De 6 Beste Macbook voor Muziekproductie van 2023

Als je je afvraagt welke Mac het beste is voor muziekproductie: we hebben de beste Macs voor muziekproductie in 2023 onder de loep genomen, inclusief de nieuwste M1- en M2-Macs.

Of je nu een reislaptop of een studiomachine wilt, we hebben gekeken naar de beste Macs voor allerlei soorten audioproductie.

We zijn misschien bevooroordeeld, maar we denken dat Macs verreweg de beste computers zijn voor het gebruik van muziekproductiesoftware omdat ze zo betrouwbaar, stabiel en gebruiksvriendelijk zijn.

Je zult merken dat bijna alle top-dj’s Macs gebruiken om op te treden en de meeste van de beste dj-software werkt nu op Macs.

Macs zijn de computer bij uitstek voor creatieven en professionele muziekproducenten vanwege hun snelle en betrouwbare prestaties, gebruiksgemak, gestroomlijnd ontwerp en draagbaarheid.

De nieuwste Apple Silicon M1- en M2-processors in de nieuwe MacBook Air, MacBook Pro, iMac, Mac Mini en Mac Studio hebben ook de langzamere Intel-processors vervangen, waardoor Macs nog aantrekkelijker worden voor muziekproducenten.

In ons uitgebreide onderzoek hebben we ontdekt dat de beste Mac voor muziekproductie de ongelooflijke M1 MacBook Pro 16 inch is, speciaal voor live artiesten.

2021 Apple MacBook Pro (16-inch, Apple M1 Pro
2021 Apple MacBook Pro (16-inch, Apple M1 Pro

Ongelofelijk Liquid Retina XDR-display

Ideaal voor muziekproducenten die tussen studio's reizen

Beste Mac voor Logic Pro X

See on Amazon
M2 MacBook Pro 16 inch 2023
M2 MacBook Pro 16 inch 2023

Apple's nieuwste en krachtigste MacBook Pro

20% sneller dan de M1 MacBook Pro

30% betere grafische prestaties dan de M1 MacBook Pro

See on Amazon
M1 MacBook Air
M1 MacBook Air

Ongelooflijk licht en draagbaar

Geen fans maakt het helemaal stil

MacBook met goede prijs-kwaliteitverhouding

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 6 De 6 Beste Macbook voor Muziekproductie van 2023 Reviews

De 16 inch Apple Silicon M1 MacBook Pro is veruit de beste Mac voor muziekproductie dankzij een combinatie van kracht, prestaties en betrouwbaarheid.

De MacBook Pro biedt een krachtige en draagbare muziekproductiestudio die goed genoeg is voor zelfs professionele muziekproductie op een Mac.

Apple heeft duidelijk zijn eigen muziekproductiesoftware Logic Pro X al geüpdatet om met de M1-chip te werken en de M1 MacBook Pro is de beste Mac voor Logic Pro X op de markt.

Maar zelfs software die niet van Apple is, zoals Pro Tools, is nu M1-compatibel, waardoor de M1 MacBook Pro de beste Mac voor Pro Tools op de markt is.

De 13-inch MacBook Pro was de eerste MacBook Pro met de M1-chip, maar nu zijn de grotere 14- en 16-inch MacBook Pro’s overgestapt van de oude Intel Core i9-processors naar de M1-chip.

We raden aan om voor het 16-inch model te gaan voor het maken van muziek, omdat je het scherm echt nodig hebt voor muziekproductie en het ondersteunt meer dan één externe monitor.

De 13- en 14-inch modellen zijn echter compacter voor de productie van livemuziek omdat ze lichter zijn, maar houd er rekening mee dat het 13-inch model slechts één extern beeldscherm kan ondersteunen.

U kunt de opslagcapaciteit van de M1 MacBook Pro aanpassen tot 8 TB, wat ongelooflijk is voor een compacte laptop.

De M1 MacBook Pro is ook de eerste met een ongelooflijk Liquid Retina XDR-display met mini-LED dat ongelooflijke helderheid en resolutie biedt.

Houd er rekening mee dat het 13-inch model slechts twee Thunderbolt/USB 4-poorten heeft in vergelijking met vier op het 16-inch model, wat belangrijk is als u veel externe apparaten zoals DJ-controllers en externe harde schijven moet aansluiten.

Merk op dat sinds deze recensie is geschreven, Apple in januari 2023 de nieuwe 14 inch en 16 inch M2 MacBook Pro heeft uitgebracht.

De M2-modellen bieden enkele snelheidsverbeteringen op de M1 MacBook Pro, hoewel deze nog moeten worden beoordeeld, maar misschien wilt u dit overwegen voordat u tot aankoop overgaat.

Je kunt meer lezen over deze geweldige machine in onze M1 MacBook Pro review.

Benefits

 • Ongelofelijk Liquid Retina XDR-display
 • Ideaal voor muziekproducenten die tussen studio's reizen
 • Beste Mac voor Logic Pro X
 • Zeer hoge specificaties
 • Enorme opslagcapaciteit voor een laptop van maximaal 8TB
 • Goedkoper dan de M2 MacBook Pro

Disadvantages

 • Niet te upgraden na aankoop
 • Geen Ultra-chipoptie

De M2 MacBook Pro is de nieuwste versie van Apple van de MacBook Pro die in januari 2023 is uitgebracht.

De M2 MacBook Pro is de vervanger van de M1 MacBook Pro en biedt bescheiden snelheidsverbeteringen op de M1-chip, hoewel hij wel een paar honderd dollar meer kost dan de M1-versie.

De nieuwe M2 Pro MacBook Pro ondersteunt tot 95 GB unified RAM en de 16-inch M2 Pro MacBook Pro-versie kan tot 22 uur video afspelen op batterijvoeding en 15 uur surfen op het web.

Apple beweert dat de nieuwe M2 MacBook Pro’s video zes keer sneller zullen renderen dan een Intel MacBook Pro en twee keer zo snel kleurcorrectie zullen uitvoeren.

De M2 MacBook Pro 2022 13 inch heeft geen probleem met gelaagde tracks, VST’s, effecten, plug-ins en vrijwel alles waar je hem op kunt gooien dankzij de nieuwste Apple Silicon M2-processor.

Vergeleken met de M1 MacBook Pro met M1 Pro-chip biedt de M2 Pro-chip volgens Apple tot 20% snellere prestaties met 200 GB/s uniforme geheugenbandbreedte.

Het heeft ook een 19-core GPU die tot 30% meer grafische prestaties biedt in vergelijking met de M1 Pro.

Er is ook een 40% snellere Neural Engine voor video-/beeldverwerking en andere grafisch intensieve taken.

Als je de M2 MacBook Pro maximaal benut met een M2 Max-chip, heeft hij maar liefst 38 core GPU’s, wat volgens Apple nog eens 30% snellere grafische prestaties belooft in vergelijking met de M1 Max.

Dit omvat 400 GB/s verenigd geheugen en 96 GB verenigd geheugen dat de meest veeleisende grafisch-intensieve toepassingen aankan.

Apple beweert dat de M2 Max 12-core CPU 20% sneller is dan zelfs de M1 Max.

De nieuwe M2 MacBook Pro’s zijn ook geüpgraded met Wi-Fi 6E-connectiviteit die twee keer zo snel is als de vorige wifi-standaard op de MacBook Pro.

Er is ook een verbeterde HDMI-poort met ondersteuning voor externe monitoren met een hogere resolutie, waaronder 8K-schermen en 4K-schermen tot 240 Hz.

De M2 MacBook Pro met M2 Pro-chip ondersteunt maximaal twee externe beeldschermen en de M2 Max-chip ondersteunt maximaal drie externe beeldschermen.

We raden de 13-inch M1 of M2 MacBook Pro echter niet aan, omdat ze slechts één extern beeldscherm ondersteunen, hoewel het mogelijk is om er meer beeldschermen aan toe te voegen met extra hardware.

Er zijn ook drie extra Thunderbolt 4-poorten, een MagSafe-oplaadconnector en een hoofdtelefoonaansluiting in de M2 MacBook Pro.

Benefits

 • Apple's nieuwste en krachtigste MacBook Pro
 • 20% sneller dan de M1 MacBook Pro
 • 30% betere grafische prestaties dan de M1 MacBook Pro
 • GPU tot 38 kernen
 • Tot 96 GB geïntegreerd geheugen
 • Verbeterde HDMI 2.1-poorten

Disadvantages

 • Prijs

Hoewel de MacBook Air de minst krachtige MacBook op de markt is, is het ook de goedkoopste MacBook voor muziekproductie en biedt hij ultieme lichtgewicht draagbaarheid.

De MacBook Air is echter alleen beschikbaar met de M1- en M2-chip, dus hoewel GarageBand en Logic Pro X er verbazingwekkend snel op kunnen presteren, behaalt u mogelijk niet de beste resultaten met niet-native Apple Silicon M1/M2-chip muziekproductiesoftware.

Een voordeel van de MacBook Air is dat hij geen ventilator heeft, dus als je in een studio opneemt en totale stilte nodig hebt, dan is het misschien een betere optie voor jou dan de MacBook Pro.

Het kleine 13-inch schermformaat is echter niet ideaal voor muziekproductie en u kunt overwegen een externe monitor aan te schaffen voor wanneer u in een studio bent of deze thuis gebruikt, hoewel deze slechts één extern beeldscherm ondersteunt.

Merk op dat sinds de release van de M1 MacBook Air uit 2021, Apple de iets snellere 13 inch M2 MacBook Air met de nieuwste M2-chip heeft uitgebracht, hoewel deze ook maar één externe monitor ondersteunt.

De M2 MacBook Air kost ook aanzienlijk meer dan de M1 MacBook Air uit 2021 en er is weinig verschil in prestaties, dus we raden de M1 MacBook Air aan voor een geweldige combinatie van prestaties en waar voor je geld.

Benefits

 • Ongelooflijk licht en draagbaar
 • Geen fans maakt het helemaal stil
 • MacBook met goede prijs-kwaliteitverhouding

Disadvantages

 • Ontbreekt aan verwerkingskracht en specificaties van de MacBook Pro
 • Niet te upgraden na aankoop

De Mac Studio is de nieuwste Mac van Apple gericht op creatieve professionals zoals muziekproducenten en werd samen met een nieuwe monitor uitgebracht, het 27-inch 5K Apple Studio Display.

De Mac Studio is eigenlijk een mix tussen de Mac Mini en M1 MacBook Pro met een ongelooflijk krachtige M1 Max of nieuwe M1 Ultra-chip met 20-core of 64-core prestaties.

Apple noemt de M1 Ultra-chip “de krachtigste chip ter wereld voor een personal computer” en hij is zeker moeilijk te verslaan met prestaties tot 64 cores.

De Mac Studio bevat ook 128 GB verenigd geheugen, 800 GB/s of geheugenbandbreedte en een 8 TB SSD die de verwerkingskracht van zowel de Mac Mini als de MacBook Pro in het niet doet vallen.

Het zit ook boordevol poorten voor connectiviteit, waaronder vier Thunderbolt 4-poorten, een 10 GB ethernetpoort, twee USB-A-poorten, HDMI en een Pro-audioaansluiting.

Als je muziek opneemt in een professionele studio, maar niet het budget hebt voor een Mac Pro, is de Mac Studio een uitstekend alternatief, hoewel je net als de Mac Mini een externe monitor, muis en toetsenbord moet kopen.

Daar bovenop komt het nieuwe 27 inch 5K Apple Studio Display dat 1700 euro kost. U kunt in plaats daarvan echter ook een goedkoper alternatief extern beeldscherm voor de Mac Studio gebruiken.

Je kunt ook onze volledige Mac Studio-recensie bekijken om deze geweldige Mac nader te bekijken.

Benefits

 • De krachtigste Mac op de markt met M1 Ultra-chip
 • Tot 64-core verwerkingskracht
 • Tot 8 TB interne SSD

Disadvantages

 • Prijs
 • Niet te upgraden na aankoop

De Mac Mini is de kleinste Mac die je kunt krijgen, maar de nieuwste M2 Mac Mini is zonder meer de beste budget-Mac voor muziekproductie.

Uitgebracht in januari 2023, begint de M2 Mac Mini bij slechts 650 euro, wat eigenlijk goedkoper is dan de originele M1 Mac Mini die in 2020 is uitgebracht.

In tegenstelling tot MacBooks heeft de Mac Mini ook het voordeel van een audio-in-poort voor degenen die er een instrument op willen aansluiten zonder een USB-audio-interface.

Het andere grote voordeel van de M2 Mac Mini is dat je het RAM-geheugen gemakkelijk kunt upgraden. U kunt tot 32 GB RAM kiezen met de Mac Mini met opslag tot 2 TB.

Je zult natuurlijk een externe monitor voor de Mac Mini moeten kopen, want die wordt er niet bij geleverd.

Hoewel het duurder is, raden we ten zeerste aan om voor de krachtigere M2 Mac Mini met M2 Pro-chip te gaan, omdat deze ook maximaal drie externe beeldschermen ondersteunt: twee via Thunderbolt en één via HDMI.

De standaard M2 Mac Mini ondersteunt twee externe beeldschermen, maar slechts één via Thunderbolt en de andere via HDMI. De HDMI-poort is ook handig als je je Mac Mini ook op een tv wilt aansluiten.

Natuurlijk moet je ook een toetsenbord en muis kopen, hoewel deze relatief goedkoop zijn en je vrijwel elk USB- of Bluetooth-toetsenbord of -muis kunt gebruiken met de Mac Mini.

Je kunt onze volledige M2 Mac Mini-recensie lezen voor meer informatie over deze ongelooflijk krachtige budget-Mac.

Benefits

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Geschikt voor beginners of amateurmuzikanten
 • Geweldig voor Logic Pro X of GarageBand

Disadvantages

 • Niet beschikbaar met M2 Max- of M2 Ultra-chip

Als je professioneel muziek gaat maken, voornamelijk in een studio of thuis, zoek dan niet verder dan de iMac als de beste desktop-Mac voor thuisstudio’s.

De iMac is een veel betere optie dan de Mac Mini als je meer RAM, betere graphics en natuurlijk een geweldig 5K-scherm nodig hebt met het 27-inch model.

In feite is elke gebruikte iMac goed genoeg voor muziekproductie, hoewel we aanraden het 21-inch model te vermijden, tenzij je budget echt niet oprekt.

Alle processors in iMacs ondersteunen wat bekend is met Hyper Threading, wat betekent dat meer dan één kernprocessor tegelijkertijd instructiethreads kan verwerken.

De iMac wordt geleverd met stille SSD-schijven en de nieuwste iMacs hebben de M1-chip. De 24-inch en 27-inch iMacs hebben ook een microfooningang voor het rechtstreeks opnemen van zang.

De iMac wordt ook geleverd met 3 USB-poorten en 2 Thunderbolt-poorten, dus er is voldoende ruimte voor het aansluiten van randapparatuur, zoals externe harde schijven of het doorlussen van externe beeldschermen.

Helaas is er slechts ondersteuning voor nog één extern beeldscherm met de M1 iMac, hoewel er manieren zijn om meer beeldschermen toe te voegen aan M1 Macs met extra hardware.

Je kunt zelfs een iMac als externe monitor gebruiken met een MacBook of Mac Studio, hoewel dit in recente releases van macOS ingewikkelder is geworden door het verwijderen van de doelweergavemodus.

Benefits

 • Ideaal voor het opnemen van artiesten en ingenieurs
 • Beste desktopmuziekproductie Mac
 • Geweldig 5K-scherm

Disadvantages

 • Prijs
 • Niet draagbaar

Beste Macs voor muziekproductie: Apple Silicon versus Intel

Het is belangrijk om te weten dat er momenteel twee soorten Macs op de markt zijn: oudere Macs met Intel-chips en de nieuwste Macs met Apple Silicon M1-chips en meer recentelijk M2-chips.

De Apple Silicon M1- en M2-chip is gemaakt door Apple en is veel sneller dan de Intel-chip, met name de M1 Pro- en M1 Max-chips.

Alle nieuwe Macs die door Apple worden verkocht, worden nu geleverd met de M1- of M2-processor, zoals de M2 Mac Mini en het snelste model, de geweldige Mac Studio, heeft de ongelooflijke M1 Ultra-chip.

Alle Apple Silicon Macs ondersteunen ook ruimtelijke audio voor een meer meeslepende muziekluisterervaring, wat een andere attractie is voor muziekprofessionals.

Hoewel je nog steeds tweedehands of opgeknapte Intel Macs kunt kopen, raden we je ten zeerste aan om een M1- of M2-Mac te kiezen in plaats van een oudere Intel Mac.

Oudere Intel Macs hebben alles variërend van een Intel Core i5 tot i9 die allemaal nog steeds geschikt zijn voor muziekproductie op macOS.

Het is echter slechts een kwestie van tijd voordat alle muziekproductiesoftware native op Apple Silicon draait en geleidelijk de ondersteuning voor oudere Intel-chips laat vallen omdat de M1- en M2-chips veel betere prestaties leveren.

Beste muziekproductie-setup voor Macs

Afgezien van je Mac-keuze, zijn hier nog enkele andere dingen waarmee je rekening moet houden bij het maken van de beste opstelling voor muziekproductie op je Mac.

Software voor muziekproductie

Houd er rekening mee dat sommige muziekproductiesoftware of Digital Audio Workstations (DAW’s) nog geen M1- of M2-compatibele versie hebben uitgebracht.

Dit betekent niet dat je ze niet kunt gebruiken op Apple Silicon Macs, aangezien macOS een slim systeem genaamd Rosetta gebruikt om ze te vertalen naar M1- en M2 Macs.

Het betekent echter wel dat u van tijd tot tijd problemen kunt ondervinden en tragere prestaties in vergelijking met het gebruik van muziekproductiesoftware die speciaal is gebouwd om te werken met de M1- en M2-chips, vooral bij het gebruik van plug-ins.

Cubase heeft bijvoorbeeld geen M1- of M2-compatibele versie.

Anderen, zoals Ableton Live, Adobe Audition, Avid Pro Tools, Apple’s Logic Pro X en GarageBand ondersteunen allemaal native M1- en M2-chips, zodat u met hen kunt genieten van de volledige prestatievoordelen van de M1- en M2-chip.

RAM

Muziekproductie vereist veel RAM, dus hoe meer RAM je Mac heeft, hoe beter.

Als je lange nummers met meerdere nummers verwerkt, heb je zeker veel RAM op je Mac nodig.

Hoe meer RAM je hebt, hoe meer instrumenten, effecten, plug-ins en geluidslagen je Mac aankan. Om nog maar te zwijgen, alles zal veel sneller en soepeler verlopen.

Je hebt minimaal 16 GB RAM nodig, hoewel M1-chip Macs slechts maximaal 16 GB RAM hebben en er is geen manier om dit later te upgraden.

In dit opzicht klinken sommige Intel Macs misschien als een betere keuze voor muziekproductie, omdat Intel Macs zoals de oudere 27-inch iMac en 16-inch MacBook Pro kunnen worden geüpgraded met maximaal 128 GB RAM.

Omdat de M1- en M2-processors echter sneller zijn en het RAM-geheugen veel efficiënter gebruiken, zijn ze sneller en raden we toch aan om voor een Apple Silicon-chip Mac te gaan in plaats van een Intel Mac, ondanks het lagere RAM-geheugen dat op de meeste modellen beschikbaar is.

Ruimte op de harde schijf

Muziekproductiesoftware heeft niet alleen veel RAM nodig, maar ook veel ruimte op de harde schijf.

Tegenwoordig hebben alle nieuwe Macs Solid State Drives (SSD’s), die het snelst zijn omdat ze geen bewegende delen hebben zoals mechanische schijven.

De meeste nieuwe basismodel Macs hebben echter maar een paar honderd GB aan ruimte, hoewel je dit, in tegenstelling tot RAM, kunt aanpassen wanneer je een Mac koopt, ook op de nieuwe M1 Macs.

We raden aan om minimaal 512 GB aan te schaffen bij je nieuwe Mac voor muziekproductie.

Als je echter professioneel muziek produceert op je Mac, heb je veel meer nodig en afhankelijk van de Mac die je koopt, kun je alles toevoegen tot 8 TB aan SDD-ruimte op de harde schijf.

Het goede nieuws is dat je de opslagcapaciteit van je Mac ook kunt uitbreiden met een externe harde schijf.

Tegenwoordig kan je Mac met Thunderbolt-verbindingen bijna net zo snel gegevens overdragen van een externe SSD als van de interne schijf, dus je hoeft ook niet noodzakelijkerwijs intern te upgraden.

Om muziek direct vanaf een externe harde schijf te bewerken heb je minimaal een externe SSD-schijf nodig, bij voorkeur een met een Thunderbolt-aansluiting zoals de Samsung X5.

SSD- en Thunderbolt-schijven zijn veel sneller dan mechanische harde schijven en software voor het bewerken van muziek vereist snelle lees- en schrijfmogelijkheden die gewoonlijk alleen interne harde schijven kunnen bieden.

Bekijk onze gids voor de beste SSD’s voor Mac en de beste Thunderbolt externe schijven voor beoordelingen van de beste voor muziekproductie.

Externe monitoren

Afgezien van de Mac die je kiest, is het belangrijk om te overwegen een extern beeldscherm voor het produceren van muziek, vooral als je lange tijd op een klein MacBook-scherm gaat werken.

Als je meerdere beeldschermen of monitoren nodig hebt, houd er dan rekening mee dat de M1 Macs en M2 Macs uit 2020, inclusief de 13-inch M1/M2 MacBook Pro, maximaal één externe monitor kunnen ondersteunen.

Hoewel er nog steeds manieren zijn om meerdere monitoren aan te sluiten op basismodel M1 Macs, is hiervoor hardware van derden vereist en we raden het niet aan.

Dit is geen probleem met de 14/16 inch 2021 M1 MacBook Pro met M1 Pro- of M1 Max-chip die respectievelijk maximaal twee en drie externe monitoren kan ondersteunen.

Hetzelfde geldt voor de M2 Mac Mini die tot drie externe beeldschermen kan ondersteunen met de M2 Pro-chip.

En het is zeker geen beperking met de Mac Studio met M1 Ultra-chip die ook tot 5 monitoren kan ondersteunen (4 via Thunderbolt/USB-C en 1 via HDMI).

Voor meer informatie over het gebruik van externe beeldschermen voor muziekproductie kun je onze gids lezen voor de beste monitoren voor de MacBook Pro, de beste beeldschermen voor de Mac Studio en de beste monitoren voor de Mac Mini.

Frequently Asked Questions

Is de MacBook Pro of Air beter voor muziekproductie?

De MacBook Pro is beter dan de MacBook Air voor muziekproductie omdat hij krachtiger is dan de MacBook Air.

De kleine voordelen die de MacBook Air heeft ten opzichte van de Pro als het gaat om muziekproductie, is dat hij geen ventilatoren heeft, dus hij is volledig stil als je in een studio-omgeving bent.

Omdat hij natuurlijk lichter is, is de MacBook Air ook draagbaarder.

Is de Mac Pro goed voor muziekproductie?

De Mac Pro zou de krachtigste Mac op de markt moeten zijn, dus je zou verwachten dat hij deze lijst met de beste Macs voor muziekproductie zou halen.

De reden dat de Mac Pro het echter niet heeft gemaakt, is omdat Apple er nog steeds geen Apple Silicon-chipversie van heeft uitgebracht.

Voor het geld denken we dat de iMac Pro in dit stadium eigenlijk beter is voor muziekproductie, maar dat kan veranderen zodra de Mac Pro een M1- of M2-chip heeft.

Er wordt verwacht dat de Mac Pro in 2023 een M1/M2-chip krijgt, maar aangezien de M1- en M2-chips prestaties leveren die verder gaan dan wat de Mac Pro kan, kunnen we deze op dit moment niet aanbevelen voor muziekproductie.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.