De 5 Beste RAM voor i7 13700K in 2023

De 13e generatie Intel Core i-serie processors worden gelanceerd als reactie op de AMD Ryzen 7000-serie processors en het lijkt erop dat deze keer de rollen zijn omgedraaid. Voorheen waren AMD Ryzen-processors verkrijgbaar tegen lagere prijzen in vergelijking met Intel Core i-serie processors, maar nu kosten AMD-processors iets meer en worden ze ook geleverd met minder cores. Dat gezegd hebbende, de multi-core prestaties van Ryzen-processors zijn zelfs nog beter dankzij de superieure kernarchitectuur, dus het lijkt erop dat er deze generatie stevige concurrentie zal zijn tussen AMD- en Intel-processors.

Intel Core i7-13700K is de topklasse hoofdprocessor van de generatie en wordt geleverd met acht prestatiekernen en acht efficiënte kernen. Prestatiekernen worden geleverd met ingeschakelde Intel Hyper-Threading-technologie, dus het aantal processorthreads is vierentwintig. De Core i7-13700K is de tegenhanger van de Ryzen 9 7900X en de prestaties van deze processors lijken erg op elkaar, wat alleen kan worden bereikt door de i7 13700K te gebruiken met een degelijk en even krachtig moederbord. In dit artikel zullen we de beste RAM voor i7 13700K bekijken, dus blijf zitten.

CORSAIR Vengeance DDR5 32GB 5600 MHz C36 CORSAIR Vengeance DDR5 32GB 5600 MHz C36 Read More Bekijk op Amazon
TEAMGROUP T-Force Delta DDR5 32GB 6400MHz CL40 TEAMGROUP T-Force Delta DDR5 32GB 6400MHz CL40 Read More Bekijk op Amazon
CORSAIR Dominator Platinum DDR5 32GB 5600 MHz C36 CORSAIR Dominator Platinum DDR5 32GB 5600 MHz C36 Read More Bekijk op Amazon
G.Skill Trident Z5 RGB DDR5 32GB 6400 MHz CL32 G.Skill Trident Z5 RGB DDR5 32GB 6400 MHz CL32 Read More Bekijk op Amazon
Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000 MHz CL40 Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000 MHz CL40 Read More Bekijk op Amazon

Table of ContentsShow

The 5 De 5 Beste RAM voor i7 13700K in 2023 Reviews

Laten we de lijst beginnen met de Corsair Vengeance 5600MHz DDR5 RAM. Het heeft een onopvallend ontwerp, maar wordt geleverd met een DIMM-kooi die er is om warmte sneller af te voeren en esthetische waarde toe te voegen. Door de aluminium behuizing blijven de temperaturen laag, maar zorg wel voor voldoende koeling.

Timings van DRAM-modules zijn 38-38-84-125 met een offset van 1,25 V. Tot nu toe hebben we een gemiddelde latentie gezien voor DDR5 RAM bij CL40, terwijl dit RAM CL36 heeft, waardoor het valt binnen spraakmakende RAM’s die zijn gebouwd voor prestaties. Het wordt ook geleverd met ingebouwde ECC, samen met acht lagen kwaliteitscontrole. Omdat het kloksnelheden van 5600 MHz en lage latentie kan bereiken, heb je voldoende prestaties beschikbaar, waardoor je een superieure game-ervaring krijgt. En de wil van i5 13600K kan ook dergelijke hoogwaardige RAM gebruiken voor betere prestaties.

De eigen iCUE-software van Corsair geeft u volledige controle over de DRAM-module, zoals latentie, kloksnelheden en zelfs aangepaste XMP-profielen die u kunt gebruiken op basis van uw pc-gebruik. Dit bespaart u het gedoe van toegang tot uw BIOS elke keer dat u uw systeem wilt aanpassen voor betere prestaties.

De DRAM-module wordt geleverd in 2 kleurenschema’s, zwart of wit, en ze kunnen in de meeste builds worden gebruikt vanwege het onopvallende ontwerp van de module. Hoewel de Corsair Vengeance 5600MHz DDR5 RAM alle punten scoort op de prestatieafdeling, doet hij het niet zo goed op het RGB-gebied. Dus als u op zoek bent naar DDR5 RGB RAM, dan is dit niets voor u. De prijs waarvoor het komt is echter meer dan genoeg om het gebrek aan RGB te compenseren, en om eerlijk te zijn valt het mee, het past goed bij builds met een enkel kleurenschema, en het zal natuurlijk ook een goede zijn combinatie met een Core i7 13700K.


Als je net als ik een prestatiejunkie bent en geen compromissen wilt sluiten op het gebied van looks en ook geld te besteden hebt, dan heb ik het product voor je! Teamgroup T-Force Delta RGB DDR5 RAM is een vernieuwing van de gelijknamige DDR4-variant van TeamGroup. Nu we het tijdperk van DDR5-technologie ingaan, hebben veel bedrijven hun bestaande model vernieuwd om tegemoet te komen aan de technologie-hongerige pc-gemeenschap die de beste componenten voor hun pc’s wil.

Volgens een soortgelijk ontwerp als de DDR4-variant, is de DDR5 DRAM-module in staat tot kloksnelheden tot 7200 MHz en wordt geleverd in een configuratie van 16x2 GB. Het wordt geleverd met een van siliconen gemaakt koellichaam dat in staat is om warmte snel af te voeren om het koel te houden. DRAM-timings zijn 40-40-40-84 bij 1,35 V om 6400 MT/s te geven wanneer het XMP-profiel is ingeschakeld.

Unieke DRAM-functies zijn onder meer SK Hynix-chips en een ontgrendelde PMIC die niet wordt aangetroffen in concurrerende producten. Voor RGB wordt het geleverd met een RGB-diffusor die kan worden gesynchroniseerd met de meeste RGB-software op het moederbord, zoals Aura Sync, Mystic Light, RGB Fusion, enz. Diffuse RGB-verlichting geeft een zeer esthetisch uiterlijk waardoor uw gebouw er aantrekkelijker uitziet.

Qua prestaties is het de best presterende RAM die er is wanneer overklokt met XMP-modus. Dus als je het beste van het beste RAM wilt, hier is het. Het komt echter met een prijskaartje dat overeenkomt met de prestaties, dus zorg ervoor dat u het geld op de bank heeft staan. Met zijn mogelijkheden zal het een processor als een Core i7 13700K niet vertragen en zal het zijn volledige potentieel naar boven halen.


De Dominator Platinum-productlijn is een doorslaand succes voor Corsair, dat is een understatement. Om technologie-hongerige klanten tevreden te stellen die op de DDR5-bandwagon willen springen, heeft Corsair zijn Dominator RAM-serieproduct met DDR5-technologie geleverd.

De DDR4-variant van de DRAM-module werd vaak aangetroffen in high-end pc-behuizingen die waren gebouwd voor prestaties en tegelijkertijd een evenwichtig uiterlijk. De DDR5-variant van de DRAM-module brengt veel meer prestaties naar de tafel in vergelijking met zijn tegenhanger van de vorige generatie. Het product is door Corsair de Ultimate RGB-ervaring genoemd.

Qua prestaties is de DRAM-module in staat tot kloksnelheden tot 5600 MHz met ingeschakelde XMP-modus. De standaard kloksnelheid van de module is 4800 MHz met CL40-latentie. In de XMP-modus kunnen de timings worden ingesteld op 38-38-38-76 en op 1,25 spanningsoffset voor maximale prestaties. U kunt de DRAM-module verder aanpassen, maar u krijgt geen veelbelovende resultaten dankzij de Micron-A-chip die is gebruikt om de RAM te bouwen. Wat betreft krachtige RAM’s voor de i9 13900K, je kunt er zeker een gebruiken.

Om RAM-tijden, kloksnelheden en RGB te regelen, moet u het eigen hulpprogramma iCUE gebruiken, dat alle benodigde bedieningselementen heeft. De twaalf op de DRAM-module aanwezige RGB-LED’s kunnen afzonderlijk door de software worden aangestuurd en u kunt desgewenst op elke LED een kleur naar keuze instellen. De DRAM-module wordt ook geleverd met ingebouwde temperatuursensoren die kunnen worden gecontroleerd via het softwarehulpprogramma en die u volledige controle geven over uw RAM-prestaties en temperaturen.

De Corsair Dominator Platinum RGB 5600MHz DDR5 RAM werd uitgebracht in twee zwart-witte kleurenschema’s. Gamers met witte behuizingen zijn behoorlijk tevreden met de esthetische waarde die de DRAM-module aan hun pc-behuizing toevoegt, omdat deze perfect past bij het elegante en verfijnde uiterlijk van de pc.

Het enige nadeel is dat het RAM-geheugen niet werkt in resource-intensieve applicaties zoals in games. Als je van plan bent een gaming-pc te bouwen, past deze RAM precies in de mix en zal je helemaal niet teleurstellen. Het zal uiteindelijk redelijk goed samengaan met de Core i7 13700K en helpen om zijn volledige potentieel te benutten.


Als u op zoek bent naar RAM met kwaliteit en een ontwerp dat Premium schreeuwt, dan is er niets beters dan de G.Skill Trident Z5 RGB-serie 6400MHz CL32 DDR5 RAM die een van de hoogste DDR5-kloksnelheden heeft met de laagste latentie, in de markt nu. DDR5 is een nieuwe technologie en momenteel vrij duur, maar dat is niet het enige nadeel. DDR5 RAM-modules worden geleverd met hoge latenties. De gemiddelde latentie is CL40, wat best veel is. Maar de Trident Z steekt met kop en schouders boven de markt uit, omdat hij wordt geleverd met een lagere CL32-latentie en timings zijn 32-39-39-102 met 1,4 V spanningsoffset om kloksnelheden tot 6400 MHz te bereiken, wat zich vertaalt in veel. prestaties in real-world scenario’s. Bovendien is het ook compatibel met XMP 3.0, dus het kan deze kloksnelheden ver boven de 6 GHz-markering bereiken.

De DRAM-module onderscheidt zich van zijn concurrenten als het gaat om benchmarkresultaten, met name de AIDA64-benchmark. Zelfs tussen andere benchmarksoftware viel RAM op. Je kunt het RAM gemakkelijk OCen tot 6600 MHz zonder de spanning te veranderen.

Het uiterlijk van de RAM is vrij prettig voor de ogen omdat het wordt geleverd in een zwarte geborstelde aluminium afwerking, die wordt versterkt door de diffuse RGB-LED’s die op het bord aanwezig zijn. Je kunt de RGB-verlichting regelen met de Trident Z Lighting Control-app van G. Skill of je kunt ook de RGB-software van je moederbord gebruiken, deze synchroniseert met al deze apps.

Dit is zonder twijfel de beste DDR5 RAM die momenteel te koop is om te combineren met een Core i7 13700K. Maar zorg ervoor dat je diepe zakken hebt, want het prijskaartje zal er een gat in branden als ze dat niet zijn.


Zoals ik eerder al zei, afgezien van de prijs, is het grootste nadeel van DDR5-aangedreven RAM een hoge latentie. Maar Kingston, een veteraan in het leveren van krachtige RAM-producten aan de pc-gemeenschap, is erin geslaagd DDR5 RAM met lage latentie aan te bieden. Kingston Fury Beast 6000MHz DDR5 RAM is een niet-RGB DDR5 DRAM-module die kloksnelheden tot 6000 MHz kan bereiken met timings van 40-40-40-80 en een spanningsoffset van 1,35V. XMP 3.0 wordt ondersteund en er zijn ook SK Hynix IC’s van hoge kwaliteit aanwezig. Het overklokken van het RAM-geheugen is vrij eenvoudig en het kon zonder stabiliteitsproblemen 6400 MHz bereiken.

Het metalen koellichaam houdt de temperatuur uitstekend laag en draagt ​​tegelijkertijd bij aan het esthetische uiterlijk van de DRAM-module. In benchmarks presteerde de Kingston Fury Beast 6000MHz DDR5 behoorlijk behoorlijk. Het was in staat om leessnelheden van 93.000 MB/s en schrijfsnelheden van 83.000 MB/s te behouden in de AIDA64-benchmark. In andere benchmarksoftware presteerde het ook op dezelfde manier.

Als het gaat om spelprestaties, maakt het de hype waar. Als u echter al DDR4 RAM met hoge snelheid gebruikt, zijn de prestatieverbeteringen op dit moment minimaal, aangezien DDR5 een nieuwere technologie is en er enkele knikken moeten worden weggefilterd. In A-titels zoals Far Cry 6 presteerde het RAM goed, maar de prestatiewinst was minimaal in vergelijking met DDR4 RAM van het hoogste niveau. Dit komt ook omdat moderne titels meer afhankelijk zijn van snellere GPU’s dan sneller RAM.

Toch kun je niets wegnemen van de DDR5 6000 MHz RAM van Kingston Fury Beast, aangezien het een high-end DDR5-module is die je niet in de steek laat op het gebied van prestaties, en hij is ook goedkoper in vergelijking met andere DRAM-modules. op de lijst. Er is geen RGB aan boord, maar Kingston heeft ook een andere RGB-variant van RAM die je kunt krijgen, maar die kost uiteraard meer. Het zal een waardig paar zijn naast de Core i7 13700K en zal het op geen enkele manier vastlopen, evenals processors zoals de AMD Ryzen 7 7700x.


Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.