De 7 Beste Router voor Glasvezel van 2023

Hoe zijn we daar achter gekomen? Door er een heleboel te testen natuurlijk! Met onze glasvezel breedband hebben we er alle vertrouwen in dat we het antwoord hebben.

En dat is dat de beste wifi-router voor glasvezel breedband de ASUS RT-AX3000 is. Omdat het alles heeft wat je echt nodig hebt in een router en voor een fantastische prijs.

Er is echter iets meer aan de hand. Er zijn veel variaties als we naar ‘vezel’ kijken, dus zorg ervoor dat je de rest van onze gedachten hierover leest.

Ze komen er nu aan. Blijf bij ons.

ASUS RT-AX3000 ASUS RT-AX3000 Read More Bekijk op Amazon
TP-Link Archer A8 AC1900 TP-Link Archer A8 AC1900 Read More Bekijk op Amazon
Netgear Nighthawk RAXE500 Netgear Nighthawk RAXE500 Read More Bekijk op Amazon
ASUS RT-AX86U ASUS RT-AX86U Read More Bekijk op Amazon
ASUS ZenWiFi AX (XT8) ASUS ZenWiFi AX (XT8) Read More Bekijk op Amazon
TP-Link Deco S4 TP-Link Deco S4 Read More Bekijk op Amazon
TP-Link Archer AX73 TP-Link Archer AX73 Read More Bekijk op Amazon

Table of ContentsShow

The 7 De 7 Beste Router voor Glasvezel van 2023 Reviews

Op zoek naar een geweldige allround router voor een geweldige prijs? De ASUS RT-AX3000 is misschien iets voor u.

Voor een mid-range router die niet te duur is, biedt deze router een enorm prestatievermogen. We hebben het getest vanaf 1,5 meter afstand en zijn erin geslaagd een snelheid van 889,41 Mbps te behalen, wat veel sneller is dan andere routers van verschillende merken met dezelfde prijs.

Hij is zelfs minder dan 40 Mbps sneller dan zijn veel duurdere oudere broer, de RT-AX88U. Met snelheden van meer dan 800 Mbps kunt u een hele werkplek van stroom voorzien. Of download dingen supersnel. 100 GB zou hier op topsnelheid slechts 15 minuten duren. Hier haal je echt het maximale uit je glasvezel internet.

Het bereik hier is niet geweldig. Het kwam binnen op 80-85ft. Maar dat is niet zo’n groot probleem, want deze router wordt geleverd met een functie genaamd AiMesh. Dat betekent dat u hem kunt verbinden met Mesh-satellieten, waardoor het bereik wordt vergroot zonder dat u verbinding hoeft te maken met een nieuwe netwerknaam wanneer u naar een nieuwe kamer verhuist.

Beveiliging zit ook in de tas. Je krijgt de geweldige AiProtection Pro levenslang gratis als je deze router koopt. Dat betekent dat je wordt beschermd tegen virussen met regelmatige beveiligingsupdates en dat je geavanceerd ouderlijk toezicht krijgt om de kleintjes te beschermen.

Er zijn ook meer functies. De RT-AX3000 wordt geleverd met adaptieve QoS. Dit betekent dat u maximaal drie apparaten kunt selecteren om speciale netwerkaandacht naar te sturen. Er is zelfs een spelmodus als je een intense online gamesessie wilt beginnen met een netwerkverbinding van deze router.

Realistisch gezien is er niet veel aan deze router dat we niet leuk vinden. We zouden zelfs zo ver gaan om te zeggen dat dit momenteel de beste mid-range router op de markt is. Het is perfect voor uw glasvezelbreedbandplan, zolang het maar snel genoeg is om de aanschaf van deze router te rechtvaardigen.

Benefits

 • Goed optreden
 • Gratis app en beveiligingsfuncties
 • Compact ontwerp

Disadvantages

 • Geen multi-gig-poorten

Wie wat geld wil besparen op zijn glasvezelrouter (en die een internetabonnement tot 400 Mbps heeft) zal dol zijn op het nieuwe budgetmodel van TP-Link, de Archer A8 AC1900.

Als je onze recensie van het vorige model, de Archer A7, hebt gelezen, zou je weten dat we er dol op waren. Het is nog steeds een Wi-Fi 5-router zoals de A7, behalve dat hij deze keer meer snelheid biedt

In onze test behaalde de A8 een topsnelheid van 492,69 Mbps. Bij het beste deel van 500 Mbps kun je genieten van 20 gelijktijdige 4K Netflix-streams of een bestand van 100 GB downloaden in slechts 27 minuten.

Het bereik daarentegen is hetzelfde als dat van de A7 op 25-28 meter. Het is niet spectaculair, maar niet slecht. Als je dit bereik wilt upgraden, moet je kiezen voor een traditionele wifi-router in plaats van Mesh, aangezien deze router geen Mesh-mogelijkheden biedt.

Een van de beste dingen van de A8 is dat je, zoals veel TP-Link-routers, een beperkte levenslange garantie krijgt. Dat betekent dat als er technische storingen zijn, TP-Link voor u dekt gedurende de hele tijd dat u eigenaar bent van de router.

Dit is absoluut een van de beste routers die er zijn. Er is niets dat we er niet leuk aan vinden, echt waar! Als je geen megasnel internet hebt of geen behoefte hebt aan Mesh, zou dit een kanshebber voor je moeten zijn.

Benefits

 • Snel voor prijs
 • Goedkoop

Disadvantages

 • Bescheiden aanbod

Als je een Gigabit-internetabonnement hebt (een abonnement van meer dan 1000 Mbps), moet je misschien een beetje geld uitgeven om het volledige potentieel te realiseren. We zijn van mening dat de Nighthawk RAXE500 van Netgear daarvoor de beste optie is.

Dat komt omdat het in onze test met een immense topsnelheid van 1203,59 Mbps klokt. Veel hiervan is te danken aan het feit dat dit een van de eerste Wi-Fi 6e-routers is. Dit betekent dat het een derde band van 6 GHz heeft boven en buiten de traditionele 2,4 GHz- en 5 GHz-band.

Het bereik is ook sterk. Onze tests toonden aan dat het een verbinding tot op 100-110ft afstand kon houden. Je kunt een paar Mesh-satellieten toevoegen als je het bereik verder wilt vergroten, zonder dat je elke keer dat je een paar kamers verder wilt, verbinding met een nieuw netwerk hoeft te maken.

Het enige dat we niet hebben verkocht aan de Nighthawk-router, zijn de functies. Vreemd genoeg is hier geen QoS beschikbaar, wat betekent dat je geen apparaat op het netwerk kunt markeren voor meer vermogen. Misschien vond Netgear dat de RAXE500 snel genoeg was voor alle apparaten! We vonden het ouderlijk toezicht een beetje beperkt, dus misschien is het niet ideaal voor mensen met kinderen.

Er zijn echter enkele coole functies. Er is bijvoorbeeld Netgear’s Armor-beveiliging, een van de beste beveiligingsfuncties in de game. U moet meer betalen om de volledige werking hiervan te ontgrendelen, maar de antivirustechnologie is gratis inbegrepen.

Dit is een fantastische glasvezelrouter voor iedereen die zijn snelheid super serieus neemt en een internetplan heeft dat daarbij past. Het is echter alleen de moeite waard als je apparaten hebt die compatibel zijn met de 6 GHz-band. Alleen heel nieuwe apparaten zijn dat.

Benefits

 • Erg snel
 • Goed bereik

Disadvantages

 • Gebrek aan functies

Als u een groot huis heeft maar een trager internetplan dan nodig is voor de bovenstaande Nighthawk (alles tot ongeveer 1200 Mbps), overweeg dan de ASUS RT-AX86U.

Voor puur bereik zonder dat een mesh-systeem of wifi-extender nodig is, is dit een van de beste routers die er zijn. We ontdekten dat het een behoorlijke verbinding kon onderhouden, zelfs op 30 tot 35 meter afstand van de router.

Tot op 15 meter afstand van de router pompte het nog steeds downloadsnelheden van 470,55 Mbps. En dan hebben we het nog niet eens over de algehele topdownloadsnelheid die we ermee hebben weten te bereiken van 784,09 Mbps.

Als u het bereik nog verder wilt vergroten, kunt u Mesh-satellieten aansluiten voor naadloos roamen door uw hele huis dankzij een functie genaamd AiMesh.

Een andere geweldige functie hier is de beveiliging. ASUS geeft u hun eersteklas routerbeveiligingsfunctie genaamd AiProtection Pro voor het leven. Dat is een bundel antivirustechnologie en ouderlijk toezicht, wat betekent dat u externe bedreigingen kunt bestrijden en de kinderen kunt beschermen tegen onaangename inhoud.

Bovendien krijgt u een hoogwaardige Quality of Service (QoS) -instelling. Hierdoor kunt u extra netwerkaandacht naar sommige apparaten leiden, zodat u net dat beetje extra kunt krijgen wanneer u het nodig hebt.

In termen van nadelen is er niet veel om op te reageren. Het is een beetje duur, maar wat kun je verwachten? Het is een geweldige router voor iedereen met een groot huis en een hoog internetabonnement. Je glasvezel internet gedijt op deze router!

Benefits

 • Grote waarde router
 • Wijde selectie
 • Functies van het hoogste niveau

Disadvantages

 • Iets omvangrijker

Iedereen die een heel groot huis (meer dan 3500 vierkante meter) of werkplek heeft, zou Mesh moeten overwegen, en een van de beste Mesh-systemen die momenteel op de markt zijn, is de ASUS ZenWiFi AX (XT8).

Mesh is een geweldige manier om het signaal van uw originele router te verlengen zonder dat u traditionele Wi-Fi-routers hoeft aan te sluiten. Mesh-satellieten zijn beter, omdat u niet elke keer dat u de kamer verlaat verbinding hoeft te maken met een nieuw netwerk.

Elk van de satellieten op dit netwerk heeft een bereik van 25 meter en u kunt er maar liefst negen aansluiten. Dat betekent dat je theoretisch een bereik van 220 meter op dit netwerk zou kunnen hebben. Wat een manier om uw glasvezelbreedband maximaal uit te rekken!

Het is ook een geweldig snel Mesh-netwerk. Toen we de downloadsnelheid testten vanaf 1,5 meter afstand van de router, slaagden we erin om 836,45 Mbps te halen. En we ontdekten dat het erin slaagt een behoorlijke snelheid aan te houden, zelfs als je een handvol satellietknooppunten ver weg toevoegt.

Het heeft dagenlang extra functies. De standaard ASUS-garantie van twee jaar wordt erin gegooid, evenals AiProtection Pro (een mooie bundel ouderlijk toezicht om de kinderen veilig te houden en antivirustechnologie om het risico op malware te verminderen).

Dan is er adaptieve QoS om apparaten op het netwerk prioriteit te geven en een tweede 5 GHz die netwerkverkeer vrijmaakt voor wanneer u veel apparaten wilt verbinden (dat maakt het een tri-band router die tot 200 apparaten aankan).

Het zal je een paar centen kosten, zoals je zou verwachten, vooral als je heel veel satellietknooppunten wilt toevoegen. Misschien wel het enige kleine nadeel van dit systeem. Over het algemeen is het verbazingwekkend als je een heel groot huis of werk hebt en je glasvezelbreedband snel is.

Benefits

 • Hoge snelheid
 • Geweldig bereik

Disadvantages

 • Geen WPA3-beveiliging

Houd je van het geluid van Mesh, maar weet je niet zeker of je het prijskaartje van het bovenstaande ASUS-systeem wilt uitgeven? Geen probleem, met de TP-Link Deco S4 kun je wat geld besparen.

En je hoeft niet te veel in te leveren op kwaliteit. Natuurlijk, het is maar een Wi-Fi 5-systeem, dus het is niet zo snel. We hebben er een topdownloadsnelheid van 317,27 Mbps uit gehaald. Maar dat zal nog steeds genoeg zijn voor veel glasvezelinternetabonnementen.

En het bereik is echt sterk in het hele netwerk. Elk van de satellieten die u koopt, heeft een individueel bereik van ongeveer 20-22 meter. Sluit er maar liefst 10 aan om het bereik tot 200 meter - 750 meter te krijgen. Het is echter mogelijk dat u zo ver weg helemaal geen erg hoge snelheden haalt en het zal niet bepaald meer budget zijn als u zoveel hardware koopt.

Er zijn nog een paar coole functies om op te reageren. Met Alexa-compatibiliteit kun je je netwerk vertellen hoe het zich moet gedragen en er is QoS voor voorkeursapparaten als je dat nodig hebt. Je kunt dat regelen via de handige Deco-app voor iPhone en Android.

Er is ouderlijk toezicht, zodat u de kleintjes veilig kunt houden, maar er lijkt hier niet de beste beveiliging ter wereld te zijn, wat sommige mensen misschien zorgen baart.

Het is echter super betaalbaar. En je krijgt twee jaar garantie, wat altijd fijn is. Dus heb je een groot huis en een middelgroot internet abonnement gecombineerd met een laag budget dan raden we toch zeker de Deco S4 aan.

Benefits

 • Redelijke prijs
 • Uitstekend bereik

Disadvantages

 • Niet de snelste kit

Met een van de nieuwste modellen van TP-Link, de AX73, kun je tot wel 200 apparaten tegelijkertijd verbinden! Dat maakt het onze favoriete glasvezelrouter om verbinding te maken met veel apparaten.

En het heeft de snelheid om dat te evenaren. Uit onze downloadsnelheidstest bleek dat de 5 GHz-band een snelheid van 827,85 Mbps aankan. Je kunt niet alle 200 apparaten op deze band aansluiten (veel van hen zullen naar de 2,4 GHz moeten gaan), maar het is zeker een goed begin.

Elke snelheid van meer dan 800 Mbps is supersnel. Dat zorgt voor 233 gelijktijdige Netflix-streams in standaarddefinitie. Dus elk van de 200 apparaten die je op deze routerspoel kunt aansluiten, kijkt content naar Netflix!

Je moet die 200 apparaten passen in een bereik van 30 tot 35 meter. Een indrukwekkend bereik voor een router die eigenlijk niet te duur is. En je kunt dat een boost geven met de OneMesh-technologie van TP-Link, waarmee je Mesh-satellieten kunt verbinden om het netwerk naadloos uit te breiden.

Een deel van de reden waarom deze router verbinding kan maken met zoveel apparaten, is het feit dat hij een aantal geweldige Wi-Fi-technologie├źn heeft. Beamforming, MU-MIMO en OFDMA combineren samen om de manieren waarop de AX73 samenwerkt met individuele apparaten op het netwerk te verbeteren. Het is heel slim spul.

Als u prioriteit wilt geven aan een van dat enorme aantal apparaten op het netwerk, kunt u dat doen met QoS. Kies een handvol die u prioriteit wilt geven via de TP-Link Tether-app en ze krijgen een beetje extra kracht.

Dan is er die levenslange garantie van TP-Link. Het is altijd goed om te weten dat je gedekt bent voor fouten zolang je deze router bezit.

Veel geweldige dingen om van te houden met deze router. Het is perfect voor iedereen die een openbare wifi-verbinding of misschien een grote werkplek wil opzetten. Het is zelfs geweldig voor gewoon een huis. Zolang je snel genoeg glasvezel hebt om het te kopen.

Benefits

 • Snelle snelheid
 • Ongelofelijk bereik
 • Handige functies (QoS, ouderlijk toezicht, enz.)

Disadvantages

 • Moet een abonnement betalen voor antivirus

Frequently Asked Questions

Moet ik Wi-Fi 6e krijgen?

Wil je nog harder gaan met tri-band, dan zou je kunnen kiezen voor Wi-Fi 6e. Dit is geweldig voor mensen die enorme hoeveelheden snelheid willen, maar Gigabit-plannen hebben die daarbij passen.

In plaats van de extra 5 GHz-band, brengt Wi-Fi 6e een 6 GHz-band bovenop de 2,4 GHz en de 5 GHz. Dit is zelfs sneller dan 5 GHz, maar heeft nog steeds een kleiner bereik.

De enige router in onze aanbevelingen van vandaag die Wi-Fi 6e ondersteunt, is de Netgear Nighthawk RAXE500. Het was zijn 6 GHz-band die erin slaagde om die krankzinnige snelheid van meer dan 1200 Mbps te halen.

Nogmaals, dit is echt alleen de moeite waard als je Gigabit internet hebt en daar het maximale uit wilt halen. Het is zeker niet essentieel voor een glasvezelverbinding. Veel glasvezelabonnementen zijn een stuk langzamer dan 1000 Mbps.

Welke andere kit heb ik nodig voor mijn glasvezel internet?

Omdat je glasvezelinternet hebt in plaats van alleen een traditionele kabelbreedbandopstelling, heb je eigenlijk ook geen modem nodig. Goed nieuws inderdaad!

De enige hardware die u daadwerkelijk hoeft te kopen, is als u een groot huis heeft en het bereik van uw netwerk wilt vergroten. In dit geval heb je ofwel een Wi-Fi-extender of extra Mesh-satellieten nodig. Bekijk onze woorden hierboven voor meer informatie over het verschil.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.