LG 27md5kl-b vs Apple Studio Display: Welke te kiezen

De Studio Display en LG UltraFine 5K Display bezetten vergelijkbare plaatsen in de markt, maar de monitor van Apple kost 300 euro meer. We hebben beide monitoren in onze studio om u te helpen beslissen welke het beste voor u is. Zes jaar is een lange tijd in het technologische universum, en zo lang is het geleden dat Apple een merkdisplay verkocht dat nog geen 5.000 euro kostte. In de tussentijd werkte Apple samen met LG om de LG UltraFine-serie te verkopen die specifiek op Mac-gebruikers was gericht. In 2019 stopte Apple met de verkoop van die LG-monitoren ten gunste van de Pro Display XDR, waardoor er een merkbaar gat in de markt ontstond voor betaalbare Mac-vriendelijke beeldschermen.

Apple kondigde in maart 2022 een nieuwe monitor van 1.599 euro aan, de Studio Display genaamd. Het is een 27-inch 5K-display met Thunderbolt 3 en werkt met macOS voor een geïntegreerde ervaring. Als dat bekend klinkt, waren het dezelfde tentpole-functies die te vinden zijn in het LG UltraFine 5K Display dat in 2016 werd uitgebracht.

Als je de LG UltraFine 5K al hebt, zijn er een paar redenen waarom je misschien wilt upgraden naar de nieuwe monitor van Apple. Als u echter op zoek bent naar een nieuwe monitor en geen 1.600 euro wilt uitgeven, zijn er mogelijk genoeg gebruikte LG UltraFine 5K-beeldschermen beschikbaar van Apple-fans die hun apparatuur willen upgraden.

Dit is wat u moet weten over deze monitoren en hoe ze zich verhouden.

Apple Studio Display versus LG UltraFine 5K Display - Specificaties

SpecsStudio DisplayLG UltraFine Display
Size27-inch27-inch
Resolution (pixels)5120-by-28805120-by-2880
Color rangeP3P3
Peak brightness600 nits500 nits
True ToneYesYes
Webcam12MP ultra-wide1080p
Audio6-speaker systemStereo
MicrophoneYes, array of threeYes
Nano-textureYes, OptionalNo
Stand optionstilt, tilt + height, VESAtilt + height, VESA
Price1,599 euro1,299 euro

Het specificatieblad toont vrijwel identieke beeldschermpanelen, maar daar stopt de gelijkenis. Het Studio Display heeft een superieure webcam, meer luidsprekers, een array met drie microfoons en een helderder scherm.

Apple Studio Display versus LG UltraFine 5K Display - Ontwerp en afmetingen

Apple zei dat het samenwerkte met LG om het UltraFine 5K-display te bouwen, maar het ontwerp lijkt meer op LG dan op Apple. Het heeft een volledig plastic behuizing, standaard en basis met grote randen en een dikke schermbehuizing.

LG 27md5kl-b vs Apple Studio Display

Het Studio Display maakt gebruik van een aluminium behuizing die vergelijkbaar is met de 24-inch iMac en die overal een uniforme dikte heeft. Het displayglas bedekt het hele voorpaneel met dunne randen rond het scherm.

Ondanks dat het van massief aluminium is gemaakt, is het Studio Display ongeveer vijf pond lichter dan het LG UltraFine 5K Display. Dit kan worden toegeschreven aan de in hoogte verstelbare standaard die een grote hydraulische actuator gebruikt om de hoogte op het LG-scherm te regelen.

Beide schermen hebben vergelijkbare afmetingen, aangezien ze hetzelfde schermformaat van 27 inch hebben. Ze zijn allebei ongeveer 18 inch hoog en 24,5 inch breed, waarbij de LG-monitor twee keer zo dik is als de Studio Display wanneer de standaards niet worden meegerekend.

Die “bult” aan de achterkant van het LG-scherm bevat de voeding van de monitor. Hoewel de Studio Display ook een interne voeding gebruikt, slaagt hij erin dit te doen met minder extra bulk.

LG 27md5kl-b vs Apple Studio Display

Houd er echter rekening mee dat het netsnoer voor de Studio Display is ontworpen om permanent te worden bevestigd en niet door gebruikers kan worden verwijderd. Het is mogelijk om de kabel te verwijderen, maar met het gevaar de verbindingspennen te beschadigen.

Apple Studio Display versus LG UltraFine 5K Display - Andere kenmerken

De functies van het LG UltraFine 5K-scherm zijn beperkt omdat het slechts een Thunderbolt-scherm is met een webcam, microfoon en luidsprekers. Het heeft op zichzelf geen intelligente functies en heeft een processor die alleen is gebouwd om te communiceren met de Mac waarmee het verbinding maakt.

Het Studio Display heeft een Apple Silicon-processor die nieuwe mogelijkheden opent, zoals Center Stage, Spatial Audio, microfoonruisonderdrukking en nauwe integratie met macOS. Er is ook een kans dat Apple de A13 zou kunnen gebruiken voor meer functies in latere software-updates voor de monitor, waardoor het scherm van Apple toekomstbestendiger wordt.

Apple Studio Display versus LG UltraFine 5K Display - macOS-integratie

LG 27md5kl-b vs Apple Studio Display

Beide monitoren hebben voldoende ingebouwde intelligentie om te integreren met Mac-systeembedieningen en functies zoals True Tone. Een van de aangeprezen kenmerken van het LG Display was de mogelijkheid om de helderheid en andere instellingen te regelen zonder speciale software of fysieke bedieningselementen op de monitor.

De Studio Display gaat nog verder met deze integratie dankzij de A13-processor die de monitor aandrijft. Het krijgt functies zoals “Hey Siri” en toegang om referentiemodi weer te geven die rechtstreeks in macOS zijn ingebouwd.

Aangezien functies zoals Spatial Audio en Center Stage zijn gekoppeld aan macOS, kunnen andere computers geen gebruik maken van deze functies. Diepe Apple-integratie vertaalt zich ook in systeemvergrendeling. Het LG UltraFine 5K-scherm verloor alleen True Tone bij gebruik met andere computers.

Apple Studio Display versus LG UltraFine 5K Display - Poorten

USB-C was nieuw toen de LG UltraFine 5K Display in 2016 werd aangekondigd, dus het was een ergernis voor sommige klanten toen het drie van deze poorten had en geen andere. De LG-monitor heeft een Thunderbolt 3-poort voor aansluiting op de Mac en levert stroom tot 94 W. De drie USB-C-poorten waren USB 3.1 gen 1, wat een gegevensoverdracht van 5 GB/s is.

LG 27md5kl-b vs Apple Studio Display

De Studio Display heeft een vergelijkbare poortopstelling met een enkele Thunderbolt 3-poort en drie USB-C-poorten. De Thunderbolt-poort levert gegevens en stroom tot 96 W, wat voldoende is om de 14-inch MacBook Pro snel op te laden. De USB-C-poorten zijn USB 3.1 gen 2, wat zich vertaalt naar een gegevensoverdracht van 10 GB/s.

Apple Studio Display vs LG UltraFine 5K Display - Camera’s

Zoals we al zeiden, is de ingebouwde webcam van LG niet zo capabel als die van Apple. Het mist Center Stage en Portrait Mode, wat geweldige functies zijn om te hebben.

De kwaliteit van het beeld staat echter ter discussie. Je kunt een foto van de camera’s hieronder zien om zelf te beoordelen. Ze werden tegelijkertijd vastgelegd in identieke lichtomstandigheden.

Voor ons is het Studio Display te helder en vervaagd, maar als je de ingesloten video hierboven bekijkt, zul je zien dat de LG moeite had om een vloeiend frame te behouden, een beetje sprong terwijl we over het scherm bewogen en de belichting snel probeerde om aanpassen.

Geen van beide camera’s is uiteindelijk indrukwekkend, maar goed genoeg voor uw typische FaceTime-gesprekken of Zoom-vergaderingen.

Apple Studio Display versus LG UltraFine 5K Display - Prijs en beschikbaarheid

Apple stopte met de verkoop van de LG UltraFine 5K in 2019, en winkeliers tonen vaak “uitverkocht” voor de monitor wanneer ze een nieuwe kopen. De gebruikte markt kan vruchtbaarder zijn, maar dat is als u op zoek bent naar een monitor met een hoge korting met minder functies, een omvangrijk ontwerp en zelfs problemen met de afscherming in de eerste modellen. Nieuwprijs was 1.299 euro.

De Studio Display is te koop vanaf 1.599 euro met optionele upgrades zoals een kantel- en in hoogte verstelbare standaard van 400 euro of een Nano-textuur-upgrade van 300 euro. Het wordt geleverd met een gevlochten Thunderbolt-kabel om de monitor op uw Mac aan te sluiten.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.