De 5 Beste 5K Monitor voor Macs van 2023 (M1 & M2 Macs)

Als je je afvraagt wat de beste 5K-monitoren voor Macs zijn, hebben we gekeken naar de beste 5K-beeldschermen voor alle Mac-modellen, waaronder MacBook Pro, MacBook Air, Mac Studio en Mac Minis.

Momenteel zijn er lang niet zoveel 5K-monitoren op de markt als er 4K-schermen zijn, maar ze worden steeds populairder, vooral voor mensen in grafisch ontwerp en videobewerking.

Apple Studio Display
Apple Studio Display

Veel goedkoper alternatief voor de XDR Pro

Tot 5K resolutie

218ppi

See on Amazon
LG Monitor 27MD5KL-B 5K Ultrafine 27
LG Monitor 27MD5KL-B 5K Ultrafine 27

Resolutie van 5K-kwaliteit

Breed P3-gamma

218ppi

See on Amazon
LG 34BK95U-W 5K UltraFine 34
LG 34BK95U-W 5K UltraFine 34

5K resolutie met 5K 2K ondersteuning

163ppi

3 USB-C-poorten plus Thunderbolt-poort en HDMI

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 5 De 5 Beste 5K Monitor voor Macs van 2023 (M1 & M2 Macs) Reviews

Als u op zoek bent naar een beeldscherm dat optimaal gebruik kan maken van uw Mac, dan is de verbluffende Apple Studio Display de beste 5K-monitor voor Macs.

De Apple Studio Display werd op 13 maart 2022 door Apple uitgebracht om samen te vallen met de release van de Mac Studio en biedt een veel goedkoper alternatief voor de 6K Apple 32-inch Pro Display XDR.

Als u op zoek bent naar een Apple-product dat probleemloos met Macs werkt, dan is de Apple Studio Display de beste monitor voor elke Mac.

Hoewel het niet kan worden vergeleken met de specificaties van de Pro Display XDR, is de Apple Studio Display gemakkelijk de beste Apple-monitor voor een MacBook Pro vanaf $ 1.599 vergeleken met $ 4.999 voor het Pro XDR-scherm.

Net als de Pro XDR ondersteunt het Apple Studio Display 218 PPI en kan het een maximale resolutie van 5K 5120 x 2880 en ongeveer 6,5 miljard kleuren meer aan dan een 4K-scherm.

Het Apple Studio Display ondersteunt 600 nits helderheid, hoewel dit niet zo hoog is als 1600 in de XDR, die alleen professionele video-editors nodig hebben voor extra helderheid bij het afspelen van HDR-video.

De Apple Studio Display heeft functies die alleen Macs kunnen gebruiken, zoals een automatische sRGB-modus die de kleur perfect kalibreert voor uw toepassingen.

De Apple Studio wordt ook geleverd met True Tone antireflectiecoating, maar is ook verkrijgbaar met glas met nanotextuur, zoals de XDR.

Er zijn ook enkele technische voordelen aan de Studio Display ten opzichte van de Pro XDR.

De Apple Studio Display heeft een 12 MegaPixel Ultra Wide camera met Center Stage dankzij een krachtige interne A13 Bionic-chip.

Het heeft ook een array met drie microfoons van muziekstudiokwaliteit, waardoor het absoluut de beste monitor is voor muziekproductie op een Mac.

Dit omvat een geluidssysteem met zes luidsprekers en Spatial Audio.

Ten slotte wordt de Apple Studio Display ook geleverd met een kantelbare en in hoogte verstelbare standaard, hoewel je een VESA-montageadapter moet toevoegen als je er een draai aan wilt toevoegen.

Er zijn ook enkele uitstekende alternatieven voor de Apple Studio Display die de moeite waard zijn om te bekijken als de prijs buiten uw budget ligt.

Je kunt onze volledige Apple Studio Display-recensie bekijken voor meer informatie.

Benefits

 • Veel goedkoper alternatief voor de XDR Pro
 • Tot 5K resolutie
 • 218ppi
 • 600 nits helderheid
 • 3 Thunderbolt-poorten

Disadvantages

 • Geen 6K-ondersteuning
 • 600 nits helderheidsondersteuning vergeleken met 1600 in Pro XDR

De 5K LG 27MD5KL-B Ultrafijne 27-inch monitor wordt op de markt gebracht voor Mac-gebruikers omdat deze uitstekende compatibiliteit en kwaliteit biedt in vergelijking met de meeste bij gebruik met een Mac.

Het LG UltraFine 5K-scherm biedt een indrukwekkend maximum van 218 pixels per inch (PPI), wat hetzelfde is als zowel het Apple Pro XDR-scherm als het Apple Studio-scherm.

De LG 27MD5KL-B Ultrafine 27 heeft een beeldverhouding van 16:9 en een helderheid van 500 nits. Het 27-inch breedbeeldscherm is voorzien van een flat-panel IPS-monitor met DCI-P3 99% kleurengamma.

Er is ook een ingebouwde camera en een luidspreker plus Thunderbolt 3-poort met maximaal 94 W stroomvoorziening en 3 x USB-C-poorten.

De Thunderbolt 3-aansluiting op de LG 27MD5KL-B kan 5K video, audio en data tegelijkertijd naar elke Mac verzenden.

De LG 27MD5KL-B Ultrafijne 27-inch monitor heeft slechts een verversingssnelheid van 60 Hz, maar presteert nog steeds prima voor gaming en snel bewegende media zoals bij videobewerking.

U kunt onze volledige LG 27MD5KL-B 5K UltraFine 27″ monitor review lezen voor meer.

Benefits

 • Resolutie van 5K-kwaliteit
 • Breed P3-gamma
 • 218ppi
 • Ingebouwde webcamera
 • Ingebouwde luidsprekers

Disadvantages

 • De kwaliteit van de interne luidspreker is slecht
 • De kwaliteit van de webcam is niet geweldig

Als je een 5K-scherm wilt dat iets groter is dan het Apple Studio Display, dan biedt de geweldige LG UltraFine 34-inch 5K-resolutie op een groter 34-inch scherm met 163 pixels per inch (ppi).

Afgezien van de monitoren van Apple, denken we zelfs dat de 5K LG UltraFine 34-inch monitor het beste 34-inch 5K-scherm voor Macs is en een uitstekend groter alternatief voor het Apple Studio Display.

LG-monitoren zijn enkele van de beste beeldschermen die je kunt krijgen voor Macs en Apple heeft LG zelfs geholpen bij de ontwikkeling van het UltraFine-beeldscherm, omdat het een paneel bevat dat sterk lijkt op het 27-inch 5K iMac-beeldscherm.

Je krijgt volledige 2K5K 5120 x 2160 resolutie met de LG 34BK95-W, wat geweldig is voor videobewerking en grafische ontwerpers die grote canvassen nodig hebben.

In tegenstelling tot het Apple Studio Display ondersteunt het LG UltraFine 34-inch display zelfs High Dynamic Range (HDR) dat, net als Dolby Vision, heldere en donkere delen van een beeld ongelooflijk intens en contrastrijk maakt.

U kunt de kanteling en hoogte wijzigen op de standaard die bij de LG34BK95U-W UltraFine wordt geleverd, maar als u moet draaien, moet u een VESA-standaardmontageverbinding toevoegen.

Wat poorten betreft, is er naast de standaard HDMI een speciale Thunderbolt 3-poort met 85 W vermogen om MacBooks op te laden, die ook de DisplayPort Alt-modus biedt.

Merk op dat dit model buiten de VS vaker verkrijgbaar is als de LG 34WK95U-W, die bijna precies hetzelfde is met een paar kleine verschillen.

U kunt onze volledige LG 34BK95U-W 34 inch 5K monitor review lezen voor meer informatie.

Benefits

 • 5K resolutie met 5K 2K ondersteuning
 • 163ppi
 • 3 USB-C-poorten plus Thunderbolt-poort en HDMI
 • Enorm scherm landgoed
 • Ondersteunt HDR

Disadvantages

 • Geluid of helderheid kan niet worden geregeld vanaf het Mac-toetsenbord
 • Draaien vereist montage van een standaard

De Samsung Odyssey Neo G9 is een van de grootste 5K-monitoren op de markt en is met een maximale verversingssnelheid van 250Hz duidelijk gericht op gamers.

De Samsung Odyssey Neo G9 is een super ultrabrede monitor die een resolutie van 5120 x 1440 ondersteunt en een enorm 49-inch gebogen scherm heeft.

Hoewel ideaal voor gamen op een Mac, is de Samsung Odyssey Neo G9 een interessante optie voor professionele video-editors, muziekproducenten of ontwerpers die veel ruimte nodig hebben voor multitasking, zoals de grootte van het scherm.

De Samsung Odyssey Neo G9 heeft ook een zeer hoge vernieuwingsfrequentie van 240 Hz, ontworpen voor de meest veeleisende games, hoewel Mac-gebruikers slechts kunnen genieten van een maximum van 120 Hz, wat meer dan genoeg is voor de meeste games.

De Samsung Odyssey Neo G9 biedt zeer hoge helderheidsniveaus en anti-reflectie om reflectie in helder verlichte omgevingen te verminderen.

Het nadeel van de Samsung Odyssey G9 voor Mac-gebruikers is dat er geen Thunderbolt- of USB-C-poort is, maar dat je een HDMI-naar-Thunderbolt/USB-C-adapter kunt gebruiken om hem op je Mac aan te sluiten.

Het ondersteunt ook maximaal 109 pixels per inch (ppi), wat betekent dat u schaalproblemen kunt hebben, vooral wanneer u bent aangesloten op een MacBook Pro of MacBook Air met retina-display die meer dan 200 ppi ondersteunt.

Als je op zoek bent naar een 5K-scherm voor je Mac met een zo groot mogelijk schermformaat en een hoge verversingssnelheid, dan is de Samsung Odyssey G9 zeker aan het kijken.

Benefits

 • 49 inch scherm
 • 5K resolutie
 • Vernieuwingsfrequentie tot 250 Hz (120 Hz op Macs)
 • Uitstekend geschikt voor gamen

Disadvantages

 • Geen USB-C/Thunderbolt-poort
 • Adaptieve synchronisatie kan flikkering op de Mac veroorzaken, indien geactiveerd

De 40 inch LG 40WP95C-W is een prima keuze voor wie het budget heeft voor een Apple Studio maar een flink groter schermformaat wil.

De LG 40WP95C-W heeft een resolutie van 5120 x 2160 en een beeldverhouding van 21:9, waardoor je voldoende ruimte hebt voor werkbalken, paletten en werkruimte.

De sRGB-modus wordt automatisch gekalibreerd voor uitstekende kleurnauwkeurigheid en ondersteunt zelfs HDR voor video-editors.

Een van de grote voordelen van de LG 40WP95C-W voor Mac-gebruikers is dat hij ook twee USB-C-poorten heeft die Thunderbolt 4 ondersteunen, die 95 W stroom leveren om de batterij van elke MacBook Pro of MacBook Air op te laden.

Andere handige functies in de LG 40WP95C-W zijn de Picture-by-Picture-modus die beelden van twee bronnen tegelijkertijd kan weergeven, 2 ingebouwde 10 watt-luidsprekers en een standaard met kantel-/hoogte-/draaibeweging.

Aan de andere kant zal de lage pixeldichtheid van 140 ppi wat schaalproblemen veroorzaken bij het aansluiten op de retina-displays van MacBook Pro’s en MacBook Airs.

Het lage maximale helderheidsniveau van 300 nits is ook niet geschikt voor zeer goed verlichte omgevingen.

Benefits

 • 2 Thunderbolt 4-poorten
 • 40 inch scherm
 • Verversingssnelheid tot 72 Hz
 • Uitstekend geschikt voor gamen

Disadvantages

 • Adaptieve synchronisatie kan flikkering op de Mac veroorzaken, indien geactiveerd

Frequently Asked Questions

Wat is een 5K-monitor?

5K verwijst naar monitoren met 5120 horizontale pixels en een echte 5K-monitor heeft een resolutie van 5120 x 1440.

Het kan echter ook monitoren bevatten met een resolutie van 5120 x 2160, wat in de monitorwereld vaak 5K2K wordt genoemd.

Waarom een 5K-monitor kopen?

5K 2K is ideaal voor mensen die multitasken, zoals video-editors en grafische ontwerpers die met meerdere tijdlijnen en menu’s werken.

5K biedt ook een veel hogere definitie dan 4K, hoewel het verschil voor het menselijk oog misschien moeilijk waar te nemen is.

Alleen omdat een monitor 5K is, wil nog niet zeggen dat deze noodzakelijkerwijs beter is dan een 4K-monitor. Veel hangt af van de kwaliteit van de kleurweergave en beeldkwaliteit waartoe de monitor in staat is.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.