Hoe Een CPU-koeler te Installeren

Het vinden van de juiste processorkoeler voor installatie op uw pc is geen gemakkelijke taak. Er zijn veel verschillende typen en het kan soms moeilijk zijn om degene te vinden die werkt met uw specifieke hardware. We hebben dit artikel opgenomen om u te helpen de perfecte pasvorm voor uw computer te vinden.

Hoe een CPU-koeler te installeren

Ervan uitgaande dat u een basiskennis heeft van de binnenkant van uw pc en hoe u er veilig in kunt werken, is het installatieproces voor een CPU-koeler vrij eenvoudig. In de meeste gevallen is het net zo eenvoudig als een paar dingen losschroeven, de nieuwe koeler plaatsen en alles weer op zijn plaats schroeven.

Natuurlijk zijn er een paar verschillende manieren om dit aan te pakken, afhankelijk van je specifieke koeler en pc-behuizing, maar we zullen je hieronder door de basis leiden.

Als uw moederbord meer dan één beugeloptie heeft, kiest u degene die het beste overeenkomt met waar uw CPU zich bevindt. Mogelijk moet u een vooraf geïnstalleerde beugel van uw moederbord verwijderen om die voor uw nieuwe koeler te installeren.

Zodra u weet welke beugel u moet gebruiken, schroeft u deze eenvoudig los van het moederbord (er kunnen meerdere schroeven zijn die hem op zijn plaats houden).

Lijn vervolgens de gaten aan de onderkant van uw CPU-koeler uit met de schroeven op de beugel en schroef ze lichtjes op hun plaats - u wilt ze nog niet te strak maken.

Vervolgens moet u de achterplaat voor uw CPU-koeler uitlijnen en op de achterkant van het moederbord schroeven. Nogmaals, draai deze nog niet helemaal vast.

Nu alles losjes op zijn plaats zit, kun je beginnen met het vastdraaien van alles. Begin met de schroeven op de beugel van uw CPU-koeler en ga dan verder met de achterplaat (als die er is).

U wilt dat deze stevig worden vastgeschroefd, maar pas op dat u ze niet te strak aandraait, omdat dit uw moederbord of CPU kan beschadigen.

Zodra alles is vastgedraaid, kunt u de resterende ventilatoren of leidingen installeren die bij uw CPU-koeler zijn geleverd. In de meeste gevallen worden deze eenvoudig aan de bovenkant van uw koelbox bevestigd met behulp van handige kleine plastic clips.

Tips voor het installeren van een CPU-koeler

Lees de instructiehandleiding bij uw CPU-koeler voordat u probeert deze te installeren.

  • Het is belangrijk om het oppervlak van uw CPU schoon te maken voordat u er een koeler op installeert om een optimaal thermisch contact te garanderen. Gebruik isopropylalcohol en een pluisvrije doek om de bovenkant van de CPU schoon te maken.
  • Als u een luchtkoeler gebruikt, is het belangrijk om te controleren of er geen obstakels zijn in het luchtstroompad van de ventilatoren van de koeler. Zorg ervoor dat niets de ventilatorbladen blokkeert en controleer ook op losse kabels die in de ventilator kunnen blijven haken.
  • De meeste CPU-koelers hebben vooraf aangebrachte koelpasta op de bodem van het koellichaam. Als dit niet het geval is, moet u een kleine hoeveelheid koelpasta op de bovenkant van de CPU aanbrengen voordat u het koellichaam bevestigt. Zorg ervoor dat u niet te veel pasta gebruikt, omdat dit de warmteoverdracht kan belemmeren in plaats van verbeteren.
  • Zorg er bij het bevestigen van een CPU-koeler voor dat u de schroeven of beugels die deze op zijn plaats houden niet te vast aandraait. Dit kan zowel de koeler als het moederbord zelf beschadigen.

Waarom zou ik een CPU-koeler installeren?

Er zijn verschillende redenen waarom u een CPU-koeler zou moeten installeren. Ten eerste kan het helpen de prestaties van uw computer te verbeteren door de CPU koel te houden en te voorkomen dat deze oververhit raakt.

Ten tweede kan het helpen de levensduur van uw CPU te verlengen door te voorkomen dat deze oververhit raakt en beschadigd raakt. Ten derde kan het uw computer stiller maken door een deel van de ruis van de CPU te absorberen.

Ten slotte kan het ook de esthetiek van uw computer verbeteren door een vleugje stijl toe te voegen.

Dingen die je nodig hebt voor de installatie

Om een CPU-koeler te installeren, heb je het volgende nodig:

  • Een kruiskopschroevendraaier
  • Een kleine nationale koeler (of een andere compatibele aftermarket-koeler)
  • Koelpasta (optioneel)
  • Arctic Silver 5 thermische verbinding (optioneel)
  • Een antistatische polsband (optioneel)

Als u een Nation Cooler of een andere soortgelijke aftermarket-koeler installeert, moet u de bestaande koelplaat en ventilator van uw computer verwijderen.

Om dit te doen, koppelt u eerst uw computer los van een willekeurige voedingsbron. Zoek vervolgens de vier schroeven waarmee de koelplaat op het moederbord is bevestigd en verwijder deze.

Mogelijk moet u hiervoor een kruiskopschroevendraaier gebruiken. Verwijder de schroeven en til voorzichtig het koellichaam en de ventilator van de CPU. Pas op dat u de gouden contacten aan de onderkant van de CPU zelf niet aanraakt.

Reinig vervolgens alle oude koelpasta van de bovenkant van de CPU en de onderkant van het koellichaam. Als je Arctic Silver 5 thermische pasta gebruikt, breng dan een kleine hoeveelheid aan op het midden van de CPU.

Verspreid het in een dunne, gelijkmatige laag met een creditcard of iets dergelijks. Zodra u voldoende thermische verbinding heeft aangebracht, plaatst u het koellichaam voorzichtig terug op de CPU en schroeft u het op zijn plaats.

Conclusie

U moet een CPU-koeler installeren om uw CPU koel te houden en te voorkomen dat deze oververhit raakt. Hoewel dit misschien ontmoedigend lijkt, is het vrij eenvoudig als je onze stapsgewijze handleiding volgt. En als je eenmaal je CPU-koeler hebt geïnstalleerd, kun je met een gerust hart genieten van de wetenschap dat je CPU goed beschermd is tegen oververhitting.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.