De 7 Beste Monitor voor Fotobewerking van 2023

De beste monitoren voor fotobewerking zijn goede investeringen voor allerlei soorten fotografen – zowel liefhebbers als professionals. Tenzij u van plan bent om alleen naar uw foto’s te kijken op het scherm waarop ze zijn bewerkt, brede kleurdekking, nauwkeurigheid en uniformiteit en essentieel om ervoor te zorgen dat uw foto’s er uitzien zoals u verwacht wanneer u ze op een ander apparaat ziet, ze naar een klant stuurt of print ze uit.

Met een ontoereikend scherm, of een scherm dat niet is gekalibreerd, zou je uren kunnen besteden aan het bewerken van een afbeelding om het perfect te krijgen en dan ontdekken dat het er op een andere drager totaal anders uitziet. Dit komt omdat verschillende schermen verschillende hoeveelheden kleuren weergeven, een verschillende mate van kleurnauwkeurigheid en uniformiteit over het hele scherm hebben. Helderheid en contrast hebben ook invloed op hoe uw werk eruitziet, en zelfs op een enkel scherm veranderen deze factoren gedurende de levensduur van het scherm. Daarom is het ook belangrijk om uw monitor regelmatig te kalibreren (zie de beste hulpmiddelen voor monitorkalibratie).

Een monitor die niet aan de eisen voldoet, kan resulteren in bewerkte foto’s die te licht of te donker zijn of over- of onderverzadigde kleuren bevatten. De beste monitoren voor fotobewerking kunnen dat voorkomen door brede kleurruimten zoals Adobe RGB, nauwkeurige kleuren en instelbare helderheid en contrast te ondersteunen.

Hieronder hebben we een selectie gemaakt van de beste monitoren voor fotobewerking en letten we op deze en andere handige functies op basis van onze eigen beoordelingen en aanbevelingen van onze bijdragers. We hebben aanbevelingen gedaan voor verschillende prijsklassen om opties te bieden voor zowel liefhebbers als professionals. Dit komt omdat de beste monitoren voor fotografen over het algemeen veel te duur zijn voor veel niet-professionals om te overwegen, maar er zijn alternatieven die niet zo perfect zijn, maar fatsoenlijke specificaties bieden tegen betaalbare prijzen. Houd er rekening mee dat hoewel sommige van de duurdere apparaten worden geleverd met hun eigen kalibratiehulpmiddelen, met goedkopere opties, u zeker een monitorkalibrator nodig zult hebben.

De meeste fotografen willen tegenwoordig op 4K-schermen werken, vooral als ze zowel met video als met foto’s werken. We hebben hier enkele opties opgenomen, maar we hebben ook een specifieke gids voor de beste 4K-monitoren als je meer wilt. En we hebben ook een gids voor de beste monitoren voor videobewerking. Als je ondertussen een aanraakscherm wilt, wat handig kan zijn voor het maken van selecties voor gelokaliseerde fotobewerking, bekijk dan onze verzameling van de beste touchscreen-monitoren.

BenQ SW321C
BenQ SW321C

4K-detail en uitstekende nauwkeurigheid

16-bits opzoektabel en hardwarekalibratie

Goede connectiviteit

See on Amazon
LG 27UL500-W
LG 27UL500-W

Uitzonderlijk scherp geprijsd

Geweldige 4K-monitor op instapniveau

See on Amazon
Eizo ColorEdge CG319X
Eizo ColorEdge CG319X

Ongeëvenaarde beeldkwaliteit

Hoogwaardige specificatie

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 7 De 7 Beste Monitor voor Fotobewerking van 2023 Reviews

Schermgrootte: 32 inch | Resolutie: 3840 x 2160 | Verversingssnelheid: 60Hz | Paneeltechnologie: IPS | Ingangen: 1 x DisplayPort, 2 x HDMI | USB: 2x USB 3.1 USB-C

We beoordelen de BenQ SW321C als de beste monitor voor fotobewerking in het algemeen. Het is zeker niet goedkoop, maar het is ook niet het duurste scherm en biedt een goede balans tussen prijs en kwaliteit – want de kwaliteit is fantastisch. Het beschikt over 99% Adobe RGB-, 100% sRGB- en 95% P3-gammadekking, en u kunt snel schakelen tussen kleurruimten dankzij een aparte besturingseenheid. En het scherm wordt vakkundig gekalibreerd geleverd, hoewel het ook hardwarekalibratie biedt, onafhankelijk van uw computer.

We hebben gemerkt dat de kleurprecisie en uniformiteit over het hele scherm bijna foutloos zijn, en in combinatie met de details van het 4K-scherm is dit een scherm waarmee je je werk in glorieuze details kunt bekijken. Er zijn tal van andere handige details.

De Paper Color Sync-modus helpt je een kleurruimte te creëren op basis van je printer en papiersoort voor een nauwkeurigere voorbeeldweergave, terwijl de M Book-modus ervoor zorgt dat het scherm beter overeenkomt met een MacBook Pro om een gemakkelijke overgang tussen schermen mogelijk te maken. De monitor ondersteunt USB-C met vermogensafgifte tot 60 W, zodat u een laptop kunt aansluiten en stroom en data krijgt via één enkele kabel.

Benefits

 • 4K-detail en uitstekende nauwkeurigheid
 • 16-bits opzoektabel en hardwarekalibratie
 • Goede connectiviteit

Disadvantages

 • Duur en voor sommigen misschien te groot

Schermgrootte: 27 inch | Resolutie: 3840 x 2160 | Verversingssnelheid: 60Hz | Paneeltechnologie: IPS | Ingangen: 1 x DisplayPort, 2 x HDMI | USB: 2x USB 3.1 USB-C

Als een verbluffend gespecificeerde monitor zoals het bovenstaande BenQ-scherm veel te veel kost voor waar je je op dit moment in je fotografiecarrière (of hobby) bevindt, dan zou deze LG-monitor in de smaak moeten vallen. Het is zeer redelijk geprijsd, maar er valt ook veel te waarderen in de specificaties. Het biedt 98% dekking van de sRGB-ruimte, wat voor velen meer dan genoeg is, vooral als je niet professioneel aan het bewerken bent.

Er is ook HDR 10-compatibiliteit plus AMD FreeSync voor iedereen die geïnteresseerd is in een spelletje als ze klaar zijn met het bewerken van foto’s. Het bevat zelfs een kleurkalibratietool, zodat u kunt controleren of u op het scherm ziet wat u zou moeten zien, waardoor het een ideale monitor is voor fotobewerking.

Benefits

 • Uitzonderlijk scherp geprijsd
 • Geweldige 4K-monitor op instapniveau

Disadvantages

 • Kleiner dan andere opties hier

Schermgrootte: 31-inch | Resolutie: 4096 x 2160 | Verversingssnelheid: 60Hz | Paneeltechnologie: IPS | Ingangen: 2 x DisplayPort, 2 x HDMI | USB: 3 x USB 3.0

Eizo heeft de reputatie het ultieme merk voor professionele fotobewerkingsmonitoren te zijn, en de eerste keer dat u de helderheid, levendigheid en helderheid van een Eizo-scherm ziet, is het meteen duidelijk waarom – en waarom de fotobewerkingsmonitors zo veel duurder zijn dan die van concurrenten - en duurder dan de meeste pc’s.

De nieuwste versie van Eizo’s vlaggenschip 31-inch professionele monitor, de Eizo ColorEdge CG319X, beschikt over een ongeëvenaarde 24-bits opzoektabel voor 10-bits kleurdiepte en ondersteunt 99% AdobeRGB, 100% Rec.709 en 98% DCI-P3-kleur ruimtes. Het ondersteunt ook een iets bredere 4K-resolutie van 4096 x 2160, conform de professionele DCI 4K-standaard die door sommige professionele studio’s wordt gebruikt.

Het heeft een unieke ingebouwde hardwarematige kleurkalibratietool die met een klik naar beneden springt telkens wanneer de monitor wordt uit- en weer ingeschakeld, zodat de kleuren synchroon blijven zonder dat er een kleurmeter van derden nodig is. En nieuw voor deze generatie zijn hybride log-gamma en perceptuele kwantisering voor het werken met HDR-video – iets dat vooral interessant zal zijn voor studio’s en freelancers die met hoogwaardige beelden werken.

De CG319X is ontworpen – en geprijsd – voor een niche professioneel publiek dat de best mogelijke kleur nodig heeft, en toen we het zelf testten, ontdekten we dat het zeker presteert, fenomenale kleurnauwkeurigheid en uitstekende functies biedt in een solide, stevige, zo niet bijzonder opwindend uitziend gebouw. De meesten van ons zullen deze optie overslaan na één blik op de prijs, maar als geld geen rol speelt, is dit de beste monitor voor fotobewerking die je kunt kopen, alleen vanwege de kosten op nummer 3. Zie onze volledige, diepgaande Eizo ColorEdge CG319X review voor meer details.

Benefits

 • Ongeëvenaarde beeldkwaliteit
 • Hoogwaardige specificatie

Disadvantages

 • Sommige functies zijn niet nodig voor niet-professionals

Schermgrootte: 32 inch | Resolutie: 3840 x 2160 | Verversingssnelheid: 60Hz | Paneeltechnologie: IPS | Ingangen: 1 x DisplayPort, 2 x HDMI | USB: 2x USB, 1x USB-C

Deze LG-monitor heeft inderdaad veel te bieden. Ten eerste is het een groot 32-inch 4K-scherm boordevol pixels. Het biedt 95% P3-kleurengamma-ondersteuning, HDR-compatibiliteit (hoewel de helderheid met 350 nits vrij laag is) en gelijkmatige, nauwkeurige beelden die er echt authentiek uitzien. Het beschikt ook over geweldige verbindingen, waaronder USB Type-C.

Maar het is het ‘Ergo’-gedeelte dat het in onze ogen echt onderscheidt. Met de verstelbare arm kun je de monitor precies zo neerzetten als je wilt qua hoogte, rotatie, kanteling en hoe ver je hem naar voren wilt hebben. De pilaarsteun klemt zich vast aan de achterkant van je bureau, waardoor je ook daadwerkelijk meer ruimte overhoudt op het bureau. We vinden het een genot om mee te werken, hoewel we erkennen dat niet iedereen van deze flexibiliteit gebruik zal maken.

Benefits

 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Onverslaanbare ergonomie en comfort

Disadvantages

 • Niet helder genoeg voor echte HDR

Schermgrootte: 27 inch | Resolutie: 2560 x 1440 | Verversingssnelheid: 240Hz | Paneeltechnologie: LED LCD | Ingangen: 2 x DisplayPort (in/uit), 1 x HDMI | USB: USB 3.0-hub, 2x downstream, 1x upstream

We hebben tot nu toe 4K-monitoren genoemd, en 4K-resolutie wordt snel de norm, maar je hebt het misschien niet echt nodig, vooral als je alleen met foto’s werkt en ook geen video hoeft te bewerken. Het UltraSharp-assortiment van Dell levert altijd een geweldig beeld en hoewel de ontwerpen van de monitoren niet echt opvallen tussen de massa, maken de kleine randen rond dit scherm het oog wel prettig.

Dell maakt beeldschermen van hoge kwaliteit met geweldige kleuren, waardoor ze ideaal zijn voor fotobewerking. Hoewel dit geen beeldscherm is dat specifiek is ontworpen met het oog op kleurnauwkeurigheid, is de Dell UltraSharp U2719D een geweldig allround QHD-aanbod dat meer aanpasbaar is dan de meeste andere: u kunt uw beeldscherm draaien, kantelen, draaien en de hoogte ervan aanpassen. Vooral het draaipunt is handig en de USB-hub is een handige extra functie voor connectiviteit.

Benefits

 • Prachtig bijna grenzeloos ontwerp
 • Goede aansluitmogelijkheden

Disadvantages

 • Niet gebouwd om te gamen

Schermgrootte: 37,5 inch | Resolutie: 3840 x 1600 | Verversingssnelheid: 60Hz | Paneeltechnologie: IPS | Ingangen: 1 x DisplayPort, 1 x HDMI | USB: 3x USB 3.0, 1x USB-C

Ultrabrede monitoren zijn meestal gericht op gamen of algemeen computergebruik, dus het is leuk om te zien dat ViewSonic grafische artiesten een enorm 37,5-inch 21: 9-scherm biedt met de VP3881. Ultrabrede beeldschermen zoals deze zijn alsof je twee kleinere monitoren naast elkaar op het bureau hebt staan, zonder dat een rand de ruimte op het bureau verstoort. Het geeft je de ruimte om meerdere vensters tegelijk open te hebben, wat de productiviteit verhoogt omdat je webpagina’s, bestandsverkenners en meerdere bewerkingstoepassingen tegelijkertijd kunt bekijken.

De beeldkwaliteit is niet helemaal in dezelfde klasse als andere beeldschermen die hier worden vermeld – het biedt 100% sRGB-dekking maar een iets smallere AdobeRGB-conformiteit, en de 10-bits kleurdiepte wordt gecompenseerd door het tellen van framereferenties. De monitor heeft echter een complete set instellingen voor beeldaanpassing in de schermmenu’s, wat voldoende is om de VP3881 een stuk beter te maken dan andere ultrabrede schermen.

Benefits

 • Enorme hoeveelheid bureaubladruimte
 • Uitgebreide reeks kleuropties

Disadvantages

 • Afbeeldingsspecificaties achter andere beeldschermen
 • Resolutie ondersteunt geen 4K

Schermgrootte: 31,5-inch | Beeldverhouding: 16:9 | Resolutie: 3840 x 2160 | Helderheid: 300 cd/m2 | Responstijd: 6ms | Kijkhoek: 178/178 | Contrastverhouding: 1.000:1 | Kleurondersteuning: sRGB 100% | Gewicht: 8,6 kg / 18,9 lb

Het topklasse 31,5-inch 4K-beeldscherm van Dell bevat veel professionele functies voor superieure kleurnauwkeurigheid. Het is geen budgetoptie. Maar dan is dit een groot scherm met hoge resolutie en gemakkelijk een van de beste 4K-monitoren voor fotobewerking.

In tegenstelling tot sommige van de andere monitoren voor foto-editor in onze lijst met beste monitoren voor fotobewerking, zijn alle poorten beperkt tot de achterkant van de monitor in plaats van opties op de site. In combinatie met een beperkende spil biedt dit niet de meest toegankelijke toegang.

U herkent het matzwarte en zilveren afwerkingsontwerp van het vorige model van Dell (de UP3214Q), en hetzelfde geldt voor de dikke driekwart-inch randen. Maar waar Dell wat magie heeft toegevoegd, zijn de haarscherpe UHD-kleurprestaties. Het wordt geleverd met ondersteuning voor het DCI-P3-kleurenspectrum. De specificatie is bijna vergelijkbaar met Eizo’s monster CG318-4K, aangezien het 99% Adobe RGB-dekking en 87% DCI-P3 bereikt, wat een uitstekende beeldkwaliteit oplevert.

Benefits

 • 4K-resolutie
 • Grote kleurnauwkeurigheid
 • 10-bits IPS-paneel met 16-bits opzoektabel

Disadvantages

 • Geen budgetscherm
 • Beperkende spil

Frequently Asked Questions

Hoe u de beste monitor kiest voor fotobewerking

Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een monitor voor fotobewerking. Enkele van de belangrijkste zijn om te beslissen welk formaat monitor je wilt. Er zijn ook minimale vereisten waar u naar moet zoeken op het gebied van resolutie en kleurnauwkeurigheid. We zullen hieronder enkele van die vragen bespreken.

Wat is de beste monitor voor fotobewerking?

De allerbeste monitor voor fotobewerking is wat ons betreft de Eizo ColorEdge CG319X op nummer drie in onze lijst hierboven. We plaatsen hem alleen op nummer drie in plaats van bovenaan, omdat we ook rekening hebben gehouden met de prijs, en monitoren zoals deze zijn voor veel liefhebbers en zelfs voor veel professionals gewoon geen optie.

We raden momenteel de BenQ SW321C aan als de beste monitor voor fotobewerking voor wie op zoek is naar een balans tussen professionele specificaties en een iets toegankelijkere prijs.

Welk formaat monitor moet ik gebruiken voor fotobewerking?

Een belangrijk ding om rekening mee te houden bij het kopen van een monitor voor fotobewerking is de grootte van het scherm waarop u wilt werken. Veel beeldschermen hebben de standaard breedbeeldverhouding van 16:9, hoewel een groter scherm (of een scherm dat u kunt draaien zoals de LG Ultrafine Ergo in onze lijst hierboven) handig kan zijn voor het bewerken van afbeeldingen in staande stand.

Ultrabrede monitoren geven u veel meer schermruimte om op te werken, zodat u meerdere vensters of panelen open kunt hebben, maar ze zijn niet noodzakelijkerwijs de beste voor geconcentreerd werk. Ze nemen ook enorm veel ruimte in beslag. Over het algemeen merken we dat de meeste fotografen graag bewerken op een monitor tussen de 27 en 32 inch.

Heb ik een 4K-monitor nodig voor fotobewerking?

Helemaal niet. We raden aan om een 4K-scherm te gebruiken, omdat het een scherper, schoner en gedetailleerder beeld geeft als het scherm groot genoeg is, en aangezien 4K-monitoren betaalbaarder zijn geworden, is het niet zo’n moeilijke beslissing. Maar als je de voorkeur geeft aan een kleiner scherm (minder dan 27 inch), dan zul je niet veel verschil zien tussen 4K en FHD, en de schaalvergroting van de interface kan de dingen te klein maken om comfortabel te zijn.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.