Wat heb ik Nodig om een Gaming-pc te bouwen?

Om nauwkeuriger te zijn, zou u nooit een kant-en-klare pc moeten kopen als u er zeker van wilt zijn dat u waar voor uw geld krijgt. Aanpassing is tenslotte een van de grootste voordelen van pc-gaming, en je wilt niet dat een winkel je afzet met ondermaatse configuraties. Dus waarom bouw je niet je eigen gaming-pc?

Met dit artikel willen we je helpen een gaming-pc te bouwen waar je trots op zult zijn, en een die je niet met een brandwond in je zak achterlaat.

We zullen alle benodigde componenten en randapparatuur uitleggen, en ook enkele aanbevelingen doen over welke u zou moeten aanschaffen.

Als u op zoek bent naar handleidingen voor het bouwen van pc’s, we hebben er veel voor verschillende budgetten! Ze zijn altijd up-to-date, zodat u gegarandeerd het beste uit uw geld haalt.

De primaire componenten

Met “primaire componenten” bedoelen we alle elektronica die zich in de computerbehuizing bevindt, d.w.z. de eigenlijke computer. Dit omvat de CPU, de GPU, het moederbord, het RAM-geheugen, de opslagschijven en de voeding.

De CPU

Cpu’s, die staan voor “central processing unit”, worden gewoonlijk “processors” genoemd en zijn het brein van uw pc. Ze verwerken alle gegevens die door de computer gaan en vertellen alle andere componenten wat ze moeten doen en wanneer.

De twee dominante fabrikanten van CPU’s zijn Intel en AMD. Beide technische reuzen bieden gebruikers een reeks levensvatbare gaming-CPU’s, maar geen van beide is noodzakelijkerwijs beter dan de ander, vooral gezien de recente comeback van AMD met de Ryzen-serie.

Core i7- en Ryzen 7-processors zijn alleen echt nodig als u van plan bent een pc met meerdere krachtige GPU’s te bouwen, aangezien de primaire rol van de CPU bij gaming is om de GPU alle benodigde informatie te geven. Als de CPU het niet bij kan houden, leidt dat tot bottlenecking. Dit betekent dat in wezen een deel van de verwerkingskracht van uw GPU inactief zal zijn.

Klaar om je gaming-CPU uit te kiezen? We hebben toevallig een artikel om te helpen! Klik hier om onze CPU-koopgids te bekijken!

De GPU

GPU’s staan voor “grafische verwerkingseenheid” en doen precies wat hun naam aangeeft: ze verwerken alle grafische weergave in de game. Het is belangrijk op te merken dat een GPU en een grafische kaart niet hetzelfde zijn, aangezien de GPU slechts de processor is, terwijl een grafische kaart andere belangrijke elementen bevat, zoals de VRAM.

Hoewel speciale GPU’s niet precies op alle pc’s vereist zijn vanwege veel CPU’s en sommige moederborden met geïntegreerde grafische chips die multimedia, browsen en kantoorwerk volledig aankunnen, heb je een speciale grafische kaart nodig voor gamen.

Welke GPU te krijgen?

Tegenwoordig zijn er twee bedrijven die GPU’s produceren: Nvidia en, nogmaals, AMD. Het speelveld is echter niet zo gelijkmatig als op de CPU-markt, waarbij AMD vasthoudt aan low-end en mid-range oplossingen, en Nvidia domineert de high-end.

De bovenstaande GPU’s zijn degenen die volgens ons de beste waarde bieden. Natuurlijk zijn er andere opties, en we raden u aan om hun prestaties te bekijken en ze hier te vergelijken.

UserBenchmark.com is niet de meest betrouwbare bron voor benchmarkresultaten, maar geeft je wel een goede indruk van hoe een bepaalde GPU presteert in vergelijking met andere.

Welke grafische kaart te krijgen?

Zoals we eerder hebben vermeld, is er echter een verschil tussen een GPU en een grafische kaart. Terwijl Nvidia en AMD de GPU’s maken, zijn het vooral andere bedrijven die echte grafische kaarten maken.

Er zijn veel doorgewinterde hardwarefabrikanten waar u terecht kunt, waaronder enkele grote namen die zowel grafische kaarten van Nvidia als AMD maken, zoals Asus, Gigabyte en MSI. Aan de andere kant zijn er ook kleinere die uitsluitend werken met een van de bovengenoemde merken, zoals EVGA en Zotac of XFX en Sapphire.

En tot slot hebben we VRAM-capaciteit, het eigen willekeurig toegankelijke geheugen van de kaart dat is gereserveerd voor grafische verwerkingsbewerkingen. Vroeger was VRAM erg belangrijk voor texturen met een hoge resolutie, maar tegenwoordig draait alles om de algehele schermresolutie.

Op dit moment zijn kaarten van 4 GB meer dan genoeg voor 1080p, hoewel je moet kiezen voor een variant van 8 GB of een enkele 6 GB-variant als je je zinnen hebt gezet op gamen in 4K of alle instellingen op maximaal wilt zetten in 2K.

Te veel informatie om te verwerken? Misschien helpt onze koopgids voor grafische kaarten je om de keuze gemakkelijker te maken.

De ram

RAM staat voor “random access memory”, en het is wat uw pc gebruikt om informatie op te slaan waartoe hij snel toegang moet hebben, aangezien deze technologie aanzienlijk sneller is dan elke vorm van opslag die momenteel beschikbaar is. Het nadeel hiervan is dat de RAM-module moet worden gevoed om informatie op te slaan, dus alle gegevens gaan verloren op het moment dat de stroom uitvalt.

Tegenwoordig gebruiken RAM-modules de nieuwste DDR4-technologie. Het belangrijkste om in gedachten te houden als het om RAM gaat, is de capaciteit.

Het moederbord

Het moederbord heeft één simpel doel: alle hoofdcomponenten verbinden tot een functioneel geheel. Het heeft geen enkele invloed op uw spelprestaties, maar het bepaalt wel welke componenten en hoeveel u kunt installeren.

Waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een moederbord, is het chipsettype en het sockettype, omdat deze bepalen welke CPU’s het moederbord ondersteunt. Sockets zijn geen groot probleem, aangezien alle reguliere Intel- en AMD-CPU’s respectievelijk de LGA1151- en de AM4-socket gebruiken. Niet alle nieuwere CPU’s zijn echter compatibel met oudere chipsets. U kunt hier en hier de details van de specificaties van elke chipset bekijken op hun respectievelijke Wikipedia-pagina’s.

De voeding

De voeding, of kortweg PSU, is precies wat de naam al aangeeft: het voorziet uw pc-componenten van voldoende stroom.

Als het op PSU’s aankomt, hoeft u zich alleen maar zorgen te maken over het wattage. Voedingen kunnen variëren van 200 tot 1800 watt, hoewel 500-600 watt meer dan genoeg is voor de meeste gaming-pc’s, zolang er niet meerdere grafische kaarten zijn geïnstalleerd.

Secundaire componenten

Als we ‘secundaire componenten’ zeggen, verwijzen we naar een verscheidenheid aan interne pc-componenten die u misschien nuttig vindt, maar die niet nodig zijn om de computer te laten functioneren. Dit zijn de optische drive, de geluidskaart, ventilatoren in de behuizing en een reeks verschillende uitbreidingskaarten.

Optische schijf

Er was een tijd dat een optisch station, d.w.z. een schijfstation, verplicht was voor elke pc, aangezien cd’s en dvd’s het meest populaire opslagmedium waren. Solid-state geheugen was niet voldoende geavanceerd en internet was extreem traag in vergelijking met wat we vandaag hebben, dus er was nauwelijks een alternatief.

Als u veel cd’s, dvd’s of Blu-Ray-schijven bezit die u misschien in uw computer wilt plaatsen, kunt u een interne of externe optische drive aanschaffen. Het enige waar u op moet letten, is of de drive alleen cd’s en dvd’s ondersteunt of dat deze ook compatibel is met Blu-Ray-schijven. De laatste schijven zijn aan de duurdere kant, maar ze zijn nog steeds een goede investering als je ze echt nodig hebt.

Geluidskaart

Alle moderne moederborden hebben geïntegreerde chips die audio-invoer en -uitvoer afhandelen, en hoewel deze geïntegreerde oplossingen in het verleden nauwelijks betrouwbaar waren, zijn ze exponentieel vooruitgegaan.

De enige reden waarom u misschien een speciale geluidskaart wilt kopen, is als u een goede 5.1- of 7.1-surroundervaring nodig hebt, aangezien de meeste speciale geluidskaarten alle vereiste ingangen en verwerkingskracht hebben om surroundgeluid aan te kunnen.

Als u alleen stereo 2.0/2.1-luidsprekers en een hoofdtelefoon wilt gebruiken, hoeft u niet te investeren in een geluidskaart. Maar als de geïntegreerde chip uitvalt, heb je een gemakkelijke manier om hem te vervangen zonder dat je een heel nieuw moederbord hoeft te kopen.

Als u van plan bent een geluidskaart aan te schaffen, bekijk dan onze koopgids voor gaming-geluidskaarten.

Conclusie

En daar heb je het - alle onderdelen die nodig zijn om een spelcomputer te bouwen! Sommigen denken dat het bouwen van je eigen spelcomputer te moeilijk is, en dat lijkt op het eerste gezicht misschien zo. Maar zoals bij de meeste van dergelijke inspanningen, is aan de slag gaan eigenlijk het moeilijkste deel.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.