De 7 Beste OLED-tv's van 2023: Gids en Ranglijst

De beste OLED-tv’s presteren beter dan lcd-tv’s als het gaat om superieur contrast en scherpte. OLED-technologie presteert zelfs beter dan traditionele lcd- en mini-led-tv’s (Neo QLED). Ben je specifiek op zoek naar bepaalde formaten, dan raden we je aan om je te richten op 55 inch tv’s of 65 inch tv’s.

Laten we, zonder nog meer tijd in beslag te nemen, samen kijken welke de beste OLED-tv op de markt is.

Sony A95K Android TV 4K QD-OLED Sony A95K Android TV 4K QD-OLED Read More Bekijk op Amazon
LG OLED evo C2 Smart TV 4K 2022 LG OLED evo C2 Smart TV 4K 2022 Read More Bekijk op Amazon
LG OLED evo G2 Smart TV 4K 2022 LG OLED evo G2 Smart TV 4K 2022 Read More Bekijk op Amazon
Samsung S95B Smart TV QD-OLED 4K Samsung S95B Smart TV QD-OLED 4K Read More Bekijk op Amazon
Sony A90J Android TV OLED 4K Sony A90J Android TV OLED 4K Read More Bekijk op Amazon
LG OLED C1 Smart TV 4K 2021 LG OLED C1 Smart TV 4K 2021 Read More Bekijk op Amazon
LG OLED A2 Smart TV 4K 2022 LG OLED A2 Smart TV 4K 2022 Read More Bekijk op Amazon

Wat zijn de beste OLED-tv’s?

Hier is de ranglijst van de beste OLED-tv’s:

 • Sony A95K Android TV 4K QD-OLED
 • LG OLED evo C2 Smart TV 4K 2022
 • LG OLED evo G2 Smart TV 4K 2022
 • Samsung S95B Smart TV QD-OLED 4K
 • Sony A90J OLED 4K Android-tv
 • LG OLED C1 Smart TV 4K 2021
 • LG OLED A2 Smart TV 4K 2022

Table of ContentsShow

The 7 De 7 Beste OLED-tv's van 2023: Gids en Ranglijst Reviews

Sony A95K is ongetwijfeld de beste OLED Smart TV op de markt, evenals een van de beste tv’s ooit. Het heeft zelfs een veel innovatievere technologie dan de klassieke OLED’s, aangezien er een Quantum Dot-filter wordt gebruikt zoals dat van Neo QLED-tv’s.

De bouwkwaliteit van de Sony A95K is verbluffend en laat er geen twijfel over bestaan ​​dat dit een high-end premium tv is. Dankzij de extreem dunne randen profiteer je van een meeslepende kijkervaring, ongeacht het type inhoud dat wordt afgespeeld.

Een andere verdienste moet worden gemaakt voor de verpakking van het product, onberispelijk, waardoor het risico op breuk tijdens verzending bijna nihil is. Het ondersteuningssysteem bestaat uit een zeer stevig platform van staal en kunststof dat de behuizing van de tv stevig ondersteunt.

Met de nieuwe QD-OLED-technologie, of een OLED met toevoeging van een Quantum-Dot-filter, kunt u zuiverdere en meer verzadigde kleuren creëren dan ooit tevoren. Momenteel is deze technologie een exclusiviteit die alleen wordt gedeeld met de Samsung S95B en is het een duidelijke stap voorwaarts voor OLED-tv’s.

Zoals u weet, beschikt de OLED-technologie over een bijna oneindige contrastverhouding met perfecte zwarttinten dankzij de selectieve uitschakeling van individuele pixels. Echter, net als bij de Samsung S95B wordt het absolute zwart van dode pixels enigszins beïnvloed door licht van buitenaf.

Het andere gebied waar de A95K echt uitblinkt, is op het gebied van beeldverwerking, een gebied waarop Sony vrijwel ongeëvenaard is. De Cognitive XR-processor levert fantastisch werk bij het opschalen van inhoud met een lage resolutie, waardoor alle fijne details naar voren komen zonder ongewenste artefacten te introduceren.

Kortom, de Sony A95K toont de mooiste beelden die we ooit op een tv hebben gezien en dat alleen al is een reden om te kopen. Bovendien ondersteunt hij, vergeleken met zijn directe concurrent van Samsung, Dolby Vision ten koste van de minder wijdverspreide HDR10+.

De spelfuncties zijn ook uitstekend, maar het wordt meer aangegeven als een tv voor PS5 dan voor Xbox-series. Helaas zijn er slechts twee HDMI 2.1-ingangen die 4K@120Hz met VRR en ALLM ondersteunen en die je zouden kunnen dwingen om constant de kabels los te koppelen als je meer dan twee apparaten hebt om verbinding te maken met de nieuwe 48Gbps-band.

Het Android TV-besturingssysteem, in de grafische interface van Google TV, biedt u een uiterst aangename personalisatie- en gebruikerservaring. Alles blijft vloeiend met een grafisch moderne en intuïtieve interface. Daarnaast kun je kiezen of je content op de tv deelt vanaf je smartphone via Chromecast of iPhone via AirPlay 2.

De A95K maakt gebruik van Acoustic Surface-technologie om de geluidsverspreiding te verbeteren en een diep, rijk en gedetailleerd geluid te bieden waarmee je gemakkelijk zonder soundbar of een speciaal systeem kunt.

De prijs is waarschijnlijk het enige echte minpunt. In werkelijkheid is het apparaat ontworpen om niet voor iedereen betaalbaar te zijn, zoals alle high-end producten. Als u geen kosten wilt besparen, zult u zeker geen spijt krijgen van de aankoop van deze ongelooflijke tv.

Benefits

 • Helderder dan standaard OLED's
 • Uitstekende contrasten en zwarttinten
 • Lage blauwe lichtopbrengst
 • Uitstekend opschalingsbeheer
 • ALLM- en VRR-spelfuncties
 • Ondersteun games in 4K@120Hz
 • Compatibel met AirPlay 2 en Chromecast

Disadvantages

 • Extreem duur

De LG OLED C2 is de beste OLED-tv voor een goede prijs-kwaliteitverhouding, omdat hij alle functies heeft van een high-end tv, maar voor een veel redelijkere prijs. Vergeleken met het verleden beschikt de C-serie nu over een evo OLED-paneel, hetzelfde als in de top van de G2-reeks.

De LG C2 weerspiegelt enigszins het ontwerp van zijn voorganger, de LG OLED C1, met extreem dunne randen en een elegante centrale standaard die perfect in elke omgeving past. De ondersteuning is echter aanzienlijk verkleind en dit is, althans in wat we hebben getest, een punt tegen de stabiliteit en heeft de neiging om de stabiliteit niet te behouden wanneer er tegenaan wordt gestoten.

Qua piekhelderheid is hij veel helderder dan zijn voorganger doordat de C2 dit jaar is uitgerust met het evo OLED-paneel.

In tegenstelling tot veel andere tv’s verschillen de prestaties van de C2 echter op basis van het geselecteerde formaat. De 42- en 48-inch modellen zijn zelfs minder helder dan de 55-inch modellen en hoger, omdat er geen Brightness Booster-functie is om de helderheid te vergroten.

De contrastverhouding is bijna oneindig, net als bij elke andere OLED-tv, maar door de uitstekende beheersing van reflecties blijven de kleuren zuiverder. De beeldkwaliteit is spectaculair en slaagt erin om perfecte zwarte kleuren met een uitstekende helderheid te bieden, wat in sommige opzichten erg lijkt op de Sony A95K.

Wat HDR betreft, ondersteunt de LG C2 Dolby Vision in Dolby Vision IQ-versie, die de instellingen automatisch aanpast op basis van de inhoud en de kijkomgeving. Zeer handige functie om altijd de beste helderheid te hebben op basis van de context.

De vier HDMI 2.1-poorten en FreeSync-, G-SYNC- en VRR-ondersteuning (variabele verversingssnelheid) maken het zeker een van de beste gaming-oled-tv’s. Het is zelfs absoluut de beste tv voor Xbox Series X, aangezien je tegelijkertijd met FreeSync kunt genieten van 120 Hz in 4K Dolby Vision.

WebOS 22, dat het toch al uitstekende WebOS 6.0 vervangt, is beslist beter presterend, eenvoudiger en moderner. Het beheer van slimme functies is zoals altijd ongelooflijk met een scherm speciaal voor domotica, compatibele Alexa en Google Assistant en technologieën zoals AirPlay 2.

De geluidskwaliteit is goed, maar een tv van dit kaliber heeft een soundbar of hifi-systeem nodig om de indrukwekkende beeldkwaliteit waar te maken. Het is een 2.2-kanaals systeem bestaande uit twee tweeters en twee woofers voor een totaal van 40 Watt compatibel met Dolby Atmos.

Benefits

 • Helderder evo OLED-paneel
 • Contrasten en perfecte zwarttinten
 • Lage blauwe lichtopbrengst
 • Zeer lage invoervertraging
 • ALLM- en VRR-spelfuncties
 • Games in 4K@120Hz met Dolby Vision
 • FreeSync en Dolby Vision tegelijkertijd

Disadvantages

 • Lagere prestaties op 42″ en 48″
 • Het geluidsvermogen kan worden verbeterd

Hoewel in een lagere positie, is de LG OLED G2 krachtiger dan de C2. De catalogusprijs heeft er echter toe geleid dat we de C2 in een hogere positie hebben geplaatst, vooral omdat de ondersteuning van deze serie apart moet worden aangeschaft.

Het ontwerp lijkt heel bijzonder, lijkt meer op een schilderij dan op een tv. Het slanke profiel is ontworpen om het apparaat vlak tegen de muur te houden. Sterker nog, zoals gezegd heeft de LG G2 geen tafelstandaard en dit betekent dat je de tv aan de muur zult moeten hangen of de juiste standaard apart moet kopen.

De beelden die op de LG G2 worden weergegeven, zijn letterlijk spectaculair, ongeacht het type inhoud dat wordt weergegeven. Dankzij het nieuwe “evo” -paneel, waarvan we ons herinneren dat het ook aanwezig is op de LG C2 OLED, is het bedrijf erin geslaagd om extreem heldere OLED-tv’s te maken. Open gewoon HDR-inhoud om te zien dat de helderste delen, zoals straatlantaarns en lichtreflecties, de verlichting krijgen die ze verdienen.

We slaakten een zucht van verlichting toen we ontdekten dat de toename in helderheid van deze tv geen enkele invloed heeft op de zwartwaarden, die integendeel diep en natuurlijk blijven zoals verwacht van een high-end OLED. Er zijn geen sporen van grijs of uniformiteitsproblemen en dit zou mensen opnieuw moeten doen denken dat een QLED beter is dan een OLED.

Het contrast is spectaculair en dankzij de combinatie van het diepe zwartniveau en de hoge helderheid van het paneel oogt het beeld superieur aan 4K. Native 4K-bronnen zijn zelfs ongelooflijk scherp, vol textuur en vrij van ruis die niet in de bron aanwezig is. Als je een console van de volgende generatie of een pc met een speciale grafische kaart hebt, kun je met de vier HDMI 2.1-poorten spelen in 4K bij 120 Hz met Dolby Vision en FreeSync Premium.

Het besturingssysteem is WebOS 22, een van de beste besturingssystemen voor Smart TV’s. Het is een systeem vergelijkbaar met Android met Google TV dat de afgespeelde inhoud (films en tv-series gestopt) en de inhoud die u mogelijk interesseert, markeert.

Het 4.2-kanaals audiocompartiment heeft een totaal vermogen van 60 Watt. Het is een systeem van goede kwaliteit, vooral in de dialogen en in de middentonen, maar de extreme dunheid van het lichaam beperkt de prominentie ervan. Nogmaals, er zal een externe soundbar nodig zijn om het beeld recht te doen.

Benefits

 • Helderder evo OLED-paneel
 • Contrasten en perfecte zwarttinten
 • Lage blauwe lichtopbrengst
 • Zeer lage invoervertraging
 • ALLM- en VRR-spelfuncties
 • Games in 4K@120Hz met Dolby Vision
 • FreeSync en Dolby Vision tegelijkertijd

Disadvantages

 • Steunstandaard niet inbegrepen
 • Duur

Samsung S95B is de eerste oled-tv van Samsung, een toestel dat net als de Sony A95K wordt geleverd met een Quantum Dot-filter. Het is zelfs een van de QD-OLED-tv’s en heeft echt innovatieve functies (zij het met enkele tekortkomingen).

Vanuit esthetisch oogpunt is de S95B een tv met een elegant en minimalistisch design. Het paneel is op de meeste plaatsen verrassend smal, met uitzondering van de achterverpakking die alle elektronica bevat, die duidelijk dikker is.

Hoewel de piekhelderheid niet veel hoger is dan die van de Sony A95K of LG G2, is de 1060 nits van de Samsung S95B voldoende om het de helderste OLED-tv tot nu toe te maken.

De contrastverhouding is bijna oneindig met zwarttinten die inktzwart perfect zouden moeten zijn. Het paneel heeft echter niet dezelfde filters als in WRGB OLED-panelen, wat betekent dat omgevingslicht op het beeld kan vallen waardoor zwart meer vervaagd lijkt (hetzelfde probleem als bij Sony).

De Samsung S95B levert ongelooflijk levendige kleuren, zelfs in heldere gebieden, en markeert een langverwachte technologische vooruitgang in OLED-tv’s.

Helaas ondersteunt deze geen Dolby Vision en zal je genoegen moeten nemen met de aanwezigheid van het minder populaire HDR10+. Waarschijnlijk is dit een van de aspecten waarvoor we de S95B hebben gepositioneerd onder de twee door LG geproduceerde modellen die completer zijn op het gebied van HDR-prestaties.

De vier HDMI 2.1-poorten zijn FreeSync Premium-gecertificeerd en stellen je in staat om te gamen in 4K@120Hz, maar het ontbreken van Dolby Vision is voelbaar op de Xbox Series X.

Net als andere Samsung-tv’s maakt de S95B gebruik van de eigen Tizen OS intelligente interface van Samsung, die een grote selectie aan apps en games biedt. De belangrijkste focus van Samsung dit jaar lag op het introduceren van de extra functies, waaronder ondersteuning voor Google Duo, dat videogesprekken ondersteunt met maximaal 32 mensen door een ondersteunde webcam aan te sluiten.

Het audio compartiment bestaat uit een 2.2.2 kanaals systeem met Object Tracking Sound / Q-Symphony en een totaal vermogen van 60 Watt. Q-Symphony-technologie is een van die functies die we vooral waarderen, omdat het de mogelijkheid biedt om de audio van de tv tegelijkertijd met een compatibele soundbar te gebruiken.

Benefits

 • Helderder dan elke andere OLED
 • Uitstekende contrasten en zwarttinten
 • Lage blauwe lichtopbrengst
 • Zeer lage invoervertraging
 • ALLM- en VRR-spelfuncties
 • Games in 4K@120Hz met FreeSync

Disadvantages

 • Duur
 • Ondersteunt geen Dolby Vision

De Sony XR-A90J, hoewel uitgebracht in 2021, blijft een van de beste OLED-tv’s die je vandaag kunt kopen. Bovendien is het in sommige periodes van het jaar, zoals Black Friday en Prime Day, mogelijk om ze tegen een veel redelijkere prijs te vinden dan de catalogusprijs.

Sony A90J is een moderne en minimalistische tv met zeer dunne randen die hem perfect maken voor elke omgeving. De twee steunvoetjes zijn in hoogte verstelbaar en stellen je in staat om het onderste deel van het apparaat uit te lijnen met het meubelstuk waarop het staat, of om het enkele centimeters omhoog te brengen om een ​​soundbar toe te wijzen.

Helderheid is de echte kracht van de Sony A90J, net als voor de LG G2. Het is duidelijk dat de OLED-tv’s van vandaag niet kunnen concurreren met panelen met achtergrondverlichting, maar deze apparaten bieden een uitstekende contrastverhouding en voldoende helderheid in elke situatie.

Bovendien heeft Sony, net als andere smart-tv’s in de BRAVIA-lijn, een sensor ingebouwd die de helderheid automatisch aanpast aan de kameromstandigheden, deze versterkt in kamers met veel licht en verlaagt in donkere kamers.

Zelfs op Sony A90J blijft de ondersteuning voor HDR10+ ontbreken. Dit betekent dat Amazon Prime-inhoud niet volledig wordt afgespeeld. Dit lijkt echter geen grote beperking te zijn gezien de aanwezigheid van Dolby Vision, HDR10, HLG en de vele beschikbare presets.

Vergeleken met het verleden is het waarschijnlijk logischer dan ooit om de Sony A90J te kopen, aangezien VRR-ondersteuning nu beschikbaar is, een functie die niet bruikbaar was op de releasedatum. Vervolgens kun je je PS5-titels afspelen in 4K@120Hz met VRR.

Het Android besturingssysteem met Google TV interface maakt het gebruik van het smart compartiment nog makkelijker. Op dit apparaat is het mogelijk om te kiezen of je de tv wilt verbinden met Alexa of Google Assistant, of zelfs wilt profiteren van slimme apparaten via Apple HomeKit en Airplay 2 of via Google Home en geïntegreerde Chromecast.

Het audiocompartiment bestaat uit een 2.2-kanaals systeem bestaande uit twee tweeters en twee woofers voor in totaal 60 Watt, met uitzondering van het 83-inch formaat bestaande uit twee tweeters en vier woofers. Het innovatieve systeem stelt je in staat om het geluid uit te zenden vanaf het exacte punt waar de actie van een scène plaatsvindt, of het nu gaat om de dialoog tussen de personages of het gebrul van een motor.

Benefits

 • Zeer helder OLED-paneel
 • Contrasten en perfecte zwartkwaliteit
 • Beter dan gemiddelde 4K-opschaling
 • Lage blauwe lichtopbrengst
 • Compatibel met AirPlay 2 en Chromecast
 • ALLM- en VRR-spelfuncties

Disadvantages

 • Extreem duur
 • Verwerker van vorig jaar

LG OLED C1 is de** beste OLED-tv onder de 1000 euro** en een van de beste ooit vorig jaar. Hoewel het moeilijk is om beschikbaarheid te vinden na de lancering van zijn opvolger, garandeert deze tv een uitstekend compromis tussen kwaliteit en prijs, zeker als je niet veel wilt uitgeven.

In tegenstelling tot zijn opvolger heeft de C1 een zeer grote premium standaard die zich bijna over de gehele lengte van het scherm uitstrekt en perfect in elke omgeving past.

De contrastverhouding is ook oneindig (of bijna) met inktzwarte tinten en biedt een iets lagere piekhelderheid dan de C2 van dit jaar. Niets aan de hand als u van plan bent de schoonheid van een OLED te bewonderen in een donkere of slecht verlichte kamer.

De beelden worden intelligent aangepast dankzij Dolby Vision IQ. Hierdoor kunt u de instellingen optimaliseren, zowel op basis van de HDR-inhoud als het licht van de omgeving.

De vier HDMI 2.1-poorten bieden dezelfde features als het nieuwste model, namelijk: FreeSync, G-SYNC en VRR (variable refresh rate) ondersteuning. Dit is zeker een belangrijke factor als je op zoek bent naar een gaming OLED TV.

Het besturingssysteem is het oudere WebOS 6.0, een systeem dat geldig blijft en presteert in 2022. We betwijfelen of er een software-update komt naar versie 22. Terwijl de functies die zijn gewijd aan domotica, compatibiliteit met Alexa of Google Assistant en het delen via Apple AirPlay 2.

Geluid is het enige gebied waarop de tv’s uit de C-serie van LG geen indruk op ons konden maken. De C2 is misschien niet perfect, maar het is een verbetering ten opzichte van de C1. De virtuele up-mixing-technologie van AI Sound Pro creëert bijvoorbeeld slechts 5.1.2 virtuele kanalen (vergeleken met de 7.1.2 van de C2) en de set klinkt minder pittig en boeiend. Over het algemeen is de audio goed, maar

Benefits

 • Contrasten en perfecte zwarttinten
 • Lage blauwe lichtopbrengst
 • Zeer lage invoervertraging
 • ALLM- en VRR-spelfuncties
 • Games in 4K@120Hz met Dolby Vision
 • FreeSync en Dolby Vision tegelijkertijd
 • Beste prijs-kwaliteitverhouding
 • Ideaal voor next-gen consoles

Disadvantages

 • Minder helder dan andere OLED's
 • Verbeterd audiocompartiment
 • Verwerker van vorig jaar

In dit laatste deel van de ranglijst hebben we besloten om LG OLED A2 te positioneren als de beste goedkoopste OLED-tv, net als zijn voorganger vorig jaar.

De LG A2 is de ultieme OLED-tv voor het budget, een apparaat dat met opzet is verkleind onder bepaalde specificaties om de prijs laag te houden. In vergelijking met high-end LG-modellen is de centrale standaard die een premium touch gaf, vervangen door twee plastic steunvoeten.

Meer dan vergelijkingen maken met de apparaten van dit jaar, zou het juister zijn om het te vergelijken met de B1 van vorig jaar. Foto’s blijven de diepe zwarttinten en gedetailleerde schaduwen leveren die je van een OLED-tv mag verwachten. Terwijl de kleuren volledig verzadigd en schoon lijken. Een duidelijke stap vooruit ten opzichte van de A1 van vorig jaar.

De piekhelderheid is lager dan het gemiddelde van de top van het OLED-bereik dat in de ranglijsten te zien is. Desalniettemin waren we aangenaam verrast door de beelden die werden weergegeven in donkere en lichtloze kamers, zoals OLED’s aanvankelijk werden bedacht.

Men kan stellen dat de A1 vrijwel identiek is aan de duurdere OLED-tv’s, met uitzondering van een verversingssnelheid die beperkt is tot 60 Hz in plaats van de 120 Hz van alle andere beoordeelde tv’s. Dus, zoals je je al kunt voorstellen, is deze tv geenszins ontworpen om het volledige potentieel van een nieuwe generatie console te benutten, maar dit is duidelijk gezien het ontbreken van HDMI 2.1-ingangen en VRR.

Tegelijkertijd zijn de vrijwel onmiddellijke responstijd en uitzonderlijke kijkhoeken ideaal als u gewend bent om in gezelschap naar sportevenementen zoals de wekelijkse Serie A-wedstrijden of de MotoGP te kijken.

Ook in dit geval is er Dolby Vision IQ om het beeld te optimaliseren op basis van het omgevingslicht. Dit is een bijzonder handige functie, ondanks de helderheidsbeperkingen, waardoor het beeld in bijna elke situatie echt aangenaam is.

Het is duidelijk dat het besturingssysteem, dit jaar uitgekomen, WebOS 22 is. Het enige verschil met het model uit de C- of G-serie van dit jaar op het gebied van software is de processor die duidelijk minder presteert, maar gezien de lagere prijs hadden we anders niet kunnen verwachten .

Benefits

 • Contrasten en perfecte zwarttinten
 • Lage blauwe lichtopbrengst
 • Zeer lage invoervertraging
 • Economisch

Disadvantages

 • Minder helder dan andere OLED's
 • Frequentie beperkt tot 60Hz

Hoe kies je een OLED tv?

Hoewel je onze ranglijst hebt gelezen en een idee hebt welke de beste 65-inch tv’s zijn, is het nodig om uit te leggen hoe je een van deze apparaten kiest en wat je wilt kijken.

Scherm grootte

Of u nu op zoek bent naar een betaalbare OLED-tv of een krachtige tv, de eerste factor waarmee u rekening moet houden, is de schermgrootte. Dit aspect wordt in de eerste plaats beïnvloed door de afstand van de tv tot de bank of het gebied waar u zich gaat positioneren om uw favoriete tv-programma’s te bekijken.

Vergeleken met vele jaren geleden, toen exorbitante prijzen veel gezinnen ertoe brachten een eenvoudige 32-inch tv aan te schaffen, kun je nu rustig een minder compact formaat kiezen. Om deze reden raden we een tv aan tussen de 50 en 65 inch of in zeldzame gevallen een tv van 75 inch.

Oplossing

Nadat u de grootte van uw tv hebt bepaald, moet resolutie de volgende functie zijn die u moet overwegen. Dit definieert in feite het aantal pixels waaruit het beeld op de tv bestaat. Dus hoe meer punten het beeld vormen, hoe hoger de algehele beeldkwaliteit zal zijn.

De meest populaire OLED-tv’s hebben een 4K UHD-resolutie, terwijl de 8K UHD-tv’s die een beetje terrein winnen, zijn. Op dit moment is het lastig om bruikbare content te vinden in deze resolutie, maar 8K OLED tv’s staan ​​garant voor een uitstekend opschalingssysteem om beelden zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven aan deze resolutie.

Als je niet weet welke OLED-tv je moet kiezen, is de minimaal aanbevolen resolutie 4K met een beeld dat bestaat uit 3.840 pixels horizontaal vermenigvuldigd met 2.160 pixels verticaal, voor een totaal van ongeveer 8,3 miljoen pixels.

HDR (hoog dynamisch bereik)

HDR (of High Dynamic Range) is een nieuwe functie van moderne tv’s, wat vertaald betekent een hoog dynamisch bereik, een verwijzing naar de functie ervan om meer kleuren te bieden, met een nauwkeuriger contrast en hogere helderheid.

De standaard voor HDR-indelingen staat bekend als HDR10, zoals vastgesteld door de UHD Alliance. Dit formaat is te vinden in de nieuwe generatie Blu-Ray gemarkeerd met het Ultra HD-label en is bruikbaar op videogameconsoles zoals PS4, Xbox One S en PS5. Dus als je over HDR-tv’s hoort, ondersteunen ze in ieder geval dit formaat.

Dolby Vision is een verbeterde HDR-indeling die dynamische metadataverwerking uitvoert. Dit betekent dat helderheid en contrast frame voor frame of zelfs in specifieke delen van de afbeeldingen worden aangepast. Deze procedure is echter zeer duur in de postproductiefase en vereist een aanzienlijk energieverbruik van de processor. Het resultaat is echter verbluffend, met een ongekende verbetering. Het is niet verrassend dat Dolby Vision aanvankelijk alleen voor de bioscoop was ontworpen en pas later naar tv’s werd verspreid.

HDR10+ is een formaat gebaseerd op dynamische metadata, net als Dolby Vision. Dit formaat belooft een hoofdbestanddeel in de sector te worden, maar tegenwoordig zien we het meer als een alternatief voor het meer wijdverspreide Dolby, aangezien de fabrikant, omdat het open source is, de prijs van de tv iets kan verlagen omdat hij dat niet hoeft te doen betalen voor elke licentie. Dit HDR-formaat is vooral populair op inhoud binnen Prime Video en veel Blu-Ray-schijven.

Het vierde en laatste HDR-formaat is HLG en wordt gebruikt voor televisiesignalen. Dankzij dit formaat kunnen televisiezenders namelijk een stream met inhoud uitzenden die in HDR wordt weergegeven op HDR-compatibele televisies en in SDR op SDR-tv’s.

Kortom, ben je op zoek naar het beste HDR formaat, dan raden we een OLED tv met Dolby Vision IQ aan. Deze technologie gebruikt de dynamische metadata van Dolby Vision-content in combinatie met de ingebouwde helderheidssensor van de tv, waardoor de beeldinstellingen automatisch worden gewijzigd om de kijkervaring te verbeteren.

Slimme functionaliteit

De meeste moderne tv’s zijn uitgerust met Wi-Fi en Bluetooth waarmee u kunt profiteren van moderne technologieën om toegang te krijgen tot streamingplatforms of om meerdere apparaten in de tv te integreren.

De eerste factor om rekening mee te houden is het besturingssysteem, dat een centrale rol speelt als het gaat om slimme functionaliteit. Als je de mogelijkheid hebt, kies dan voor een OLED Smart TV met Android TV (eventueel met Google TV), Samsung’s Tizen of LG’s WebOS. We raden deze drie besturingssystemen aan omdat ze de drie meest populaire en dus de meest up-to-date en presterende zijn in vergelijking met andere smart-tv’s.

Afgezien van het besturingssysteem, onderscheidt een Smart TV zich het meest door de manier waarop deze integreert met andere apparaten en welke apps de winkel heeft. Concreet heeft elke Android Smart TV Google Chromecast geïntegreerd samen met de spraakassistent van Google, maar slechts enkele modellen integreren Alexa of zijn compatibel met Apple HomeKit-apparaten of met AirPlay 2-technologie.

Hoewel de meeste smart-tv’s belangrijke services bevatten, zoals Prime Video en Netflix, moet je ervoor zorgen dat de tv die je gaat kopen alle apps en technologie bevat die je nodig hebt.

Geluidssysteem

De zeer hoge visuele kwaliteit die OLED-tv’s kunnen bieden, moet worden gekoppeld aan een even goed presterende audiosector. Hierin laten OLED-panelen echter weinig ruimte voor audiocomponenten en is een soundbar of home theatre-systeem vrijwel altijd noodzakelijk.

Gevolgtrekking

Het kopen van een OLED-tv is geen eenvoudige keuze en vereist minimale kennis van de technologie die deze apparaten gebruiken en het relatieve onderhoud ervan om inbranden te voorkomen. Daarom kunt u op dit moment onafhankelijk een van de beste OLED-tv’s op de markt kiezen.

We sluiten dit artikel met veel enthousiasme af omdat we onder andere verschillende oled tv’s hebben kunnen testen en vervolgens hebben kunnen definiëren welke we in de woonkamer zouden plaatsen.

Frequently Asked Questions

Wat kost een OLED tv?

De prijs van OLED-televisies varieert van €700 tot ruim €20.000 voor de meest geavanceerde toestellen met stratosferische afmetingen.

Hoe lang gaat een OLED tv mee?

Volgens recente studies in 2016 publiceerde The Korea Times een artikel waarin werd verklaard dat de OLED-tv’s van LG een levensduur hebben van meer dan 100.000 uur, wat overeenkomt met 11 jaar constant gebruik.

Wat is beter een OLED- of QLED-tv?

Het hangt ervan af, elk van deze technologieën heeft zijn voor- en nadelen. Over het algemeen is het echter met het juiste budget mogelijk om praktisch perfecte OLED-televisies te kopen met zeer weinig mankementen.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.