt behoorlijk wat RGB op de koellichamen en de Aorus-branding ziet er strak uit op dit moederbord. Het biedt een uitgebalanceerde reeks functies, vooral in vergelijking met concurrenten zoals Crossfire van Asus of Valkyrie van Biostar.

Benefits

 • Aantrekkelijk ontwerp
 • Geweldige connectiviteitspoorten
 • Tal van M.2-slots

Disadvantages

 • Oudere audiocodec

De marmeren warmteverspreider van de ASrock X670E Taichi Carrara is wat iedereen in het oog springt. Dit speciale editie-bord is het vlaggenschip van ASRock en een van de vijf X670E-moederborden die door ASRock worden tentoongesteld. Het witte marmereffect maakt het een van de meest uniek ontworpen moederborden die er zijn en is ontworpen om het 20-jarig jubileum van ASRock te vieren.

Afgezien van PCIe 5.0- en DDR5-geheugenondersteuning die alle X670E-moederborden zullen hebben, beschikt het ook over een 26-fasen SPS Dr.MOS-voeding VRM en dubbele Thunderbolt 4-compatibele USB Type-C-ondersteuning. Hoewel de andere ASrock X670E-varianten goedkoper zullen zijn, zal deze vlaggenschipvariant alles uit de kast halen. Het kan tot 128 GB DDR5-geheugen ondersteunen met overklokken tot 6600+MHz.

Het heeft dubbele PCIe 5.0-slots van volledige lengte die draaien op x16 en x8 en een enkel PCIe 5.0x4 M.2-slot. De andere drie M.2-slots zijn PCIe 4.0x4. Wat betreft USB-connectiviteit, het heeft dubbele Thunderbolt 4 USB Type-C’s en vijf USB 3.2 Gen 2 Type-A aan de achterkant, evenals drie USB 3.2 Gen 1 Type-A-poorten aan de achterkant en vier aan de voorkant. Voor audio gebruikt het de Realtek ALC4082 HD-audiocodec en ESS Sabre ES9218 DAC. Het ondersteunt ook Wi-Fi 6E en een Intel Killer E3100G 2.5 GbE LAN-controller.

Wat betreft het exterieurontwerp, de reguliere X670E Taichi heeft een zwarte afwerking, terwijl de Taichi Carrara een witmarmeren afwerking heeft zonder verschil qua specificaties. De reguliere X670E Taichi heeft ook een RGB-LED bovenop het koellichaam, terwijl de Taichi Carrara dat niet heeft. Beide borden hebben echter wel een kleine hoeveelheid RGB rechtsonder op het bord.

De Type-C USB 4.0 Thunderbolt-poort maakt ook snel opladen tot 60 watt mogelijk. Het bevat ook acht SATA III 6 Gbps-poorten voor uitbreiding van uw opslag en diagnostische LED voor eventuele problemen. Houd er rekening mee dat om dit moederbord van stroom te voorzien, er dubbele 8-pins EPS-voedingsconnectoren nodig zijn.

Benefits

 • Veel SATA-poorten
 • PCIe 5.0x16-ondersteuning

Disadvantages

 • Functies lopen achter Asus's X670E

MSI MEG X670E GODLIKE is MSI’s vlaggenschip-moederbord ter ondersteuning van de nieuwe AMD Ryzen 7000-processors. Het wordt geleverd met de geheel nieuwe AM5 LGA 1718-aansluiting en biedt alle eersteklas functies op enthousiast niveau die u maar kunt noemen. Dit E-ATX-bord heeft een premium 10-laags PCB-ontwerp met een 24+2+1 fase VRM van 105 ampère.

Om dit wangedrocht van een moederbord van stroom te voorzien, heeft het naast de 24-pins connector dubbele 8-pins connectors plus dubbele 6-pins connectors nodig. Een van de twee 6-pins connectoren is namelijk bedoeld voor de USB-voeding tot 60 watt, terwijl de andere voor PCIe-voeding is.

Dit “goddelijke” moederbord wordt geleverd met drie PCIe 5.0-slots die elk één grafische kaart x16 of twee grafische kaarten x8 ondersteunen. Als twee slots worden gevuld met grafische kaarten, kan het laatste slot x4 ondersteunen voor elke RAID-kaart of SSD-opslag. Bovendien beschikt het over vier M.2-slots, waarvan er één PCIe 5.0 x 4 is en de andere drie PCIe 4.0 x 4. Het is uiterst eenvoudig te installeren dankzij het MSI Screwless M.2 Shield Frozr-ontwerp.

Een super uniek kenmerk van dit moederbord is het M-Vision Dashboard. Het is een 4,5-inch IPS-aanraakscherm dat gebruikers een blik geeft op de systeeminformatie en nog veel meer. Dit bord beschikt ook over een groot aantal SATA III 6Gbps-poorten, acht om precies te zijn.

Wat betreft de connectiviteitsafdeling, de I/O beschikt over zeven USB 3.2 Gen2 Type-A-poorten en twee USB 3.2 Gen2x2 Type-C-poorten samen met duidelijke CMOS- en flash-BIOS-knoppen. Voor het voorpaneel beschikt het over vier USB 3.2 Gen1 Type-A-poorten en twee USB 3.2 Type-C-poorten - de ene is Gen2 en de andere is Gen2x2 die tot 60 watt aan stroomvoorziening ondersteunt.

Voor netwerken en audio krijg je een Marvell Aquantia 10Gbps en een Intel 2.5GbE voor LAN. Het beschikt ook over Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.2. Audio daarentegen wordt aangedreven door een Realtek ALC4082 CODEC samen met een ESS Combo DAC, die samen 7.1-kanaals HD-audio leveren.

Benefits

 • 24+2+2 fase VRM
 • 10 laags printplaat
 • M-Vision-dashboard

Disadvantages

 • Erg duur

De Extreme-varianten van de X670 worden geleverd met extreme overklokfuncties en Biostar’s X670E Valkyrie is daarop geen uitzondering. Dit bord bevat alle functies die je nodig hebt voor overklokken, zoals grote VRM-koellichamen, een debug-LED, hoge VRM-tellingen en een robuust stroomafgiftesysteem met een 22-fasen Dr.MOS-voedingsontwerp met een nominaal vermogen van 105 ampère.

De Biostar X670E Valkyrie ondersteunt PCIe 5.0-connectiviteit voor zowel GPU als M.2 SSD’s. Voor de GPU zal het 16 rijstroken vullen, maar de bandbreedte zal dalen tot 8 rijstroken per slot als u besluit om beide PCIe-slots te vullen met grafische kaarten. Het heeft dubbele PCIe 5.0x16-slots en één PCIe 4.0x16-slot. Bovendien heeft het twee M.2-slots die PCIe 5.0x4 ondersteunen en nog eens twee M.2-slots voor PCIe 4.0x4.

Wat connectiviteit betreft, bevat dit moederbord een Intel 1225V 2,5 Gbps Ethernet LAN-chip en zes SATA III 6 Gbps-poorten. Het beschikt ook over USB 3.2 Gen 2x2 Type-C-poorten, één aan de achterkant en één aan de voorkant. Wat Type-A-poorten betreft, krijg je maar liefst negen USB 3.2 Gen 2-poorten. Hoewel er geen WLAN-module bij het bord wordt geleverd, bevat het wel twee coaxiale antenne-aansluitingen. Als alternatief kunt u ook een PCIe M.2 Wi-Fi-kaart installeren.

Wat audio betreft, het gebruikt een Realtek ALC1220 7.1 CH audiocodec en wordt ook geleverd met een paar adresseerbare RGB-headers. Biostar heeft ook zijn eigen RGB-hulpprogramma genaamd AURORA om de RGB aan te passen. Naast de debug-LED voor het debuggen van eventuele problemen, beschikt het ook over een aantal extra knoppen die helpen het bord van stroom te voorzien, het BIOS bij te werken of de CMOS te resetten.

Qua ontwerp is het een 8-laags PCB-moederbord met volledig bedekte koellichamen en een prachtige zwarte geborstelde look met wat RGB-flair op de warmteverspreiders.

Over het algemeen is het met zijn zwart-gouden kleurenschema en minimalistische RGB die Valkyrie en vleugels op de koellichamen verlicht, een zeer simplistisch en premium ogend moederbord dat velen graag zouden willen hebben.

Benefits

 • Robuust stroomsysteem
 • Goedkoper dan andere concurrenten
 • PCIe 5.0-ondersteuning

Disadvantages

 • Geen USB 4.0 Thunderbolt Type-C

Conclusie

Ryzen 9 7900x is het monster van de CPU-wereld, het verplettert elke vorige generatie processors en biedt tot nu toe uitzonderlijke prestaties. En zo’n processor heeft een fatsoenlijk moederbord nodig om zijn ware potentieel te laten zien, dus bezuinig daar niet op. We hebben enkele van de beste budgetopties verzameld die oogverblindende prestatieresultaten opleveren. Als u bijvoorbeeld maximale visuele getrouwheid en veel connectiviteitsopties met een aanzienlijke hoeveelheid overklokruimte wilt, dan zijn Gigabyte X670E AORUS Xtreme en ASUS ROG Crosshair X670E Extreme de haalbare keuzes. Beide moederborden bieden geweldige prestaties, talloze aansluitmogelijkheden en maximale visuele getrouwheid met hun indrukwekkende implementatie van RGB- en LED-schermen.

Zomaar, als je iemand bent die een middenweg wil, dan kun je genoegen nemen met Biostar X670E Valkyrie. Het moederbord is goedkoper dan de vorige twee boards en biedt een uitgebalanceerde esthetiek en redelijke OC-hoofdruimte.

Als je uiteindelijk een absoluut monster in je build wilt hebben, met over-the-top functies en alle andere mooie dingen, dan zijn MSI MEG X670E GODLIKE en AsRock X670E Taichi Carrara een van de beste opties die er zijn. Beide moederborden richten zich minder op RGB en meer op de echte kant, namelijk prestaties. Beide bieden eersteklas functies die de andere niet hebben en bieden een aanzienlijke hoeveelheid OC-hoofdruimte en koelsysteem. Kies dus wat bij u past en bouw het beste.

Frequently Asked Questions

Is de Ryzen 9 7900x een geweldige deal voor een prijskaartje van $ 549?

Ja, de CPU is een koopje omdat hij als geen ander geweldige prestaties levert. De CPU heeft een 5nm-architectuur en een boostfrequentie van meer dan 5,5 GHz, wat krankzinnig is.

Kunnen we Ryzen 9 7900x koppelen aan een instapmodel moederbord?

Ja, we kunnen de Ryzen 9 7900x koppelen aan een moederbord op instapniveau, maar dat is geen verstandig idee, aangezien moederborden op instapniveau enkele van de slechtste VRM-koelsystemen hebben, waardoor de CPU zijn volledige potentieel niet kan benutten.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.