De 7 Beste Moederborden voor i5-13600K van 2023

De gloednieuwe Intel Core i5 13600K ligt in de winkels, en dat betekent dat het tijd is voor een upgrade. De i5 13600K biedt een buitengewoon aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding als het gaat om gaming-CPU’s en Intel heeft deze echt uit het park geslagen.

Als je een nieuwe pc bouwt met deze nieuwe Raptor Lake-processor, kan het kiezen van het beste moederbord voor de i5 13600K een beetje lastig zijn. Met de rijkdom aan opties die op de markt beschikbaar zijn, kan het een uitdaging zijn om uw keuze te beperken tot het ideale moederbord dat zowel de beste prestaties als de beste prijs levert.

Hier komt ons team van hardwarespecialisten om de hoek kijken. We hebben een overzicht samengesteld van de allerbeste moederborden die momenteel beschikbaar zijn voor de Core i5 13600K. We hebben keuzes voor elk budget en elke gebruikssituatie, dus u vindt zeker iets dat bij u past.

U kunt ook onze selectie van de beste moederborden voor i9 13900K overwegen als u wat meer premium-opties wilt. Laten we zonder verder oponthoud meteen in onze keuzes springen.

ASUS ROG Strix Z790-E Gaming WiFi
ASUS ROG Strix Z790-E Gaming WiFi

Buitengewoon VRM-ontwerp

Aantrekkelijke RGB-verlichting

Fantastische functies

See on Amazon
Gigabyte Z790 AORUS Master
Gigabyte Z790 AORUS Master

10 Gigabit-netwerken

Opperste vermogensafgifte

Geweldig voor overklokken

See on Amazon
ASUS PRIME Z690-A
ASUS PRIME Z690-A

Aantrekkelijk wit thema

Vrij goedkoop

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 6 De 7 Beste Moederborden voor i5-13600K van 2023 Reviews

We hebben de ASUS ROG Strix Z790-E Gaming WiFi als eerste keuze, aangezien deze meer in de middenklasse prijscategorie valt. Het is op geen enkele manier goedkoop, maar het is een geschiktere keuze voor de Core i5 13600K dan de vlaggenschip Z790-moederborden.

Het beste aspect van dit moederbord is dat het bijna alle topfuncties biedt die je zou verwachten van duurdere Z790-moederborden, maar voor een meer betaalbare prijs. Dankzij het onderscheidende ontwerpesthetiek en de verbluffende RGB-uitvoering ziet het er ook fantastisch uit.

Als we de prijzen aan de kant houden, kunnen we gerust zeggen dat de ASUS ROG Strix Z790-E Gaming een van de beste moederborden is voor gaming op het Z790-platform.

Iedereen die ooit een Strix-bord heeft gebruikt, kan voorspellen dat de ASUS ROG Strix Z790-E Gaming meer biedt dan alleen esthetiek. Het sterke 18+1 fase stroomafgiftesysteem geeft hem naast flair ook robuustheid. Zelfs bij overgeklokte instellingen is het uitstekende VRM-ontwerp meer dan in staat om de Core i5 13600K te ondersteunen. Het stroomafgiftesysteem is echt geweldig gezien de gemiddelde prijs van het moederbord.

Om de VRM stabiel en koel te houden, heeft ASUS ook de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Heatpipes helpen de twee VRM-koellichamen de warmte effectiever weg te voeren van de componenten. Met ASUS ROG Strix Z790-E Gaming WiFi zijn VRM-temperaturen geen probleem.

Benefits

 • Buitengewoon VRM-ontwerp
 • Aantrekkelijke RGB-verlichting
 • Fantastische functies

Disadvantages

 • Behoorlijk duur
 • Nadelen

De Gigabyte Z790 AORUS Master is een van de beste premium moederborden voor de Core i5 13600K, en daarom is het onze volgende keuze. Het zit boordevol functies waarmee u de best mogelijke prestaties uit uw nieuwe CPU en geheugen kunt halen. De Z790-chipset ondersteunt de meest recente processors van Intel en de robuuste VRM heeft de kracht om zelfs de meest veeleisende CPU’s aan te kunnen.

De VRM is het meest cruciale element bij CPU-overklokken, en de AORUS Master blinkt uit op dit gebied. Op het Z790-platform is dit 20+1+2-fase voedingssysteem een van de meest duurzame die we ooit zijn tegengekomen. Met deze VRM kan de i5 13600K worden overgeklokt naar concurrerende niveaus terwijl hij stabiel en koel blijft.

Bovendien heeft Gigabyte voor een optimale warmteafvoer twee grote VRM-koellichamen geleverd, gekoppeld aan een warmtepijp voor koeling. De heatsinks hebben een groot aantal vinnen, waardoor het oppervlak nog groter wordt.

Geheugencompatibiliteit is nog een andere functie die de set overkloktools uitbreidt. Op het moment van schrijven heeft de Z790 AORUS Master de hoogste officiële geheugencompatibiliteitsclassificatie van de huidige generatie Z790-moederborden, tot 8000 MT/s.

Evenzo vindt u in de Gigabyte Z790 AORUS Master bijna elke functie in het boek. Voor netwerken ondersteunt het 10 GbE LAN en Wi-Fi 6E, waardoor het de perfecte keuze is voor werkstationgebruikers en creatieve professionals. Bovendien biedt het verschillende opslagopties, waaronder vier SATA-interfaces en vijf M.2-slots voor al uw NVMe-schijven.

Benefits

 • 10 Gigabit-netwerken
 • Opperste vermogensafgifte
 • Geweldig voor overklokken

Disadvantages

 • Extreem prijzig

De ASUS PRIME Z690-A, een van de meest betaalbare Z690-moederborden op de markt, is onze laatste keuze van de dag. Het is een fantastische keuze voor iedereen die op zoek is naar een redelijk geprijsd moederbord voor de i5 13600K. De PRIME Z690-A is een van de meest ondergewaardeerde Z690-moederborden vanwege de overvloed aan beschikbare alternatieven, maar het is zeker een overweging om te overwegen.

Over waardegeoriënteerde moederborden gesproken, vergeet ook niet om onze selectie van de beste B450-moederborden te bekijken.

De VRM-componenten van de PRIME zijn niet de beste in de branche omdat het een op waarde gericht moederbord is. Met uitzondering van een handvol van de meest veeleisende SKU’s, is het niettemin voldoende voor het grootste deel van de Intel 13e generatie Raptor Lake-portfolio. U kunt echter rekenen op de 16+1-fase VRM om de Core i5 13600K redelijk redelijk te beheren, zelfs als deze overklokt is.

Bovendien zijn de substantiële koellichamen van de VRM verbonden via een warmtepijp om voor voldoende koeling te zorgen. De thermische prestaties van het bord zijn niet zo goed als sommige van zijn ROG-broeders, maar het is nog steeds bruikbaar voor de meeste CPU’s in Intel’s line-up.

Omdat het een budget-moederbord is, levert de ASUS PRIME Z690-A bepaalde opofferingen op het gebied van functies. De PRIME Z690-A heeft wel een 2,5 GbE LAN-poort voor snel netwerken, maar de door ons gekozen versie bevat geen wifi. Wij zijn van mening dat het gebruik van deze kostenbesparende aanpak op een moederbord uit de Z-serie in 2023 onaanvaardbaar is en dat ASUS wifi aan boord op dit moederbord had moeten opnemen.

Gelukkig kan het eenvoudig worden opgelost door een van de beste PCIe WiFi-kaarten op te halen die er zijn.

Naast meerdere SATA-poorten voor conventionele harde schijven en SSD’s beschikt hij ook over vier M.2-slots voor snelle NVMe SSD’s. De PRIME Z690-A heeft in totaal acht USB-poorten aan de achterzijde, wat ook een beperkt aantal is qua connectiviteit. De toevoeging van een Thunderbolt 4-poort aan de achterkant I/O, wat ongebruikelijk is voor goedkope moederborden, is een leuke bijkomstigheid.

Benefits

 • Aantrekkelijk wit thema
 • Vrij goedkoop

Disadvantages

 • Matige VRM-koeling
 • Gebrek aan wifi

De MSI Pro Z690-A WiFi is een van de beste betaalbare moederborden die momenteel verkrijgbaar zijn. Zijn redelijke prijs en capabele functieset maken het een wenselijke keuze voor gamers die op zoek zijn naar een 13e generatie moederbord met een beperkt budget. De Z690-A WiFi is over het algemeen nog steeds een zeer respectabel Z690-moederbord, ondanks wat kleinschalige kostenbesparingen.

Dit specifieke moederbord is ook gekozen in onze selectie van de beste Z690-moederborden.

De VRM van de MSI Pro Z690-A WiFi, die behoorlijk robuust is en gemakkelijk in staat is om voldoende stroom te leveren aan elke CPU die je maar kunt gebruiken, is het eerste dat opvalt. Alle componenten van de 8+4-fase VRM zijn van een hoog kaliber en de koelopstelling, die grote koellichamen bevat die geweldig werk leveren bij het afvoeren van warmte, is meer dan genoeg.

U kunt erop vertrouwen dat uw Core i5 13600K CPU de kracht krijgt die hij nodig heeft voor stabiel overklokken, omdat de VRM fantastisch werk verricht door koel te blijven, zelfs onder belasting. Wel moet je bij dit moederbord de voltages binnen een redelijk niveau houden.

De MSI Pro Z690-A WiFi is een zeer capabel moederbord dat speciaal is gemaakt voor gamers als het gaat om functies. Het bord bevat Wi-Fi en een 2,5 Gigabit LAN-netwerksuite. Daarnaast heeft hij zes SATA-connectoren voor extra opslag en vier M.2-slots voor uw NVMe SSD’s.

Het bord heeft zes USB-poorten aan de achterkant, wat qua connectiviteit een vrij beperkt aantal is voor een modern Z690-moederbord. Hoewel u uw connectiviteit kunt uitbreiden met behulp van de interne headers, zien we liever extra snelle USB-poorten op de achterste I/O.

De MSI Pro Z690-A WiFi is een relatief goed ontworpen moederbord met ingetogen esthetiek, wat ons bij het onderwerp uiterlijk brengt. Zwart en wit zijn de overheersende kleuren, met hier en daar een vleugje zilver. Het bord vormt een goede aanvulling op onopvallende zwarte builds, hoewel het er misschien niet ideaal uitziet op andere gaming-pc’s.

Het bord is opvallend verstoken van RGB-verlichting, wat praktisch een vereiste is in de huidige gaming-moederborden. Misschien wilt u deze vermijden als u van RGB-verlichting houdt. Aan de andere kant is de constructiekwaliteit van het bord eigenlijk best uitstekend.

Een ander budgetaanbod van MSI werd ook geselecteerd in onze shortlist van de allerbeste B550-moederborden op de markt.

Benefits

 • Heel betaalbaar
 • Aanvaardbare vermogensafgifte
 • Goede netwerkopties

Disadvantages

 • Geen RGB-verlichting
 • Weinig USB-poorten aan de achterkant

De ASUS ROG Strix Z690-I is het beste mini-ITX-moederbord dat u kunt overwegen voor de i5 13600K op het uitgaande Z690-platform. Compacte gaming-pc’s zijn momenteel behoorlijk trendy, en als je op zoek bent naar een high-end, klein Z690-moederbord met alle toeters en bellen, dan is dit een van de best mogelijke opties. Het onderscheidt zich ook van de massa door zijn onderscheidende ontwerp.

De 10+1 fase-opstelling en superieure componenten van de ROG Strix Z690-I maken de VRM redelijk duurzaam. Dit garandeert een stabiele vermogensafgifte, zelfs bij het overklokken van Raptor Lake CPU’s die veeleisender zijn. Hoewel de VRM niet zo krachtig is als sommige van de duurdere ASUS-moederborden, doet hij het nog steeds uitstekend.

Grote metalen koellichamen worden gebruikt om de VRM te koelen, wat helpt bij het regelen van de temperatuur. Bijna elke 13e generatie CPU kan worden gebruikt door de Strix Z690-I, maar er zijn praktische grenzen aan de kracht die moet worden gerespecteerd. De Core i5 13600K is in dit geval de perfecte partner voor dit specifieke moederbord, aangezien het al een van de beste CPU’s voor gaming is.

Zoals te zien is aan het prijskaartje, is de ASUS ROG Strix Z690-I een krachtig mini-ITX-moederbord met een rijke functieset en uitzonderlijke netwerkopties. Het moederbord heeft twee M.2-slots voor supersnelle opslag, WiFi 6-compatibiliteit voor razendsnelle draadloze snelheden en een stevige 2,5 GbE LAN-poort, waardoor het perfect is voor pc’s met een compact formaat.

Het moederbord biedt ook een breed scala aan aansluitmogelijkheden, waaronder HDMI aan de achterkant en USB 3.2 Gen 2-poorten voor het aansluiten van supersnelle randapparatuur. De Strix Z690-I heeft vanwege hun beperkingen echter dezelfde nadelen als mini-ITX-moederborden in het algemeen. Je krijgt beperkte uitbreidingsslots en het upgradepad in termen van geheugen is ook behoorlijk teleurstellend.

Gamers zijn altijd bezig met het uiterlijk van een product, en het moederbord is daarop geen uitzondering. Consumenten zullen genieten van het strakke en eigentijdse uiterlijk van dit moederbord. De RGB-verlichting voegt een vleugje elegantie toe terwijl de klassieke gaming-esthetiek van zwart en zilver behouden blijft.

Het I/O-gedeelte van het moederbord is ook bedekt met een lijkwade, wat er mooi uitziet en de printplaat georganiseerd houdt. Het ROG-oog, dat een herkenbaar ontwerpelement is geworden in gaming-apparaten, is opgenomen in de hoek van de I/O-cover.

Onze selectie van de beste mini-ITX-moederborden voor i9 9900K kan ook nuttig zijn voor gebruikers van dat platform.

Als u op zoek bent naar een krachtig mini-ITX-alternatief, dan is de ROG Strix Z690-I zonder twijfel een van de beste beschikbare mini-ITX-kaarten en zou op uw lijst moeten staan. Dankzij zijn verbazingwekkende vermogensafgifteschema beschikt hij over een hoge overklokcapaciteit en een uitgebreide functieset die ongebruikelijk is in een mini-ITX-bord.

Benefits

 • Geweldig voor compacte builds
 • Fatsoenlijk netwerken
 • Aantrekkelijk ontwerp

Disadvantages

 • Beperkte uitbreiding
 • Duur

We wilden ook een DDR4-variant opnemen in onze moederbord verzameling voor de i5 13600K, omdat deze combinatie vanuit een waardeperspectief heel logisch is. Onze keuze voor het beste DDR4-moederbord voor i5 13600K is de MSI MAG Z790 TOMAHAWK WiFi DDR4. Afgezien van de enigszins irritante naamgevingsconventie, heeft het bord behoorlijk wat kracht en concurreert het eigenlijk met veel duurdere borden als het gaat om functies.

Een vergelijkbare MSI-optie werd ook geselecteerd in onze verzameling van de beste moederborden voor i5 12600K.

De 16+1+1-fase VRM-opstelling is bijzonder interessant, omdat het een behoorlijk robuust pakket is voor de prijs. Tomahawk-boards zijn om deze reden behoorlijk populair en de Z790-variant zet de trend voort. De Core i5 13600K is een perfecte partner voor dit specifieke bord, omdat je de CPU naar hartenlust kunt overklokken en het bord het bij kan houden.

MSI heeft ook aandacht besteed aan de thermische oplossing voor de VRM’s. Het koellichaam is buitengewoon groot en heeft meerdere lamellenstapels, ook met een warmtepijp. Deze koeloplossing is meer dan voldoende voor de vermogensafgiftecomponenten van dit bord en de VRM-opstelling blijft koel en stabiel, zelfs onder extenderbelastingen.

Omdat het een Z790-moederbord is, is de Tomahawk verfraaid met alle moderne functies. Het bord biedt vier M.2-slots en zeven SATA-poorten voor uw opslagschijven, en netwerken wordt verzorgd door een combinatie van WiFi 6E en 2,5 GbE LAN. Zoals eerder vermeld, ondersteunt deze specifieke variant DDR4-geheugen tot 5333 MT/s, wat de goede plek is voor zowel prestaties als waarde.

De I/O aan de achterkant is ook redelijk bevolkt, met 10 USB-poorten van verschillende snelheden en generaties. MSI heeft ook HDMI- en DisplayPort-uitgangen op de achterste I/O geleverd, wat handig kan zijn bij het oplossen van problemen. Er ontbreekt echt niet veel in de functieset van dit specifieke moederbord.

Onze selectie van de beste moederborden voor Ryzen 5 7600X heeft ook meer opties die het bekijken waard zijn!

MSI heeft een interessante benadering gekozen als het gaat om esthetiek. Ze hebben de Tomahawk-serie omgevormd tot een volledig zwart ontwerp dat vrij ingetogen en subtiel is. Deze specifieke variant volgt ook hetzelfde ontwerpschema en ziet er echt degelijk uit. Je krijgt geen opzichtige ontwerpelementen of overdreven RGB-verlichting, maar het uiterlijk van het bord is nog steeds vrij opmerkelijk.

Dit moederbord zou ideaal zijn voor volledig zwarte of onopvallende builds die tegenwoordig behoorlijk populair zijn. Het heeft echter geen RGB-verlichting, wat een controversiële keuze kan zijn gezien uw standpunt hierover. Naar onze subjectieve mening ziet het bord er echter behoorlijk aantrekkelijk uit in zijn eenvoud.

Alles bij elkaar genomen kun je niet echt fout gaan met de MSI Z790 TOMAHAWK WiFi DDR4. Het heeft geen duidelijke zwakke punten en de algehele functieset is behoorlijk aantrekkelijk voor de prijs. Je zou de DDR4-geheugengeneratie en het ontbreken van RGB-verlichting als een nadeel kunnen beschouwen, maar dat is vrij klein gezien het totale pakket.

Benefits

 • Waardegerichte optie
 • DDR4-ondersteuning
 • Uitstekende vermogensafgifte

Disadvantages

 • Geen RGB-verlichting

Frequently Asked Questions

Kan ik i5 13600K op Z690 gebruiken?

Je kunt i5 13600K zeker gebruiken op Z690. De 13e generatie Intel CPU’s zijn compatibel met de 600-serie moederborden die zijn uitgebracht voor 12e generatie CPU’s, en vice versa. Zowel de 12e als de 13e generatie CPU’s gebruiken de LGA 1700-socket.

Is i5 13600K beter dan Ryzen 5 7600X?

Volgens de eerste benchmarks is de i5 13600K beter dan de Ryzen 5 7600X als het om gamen gaat. De twee CPU’s wisselen klappen uit in productiviteitstaken, en de Ryzen 5 7600X heeft het voordeel van een toekomstbestendig platform en een iets goedkoper prijskaartje.

Heb je Z790 nodig voor i5 13600K?

Je hebt niet echt een Z790-moederbord nodig voor i5 13600K. De CPU kan ook worden gebruikt op het oudere Z690-platform. Bovendien kun je deze cpu ook gebruiken op moederborden uit de B- en H-serie, maar dat is niet aan te raden aangezien die chipsets geen cpu-overklok ondersteunen.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.