De 12 Beste 4K Ultra HD Monitoren van 2023

Het is tijd om de sprong te wagen en een 4K-monitor met hoge resolutie te kopen. Afgezien van de grootte, het eerste kenmerk dat u al had moeten identificeren, moet u de monitor kiezen op basis van de gebruiksbehoeften.

Voor pc-gaming is de belangrijkste technische specificatie de verversingssnelheid en de mogelijkheid om deze te synchroniseren met de videokaart. Kies een 144Hz-monitor als je een beperkt budget hebt en het beste in de branche wilt op het gebied van vloeiende bewegende beelden.

Voor console-gaming: als je een PS4 Pro of Xbox One hebt, heb je zeker 60Hz-monitormodellen gezien die passen bij je prijsbehoeften. Hier vindt u misschien de bevestigingen waar u naar op zoek was, of enkele nieuwe voorstellen waar u nog niet aan had gedacht.

Voor fotografieprofessionals, zoals videobewerking en grafische afbeeldingen, moet u op zoek naar een 4K-monitor die een groot deel van het kleurengamma dekt waarin u wilt werken. Het vereiste minimum is ten minste 100% sRGB-ruimte, nog beter als de monitor in kwestie is Rec. 709, Adobe RGB of DCI-P3.

Zorg ten slotte voor entertainment en werk voor goede connectiviteitsopties, een behoorlijke weerstand tegen lichtreflecties en een ontwerp dat past bij de omgeving.

Dus hier zijn de beste 4K-monitoren die je dit jaar kunt kopen, voor alle behoeften en prijsklassen.

BenQ SW321C PhotoVue
BenQ SW321C PhotoVue

Beeldnauwkeurigheid

Ergonomische standaard

Interessante prijs

See on Amazon
Dell Ultrasharp U3219Q
Dell Ultrasharp U3219Q

Licht

Breed scala aan positieaanpassingen

Kleur waar

See on Amazon
Dell UltraSharp U2720Q
Dell UltraSharp U2720Q

Veelzijdig

Ultradunne rand

HDR

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 10 De 12 Beste 4K Ultra HD Monitoren van 2023 Reviews

De BenQ SW321C PhotoVue is de beste 4k 32-inch monitor en is een geweldige optie voor professionals op het gebied van digitale beeldvorming die op zoek zijn naar een professioneel beeldscherm voor grafische afbeeldingen, fotografie en videobewerking. Dit 32-inch 4k-scherm bevindt zich in de high-end, zonder echter de exorbitante prijzen van Eizo grafische monitoren te kosten.

Het 10-bits IPS-paneel biedt 99% dekking van de Adobe RGB-kleurruimte, dus uiteraard dekt het ook 100% sRGB en Rec.709, en 95% van de DCI-P3-kleurruimte. De beeldkwaliteit is zeer hoog, niet alleen in de juiste kleurweergave, maar ook in de pixeldichtheid (137 ppi), voor een comfortabele gebruikerservaring en om alle details van een grafisch project te zien.

Het paneel biedt een uitstekende uniformiteit in zowel beeldkwaliteit als helderheid. We merken geen veranderingen in het beeld aan de randen van het scherm.

Met de ergonomische standaard kunt u de hoogte, de hoek zowel verticaal als zijdelings aanpassen en de monitor in portretmodus zetten. Voor een 32-inch paneel is dit een zeldzame functie gezien de grootte.

Benefits

 • Beeldnauwkeurigheid
 • Ergonomische standaard
 • Interessante prijs

Disadvantages

 • Verbindingen moeilijk te bereiken

De Dell Ultrasharp U3219Q is de beste 32-inch 4k-monitor onder de 1000 euro voor wie een scherm zoekt voor fotografie, videobewerking en graphics. Het heeft een zeer groot scherm, zodat er voldoende ruimte is om applicaties te beheren, en een groot aantal aansluitmogelijkheden zoals HDMI, DisplayPort en USB-C.

Dit zijn de belangrijkste specificaties waarin grafische specialisten geïnteresseerd zullen zijn: Er is 99% dekking van het REC 709-gamma, 95% DCI-P3 en 99% sRGB.

Simpel gezegd, met deze 4K-monitor zijn we ervan overtuigd dat de kleuren die we op het scherm zien de echte zijn, voor fotobewerking en professionele grafische afbeeldingen, maar ook voor nauwkeurige kleurcorrectie van een filmproject. De kijkhoek is 178° dankzij het IPS paneel waardoor je het scherm ook vanaf de zijkant goed kunt zien.

De monitor wordt tijdens de montage gekalibreerd, voor een goede kleurnauwkeurigheid direct uit de doos. Er zijn veel opties voor het aanpassen van het scherm, dankzij de ergonomische standaard waarmee u het scherm hoger of lager kunt zetten, om de verticaal-horizontale as kunt draaien en de positie kunt wijzigen van liggend naar staand.

De connectiviteitsopties zijn echt talrijk: we hebben de HDMI-poort, DisplayPort, USB-C, audiolijnuitgang en verschillende USB-poorten zowel downstream als upstream, om aangesloten apparaten op te laden en randapparatuur aan te sluiten.

Benefits

 • Licht
 • Breed scala aan positieaanpassingen
 • Kleur waar

Disadvantages

 • Geen SD-kaartsleuf
 • Sprekers afwezig

We hebben de DELL UltraSharp U2720Q geselecteerd als de beste 27-inch 4k-monitor, een zeer goed scherm qua ontwerp, connectiviteit en veelzijdigheid. Het is geweldig voor grafische weergaven, het bekijken van high-definition inhoud en het spelen van consolegames.

Als monitor voor grafische afbeeldingen, het maken van multimedia-inhoud en videobewerking, kunt u hiermee een vrij nauwkeurig voorbeeld van het eindresultaat krijgen, zelfs in HDR.

Ook heeft de DELL UltraSharp U2720Q HDR10-mogelijkheden, dus het vormt een perfecte aanvulling op de PS4 voor het afspelen van titels die een breed dynamisch bereik ondersteunen.

Vanuit ontwerpoogpunt heeft deze 4K-monitor smalle randen voor een meeslepende ervaring. Handig in gebruik dankzij de ergonomische standaard waarmee je het scherm naar wens kunt optillen, draaien en kantelen.

Het kleurengamma is vrij breed, met professionele kalibratie uitgevoerd tijdens de montage en dekking van 99% van de sRGB-kleurruimte.

Connectiviteitsopties omvatten DisplayPort, HDMI, audio-uitgang en 4 downstream USB-poorten, waaronder een USB-C, plus 1 upstream USB-C.

Voor kantoor- en professioneel gebruik is deze 4K-monitor ook zeer effectief, omdat hij een brede kijkhoek biedt en een groot oppervlak waarop alle vensters op het bureaublad kunnen worden georganiseerd.

Benefits

 • Veelzijdig
 • Ultradunne rand
 • HDR

Disadvantages

 • Ondiepe zwarten
 • Wat bloeden

In een prijsklasse rond de 700 euro is een uitstekend 32-inch 4k pc-scherm voor grafische afbeeldingen de LG 32UN880 ERGO, een 32-inch met een resolutie van 3840x2160 die goed gekalibreerde kleuren, een interessant ontwerp en verschillende aansluitmogelijkheden biedt.

Het eerste kenmerk dat in het oog springt, is het ontwerp van de standaard. Deze monitor plaats je niet op tafel, maar bevestig je aan de rand van het bureau met de bijgeleverde klem. Het is praktisch een scherm uitgerust met een geïntegreerde beugel , en eenmaal geïnstalleerd zijn er zoveel mobiliteitsmogelijkheden, dankzij het mechanisme en de ergonomische arm waarmee het in elke positie kan worden georiënteerd. Bovendien kunnen we op deze manier het bureau vrijer houden van rommel.

Deze 4k IPS-monitor heeft uitstekende kijkhoeken en dekt 95% van het DCI-P3-bereik, een functie die fotografen en videografen handig zullen vinden voor nauwkeurige artistieke resultaten.

De verversingssnelheid is 60Hz, waardoor deze monitor ook geschikt is voor gamesessies met een console, of voor incidenteel pc-gamen. Bij gaming zijn de HDR-prestaties minder dan overtuigend, omdat de schermhelderheid 350 nits is, wat niet hoog genoeg is om HDR-content effectief af te spelen.

Qua connectiviteit is de 32UN880 ERGO uitgerust met 2 HDMI, DisplayPort, USB-C en 2 USB-A.

Benefits

 • Uitstekende ergonomische standaard
 • Kleurnauwkeurigheid
 • Dun boordmotief

Disadvantages

 • Helderheid niet geweldig
 • Onbruikbare HDR

De LG 27UN83A is de beste 4K pc-monitor voor wie een veelzijdig model rond de 500 euro wil. Het 27-inch IPS-scherm geeft beelden weer met natuurlijke kleuren (99% dekking van de sRGB-ruimte, er is ook compatibiliteit met HDR 10) en een hoog detailniveau. De matte afwerking voorkomt vervelende reflecties.

De kijkhoeken zijn ook breed en bieden optimaal zicht, zelfs voor degenen die niet direct voor het scherm zitten, zoals een collega of vriend die uw werk laat zien. Deze functie compenseert gedeeltelijk het feit dat de monitorstandaard geen rotatie naar links of rechts toestaat.

De hoogte is in plaats daarvan snel en eenvoudig verstelbaar door op het voetstuk te werken, dat zeer stabiel is en hetzelfde aantrekkelijke satijnzilveren ontwerp heeft als de rest van de monitor. LG 27UN83A kan ook worden gekanteld en 90 graden worden gedraaid, om hem in portretmodus te zetten voor het geval het nodig is om bijvoorbeeld verticale afbeeldingen te bewerken.

Goede connectiviteitsopties, waaronder 2 HDMI-poorten, een DisplayPort, USB-C en 2 full-size USB 3.0, naast de audio-aansluiting die kan worden gebruikt voor hoofdtelefoons of audioluidsprekers, waarvan we u aanraden er gebruik van te maken omdat de meegeleverde luidsprekers zijn niet bepaald van zeer hoge kwaliteit.

Benefits

 • Uitstekende kleuren
 • Geweldige kijkhoeken
 • Verstelbare hoogte

Disadvantages

 • Kan niet rechts/links draaien

De beste 4k IPS-monitor voor geld is de BenQ PD2700U, 27-inch Ultra HD-scherm voor grafische weergave en fotobewerking. Het is nauwkeurig, heeft een paneel van hoge kwaliteit en de hoge pixeldichtheid is perfect voor fijn werk, en alles daartussenin.

Dankzij de ergonomische standaard is hij gemakkelijk in verschillende posities te plaatsen, zelfs 90° te draaien tot een rechtopstaande positie. Het ontwerp is eenvoudig en niet erg uitgebreid, minder flitsend dan andere monitoren, maar daarom niet minder geschikt, inderdaad, het feit dat het minder aandacht trekt, is een positieve factor in het toepassingsgebied.

Er zijn DisplayPort-aansluitingen, HDMI en een USB-hub. We vinden echter geen USB type C-poort, dus als je een laptop wilt aansluiten, weet dan dat deze optie er niet zal zijn.

Voor grafische professionals zijn de technische specificaties zeer bevredigend: het scherm is een 10-bit en dekt 100% van de sRGB-kleurruimte en de Rec. 709-gamma en is ook een HDR-monitor. De helderheid is 350cd/m2 en is bruikbaar in goed verlichte ruimtes.

Ook voor wie op zoek is naar een 4k CAD-monitor is de BenQ PD2700U zeker geschikt. Er is namelijk een CAD/CAM-modus die de definitie optimaliseert om de waarneming van alle details van het project waaraan u werkt te verbeteren.

De monitor is ook in de fabriek tot in de perfectie gekalibreerd, met het oog op degenen die in de wereld van digitale beeldvorming werken, zodat u er zeker van kunt zijn als het gaat om kleurnauwkeurigheid.

Benefits

 • Gedefinieerd en nauwkeurig
 • Ruim voor het werken met grafische programma's
 • HDR-functie

Disadvantages

 • Minder geschikt om te gamen

Een van de beste 4k-pc-monitoren onder de 500 euro voor graphics en gaming is de LG 27UL850, een 27-inch 10-bits display dat veelzijdigheid en goede prestaties biedt voor verschillende soorten gebruik, in een zeer aantrekkelijke prijsklasse.

Als je op zoek bent naar een 4K-monitor met een USB-C-poort om een laptop aan te sluiten en op te laden, dan is het LG-scherm een van de meest geschikte oplossingen. Er is ook ondersteuning voor FreeSync en HDR, in dit schitterend gekleurde scherm, en met een hoge maximale helderheid (450 nits met HDR-content).

De invoervertraging is erg laag en de kijkhoeken zijn die van een IPS-scherm, van 178° voor goed zicht, zelfs vanaf de zijkant. We hebben ook trillingsvrije technologie en een ingebouwd filter dat je ogen beschermt tegen de effecten van blauw licht.

Zelfs bij high-speed gaming merken we geen ghosting en lopen de beelden soepel. We merken op dat voor pc-gaming op hoog niveau dit beeldscherm minder geschikt is omdat de verversingssnelheid van de 27UL850 60Hz is.

We denken echter dat het perfect is voor consoles , vooral voor XBOX One, omdat het dankzij FreeSync-technologie de verversingssnelheid in combinatie met de console kan variëren om schermscheuren te voorkomen.

Benefits

 • HDR
 • FreeSync
 • USB-C

Disadvantages

 • Door de standaard kunt u de kabels niet verbergen

De beste 32-inch 4k-monitor qua prijs is de Dell S3221QS, aanbevolen voor het kijken van films en tv-series, werken of het spelen van informele videogames. Het licht gebogen 32-inch display omhult de blik van de kijker en laat hem nog meer opgaan in de getoonde scènes.

Het 4K-paneel van deze pc-monitor is van het VA-type, met een uitstekend contrastniveau. De kleuren zijn zeer levendig en het kijken naar films of videogames op dit scherm is echt een lust voor het oog. Grafisch ontwerpers die op zoek zijn naar maximale kleurnauwkeurigheid zullen echter merken dat de verzadiging hier wat hoog is.

Nog steeds over gamen gesproken, zelfs als we niet te maken hebben met een specifieke monitor voor dit gebruik, vinden we nog steeds compatibiliteit met FreeSync om een soepele en aangename ervaring te krijgen tijdens pc-games. Ook al is het geen echte HDR-monitor, de Dell S3221QS ondersteunt dit soort content en door het activeren van de Game-modus zijn verbeteringen in de beeldweergave nog steeds merkbaar.

Zelfs vanuit het oogpunt van ergonomie is de Dell S3221QS meer dan goed, de stevige basis maakt het mogelijk om zowel het scherm omhoog als te kantelen, om beter aan te passen aan de voorkeuren van de individuele gebruiker.

Ten slotte vinden we wat de aansluitingen betreft op de achterkant 3 HDMI 2.0-poorten, een DisplayPort 1.2, 3 USB-poorten (één upstream en twee downstream, waarvan één met oplaadfunctionaliteit) en de audio-aansluiting. De monitor is echter uitgerust met een paar luidsprekers.

Benefits

 • Ontwerp en bouwkwaliteit
 • Levendige kleuren
 • Prijs

Disadvantages

 • Niet erg geschikt voor afbeeldingen
 • Smalle kijkhoeken

ASUS TUF Gaming VG289Q is momenteel de beste keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een hoogwaardige 4K-monitor voor gaming en niet veel willen uitgeven. Voor minder dan € 400 neem je een product mee naar huis dat, gezien de prijs, echt moeilijk te vinden is op grote gebreken.

Het paneel waarmee deze Acer-monitor is uitgerust, is een 28-inch IPS dat beelden met levendige kleuren (100% dekking van de sRGB-ruimte, 90% DCI-P3-kleurengamma), gedetailleerd en met uitstekende contrastniveaus retourneert. Er is ondersteuning voor HDR-inhoud, ook al is door het activeren van deze modus (zowel Cinema als Game) de waarneembare verbetering niet al te groot.

De spelprestaties zijn meer dan eerlijk: de verversingssnelheid van 60 Hz en de responstijd van 5 ms zijn zeker niet vergelijkbaar met de topmodellen, maar ze zijn prima om te spelen als je dat niet doet. t doet het op een professioneel niveau. Er is ondersteuning voor FreeSync en Adaptive-Sync en de getoonde beelden zijn extreem vloeiend.

Voor een low-end monitor verrast de ASUS TUF Gaming VG289Q met een ongelooflijke hoeveelheid aanpassingsmogelijkheden: met de basis kun je namelijk de hoogte variëren, het scherm 90 graden draaien, naar links en rechts draaien, de helling wijzigen.

Het plaatje wordt gecompleteerd door een gemiddelde connectiviteit, waaronder 2 HDMI 2.0-poorten, een DisplayPort 1.2 en een 3,5 mm audio-aansluiting die kan worden gebruikt voor het aansluiten van een koptelefoon of externe luidsprekers. Sterker nog, de monitor is niet uitgerust met interne speakers.

Benefits

 • Concurrerende prijs
 • Kleurweergave
 • Volledig verstelbaar

Disadvantages

 • HDR-prestaties

De Dell S2721QS is een van de meest overtuigende 4K-monitoren binnen het instapbereik, perfect voor degenen die een beeldscherm met hoge resolutie willen proberen, maar niet willen investeren in een topproduct. Het kost minder dan € 400 en heeft nog steeds alle referenties om u het verschil met de Full HD-panelen beter te laten waarderen.

Dit pc-scherm heeft een 27 inch IPS-scherm. Het ontwerp van het product is zeer aangenaam, de basis is solide en er zijn verschillende aanpassingsopties beschikbaar voor de gebruiker (hoogte, kanteling, linker- en rechteroriëntatie, 90 graden rotatie), uitstekend nieuws vanuit ergonomisch oogpunt.

Wat de beeldkwaliteit betreft, stelt de Dell S2721QS niet teleur: het helderheidsniveau is goed, net als de weergave van de kleuren, die levendig en aangenaam zijn bij het bekijken van multimedia-inhoud. Er is geen HDR 10-certificering, maar de visuele ervaring blijft van een goed niveau. De contrasten zijn enigszins ingetogen (hoewel het vermeldenswaard is dat de blanken meer dan overtuigend zijn); in sommige eenheden is het mogelijk om het fenomeen van backlight bleeding op te merken.

Het is niet de monitor die we zouden aanraden aan degenen die professionele games spelen of extreem nauwkeurige ondersteuning nodig hebben om grafisch werk te doen, maar voor alle andere gebruikers zouden we het aanraden.

De uitrusting van poorten omvat 2 HDMI, een Display-poort en de audio-aansluiting, die kunnen worden benut door degenen die liever externe luidsprekers of een koptelefoon gebruiken in plaats van de twee geïntegreerde 3W-luidsprekers.

Benefits

 • Goede beeldkwaliteit
 • Aangenaam ontwerp
 • Verstelbaar voor maximaal comfort

Disadvantages

 • Contrast niet bovenaan
 • Lichte backlight bleeding

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.