De 5 Beste Goedkope Laptops onder de 200 euro van 2023

Wie een kat in de zak koopt - wat altijd het geval is bij het kopen van een gebruikte laptop - kan bedrogen uitkomen. Want je kent de geschiedenis van zo’n apparaat niet en het kan wel eens gebeuren dat de laptop snel stuk gaat.

In onze test van goedkope laptops onder de 200 euro hebben we 9 modellen getest en daarvan de beste 5 geselecteerd. We hebben de Lenovo IdeaPad 3 Chromebook uitgeroepen tot winnaar van de vergelijking. Voor een aanschafprijs van minder dan 200 euro moet je op bepaalde vlakken bereid zijn om compromissen te sluiten. Voor deze prijs is er geen model met een haarscherpe beeldkwaliteit en krachtige processors.

In ons overzicht vind je echter de betrouwbare modellen waarvan het werkgeheugen en toestelgeheugen voldoende ruimte bieden om de gangbare kantoorprogramma’s te bewerken, op internet te surfen en te videobellen. Alle modellen hebben een betrouwbare accu met een looptijd van minimaal 5 uur, wat voldoende is voor de genoemde toepassingen.

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook
Lenovo IdeaPad 3 Chromebook
CHUWI HeroBook Air
CHUWI HeroBook Air
Asus Chromebook CX1101CMA-GJ0010
Asus Chromebook CX1101CMA-GJ0010

Table of ContentsShow

The 5 De 5 Beste Goedkope Laptops onder de 200 euro van 2023 Reviews

inch: 14 Besturingssysteem: Google ChromeOS Schermresolutie: 1920 x 1080 RAM-geheugen: 4 GB + 64 GB Harde schijf: eMMC, 64 GB Gewicht: 1,4 kg Afmetingen: 32,89 x 23,43 x 1,88 cm Levensduur batterij: tot 10 uur Extra’s: ultradun; 24 maanden fabrieksgarantie

De ultradunne winnaar van de vergelijking komt niet alleen met krachtige Intel-processors en een royaal 64 GB eMMC-flashgeheugen, het 14 inch (35,6 cm) HD-scherm met een schermresolutie van 1920 x 1080 pixels zorgt ook voor de beste beeldkwaliteit tijdens het streamen je favoriete films. Met een capaciteit van 42 Wh maakt de batterij een looptijd van maximaal 10 uur mogelijk. De geïntegreerde 802.11ac wifi- en Bluetooth-interface zorgt voor een stabiele internetverbinding en snelle gegevensoverdracht. Als het apparaatgeheugen van 64 GB niet voldoende is, kan eenvoudig een externe harde schijf worden aangesloten via een van de twee USB-C-aansluitingen of de USB-A-aansluiting.

De Chromebook-serie van Lenovo biedt moderne notebooks die de prestaties van een laptop combineren met de intuïtieve bediening van een tablet of smartphone. In de hogere serie dan de IdeaPad 5 komt de IdeaPad3 met een behuizing van metaal en heeft een verlicht toetsenbord. De Lenovo IdeaPad Chromebook is ook verkrijgbaar in de Flex-versie als convertible notebook en kan flexibel worden gebruikt als notebook of tablet. Met een paar simpele stappen kan het Flex-model worden omgevormd tot een tablet, waarmee je je favoriete series op het display kunt streamen.


inch: 11,6 Besturingssysteem: Windows 10 Home Schermresolutie: 1366 x 768 RAM-geheugen: 4GB Harde schijf: SSD, 128 GB Gewicht: 910 g Afmetingen : 27,7 x 18,95 x 1,7 cm Levensduur batterij: 4800 mAh, tot 9 uur Extra’s: Ultrabook; uitbreidbaar tot 1 TB

Als u op zoek bent naar een mobiele metgezel voor universiteit of school, zult u hier niet teleurgesteld zijn: met slechts 910 g verdient de HeroBook Air-laptop zijn naam echt. Het geheugen van het SSD-apparaat met maar liefst 128 GB kan worden uitgebreid tot maximaal 1 TB aan gegevensopslag via de M.2-poort, terwijl de 34,2 Wh lithiumbatterij een looptijd tot 9 uur mogelijk maakt. De schermresolutie van 1366 x 768 lijkt op het eerste gezicht slecht, maar dit wordt gecompenseerd door de kleinere schermdiagonaal van 11,4 inch (28,9 cm). Het ultralichte model van Chuwi wordt geleverd met het Windows 10 Home-besturingssysteem vooraf geïnstalleerd.

De HeroBook-serie van de innovatieve fabrikant Chuwi biedt in totaal 4 Windows-notebooks voor de verschillende behoeften van elke gebruiker. De HeroBook Pro wordt geleverd met een krachtige Intel N4000-processor en een krachtige batterij met een totale batterijcapaciteit van 38 Wh. Met een 15,6-inch HD-scherm biedt de HeroBook Plus een krachtige full-screen variant met behoorlijke grafische prestaties, alleen overtroffen door het HeroBook Pro+-model, dat is uitgerust met een Intel 3K-processor en haarscherpe graphics heeft dankzij de Intel HD Graphics 500 op de 13. 3 inch display aanbiedingen.


inch: 11,6 Besturingssysteem: Google ChromeOS Schermresolutie: 1366 x 768 RAM-geheugen: 4GB Harde schijf: eMMC, 64 GB Gewicht: 1,24 kg Afmetingen: 29,16 x 20,09 x 1,95 cm Levensduur batterij: n.v.t Extra’s: OLED; Type-C

De Asus Chromebook CX1 is de perfecte metgezel voor onderweg en is ontwikkeld om buiten je eigen 4 muren stabiele rekenkracht te bieden met de Intel Celeron processor. Uitgerust met het gebruiksvriendelijke Chrome OS-besturingssysteem biedt het toegang tot de beste apps van Google - of het nu voor vrije tijd of werk is. Het handige apparaat, dat met 1,24 kg ultralicht is, heeft een 11,6-inch beeldscherm en biedt toch een ergonomisch toetsenbord van volledige grootte met een comfortabel typgevoel. Het ontspiegelde schermoppervlak wordt aangevuld met innovatieve OLED-technologie.

Het Asus model CX1 hoeft zich niet te verschuilen achter andere Chromebooks. Vergeleken met de testwinnaar van Lenovo scoort hij op het gebied van mobiliteit, vooral met een 3 uur langere batterijduur tot wel 13 uur en het handige en lichtgewicht ontwerp, waardoor de CX1 in elke broekzak verdwijnt. Bij de aanschaf van het economy-model moeten compromissen worden gesloten in vergelijking met de variant van de fabrikant Lenovo, vooral met het display: dit is niet alleen meer dan 2 inch kleiner, het heeft ook een lagere schermresolutie, zodat de beeldkwaliteit moet worden lager bij het streamen van je favoriete serie.


inch: 11,6 Besturingssysteem: Google ChromeOS Schermresolutie: 1366 x 768 RAM-geheugen: 4GB Harde schijf: eMMC, 64 GB Gewicht: 1,18 kg Afmetingen : 28,7 x 20,2 x 1,7 cm Levensduur batterij: tot 12,5 uur Extra’s: uitbreidbaar tot 512 GB

Dankzij de krachtige hardware van Intel geeft de Samsung Chromebook 4 je toegang tot Gigabit WLAN voor je huis en kun je sneller surfen, streamen en naar muziek luisteren. Bovendien biedt de Chromebook 4 u maximale connectiviteit, omdat uw apparaat gemakkelijk kan worden aangesloten op andere eindapparaten via de USB type C-poorten. De energiezuinigheid is uitstekend te noemen, aangezien de Chromebook niet alleen maar liefst 39 Wh batterijcapaciteit heeft, maar ook de werkprocessen energiezuinig worden verwerkt. Dus een totaal van 12,5 uur looptijd heeft hier een positief effect.

Met de Chromebook 4 en Chromebook 4+ lanceerde de techgigant Samsung in oktober 2019 twee opvolgers van de Chromebook 3 tegelijkertijd. Hoewel de 4-serie qua gewicht, schermgrootte en de belangrijkste Intel-hardware geen wijzigingen heeft ondergaan componenten heeft Samsung de opvolgers, met name op het gebied van connectiviteit, ingehaald en voorzien van moderne USB Type C-poorten. De prestaties en efficiëntie van de batterij zijn ook verbeterd, zodat de Chromebook 4 zijn voorganger met bijna 3 uur overtreft met een looptijd van meer dan 12 uur.


inch: 10 Besturingssysteem: Android 10 Schermresolutie: 1280 x 800 RAM-geheugen: 4GB Harde schijf: 64 GB Gewicht: 0,5 kg Afmetingen : 26 x 17,3 x 1 cm Levensduur batterij: tot 5 uur Extra’s : tablet + toetsenbord; GPS; Dubbele wifi; mini-HDMI; IK P

“Maar het is schattig!” beschrijft waarschijnlijk het beste onze reactie bij het uitpakken. De hybride van notebook en tablet is net zo groot als een boek - maar met slechts 1 cm is hij aanzienlijk smaller. Afhankelijk van het soort gebruik kan het scherm worden losgemaakt van het toetsenbord, dat is uitgerust met meer aansluitpoorten dan je zou verwachten van zo’n ultrakleine notebook. Naast Dual Band WiFi is de TangoTab ook te verbinden met andere apparaten via USB-A, Micro USB, Mini-HDMI, Bluetooth en GPS en heeft ook een hoofdtelefoonaansluiting. Het apparaatgeheugen van 64 GB is eenvoudig uit te breiden met een micro SD-kaart van 128 GB.

Vergeleken met de andere ultra-small in onze testserie, de Chuwi HeroBook Air laptop, is de Simbans TangoTab nog handzamer. Met een gewicht van slechts een halve kilo lijkt het Chuwi-model bijna een zwaargewicht met een totaal van 1,42 kg. De TangoTab moet echter tegen een stootje wat betreft batterijprestaties: met een batterijduur tot 5 uur loopt hij ver achter op de ultrabook van Chuwi, die met 9 uur een bijna twee keer zo lange gebruikstijd mogelijk maakt.


Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.