De 7 Beste Moederborden voor Core i7-13700K in 2023

De nieuwe Core i7 13700K is over de hele wereld in de schappen beland, wat ons de ideale gelegenheid geeft om het beste moederbord voor de i7 13700K te vinden. Deze high-end Intel Raptor Lake CPU behoort tot de allerbeste gaming-CPU’s die je momenteel kunt kopen.

Met de nieuwe 13e generatie desktopprocessors heeft Intel ons een incrementele upgrade gegeven ten opzichte van de uitgaande 12e generatie Alder Lake-serie. De nieuwe CPU’s hebben meer kernen, een betere architectuur en een betere functieset.

Rekening houdend met het feit dat de Core i7 13700K momenteel een van de meest veeleisende CPU’s op de markt is, moet hij worden gecombineerd met een bekwaam moederbord. Ons gespecialiseerde team van hardware-experts heeft een selectie samengesteld van de beste moederborden die het potentieel van de i7 13700K kunnen maximaliseren.

 ASUS ROG Maximus Z790 HERO
ASUS ROG Maximus Z790 HERO

Robuuste vermogensafgifte

Veel connectiviteit

Unieke esthetiek

See on Amazon
Gigabyte Z790 AORUS Master
Gigabyte Z790 AORUS Master

Marvell 10 Gigabit LAN

Schitterende I/O aan de achterzijde

Buitengewoon VRM-ontwerp

See on Amazon
MSI MPG Z790 Carbon WiFi
MSI MPG Z790 Carbon WiFi

Uitstekende VRM-configuratie

Leuke ontwerpelementen

Veelzijdig netwerken

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 7 De 7 Beste Moederborden voor Core i7-13700K in 2023 Reviews

De ASUS ROG Maximus Z790 HERO is een van de beste premium moederborden die beschikbaar zijn voor de i7 13700K aan de bovenkant van de prijsklasse. Het biedt een fantastisch overklokplatform en zit boordevol functies. De bouwkwaliteit is ook geweldig, ook al zijn de kosten een beetje overdreven.

Als we de prijzen aan de kant houden, kunnen we gerust zeggen dat de ASUS ROG Maximus Z790 HERO een van de beste moederborden is voor gaming op het Z790-platform.

Het power delivery systeem is zonder twijfel het stralende baken van dit board. Een van de beste VRM’s die beschikbaar is op elk moederbord op de markt, is te vinden in de ASUS ROG Maximus Z790 HERO. Het is een 20+1+2 fase VRM en maakt gebruik van onderdelen van het hoogste kaliber. De krachtige VRM van de Maximus Z790 HERO maakt onbeperkt overklokken van de Core i7 13700K mogelijk.

Wat functies betreft, is de ASUS ROG Maximus Z790 HERO een luxe moederbord met een heleboel speciale kenmerken die hem perfect maken voor gaming en andere veeleisende taken. Het heeft vijf M.2-slots voor supersnelle NVMe SSD’s, waardoor het perfect is voor gamers die veel gegevens moeten opslaan.

Benefits

 • Robuuste vermogensafgifte
 • Veel connectiviteit
 • Unieke esthetiek

Disadvantages

 • Extreem duur

Met de Raptor Lake-processors blijft Gigabyte’s AORUS-assortiment moederborden uitstekende premiumproducten bieden. Hoewel het een hoog prijskaartje heeft, combineert het Z790 AORUS Master-board een krachtig stroomafgiftesysteem met een aantal uitzonderlijke functies die bijna te mooi zijn om waar te zijn.

De VRM-configuratie van het Z790 AORUS-masterbord, de meest hoogwaardige functie, heeft een zeer opmerkelijke 23-fasenarchitectuur. In deze configuratie zijn 20 van die fasen bedoeld om de CPU van schone, betrouwbare stroom te voorzien. Zelfs op de high-end i7 13700K CPU kun je rekenen op een eersteklas CPU-overklokervaring dankzij de 105A die beschikbaar is voor de CPU.

Temperaturen zullen nooit een probleem zijn dankzij het effectieve koelsysteem van de VRM. Meerdere koellichamen verminderen op effectieve wijze de extra warmte die door de VRM-componenten wordt geproduceerd, zonder de prestaties op enigerlei wijze te beïnvloeden. Dit is vooral handig wanneer u dagelijks een overgeklokte i7 13700K gebruikt.

Bovendien heeft het ook vier M.2-slots, een heleboel snelle USB-verbindingen en ondersteuning voor maximaal zes SATA-schijven voor uw opslag- en connectiviteitsbehoeften. Netwerken is bijzonder indrukwekkend omdat het ook een 10 GbE LAN-poort voor bekabelde verbindingen bevat, evenals Intel’s meest recente Wi-Fi 6E-standaard voor sneller en betrouwbaarder netwerken.

Benefits

 • Marvell 10 Gigabit LAN
 • Schitterende I/O aan de achterzijde
 • Buitengewoon VRM-ontwerp

Disadvantages

 • Zeer prijzig

Een van de beste moederborden die beschikbaar is voor de i7 13700K is de MSI MPG Z790 Carbon WiFi. Dit eersteklas moederbord combineert uitstekende eigenschappen met overklokprestaties. Op voorwaarde dat het moederbord wordt gebruikt met een high-end CPU zoals de i7 13700K, is de prijs niet helemaal schandalig.

Het is algemeen bekend dat een solide stroomvoorzieningssysteem moet worden gebruikt met een high-end CPU zoals de 13700K. Eersteklas componenten en een betrouwbare koeleenheid worden gebruikt in het 19+1+1 fase VRM-ontwerp van de MSI MPG Z790 Carbon WiFi. Zelfs als de Core i7 13700K overklokt is, kan deze VRM het meer dan aan.

Drie afzonderlijke heatsinks die zijn verbonden door koperen heatpipes koelen tegelijkertijd de VRM. Dankzij deze opstelling is het VRM-ontwerp van de MSI MPG Z790 Carbon als geheel van een hoog kaliber en zou het bestand moeten zijn tegen zelfs de meest veeleisende overklokscenario’s.

Met zijn schat aan functies biedt de MSI MPG Z790 Carbon WiFi consumenten ongeëvenaarde netwerk- en opslagopties. Aan uw opslagvereisten wordt voldaan door de vijf M.2-slots voor PCIe Gen 4 SSD’s of zelfs Gen 5 NVMe-apparaten, en Wi-Fi 6 is beschikbaar voor netwerken. Het heeft ook een 2,5 GbE LAN-poort als je liever bekabeld blijft en meer conventionele functionaliteit nodig hebt.

Benefits

 • Uitstekende VRM-configuratie
 • Leuke ontwerpelementen
 • Veelzijdig netwerken

Disadvantages

 • Duur

De afgelopen jaren staat de ASUS TUF-lijn bekend om zijn betrouwbare en simplistische moederborden. Het ASUS Z690-Plus WiFi-bord, een van de nieuwste leden van dit illustere stel, levert opmerkelijke functies voor zijn lage prijs. Aangezien we voor deze verzameling de DDR4-versie van dit bord hebben gekozen, hoeft u zich niet eens zorgen te maken over het weggooien van uw vorige DDR4-modules.

Hoewel de ASUS TUF Gaming Z690-Plus WiFi niet bijzonder duur is, beknibbelde ASUS niet op het stroomafgiftesysteem. Voor elke moderne Raptor Lake-CPU is het 14+1-fase VRM-ontwerp behoorlijk duurzaam, en je kunt zelfs experimenteren met gematigd overklokken op je i7 13700K. De overklokresultaten zijn misschien niet de beste, maar met deze combinatie kun je je zeker verdiepen in gematigde CPU-overklok.

Op dit bord heeft ASUS ook een aantal flinke VRM-koellichamen geplaatst die voldoende vinnen hebben om de warmteafvoer te verbeteren. Ook al mag je geen concurrerende overklokresultaten verwachten van een eersteklas CPU zoals de i7 13700K, deze configuratie zou voldoende moeten zijn voor de meeste gamers die er zijn.

ASUS heeft echter 4 M.2-opslagslots op het bord geplaatst, wat een behoorlijk respectabele selectie is voor moderne gaming-pc’s. Er is een DisplayPort-uitgang op de achterste I/O, maar er is geen HDMI-poort, wat handig zou zijn geweest voor het oplossen van problemen.

Benefits

 • Nog een DDR4-optie
 • Heel betaalbaar
 • Fatsoenlijke functies

Disadvantages

 • Eenvoudig ontwerp

Gezien hoe goed deze combinatie werkt vanuit het oogpunt van waarde, wilden we ook een DDR4-model toevoegen aan onze verzameling moederborden voor de i7 13700K. De MSI MAG Z790 TOMAHAWK WiFi DDR4 is onze keuze voor het beste DDR4-moederbord voor i7 13700K. Ondanks zijn enigszins irritante naamgevingspatroon, is het bord ongelooflijk krachtig en concurreert het eigenlijk met borden die aanzienlijk meer geld kosten.

De 16 + 1 + 1-fase VRM-opstelling is bijzonder intrigerend omdat het, gezien de kosten, over het algemeen een redelijk duurzame opstelling is. Tomahawk-borden zijn ongelooflijk populair dankzij hun robuuste VRM’s, en de Z790-variant houdt de trend vast. De Core i7 13700K is de ideale CPU voor dit specifieke bord, aangezien je de CPU naar hartenlust kunt overklokken en het bord het bij kan houden.

MSI heeft ook zorgvuldig nagedacht over de thermische oplossing van de VRM’s. De heatsink-constructie is enorm en bevat een heatpipe en talloze fin stacks. De vermogensafgiftecomponenten van dit bord worden door deze aanpak meer dan voldoende gekoeld en zelfs bij zware belasting behoudt de VRM-configuratie zijn koeling en stabiliteit.

Benefits

 • Relatief betaalbaar
 • Ondersteuning voor DDR4-geheugen
 • Geweldige netwerkfuncties

Disadvantages

 • Gebrek aan RGB-verlichting

De ASUS ROG Strix Z690-I is onze keuze voor het beste mini-ITX-moederbord voor i7 13700K, en wel om een aantal goede redenen. Compacte gaming-pc’s zijn momenteel vrij gangbaar, dus dit is het moment om een game-installatie met kleine vormfactor te bouwen met dit moederbord. Als je op zoek bent naar een high-end, compact 13e generatie moederbord met alle toeters en bellen, dan is dit een van de beste beschikbare opties.

Het onderscheidt zich ook van alle moederborden die op elkaar lijken vanwege het onderscheidende ontwerp. Gamers zijn altijd bezig met het uiterlijk van een product, en het moederbord is daarop geen uitzondering. Het lijdt geen twijfel dat gebruikers het gestroomlijnde en eigentijdse uiterlijk van dit moederbord leuk zullen vinden. De RGB-verlichting voegt een vleugje elegantie toe terwijl de klassieke gaming-esthetiek van zwart en zilver behouden blijft.

Het I/O-gedeelte van het moederbord is ook bedekt met een lijkwade, wat er mooi uitziet en de printplaat georganiseerd houdt. Het ROG-oog, dat een herkenbaar ontwerpelement is geworden in gaming-apparaten, is opgenomen in de hoek van de I/O-cover.

Bij de ROG Strix Z690-I draait het echter niet alleen om uiterlijk. De 10+1-fase-architectuur van het moederbord en de uitstekende componenten maken de VRM-opstelling redelijk duurzaam. Dit garandeert een stabiele vermogensafgifte, zelfs bij het overklokken van Raptor Lake CPU’s die veeleisender zijn. Hoewel de VRM niet zo krachtig is als sommige van de duurdere ASUS-moederborden, doet hij het nog steeds goed.

Benefits

 • Ideaal voor compacte pc's
 • Tal van functies

Disadvantages

 • Beperkte uitbreiding

De ASUS PRIME Z690-A, een van de meest betaalbare Z690-moederborden op de markt, is onze volgende keuze voor de i7 13700K. Het is een briljante keuze voor iedereen die op zoek is naar een competent en redelijk geprijsd Z690-moederbord. De PRIME Z690-A is een van de meest ondergewaardeerde moederborden die momenteel op de markt zijn vanwege zijn degelijke functies en VRM-prestaties.

De VRM-componenten van de Z690-A PRIME zijn niet de beste in de branche, omdat het een waardegericht moederbord is. Met uitzondering van een handvol van de meest veeleisende SKU’s, is het niettemin voldoende voor de meerderheid van de Intel 13e generatie Raptor Lake-serie. Als gevolg hiervan kunt u rekenen op de 16+1-fase VRM om de Core i7 13700K te beheren met behulp van de standaardspanningsinstellingen.

Bovendien zijn de substantiële koellichamen van de VRM verbonden via een warmtepijp om voor voldoende koeling te zorgen. De thermische prestaties van het bord zijn niet zo goed als sommige van de bovengenoemde opties, maar het is nog steeds bruikbaar voor dagelijks gebruik op een gaming-pc.

Als het gaat om de functieset, is de ASUS PRIME Z690-A een basismoederbord dat enkele offers brengt. De PRIME Z690-A heeft een 2,5 GbE LAN-poort voor snel netwerken, maar de door ons gekozen versie bevat geen wifi. Wij zijn van mening dat het gebruik van deze kostenbesparende benadering op een Z690-moederbord in 2023 onaanvaardbaar is en dat ASUS WiFi 6E had moeten opnemen in alle beschikbare varianten.

Benefits

 • Uniek wit thema
 • Zeer goedkoop

Disadvantages

 • Weinig USB-poorten aan de achterkant

Gids voor kopers

Het is cruciaal om rekening te houden met een aantal factoren die uw winkelervaring een stuk eenvoudiger maken. Moederborden zijn berucht uitdagend om te kopen omdat hun productpagina’s niet veel nuttige informatie bevatten.

Het kan een uitdaging zijn om te bepalen hoeveel u echt aan een moederbord moet uitgeven, omdat het antwoord van geval tot geval verschilt. Houd bij het kiezen van je nieuwe moederbord rekening met de volgende zaken.

Gids voor kopers

Het is cruciaal om rekening te houden met een aantal factoren die uw winkelervaring een stuk eenvoudiger maken. Moederborden zijn berucht uitdagend om te kopen omdat hun productpagina’s niet veel nuttige informatie bevatten.

Het kan een uitdaging zijn om te bepalen hoeveel u echt aan een moederbord moet uitgeven, omdat het antwoord van geval tot geval verschilt. Houd bij het kiezen van je nieuwe moederbord rekening met de volgende zaken.

Esthetiek

Esthetiek wordt grotendeels gezien als een persoonlijke beslissing. Er moet echter ongetwijfeld rekening worden gehouden met de esthetiek bij het selecteren van een moederbord. De lay-out en het uiterlijk van een moederbord kunnen van grote invloed zijn op hoe een build er in het algemeen uitziet. Bovendien kunnen factoren zoals RGB-verlichting en softwareaanpassingen van invloed zijn op de esthetiek.

Zorg ervoor dat u op zoek gaat naar onderscheidende ontwerpelementen waarmee een moederbord opvalt in uw build. Voor RGB-verlichting is het vaak handig om rekening te houden met het software-ecosysteem van het betreffende moederbord. Overweeg de mogelijkheid om de verlichting van uw moederbord aan te sluiten op de rest van uw pc-componenten.

Frequently Asked Questions

Is i7 13700K beter dan Ryzen 7 7700X?

Over het algemeen is de i7 13700k beter dan de Ryzen 7 7700X in gaming-toepassingen. De twee CPU’s zijn redelijk concurrerend wat betreft productiviteitstaken, terwijl de 13700K het voordeel van waarde heeft. De Ryzen 7 7700X heeft daarentegen een beter upgradepad voor de toekomst.

Welke moederborden ondersteunen i7 13700K?

De moederborden die de i7 13700K ondersteunen, omvatten de Z790- en Z690-chipsets, evenals H670-, B660- en H610-chipsets. De budget-chipsets H770, H710 en B760 zijn op het moment van schrijven nog niet vrijgegeven. U hebt een BIOS-update nodig om een 13e generatie processor te gebruiken met een 600-serie moederbord.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.