De 7 Beste Moederbord voor i9 13900K van 2023

De 13e generatie Intel-processors, producten met de codenaam die voorheen bekend stonden als Raptor Lake, zijn hier. De pc-gemeenschap heeft nieuwe producten op de markt waaruit ze moeten kiezen. De pc-bouwers van de enthousiaste klasse zullen blij zijn met de producten die alle drie: Nvidia, Intel en AMD tot nu toe hebben uitgebracht, en er komen dit jaar nog meer.

De Intel Core i9 13900K is een topaanbod van het bedrijf dat tot de 13e generatie behoort. Om zijn ware potentieel te benutten, heeft het een goed moederbord nodig om het maximaal te benutten. Er zijn veel moederbordopties op de markt en het kan nogal een gedoe zijn om uit te kiezen, dus ik breng je de lijst met het beste moederbord voor i9 13900K in 2023.

Het gaat de strijd aan met AMD’s topklasse 7950X en doet het redelijk goed. Gebaseerd op de Intel 7-lithografie, beschikt de processor over 24 kernen en 32 threads en schreeuwt om een uitstekend presterende CPU-koeler om zijn volle kracht te laten zien. Omdat het is gebaseerd op de hybride architectuur van Intel, bevat het de E- en P-cores.

Er zitten 8 P-cores en 16 E-cores op de processor. De E-cores hebben een basisklok van 2,20 GHz en een boostklok van 4,30 GHz. De P-cores hebben een basisklok van 3,00 GHz en een boostklok van 5,80 GHz. De E-cores worden gebruikt in dagelijkse taken en apps, terwijl de P-cores zijn geoptimaliseerd voor gaming, waardoor je maximale prestaties krijgt in combinatie met een grafische kaart die de processor kan bijhouden.

ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO Read More Bekijk op Amazon
MSI Z690 FORCE Wi-Fi MSI Z690 FORCE Wi-Fi Read More Bekijk op Amazon
ASRock Z690 Taichi ASRock Z690 Taichi Read More Bekijk op Amazon
MSI MEG Z790 ACE MSI MEG Z790 ACE Read More Bekijk op Amazon
MSI Z790I EDGE Wi-Fi MSI Z790I EDGE Wi-Fi Read More Bekijk op Amazon
ASUS TUF GAMING Z790-PLUS WIFI D4 ASUS TUF GAMING Z790-PLUS WIFI D4 Read More Bekijk op Amazon
MSI MPG Z790 Carbon Wi-Fi MSI MPG Z790 Carbon Wi-Fi Read More Bekijk op Amazon

Table of ContentsShow

The 7 De 7 Beste Moederbord voor i9 13900K van 2023 Reviews

ROG-producten behoren tot de meest gevraagde producten op de markt, vervaardigd door niemand minder dan een van de grootste namen in de computerindustrie, bekend als ASUS. ASUS zit al tientallen jaren in deze branche en heeft allerlei soorten componenten voor uw computer geleverd, zowel op budgetvriendelijk als aan de luxe kant.

Stel dat u op zoek bent naar iets met een verleidelijke reeks functies en prestaties die meteen indruk maken op de gebruiker en aan de verwachtingen voldoet, evenals met een onderscheidend en visueel aantrekkelijk ontwerp. In dat geval is de ROG MAXIMUS Z790 HERO degene die je moet overwegen. Dit is een ATX-bord ontworpen door professionals, met een VRM-ontwerp van 21 fasen en 90A MOSFET-opstelling binnen een 20+1 configuratie - het biedt geweldige en aangename prestaties en voldoende ruimte voor OC in combinatie met processors zoals de 13700k en 13900k. Bovendien worden MOSFET’s en VRM’s goed koel gehouden met goede en voldoende grote koellichamen om de gebruiker een extra rustlaag te bieden.

Als het gaat om de geheugenkant van dingen, wordt het geleverd met vier slots voor de installatie van RAM en sterk genoeg om overklokken te verdragen tot maar liefst 7200MT / s en zelfs hoger wanneer hulp wordt geboden van de nieuw geïmplementeerde Intel XMP 3.0. Dit helpt enorm bij het bereiken van een aanzienlijke prestatieverbetering, en het niet doen is zonde van de investering.

Verder is het bord indrukwekkend vormgegeven. Het heeft een LED-scherm dat bovendien een visuele aantrekkingskracht uitoefent op het moederbord en esthetiek door de ROG-branding weer te geven, die dienovereenkomstig kan worden aangepast. Om de zaken verder af te trappen, biedt het veel verschillende functies om het er goed uit te laten zien en goed aan te voelen in de handen van de koper. Ten eerste beschikt het, net als alle nieuwe moederborden, over WiFi6E draadloze connectiviteit en dubbele x16-slots voor nieuwere GPU’s met geïntegreerde PCIe 5.0-technologie.

Een van de 2,5 optredens ondersteunde Ethernet-poort en drie NVMe-slots met PCIe Gen4, 2x extra PCIe 5.0 M.2-ondersteuning via de ROG Hyper M.2-kaart. 2x Thunderbolt 4 Type-C-poorten, één Type-C-poort van Gen2, vier van de Gen1 A-Type-poorten en vijf met Gen2-integratie samen met CLR CMOS/flash BIOS-knop. Na alle feiten te hebben doorgenomen, is de ROG MAXIMUS Z790 HERO het beste moederbord voor i9 13900k als je hebt besloten om jezelf te verwennen in de hoogwaardige wereld van pc-componenten.

Benefits

 • Luxe ontwerp en bouwkwaliteit.
 • Geïntegreerd met veel geweldige functies.
 • Indrukwekkend OC-potentieel.

Disadvantages

 • Niet budgetvriendelijk.

MSI heeft een geschiedenis in het produceren van krachtige en betrouwbare componenten voor zijn klanten en die traditie is nog steeds in werking, aangezien we zien dat ze nieuwe dingen introduceren die zorgvuldig zijn gemaakt om voor een langere periode te dienen. We gaan het hier echter meer specifiek hebben over de MSI Z690 FORCE WIFI. We zouden ook een beetje vergelijken met de zwarte editie die een andere naam heeft, maar de specificaties en de meeste ontwerpkeuzes lijken er nogal op.

Het moederbord heeft tegenwoordig een gemiddelde prijs van 350 EURO, maar biedt op de een of andere manier nog steeds een betere geheugensnelheid dan de veel duurdere ASUS ROG MAXIMUS Z690 HERO, die uitkomt op 6,4 GHz. Terwijl je met deze Z690 FORCE WIFI voor bijna de helft van de prijs de grens van 6,6 GHz kunt overschrijden. In tegenstelling tot de Z690 EDGE WIFI heeft dit moederbord echter een veel krachtiger VRM-ontwerp met 18+1+1 fasen. Dit was een belangrijke upgrade voor degenen die graag sleutelen aan de kloksnelheidsvermenigvuldiger in het BIOS. Een ander ding dat MSI hier heeft geüpgraded, zijn de beschermingslagen van de printplaat, de EDGE WIFI is gebouwd met 6 lagen, terwijl deze een ontwerp met 8 lagen heeft voor meer betrouwbaarheid.

MSI heeft het ontwerp niet echt veranderd, maar ze hebben wel de kleur veranderd in wit, en de RGB heeft ook minimale input die alleen aanwezig is in de buurt van de chipset. Bovendien heeft MSI, net als alle andere fabrikanten, hier ook Gen5-aangedreven NVMe-slots overgeslagen en alleen 4x Gen4- en 1x Gen3-slots geleverd, terwijl Gen5 aanwezig was voor het GPU-slot dat in plaats daarvan had moeten worden overgeslagen voor een M.2 Gen5. Verder zijn alle andere mooie poorten zoals Gen1/2 Type-A/C’s aanwezig, inclusief een 2,5 Gbps RJ45-poort. Voor ongeveer 350 euro is dit bord een goede keuze voor de i9 13900K, omdat het wordt geleverd met bijna alle benodigde functies en voldoende VRM-koeling.

Benefits

 • Thermische beveiliging met wit thema en een vleugje RGB.
 • 6.6GHz snelheidslimiet voor het geheugen.
 • Overklokken is hier een van de belangrijkste kenmerken.
 • Eenvoudig flitsen via de aanwezige knop.

Disadvantages

 • Geen Gen5 M.2 op het bord.

ASRock is een Taiwanese fabrikant die pc-moederborden, industriële pc’s en grafische kaarten produceert. ASRock verkoopt moederborden in twee prijsklassen: instapniveau en high-end. Taichi is een ASRock top-tier moederbord serie die premium functies en ongeëvenaarde prestaties biedt.

Als je op zoek bent naar een high-end moederbord met verleidelijke functies en een van de best uitziende ontwerpen, dan is de ASRock Z690 Taichi de juiste keuze. Dit ATX-bord van een onderschatte fabrikant spreekt boekdelen over zijn kwaliteit; het bevat 20 (105A) fasen van Dr.MOS power delivery VRM’s voor opmerkelijke prestaties en voldoende overklokruimte voor CPU’s zoals de 12900k of 13900k. Daarnaast worden de VRM’s gekoeld door enkele van de beste koellichamen op de markt, met een thermische geleidbaarheid van 7W/mK, waardoor ze zelfs onder zware belasting koel blijven.

Desalniettemin schiet het bord niet tekort in esthetiek, aangezien het is bedekt met veel op maat gemaakte koellichamen die de onderliggende componenten bedekken en koelen. Afgezien daarvan, wat dit moederbord onderscheidt van anderen, is de integratie van klokversnellingen, die werken en geen gimmick zijn. De lijst met functies is vrij uitgebreid en in sommige opzichten enigszins ongekend, aangezien het niet één maar twee PCIe 5.0 x16-slots, twee USB4 Type-C bliksemschichtpoorten en Wi-Fi 6E-connectiviteit bevat.

Twee PCIe Gen4x4 M.2 twee PCIe Gen3x2 M.2, twee USB 3.2 Gen2 Type-A-poorten, een Killer 2.5Gbps Lan, vier USB 3.2 Gen1 Type-A-poorten, Realtek ALC1220 Audio Codec voor hoogwaardige audio-uitvoer en een speciaal BIOS flits knop. Het moederbord heeft ook een GPU-sag-beugel voor grotere kaarten, zoals de RTX 3090 of 4080.

Het belangrijkste is dat het moederbord vier DIMM-sleuven bevat die tot 128 GB DDR5-geheugen aankunnen. Evenzo kunnen RAM-modules met behulp van de Intel XMP 3.0 overklokinstellingen worden overklokt tot 6400MT/s of hoger. Dit stelt ons in staat om elk laatste beetje vermogen uit het systeem te halen om topprestaties te bereiken. Daarom is het een geweldig moederbord met veel overtuigende functiesets en kan het het beste moederbord voor Intel Core i9 13900k worden genoemd als je absoluut het beste voor je build wilt zonder concessies te doen aan kwaliteit en prestaties met een beperkt budget.

Benefits

 • Visueel aantrekkelijk ontwerp.
 • Boordevol functies.
 • Geweldige overklokruimte
 • 13e generatie klaar en duurzaam.

Disadvantages

 • Geen 10Gbps LAN-ondersteuning.

De productie van computerhardware is niet eenvoudig, en niet iedereen is capabel genoeg om het te doen, aangezien er een team van toegewijde mensen en pc-enthousiastelingen voor nodig is om iets te produceren waar ze zowel dol op zullen zijn als de doelgroep - pc-gamers of bedrijven die vertrouwen op computers voor hun bedrijf. En MSI is zo’n branche die nieuwe dingen blijft innoveren en iets nieuws op tafel brengt met de over-the-top bouwkwaliteit en after-sales ondersteuning. ACE is een van MSI’s high-end line-up van moederborden die we zullen bekijken, en behoorlijk diepgaand terwijl we bezig zijn.

Als je op zoek bent naar een moederbord om je build te vullen met geweldige en hoogwaardige componenten die aan alle eisen voldoen, of het nu gaat om esthetiek, uithoudingsvermogen of prestaties, dan heeft de MSI MEG Z790 ACE je allemaal gedekt. Omdat het een E-ATX-bord is dat te doordacht is gemaakt voor gamers en een stroomtoevoersysteem dat is ontworpen in een 27-fasenconfiguratie, die verder is georganiseerd in een 24+1+2-indeling, heeft het moederbord een indrukwekkend OC-potentieel voor CPU’s zoals de 12900k of 13900k .

Bovendien worden de VRM’s gekoeld door uitgebreide koellichamen met MSI’s Direct-contact-technologie, waardoor het uitzonderlijke thermische resultaten biedt bij hoge belasting. Ten tweede heeft het 7W/mK thermische pads zodat de MOSFET’s ruim onder de veilige temperatuurlimiet blijven.

Als we verder in de details gaan, kunnen we zien dat het prachtig is ontworpen om toe te voegen aan het esthetische deel van uw pc en een brede lijst met intrigerende functies heeft die niet goed klinken maar ook praktisch zijn. Dit moederbord bevat een PCIe 5.0 x16-poort voor de GPU, geen enkele maar dubbele 2,5 Gbps Ethernet-poorten, één M.2-slot van PCIe 5.0, vier M.2-slots van PCIe 4.0, één Type-C met USB 3.2 en Gen2-technologie, twee Thunderbolts 4-poorten, zeven Gen2 Type-A-poorten van USB3.2, 7.1 HD-audiocodec van Realtek en fysieke knoppen voor het wissen van CMOS en het flashen van BIOS.

Hoe kunnen we uiteindelijk de herinnering vergeten? Daarvoor hoef je je ook geen zorgen te maken, want het wordt geleverd met vier RAM-slots met MSI-pantserbescherming om een enorme 128 GB DDR5-geheugen te accepteren en uit te voeren - met OC-ruimte om hun snelheid te vermenigvuldigen tot een wilde 7800MT/s en meer, afhankelijk van de kwaliteit en beperkingen van de geheugenkit die u hebt gekocht.

Verder is Intel XMP 3.0 overklokken ook in dit bord geïntegreerd, waardoor je verder kunt gaan dan de standaard prestatie-instellingen. Terwijl ik mijn laatste opmerkingen geef, kan ik alleen maar zeggen dat het een geweldig bord is voor liefhebbers en high-end budgetgamers, wat automatisch betekent dat het het beste moederbord voor i9 13900k kan worden genoemd als je iemand bent die helemaal gek wil worden en wil helemaal geen compromissen sluiten op de hardware.

Benefits

 • Heeft een esthetisch ontwerp en stevige bouwkwaliteit.
 • Wordt geleverd met een handvol praktische functies.
 • Enkele van de hoogste OC-potentieel.
 • Ondersteunt zowel 12e als 13e generatie CPU's.

Disadvantages

 • Geen overmatige RGB-verlichting.

De MSI Z790I EDGE WIFI heeft een gedurfd prijskaartje van 360 $ en heeft tot doel een betere ervaring te bieden dan zijn tegenhanger van de laatste generatie, de Z690I Unify. En hier gaan we precies die aspecten van het moederbord bespreken die ons zouden vertellen of het een waardige aankoop is voor je i9 13900K of niet.

Net als alle andere moederborden met een iTX-vormfactor, bevat deze zonder twijfel ook 2x RAM-slots om de zaken zo compact mogelijk te houden en geen montage- of spelingsproblemen te veroorzaken in iTX-behuizingen. Wat we hier zien is dat we ondersteuning krijgen voor snellere geheugenmodules in dezelfde DDR5-categorie. Om specifieker te zijn, we kunnen geheugens gebruiken met snelheden tot 8000 MHz en meer, wat natuurlijk ook afhangt van de geheugenmodules. Wat betreft de capaciteit, in die 2x aanwezige slots kun je in totaal ongeveer 64 GB opschuiven, wat neerkomt op 32 GB in elk.

Krachtige processors zoals de i9 13900K vragen veel meer vermogen dan budgetvriendelijke chips. Dit is de reden waarom MSI hetzelfde 10+1+1 power phase-ontwerp heeft behouden, aangezien het behoorlijk effectief was. MSI heeft ook hier het actieve koelontwerp hergebruikt om al die hete MOSFETS en VRMS onder redelijke temperaturen te houden. En voor degenen die het niet weten, een actieve koeloplossing zoals de naam zegt, betekent het afkoelen van de componenten met frisse lucht met behulp van een kleine ventilator om de lucht in circulatie te houden.

Een ander ding om hier op te merken dat vrij zeldzaam is, is de beschikbare ruimte om 3x M.2-schijven tegelijk te plaatsen. Vroeger was dit meestal niet het geval en zat je vast aan 1 of hooguit 2 slots. Op dit moederbord draaien twee van hen op Gen4-snelheden, terwijl één op Gen3 draait, en voor de PCIe x16 krijgen we een Gen5 x16-slot. Dit is geweldig, maar we zouden willen dat we een Gen5 M.2-sleuf hadden gekregen in plaats van de GPU, aangezien er momenteel geen grafische kaart beschikbaar is die de Gen5 gebruikt. Voor de backports krijgen we de nieuwe gebruikelijke zoals de Type As met Gen1- en Gen2-snelheden en een enkele Type C met Gen2x2, enz.

Benefits

 • Fris en aangenaam ontwerp.
 • Kan geheugensnelheid van meer dan 8 GHz ondersteunen.
 • 3x slots voor M.2 en toch compact.
 • Actieve koeloplossing voor intense momenten.

Disadvantages

 • Geen tekenen van RGB
 • Budgetjongens zouden het moeten vergeten

TUF GAMING is ASUS' minder RGB-gerichte en meer discrete line-up van moederborden die gedijt op het leveren van een behoorlijke ervaring met een beperkt budget. ASUS is enthousiast over het productiebudget en redelijk geprijsde componenten om te voldoen aan de vraag van de meerderheid van de gaminggemeenschap, die het zich niet kan veroorloven om de duurdere modellen van hetzelfde of een vergelijkbaar bedrijf te kopen.

TUF GAMING Z790-PLUS WIFI D4 is degene om naar te kijken als je op zoek bent naar een moederbord dat na aankoop een upgrade voelt, maar ook licht op de portemonnee blijft en er aantrekkelijk uitziet. Het bord is gebaseerd op een DDR4 geheugentype om de prijs laag te houden. Het biedt echter nog steeds een soepele en krachtige ervaring met 17 (60A) fasen van het door Dr.MOS aanbevolen VRM-ontwerp voor vermogensafgifte, opgezet in 16+1-configuratie - om geweldige prestaties te leveren en overklokruimte te bieden in combinatie met i7 13700k- of i9 13900k-processors . Daarnaast worden MOSFET’s en spanningsregelmodules ook bij hoge belasting qua temperatuur geregeld door relatief grote heatsinks.

Een budgetbord zijn maakt de gebruiker nieuwsgierig of de fabrikanten een compromis hebben gesloten op de RAM-afdeling; gelukkig hebben we hier DDR4-type geheugen met een maximale capaciteit van 128G of 32G x4. Ze kunnen ook worden overgeklokt tot 5333MT/s (kan variëren) met behulp van het Intel XMP 3.0 overklokprofiel. Hierdoor kunnen we elk grammetje stroom uit de pc halen voor maximale prestaties.

Het bovengenoemde moederbord van de computer is doordacht ontworpen, met een TUF GAMING-symbool op het metalen koellichaam van de I/O voor extra aantrekkelijkheid. Bovendien beschikt het over veel verschillende kenmerken, waardoor het niet te onderscheiden is van zijn concurrenten. Het wordt geleverd met functies zoals de meest voorkomende, namelijk WiFi-connectiviteit, een PCIe Gen5 ondersteund x16-slot, een ethernetpoort met 2,5 gigs snelheidsondersteuning.

Vier PCIe Gen4-ondersteunde NVMe-slots, één Gen2x2 Type-C-poort en één met alleen Gen2-ondersteuning, samen met twee dezelfde met Type-A-connectiviteit, vier Gen1 Type-A-poorten, HD Audio Codec van Realtek met 7.1 virtueel geluid ondersteuning samen met een speciale knop voor het flashen van BIOS. En na elk detail te hebben geanalyseerd, is het goed genoeg om te concluderen dat het bord met de naam ASUS TUF GAMING Z790-PLUS WIFI D4 het beste moederbord is voor i9 13900k, alleen als de gebruiker een krap budget heeft maar toch nieuwe technologie wil ontdekken.

Benefits

 • Aantrekkelijk bouwontwerp.
 • Hebben veel aantrekkelijke functies
 • Liefswaardige OC-hoofdruimte

Disadvantages

 • De RGB-verlichting is minimaal.

De MPG Z790 Carbon WiFi heeft een nogal hoge adviesprijs van 480 euro en is ontworpen om te werken met de 12e en 13e generatie Intel-processors met de LGA 1700-socket. We zullen zien of dit moederbord een zinvolle upgrade biedt ten opzichte van de Z690, die ook kan werken met processors van de 12e en 13e generatie, maar voor de merkbaar lagere prijs van 370 euro. De Z790 ondersteunt standaard DDR5-geheugen met snelheden van 5600 MHz, een merkbare verbetering ten opzichte van de 4800 MHz van de Z690.

Stabiele levering van stroom van het moederbord naar de CPU is belangrijk, vooral wanneer men zijn processor wil overklokken. Om dat mogelijk te maken, beschikt de Z790 Carbon WiFi over 19+1+1 VRM-stroomfasen. Dit is echter iets hoger dan de 18+1+1-opstelling in de Z690.

De Z790 heeft, net als de meeste moderne moederborden, de realiteit omarmd dat diagnostische pieptonen een overblijfsel uit het verleden worden en is voorzien van een LED die alfanumerieke foutcodes weergeeft om nauwkeurig te wijzen op eventuele compatibiliteits- of verbindingsproblemen als bijvoorbeeld uw monitor niet goed werkt. aanzienlijk verminderen van de tijd die nodig is om problemen op te lossen.

Het moederbord heeft een overvloed aan USB-poorten van elke generatie en elk type voor een totaal van 10, waardoor uw connectiviteitsopties aanzienlijk worden uitgebreid en tegelijkertijd ondersteuning wordt geboden voor ultrasnelle gegevensoverdrachtsnelheden met de Gen2x2 Type C-poort.

Een interessant kenmerk van de Z790 dat het vermelden waard is, is de slimme knop op de achterkant van het moederbord die kan worden geprogrammeerd om meerdere dingen te doen, zoals bijvoorbeeld het laten werken van uw computer in de Veilige modus. Voorbij waren de keren dat u uw computer meerdere keren opnieuw moest opstarten omdat u zich de specifieke combinatie van toetsen die nodig was om de Veilige modus te openen, niet meer kon herinneren.

Dus, rechtvaardigt de enorme deuk die de Z790 in uw financiën heeft gemaakt, om het het beste moederbord voor de i9-13900K te noemen? Wij denken van niet. Zoals bij de meeste hoogwaardige producten, is het oneindig kleine prestatieverschil tussen de Z790 en de toch al dure Z690 de extra honderd dollar niet waard. Als het niet jouw ding is om elk grammetje prestaties uit je CPU te melken zonder rekening te houden met de kosten, raden we je aan om bij de Z690 te blijven.

Benefits

 • Native ondersteuning voor 5600 MHz DDR5-geheugen.
 • Betere vermogensafgifte aan de CPU dan zijn voorganger

Disadvantages

 • Duur

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.