De 8 Beste Monitoren voor MacBook Pro van 2023

Als je op zoek bent naar een extern beeldscherm voor je MacBook Pro, inclusief de nieuwste M1- en M2-chip MacBook Pro’s, hebben we hier gekeken naar de beste monitoren voor de MacBook Pro van 2023.

De MacBook Pro heeft een geweldig Retina-display, maar het heeft niet veel schermruimte met de nieuwste M1 MacBook Pro en M2 MacBook Pro met een maximale schermgrootte van 16 inch.

Het kopen van een externe monitor is een effectieve manier om uw productiviteit te verhogen, uw game-ervaring te verbeteren en een extern beeldscherm is vrijwel essentieel als u een professional bent die videobewerking, grafisch ontwerp of muziekproductie doet.

Als het echter gaat om het repliceren van het verbazingwekkende Liquid Retina XDR-display van MacBook Pro’s, zijn er eigenlijk maar heel weinig externe beeldschermen die het goed doen, dus je moet voorzichtig zijn welke je kiest.

Hier hebben we alles bekeken, van de beste professionele en goedkope 4K- en 5K-schermen voor de MacBook Pro, de beste externe monitoren voor de MacBook Pro, inclusief met de M2 Pro- en M2 Max-chip.

Apple Studio Display Apple Studio Display Read More Bekijk op Amazon
LG Monitor 27MD5KL-B LG Monitor 27MD5KL-B Read More Bekijk op Amazon
LG 34BK95U-W 5K LG 34BK95U-W 5K Read More Bekijk op Amazon
Dell UltraSharp U2720Q 27 Inch 4K UHD Dell UltraSharp U2720Q 27 Inch 4K UHD Read More Bekijk op Amazon
BenQ PD3220U 32 inch 4K Monitor IPS BenQ PD3220U 32 inch 4K Monitor IPS Read More Bekijk op Amazon
Asus ProArt Display 4K Asus ProArt Display 4K Read More Bekijk op Amazon
Samsung 34 inch CJ791 Samsung 34 inch CJ791 Read More Bekijk op Amazon
Acer SB220Q Acer SB220Q Read More Bekijk op Amazon

Table of ContentsShow

The 8 De 8 Beste Monitoren voor MacBook Pro van 2023 Reviews

Het is moeilijk om tegen de Apple Studio Display in te gaan als het beste externe beeldscherm voor de MacBook Pro van 2023.

Als je op zoek bent naar een extern beeldscherm dat probleemloos werkt met Macs en er net zo goed uitziet als het Retina-display van de MacBook Pro, dan is de Apple Studio Display de beste monitor voor de MacBook Pro.

Cruciaal is dat het Apple Studio Display een vergelijkbare PPI ondersteunt als het Retina-display van de MacBook Pro, wat betekent dat afbeeldingen en video er bij de maximale resolutie van 5K 5120 x 2880 net zo goed uitzien als op het scherm van de MacBook Pro.

De Apple Studio wordt aangedreven door de ongelooflijk krachtige A13 Bionic-chip van Apple, die ongelooflijk rijke kleuren en 100% sRGB-dekking levert, evenals 99% van de AdobeRGB.

De Apple Studio Display heeft ook functies die alleen Macs kunnen gebruiken, zoals een automatische sRGB-modus die de kleur perfect kalibreert voor uw toepassingen.

Het ondersteunt ook 600 nits helderheid en is verkrijgbaar met True Tone Anti-Reflective Coating of Nano-Texture glas, waardoor het ideaal is voor gebruik in goed verlichte omgevingen waar er veel reflecties en schittering op het scherm kunnen zijn.

Bovendien krijg je een 12 MegaPixel Ultra Wide-camera met Center Stage face-tracking voor verbeterde videokwaliteitsvergaderingen en Facetiming.

Hoewel de meeste externe beeldschermen luidsprekers van lage kwaliteit bevatten, heeft de Apple Studio Display geen geluidssysteem met zes luidsprekers en ruimtelijke audio, maar ook een opstelling met drie microfoons van studiokwaliteit, ideaal voor het opnemen van muziek op een MacBook Pro.

Ten slotte wordt de Apple Studio Display ook geleverd met een kantelbare en in hoogte verstelbare standaard, hoewel je een VESA-montageadapter moet toevoegen als je er een draai aan wilt toevoegen.

Er is echt niets beters dan het Apple Studio Display voor de MacBook Pro, maar als de prijs je afschrikt, lees dan verder voor het beste van de rest.

Je kunt ook onze volledige Apple Studio Display-recensie bekijken voor meer informatie.

Benefits

 • Ondersteunt 5K
 • Ondersteunt HDR
 • Automatische sRGB-kleurkalibratie
 • 3 Thunderbolt-poorten
 • 12 MP camera voor het volgen van gezichten

Disadvantages

 • Prijs
 • Maximale maat is 27 inch

Veruit het beste niet-Apple externe beeldscherm voor de MacBook Pro is het 5K 27 inch LG UltraFine Display.

De belangrijkste reden hiervoor is dat dit het enige niet-Apple externe beeldscherm is dat maximaal 218 ppi ondersteunt, wat vergelijkbaar is met het Retina-display van de MacBook Pro.

Dit betekent dat wanneer u het gebruikt met de maximale resolutie van 5K UHD 5120 x 2880, de beelden net zo goed zijn als op het Apple Studio Display.

Dit voorkomt veel van de problemen met het schalen van de resolutie die veel Mac-gebruikers ervaren bij het aansluiten van niet-Apple externe monitoren op een MacBook Pro.

Deze overeenkomsten tussen de 27-inch LG UltraFine versus het Apple Studio Display zouden geen verrassing moeten zijn, aangezien LG en Apple oorspronkelijk samenwerkten aan de ontwikkeling van de 27-inch UltraFine-monitor en het paneel sterk lijkt op het 27-inch 5K iMac-scherm.

De LG UltraFine heeft een helderheid van 500 nits, wat 100 nits minder is dan het Apple Studio Display, maar het is nog steeds zo goed, zo niet beter dan de meeste externe beeldschermen die er zijn.

Het flat-panel IPS-scherm ondersteunt DCI-P3 99% kleurengamma, waardoor het ideaal is voor ontwerpers en creatieve professionals.

Er zijn ook drie Thunderbolt 3-poorten die tegelijkertijd 5K-video, -audio en -gegevens van een Mac kunnen weergeven en ook de batterij van een MacBook Pro kunnen opladen terwijl deze is aangesloten.

De LG 27MD5KL-B Ultrafine 27-inch monitor heeft een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz, wat hetzelfde is als de Apple Studio Display, wat prima is voor de meeste toepassingen, waaronder casual gaming en snel bewegende media.

Aan de andere kant zijn de ingebouwde camera en luidspreker slecht, vooral in vergelijking met de Apple Studio Display, maar dit zijn meestal secundaire overwegingen bij het kopen van een extern beeldscherm.

De LG 27MD5KL-B Ultrafine 27 inch ondersteunt ook geen HDR, wat een dealbreaker kan zijn voor video-editors.

Als je op zoek bent naar de beste 5K-monitor voor de MacBook Pro met dezelfde afmetingen en specificaties als de Apple Studio Display, dan is de 27-inch 5K LG UltraFine absoluut de beste keuze voor MacBook Pro-gebruikers.

U kunt onze volledige LG 27MD5KL-B 5K UltraFine 27″ monitor review lezen voor meer.

Benefits

 • Resolutie van 5K-kwaliteit
 • Breed P3-gamma
 • Geen resolutie- of schaalproblemen met MacBook Pro
 • 3 Thunderbolt-poorten

Disadvantages

 • De kwaliteit van de interne luidspreker is slecht
 • Ondersteunt geen High Dynamic Range (HDR)

Als je iets groters nodig hebt dan de Apple Studio Display en 27 inch UltraFine-monitor, dan is de 5K LG UltraFine 34 inch de beste breedbeeldmonitor voor de MacBook Pro.

Hoewel het inferieur is aan de 27 inch LG UltraFine omdat het slechts 163 ppi ondersteunt, kun je nog steeds de volledige 5K 5120 x 2160 resolutie (ook bekend als 5K2K) krijgen met de 34 inch LG 34BK95-W UltraFine zonder al te veel schaalproblemen.

Een voordeel ten opzichte van de 27 inch LG UltraFine is echter dat de 34 inch UltraFine High Dynamic Range (HDR) ondersteunt, waardoor lichte en donkere delen van een beeld ongelooflijk intens en contrastrijk worden.

De 34-inch LG34BK95U-W UltraFine ondersteunt ook 600 nits helderheid, wat iets meer is dan het 27-inch model en hetzelfde als de Apple Studio Display.

Het kan natuurlijk ook gemakkelijk 4K- en 5K-video verwerken en de brede kijkhoeken van het 34-inch scherm maken het een uitstekende keuze voor mensen in desktop publishing of videobewerking.

Qua kleurbereik heeft de 34-inch LG UltraFine een dekking van 99% van het DCI-P3-kleurenbereik.

U kunt de kanteling en hoogte wijzigen op de standaard die bij de LG34BK95U-W UltraFine wordt geleverd, maar als u moet draaien, moet u een VESA-standaardmontageverbinding toevoegen.

Wat poorten betreft, is er naast de standaard HDMI een speciale Thunderbolt 3-poort met 85 W vermogen om een MacBook Pro-batterij op te laden die de DisplayPort Alt-modus biedt.

Er zijn ook nog eens 3 USB-C-poorten, waardoor het misschien wel de beste USB-C-monitor voor de MacBook Pro is.

De vernieuwingsfrequentie van de LG34BK95U-W UltraFine is 60 Hz, wat vrij standaard is voor de meeste externe beeldschermen en goed genoeg voor de meeste games.

Er zitten speakers in de LG UltraFine 34 inch 5K maar het geluid is matig en je kunt er best wat externe speakers op aansluiten.

Er is echter geen ingebouwde webcam in de LG UltraFine 34 inch, hoewel je er wel een kunt aansluiten via USB-C of zelfs een digitale camera als webcam kunt gebruiken.

U kunt onze volledige LG 34BK95U-W 34 inch 5K monitor review lezen voor meer informatie.

Benefits

 • 5K-resolutie met 5K 2K-ondersteuning
 • 3 USB-C-poorten plus Thunderbolt-poort
 • Enorm scherm landgoed
 • 3 jaar LG-garantie
 • Ondersteunt HDR

Disadvantages

 • Ondersteunt alleen tot 163 ppi
 • Geluid of helderheid kan niet worden geregeld vanaf het Mac-toetsenbord

De 27-inch Dell UltraSharp U2720Q is een geweldig allround extern beeldscherm en de beste budgetmonitor voor de MacBook Pro voor iets meer dan $ 500.

Het 4K-scherm ziet er geweldig uit als het is aangesloten op een MacBook Pro en is ideaal voor het bewerken van foto’s, het bekijken van films, ontwerpen en meer.

Ongebruikelijk voor een monitor in deze prijsklasse, ondersteunt hij HDR (High Dynamic Range), wat belangrijk is voor het afspelen van video van hoge kwaliteit.

HDR maakt heldere en donkere delen van een beeld ongelooflijk intens en contrasteert met witter wit en zwarter zwart.

De Dell UltraSharp U2720Q heeft twee USB-C-poorten en één HDMI-poort, zodat u hem kunt aansluiten op zowel Intel als M1/M2 MacBook Pro’s.

De USB-C-poort betekent ook dat hij je MacBook Pro oplaadt en geen externe voeding nodig heeft met een doorvoervermogen van 90 W.

Het ontbreken van een Thunderbolt-poort betekent echter dat het niet de maximale overdrachtssnelheden van 40 Gb/s ondersteunt waartoe Macs in staat zijn.

De Dell UltraSharp U2720Q heeft een standaard die kan draaien, roteren en verticaal kan worden aangepast, wat nog een bonus is, aangezien veel externe monitorstandaards niet zo’n flexibiliteit bieden.

Voor ongeveer 500 euro vind je in deze prijsklasse niet veel betere externe beeldschermen voor de MacBook Pro.

Als u een Ethernet-verbinding voor uw monitor nodig heeft, moet u ook eens kijken naar de nieuwere Dell UltraSharp U2723QE, een geüpgradede versie van dit model waarmee u het scherm rechtstreeks via Ethernet kunt aansluiten.

U kunt onze volledige Dell UltraSharp U22720Q-recensie lezen voor meer informatie.

Benefits

 • Veel poorten voor connectiviteit
 • Geweldige scherpe beelden van 4K-kwaliteit
 • Ondersteunt HDR
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Ondersteunt HDR

Disadvantages

 • De helderheidsregeling is slecht
 • Geen interne luidsprekers

De BenQ PD3220U is gericht op creatieve professionals en is gemakkelijk een van de beste monitoren voor ontwerpers die aan MacBook Pro’s werken.

De BenQ zit boordevol poorten, waaronder twee royale Thunderbolt 3-poorten, USB-C-poorten, HDMI en DisplayPort.

Dit betekent dat het eenvoudig is om andere monitoren in serie te schakelen met de BenQ PD3220U en een van de poorten laadt ook je MacBook op.

De BenQ PD3220U heeft ook een speciale Mac-modus om hem automatisch te optimaliseren voor gebruik met Macs.

De BenQ PD3220U is een IPS-monitor, wat In-Plane Switching betekent en parallelle vloeibare kristallen gebruikt om rijkere kleuren te produceren dan de meeste schermen.

Het ondersteunt P3 breed kleurengamma en HDR met een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz, dus het is geschikt voor digitaal werk, inclusief het RGB-profiel van Adobe.

Het brede P3-gamma van de BenQ PD3220U is ideaal voor het werken met Adobe RGB-profielafbeeldingen en RAW-foto’s die Rec BT 709 dekken (hoewel niet tot Rec BT2020).

Andere hoogtepunten van de BenQ PD3220U zijn onder meer een handige HotKey puck-regelaar voor bediening, KVM-switch, mogelijkheid om kleurprofielen hot-swap te wisselen en zelfs twee profielen tegelijk weer te geven.

De BenQ PD3220U heeft onlangs de firmware geüpgraded om vernieuwingsfrequenties van 60 Hz op M1/M2 Macs te ondersteunen en updates voor macOS Ventura en Monterey hebben ook de compatibiliteit verbeterd.

Aan de andere kant betekent de maximale helderheid van 350 nits dat het voor sommigen misschien niet helder genoeg is, aangezien de Apple Studio Display in staat is tot 600 nits.

De BenQ PD3220U heeft ook interne speakers maar de kwaliteit is erg slecht en je bent veel beter af met externe speakers of soundbar.

U kunt onze volledige BenQ PD3220U-recensie bekijken voor meer informatie.

Benefits

 • Mac-modus ontworpen om verbinding te maken met Macs
 • Snelle toegang tot de gebruikersinterface via Hotkey Puck
 • Verbazingwekkende kleurdiepte dankzij het brede P3-kleurengamma
 • Thunderbolt 3-poorten voor het doorlussen van andere monitoren

Disadvantages

 • Gebrek aan helderheid
 • De kwaliteit van de interne luidspreker is slecht

Als je de beste kleurnauwkeurigheid nodig hebt buiten de schermen van Apple, maar een beperkt budget hebt, dan is de Asus ProArt Display ontworpen met grafische ontwerpers en tekentabletkunstenaars in gedachten.

Het Asus ProArt Display is verkrijgbaar in formaten variërend van 27-inch tot 34-inch en de PA279CV ondersteunt 4K HDR UHD (3840 x 2160 resolutie).

Het heeft ook een LED-achtergrondverlichting met een IPS 178° brede kijkhoek.

De kleurnauwkeurigheid is een van de beste dingen van het Asus ProArt Display met een breed kleurengamma van 709 en Delta E < 2 kleurnauwkeurigheid.

Voor DisplayPort-aansluitingen kunt u verbinding maken via USB-C met 65 W oplaadvermogen om de batterij van uw MacBook Pro op te laden terwijl u deze gebruikt.

Er zijn ook 2 HDMI 2.0- en een USB 3.1-hub, hoewel we aanraden om de USB-C-verbinding te gebruiken om verbinding te maken met de Thunderbolt-poort van je MacBook Pro.

Voor video-editors of gamers is er ook Adaptive-Sync-technologie die zich automatisch aanpast tussen 40 Hz en 60 Hz voor geanimeerde inhoud of snelle actiebeelden.

Asus bevat ook ProArt Presets en ProArt Palettes waarmee u kleurinstellingen kunt configureren en opslaan, afhankelijk van waar u aan werkt.

Bekijk voor meer informatie onze volledige Asus ProArt Display 4K review.

Benefits

 • Uitstekende kleurnauwkeurigheid voor deze prijsklasse
 • Hoge helderheidsniveaus
 • Beschikbaar tussen 27 en 34 inch
 • Veel voorinstellingen voor kunstenaars en grafisch ontwerpers

Disadvantages

 • Geen echte Adobe RGB-ondersteuning
 • Niet geschikt voor snel gamen

De Samsung 34-inch CJ791 Ultrawide Curved Monitor was de eerste curved monitor met Intel Thunderbolt 3-poorten en is de beste ultrawide monitor voor de MacBook Pro.

Het is voornamelijk ontworpen voor gamen met een ongelooflijk hoge verversingssnelheid van 100 Hz en voor degenen die van gamen op gebogen schermen houden, is het gemakkelijk de beste externe monitor voor het spelen van games op de MacBook Pro.

Er zijn twee Thunderbolt 3-poorten, wat betekent dat je niet alleen je MacBook Pro kunt aansluiten en opladen, maar ook andere Thunderbolt-randapparatuur zoals externe opslagschijven en externe grafische kaarten.

De Samsung CJ791 ondersteunt ook daisy chaining van Thunderbolt-apparaten, wat betekent dat u ze allemaal met elkaar kunt verbinden, wat betekent dat u slechts één Thunderbolt-kabel op uw monitor hoeft aan te sluiten.

De Samsung 34-inch CJ791 Ultrawide Curved Monitor bevat ook DP-, HDMI- en USB-poorten.

De luidsprekers in de CJ791 zijn ook beter dan de meeste. Het bevat ingebouwde stereoluidsprekers van 7 watt die ideaal zijn voor het bekijken van video’s, films en games.

De gebogen 34-inch breedbeeldmonitor is ultrabreed, waardoor u qua schermruimte het gevoel krijgt van twee monitoren in één.

Het heeft ook een contrastverhouding van 3:1 in vergelijking met de 1:1-verhouding van veel monitoren in deze prijsklasse, wat zorgt voor een scherp, helder contrast.

U kunt zelfs genieten van Picture-in-Picture door twee gegevensbronnen op het scherm weer te geven door de grootte van een van de bronnen tot 25% aan te passen, zodat u deze overal kunt plaatsen.

In eerste instantie zult u merken dat tekst er een beetje korrelig en gekarteld uitziet op de Samsung CJ791 Ultrawide Curved Monitor, maar als u de Spelmodus instelt op “Altijd aan”, lijkt het probleem te zijn opgelost.

Benefits

 • 2 Thunderbolt-poorten
 • Gebogen 34-inch scherm voelt enorm aan
 • Uitstekend geschikt voor gamen
 • Ondersteunt beeld-in-beeld

Disadvantages

 • Picture in Picture lastig te configureren
 • Grote tekst kan er korrelig uitzien als de spelmodus niet is ingeschakeld

De Acer SB220Q is de beste budgetmonitor voor de MacBook Pro onder de $ 200, hoewel hij met slechts 21,5 inch niet bepaald enorm is.

De Acer SB220Q 1080p-monitor heeft een verrassend scherp beeld en heldere, briljante kleuren voor een extern beeldscherm in deze prijsklasse.

De SB220Q is verbazingwekkend dun met slechts 19,6 x 8,3 x 15,1 inch en weegt iets meer dan 5 lbs.

De Acer SB220Q heeft een vernieuwingsfrequentie van 75 Hz, wat niet geweldig is, maar voldoende voor de meeste algemene gebruikers die geen hoogwaardige games spelen op een MacBook Pro.

Voor deze prijs krijg je geen USB-C- of Thunderbolt-poorten, maar er is een HDMI-poort om hem aan te sluiten op alle modellen MacBook Pro plus een VGA-poort.

U hebt echter een HDMI-kabel nodig om hem op uw MacBook Pro aan te sluiten, aangezien deze niet wordt meegeleverd. U kunt ook een HDMI-naar-Thunderbolt-adapter gebruiken om deze aan te sluiten op een Thunderbolt-poort op uw MacBook Pro.

Er zijn geen interne luidsprekers, hoewel er een 3,5 mm audio-uitgang is om externe luidsprekers aan te sluiten, die we over het algemeen sowieso aanbevelen bij externe monitoren.

Er zijn bevestigingspunten voor een VESA-muurbevestiging, hoewel de muurbevestiging niet bij de prijs is inbegrepen. De monitor wordt wel geleverd met een eigen standaard, waardoor je hem ook een beetje kunt kantelen.

De Acer SB220Q voelt natuurlijk een beetje dun en goedkoop aan voor slechts 200 euro en de digitale menubediening is slecht doordacht, maar voor deze prijs kun je niet veel klagen.

Benefits

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Slank ontwerp
 • VESA-bevestigingspunten
 • Audio kabel

Disadvantages

 • Alleen HDMI
 • Slechte bouwkwaliteit

Hoe een monitor te kiezen voor een MacBook Pro

Bijna elke monitor werkt met een MacBook Pro, maar de hoeveelheid keuze en poortaansluitingen is overweldigend, dus we hebben het harde werk voor je gedaan door de beste op de shortlist te zetten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat er twee soorten MacBook Pro zijn.

Er zijn de oudere met een Intel-chip en sinds 2020 de Apple Silicon M1 Macs zoals de M1 MacBook Pro met de M1, M1 Pro en M1 Max-chip en meer recentelijk de M2 MacBook Pro’s met de nieuwste M2, M2 Pro en M2 Maximale chips.

Hoewel Apple nog steeds refurbished Intel MacBook Pro’s en M1 MacBook Pro’s verkoopt, verkoopt het bedrijf tegenwoordig alleen Apple Silicon M2 MacBook Pro’s van nieuw.

Alle hier beoordeelde monitoren werken perfect met zowel Intel als Apple Silicon M/M2 MacBook Pro’s, omdat ze USB-C-, Thunderbolt- of HDMI-poorten hebben om ze op aan te sluiten.

USB-C versus Thunderbolt

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een extern beeldscherm voor een MacBook Pro (en eigenlijk elke Mac) is USB-C- of Thunderbolt-poortondersteuning.

De meeste nieuwe Macs sinds 2017 hebben Thunderbolt 3-poorten en de M2 MacBook Pro heeft drie Thunderbolt 4-poorten, maar niet alle externe beeldschermen hebben een Thunderbolt-poort.

Thunderbolt en USB-C zijn echter uitwisselbaar en zonder al te veel saaie technische details in te gaan, is Thunderbolt gewoon de Apple-versie van USB-C.

Zolang de monitor een usb C-poort heeft, sluit je hem eenvoudig aan op je MacBook Pro Thunderbolt-poort.

Er is vaak verwarring tussen USB-C en Thunderbolt omdat de kabel en poorten precies hetzelfde zijn, maar de mate van ondersteuning voor externe monitoren is vaak anders vanwege de verschillende USB 3, 3.1, 3.2 en 4.0 aanduidingen binnen USB-C.

Het belangrijkste verschil is dat Thunderbolt-kabels en -poorten Apple-specifiek zijn en hogere overdrachtssnelheden tot 40 Gbps ondersteunen.

Dit is belangrijk als het gaat om het verzenden van afbeeldingen van hoge kwaliteit van uw Mac naar het beeldscherm.

Thunderbolt ondersteunt ook 10-bits kleurweergave voor de beste kleurweergave in vergelijking met USB-C.

Het andere voordeel van USB-C en Thunderbolt is dat ze de monitor via de kabel van stroom kunnen voorzien, zodat je geen externe voeding nodig hebt om het scherm op aan te sluiten.

Als een monitor meer dan één Thunderbolt-poort heeft, kunt u ze ook met elkaar verbinden, wat bekend staat als “daisy chaining” van uw monitoren.

MacBook Pro en HDMI 2.1

De nieuwste M2 MacBook Pro ondersteunt HDMI 2.1. Een van de grote upgrades in de nieuwe M2 MacBook Pro was de toevoeging van de HDMI 2.1-poort.

Voorheen ondersteunden zowel de M1 MacBook Pro als de Intel MacBook Pro alleen HDMI 2.0.

HDMI 2.0 ondersteunt tot 240 Hz bij gebruik van een resolutie van 1080p, 144 Hz bij een resolutie tot 1440p en 60 Hz bij een resolutie tot 4K.

HDMI 2.1 ondersteunt 120 Hz bij een resolutie tot 4K en 60 Hz bij een resolutie tot 8K. Gebruik je een lagere resolutie dan 4K, dan kan HDMI 2.1 zelfs tot 240 Hz aan.

Beeldkwaliteit

Als u een creatieve professional bent, moet u ook letten op het feit dat de monitor een breed kleurengamma heeft, wat neerkomt op 97% DCI-P3 of hoger.

Hoe hoger het kleurengamma, hoe meer kleuren de monitor kan weergeven.

Qua resolutie heeft het 16-inch M1 en M2 MacBook Pro Liquid Retina XDR-display een verbluffende resolutie van maximaal 254 ppi die 8K-video aankan en je zult eenvoudigweg geen externe monitor vinden die in de buurt komt.

Bijna alle beste externe beeldschermen voor de MacBook Pro ondersteunen 4K en sommige zijn zelfs 5K, hoewel geen van hen overeenkomt met het eigen interne scherm van de MacBook Pro.

Goedkope Full HD (FHD) en zelfs veel Quad HD (QHD) monitoren produceren echter een slechte beeldkwaliteit in vergelijking met het vloeibare Retina XDR-scherm van de MacBook Pro en moeten absoluut vermeden worden.

We hebben daarom alle FHD-monitoren uitgesloten, omdat ze simpelweg geen goede beeldkwaliteit bieden wanneer ze zijn aangesloten op een MacBook Pro.

Een andere factor waarmee u rekening moet houden voor de beste beeldkwaliteit, is de vernieuwingsfrequentie van het scherm.

USB-C en Thunderbolt kunnen hogere vernieuwingsfrequenties ondersteunen dan HDMI, wat een hogere kwaliteit beeldreproductie betekent.

De M1 MacBook Pro heeft een verversingssnelheid van 120 Hz en je zult niet veel externe monitoren vinden die een dergelijke hoge snelheid ondersteunen.

Je zou op zoek moeten gaan naar een verversingssnelheid van minimaal 60 Hz voor beelden van de beste kwaliteit en je krijgt dit zeker met USB-C of Thunderbolt als de monitor dit ondersteunt.

De meeste MacBook Pro-compatibele Thunderbolt-monitoren ondersteunen een maximale verversingssnelheid van 60 Hz, hoewel sommige zoals de Samsung 34-inch CJ791 Ultrawide Curved Monitor een verversingssnelheid van 100 Hz hebben, wat alleen echt nodig is voor de eisen van gaming.

Frequently Asked Questions

Is de MacBook Pro compatibel met alle monitoren?

Zolang de monitor een USB-C/Thunderbolt- of HDMI-poort heeft (waarvan bijna alle beeldschermen er tegenwoordig minstens één hebben) werkt hij met een MacBook Pro.

Thunderbolt en USB-C gebruiken dezelfde kabels om verbinding te maken en zijn beter dan HDMI wat betreft stabiliteit, verbindingsgemak en beeldoverdrachtssnelheden.

Thunderbolt- en USB-C-aansluitingen laden ook uw MacBook Pro op, zodat uw monitor uw MacBook Pro daadwerkelijk op batterijstroom oplaadt terwijl u hem gebruikt.

Als de monitor alleen een HDMI-poort heeft, kun je ook HDMI-naar-Thunderbolt-adapters kopen om monitoren met alleen HDMI aan te sluiten op MacBook Pro’s.

U kunt hier meer lezen over het aansluiten van een monitor op een MacBook Pro.

Hoeveel monitoren kunt u aansluiten op een MacBook Pro?

Het aantal externe beeldschermen dat uw MacBook Pro kan ondersteunen, hangt af van het model Intel MacBook Pro of M1/M2 MacBook Pro dat u heeft.

Kun je een iMac gebruiken als monitor voor de MacBook Pro?

Als je voor een oude iMac rondslingert, kun je een iMac gebruiken als een extern beeldscherm voor de MacBook Pro - maar het is niet zo eenvoudig als het zou moeten zijn.

De nieuwste iMacs ondersteunen een resolutie tot 5K, wat hetzelfde is als het Apple Studio Display, dus in theorie zou het volkomen logisch zijn om een oude iMac te gebruiken met een MacBook Pro.

Apple liet echter in 2014 wat bekend staat als Target Display Mode voor Retina Macs zoals de iMac vallen, waardoor je eerder een iMac als een externe monitor met een andere Mac kon gebruiken.

Er zijn nog steeds manieren om een iMac als monitor te gebruiken, maar er zijn er maar weinig die 5K-resolutie betrouwbaar ondersteunen en ons advies is dat u veel beter af bent als u een van de hier besproken externe beeldschermen koopt.

Met dit in gedachten, hier zijn dan de beste externe monitoren voor de MacBook Pro van 2023, inclusief voor M1- en M2-chip-Macs.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.