De 7 Beste Monitor voor Videobewerking van 2023

Alleen de beste monitor voor videobewerking kunnen uw videomeesterwerken in wording nauwkeurig weergeven. Hoewel je die commercial, film of Instagram-rol waar je momenteel aan werkt, kunt knippen, opnieuw rangschikken en kleurgraden met vrijwel elk scherm, kan alleen het juiste scherm je video’s nauwkeurig reproduceren, zodat ze goed kunnen worden vertaald naar andere schermen en mediums.

Het gebruik van de beste videobewerking ssoftware is slechts een deel van de vergelijking. Je hebt de beste videobewerkingsmonitor nodig die ook een paar dingen van de lijst afvinkt. Om een effectieve videobewerkingstool te zijn, is resolutie essentieel, aangezien er meer projecten worden geproduceerd in 4K of hoger.

Het moet ook een kleurnauwkeurigheid hebben van Delta E < 2 of beter, evenals een kleurengamma van ten minste 95% DCI-P3, een hoge contrastverhouding en een hoger helderheidsniveau. Andere factoren waarmee u rekening moet houden, zijn HDR-ondersteuning als u met HDR-beeldmateriaal werkt, schermgrootte, basis- of montage-articulatie en natuurlijk het prijskaartje.

ASUS ProArt PA329CV 4K monitor
ASUS ProArt PA329CV 4K monitor

Grote kleurnauwkeurigheid

USB-hub

Ingebouwde luidsprekers

See on Amazon
BenQ SW271 4K monitor
BenQ SW271 4K monitor

Uitstekende kleurnauwkeurigheid

Inclusief schaduwkap om reflecties te voorkomen

Zwart-witmodus

See on Amazon
EZIO ColorEdge CG319X monitor
EZIO ColorEdge CG319X monitor

Eersteklas kleurnauwkeurigheid

4K HDR-ondersteuning

Ingebouwde automatische kalibrator

See on Amazon

Table of ContentsShow

The 6 De 7 Beste Monitor voor Videobewerking van 2023 Reviews

Schermgrootte: 32-inch (31,9) | Resolutie: 4K UHD (3840 x 2160) | Helderheid: 350 cd/m2 | Poorten: DisplayPort 1.2 (x1), HDMI 2.0 (x2), USB 3.1 Type C (upstream, 90 W vermogen, DP Alt Mode)

ASUS kwam meteen op onze lijst met deze voortreffelijke monitor voor videobewerking, aangezien deze een zeer groot 32-inch schermformaat en 4K UHD-resolutie heeft. Focus echter niet alleen op grootte en resolutie bij het kiezen van de beste monitor voor videobewerking. paneel is net zo belangrijk voor videobewerking en het kopen van de beste IPS-paneel monitor die u zich kunt veroorloven, is cruciaal, en de rest is slechts een kwestie van smaak.

Het is waar dat je een monitor van dit formaat kunt vinden voor minder dan de helft van de prijs van deze categorie (hallo, BenQ), maar we hebben hem niet opgenomen omdat hij een VA-paneel gebruikt, wat problematisch is voor kleurreproductie vanuit verschillende kijkhoeken. In vergelijking met een IPS-paneel biedt een VA-paneel een betere contrastverhouding, maar smallere kijkhoeken. Verticale kijkhoeken op VA-panelen kunnen de kleur van boven naar beneden veranderen.

De Asus ProArt-beeldschermreeks omvat meer dan een dozijn modellen, en de PA329CV behoort tot de middenklasse wat betreft prijsstelling. Het heeft een solide constructie en een sober ontwerp plus een geweldige ergonomie. Het past uitstekend als enkel scherm of als onderdeel van een uitbreidbare opstelling met meerdere monitoren, omdat het een randloos ontwerp zonder zichtbare randen heeft.

Maar het is de kwaliteit van het IPS-paneel dat het belangrijkste verkoopargument is: het heeft 100% sRGB-kleurruimtedekking samen met Rec. 709 (de kleurruimte die wordt gebruikt voor HDTV met een ander gamma dan sRGB). De kleurnauwkeurigheid is door Calman geverifieerd als ΔE < 2. Een deltawaarde onder twee betekent over het algemeen nauwkeurigere kleuren, waarbij alles onder twee door mensen als niet waarneembaar wordt beschouwd. Bovendien voldoet het aan VESA HDR400, een industriestandaard om ervoor te zorgen dat het paneel een minimale piekhelderheid van 400cd/m2 weergeeft.

Hiermee kunnen helderheid, contrast, kleurverzadiging en temperatuur, tint, gamma en andere instellingen nauwkeurig worden afgesteld, maar de voorinstellingen zullen de meeste gebruikers tevreden stellen, waaronder sRGB, Rec. 701, DCI-P3, HDR, leesmodus, de modus voor weinig blauw licht om onder andere uw ogen te sparen.

In plaats van de poten die je vaak tegenkomt bij andere grootbeeldmonitoren van hetzelfde type, heeft deze monitor een vierkante voetstandaard. Op deze manier kunnen uw computer of accessoires dichter bij of bovenop de monitorvoet worden geplaatst en wordt er geen ruimte verspild. Met een handig meegeleverde montagebeugel voor een bureauklem kan een volledige optimalisatie van de ruimte worden bereikt door hem aan de rand van elk bureau te bevestigen.

De standaard is in hoogte verstelbaar, kan worden gekanteld, kan worden gekanteld van 23 tot -5 graden en kan 90 graden worden gedraaid om over te schakelen naar portretmodus, waardoor hij ideaal is als secundaire monitor en voor configuraties met twee monitoren (als u de ruimte).

Het heeft één DisplayPort-ingang, twee HDMI-ingangen en een USB-C-poort voor connectiviteit. Het kan fungeren als een USB-hub als je het aansluit via USB 3 en bevat vier USB 3.0-downstreampoorten, twee met de rest van de connectoren en twee aan de zijkant, langs de linkerrand. Over het algemeen een goede selectie van functies voor een geweldige prijs. Petje af voor ASUS.

Benefits

 • Grote kleurnauwkeurigheid
 • USB-hub
 • Ingebouwde luidsprekers
 • Standaard en C-klem meegeleverd om hem aan de rand van het bureau te bevestigen

Disadvantages

 • Gebrek aan ruimte

Schermgrootte: 27-inch | Resolutie: 4K UHD (3840 x 2160) | Helderheid: 350 cd/m2 | Poorten: DisplayPort 1.4 (x1), HDMI 2.0 (x2), 3,5 mm audio-aansluiting, USB 3.0 upstream (x1), USB 3.0 downstream (x2), USB 3.1 Type-C

Kortom, dit is een professionele monitor met HDR-ondersteuning en een breed Adobe RGB-kleurengamma en een paar trucs achter de hand, alles tegen een redelijke prijs - een vijfde van de duurste professionele monitor in onze line-up. Video-editors zullen verschillende handige functies in dit apparaat vinden, waaronder een kap, evenals nauwkeurige fabriekskalibratie.

Het IPS-paneel heeft echte 10-bits kleurdiepte en levert nauwkeurige kleuren met 99% van de Adobe RGB-kleurruimte en 100% van sRGB. Het heeft ook een contrastverhouding van 1.000:1 en kijkhoeken van 178 graden.

Een mini-toetsenbord is aangesloten op de monitor met behulp van een mini-USB-kabel en bevat sneltoetsen. BenQ noemt het de “Hotkey Puck”. Het heeft navigatiepijlen in D-pad-stijl om binnen de schermmenu’s van de monitor te bewegen, en de OK-knop in het midden. De buitenste cirkel van de Puck heeft drie numerieke sneltoetsen en een die het OSD-menu opent.

Opmerkelijk zijn innovaties zoals de zwart-witmodus en “GamutDuo” waarmee je het scherm in tweeën kunt splitsen en kunt zien hoe het beeld eruit zou zien in twee verschillende kleurruimten. Ten slotte ondersteunt het de modi Picture in Picture (PIP) en Picture by Picture, die het scherm in tweeën delen en de uitvoer van twee verschillende bronapparaten tegelijkertijd aan beide kanten weergeven.

Connectiviteit wordt geleverd via de volgende poorten: één DisplayPort 1.4, twee HDMI 2.0, één USB 3.0 upstream naar de hub, twee USB 3.0 downstream en één USB 3.2 Type C met stroomvoorziening voor opladen en DP Alt-modus voor video.

De kap van hard plastic, die zowel in landschaps- als portretmodus werkt, is gewoon de kers op de taart.

Benefits

 • Uitstekende kleurnauwkeurigheid
 • Inclusief schaduwkap om reflecties te voorkomen
 • Zwart-witmodus

Disadvantages

 • USB-C PD geeft slechts 10W

Schermgrootte: 31,1-inch | Resolutie: 4K DCI Standaard (4096 x 2160) 1:1.85 Beeldverhouding | Helderheid: 350 cd/m2 | Poorten: DisplayPort 1.2 (x2), HDMI 2.0 (x2), USB 3.0 upstream (x1), USB 3.0 downstream (x3)

Als professionele monitor is de Eizo ColorEdge CG319X niet geschikt voor de aspirant-gebruiker. In feite is het alleen geschikt voor gebruikers die al professionals zijn. Met 31,1 inch is het groter dan andere prosumer / aspirant pro-aanbiedingen zoals dat van BenQ.

Het kleurengamma van deze monitor is uitzonderlijk en geeft 99% van de Adobe RGB- en 98% van de DCI-P3-kleurruimten weer, de kleurruimte die wordt gebruikt door de Amerikaanse filmindustrie, samen met volledige dekking van de CMYK-kleurruimten die worden gebruikt door de grafische industrie. Het scherm heeft een hoge contrastverhouding van 1500:1 en kijkhoeken van 178 graden.

Op het scherm is een ingebouwde kalibrator te zien die zich helemaal bovenaan het scherm bevindt. Kalibratie vindt plaats over een periode van een half uur en gedurende deze periode kunt u uw monitor gebruiken terwijl deze zichzelf aanpast.

Inbegrepen in het pakket is de ColorNavigator 7-kleurbeheersoftware, die werkt met de besturingssystemen Windows 10, Mac OS en Linux

Benefits

 • Eersteklas kleurnauwkeurigheid
 • 4K HDR-ondersteuning
 • Ingebouwde automatische kalibrator

Disadvantages

 • Heel duur

Schermgrootte: 34-inch | Resolutie: 5K2K (5120 x 2160) | Helderheid: 450 cd/m² Maximale schermhelderheid 600 cd/m² | Poorten: DisplayPort 1.4, USB 3.2 (x3), USB-C

Wanneer u met videobewerkingssoftware werkt, kunt u echt profiteren van de extra ruimte die een breedbeeldscherm van 21:9 biedt. Met video-editors die de tijdlijnweergave gebruiken, zoals Final Cut Pro of Adobe Premiere Pro, is horizontale weergaveruimte uiterst belangrijk. Over het algemeen geldt: hoe groter de monitor, hoe beter.

Het is om die reden dat “5K2K”-monitoren een uitkomst zijn voor video-editors, omdat ze de verticale resolutie van een 4K-monitor bieden met de horizontale resolutie van een 5K-monitor - alles in een breedbeeldformaat. De MSI Prestige PS341WU levert verbluffende beelden met een resolutie van 5-120 x 2160 bij 60 Hz voor een hoog kleurcontrast en levendige kleuren. Dankzij het LG nano IPS-paneel produceert het een uitstekende beeldkwaliteit voor het maken en ontwerpen van inhoud.

Naast een groter schermoppervlak heeft het een hogere pixeldichtheid, wat zich vertaalt in een betere beeldkwaliteit en scherpte. Bovendien heeft het uitstekende connectiviteit, waaronder een USB Type-C-poort met oplaadmogelijkheden, een DisplayPort-poort en een HDMI-poort, waarbij de laatste wordt beperkt door de HDMI-bandbreedte van 3.840 bij 2.160 bij 60 Hz.

Het heeft ook een uitstekende kleurkalibratie en dit model dekt vrijwel 100% van de sRGBb- en Adobe RGB-kleurruimten, evenals 98% van DCI-P3. Dit is de afkorting van Digital Cinema Initiatives - Protocol 3 en is een reeks kleuren ontwikkeld door de DCI en de Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) voor het standaardiseren van de kleuren die in films worden gebruikt. Dus de 98% dekking van DCI P3 maakt het een redelijk goede professionele monitor. Het is waar dat het als een IPS-monitor wat backlight bleed kan vertonen bij weergave van een puur zwart scherm, maar voor een IPS-scherm heeft deze monitor de minste backlight bleed van alle die we hebben gezien.

Met betrekking tot wat u krijgt tegen de huidige marktprijzen, is het een van de beste koopjes die er zijn op het gebied van ultrabrede schermen voor videobewerking.

Benefits

 • Uitstekende 5K2K-resolutie
 • Langere videotijdlijnen
 • Nano IPS-paneel
 • Geweldige functieset

Disadvantages

 • Goed uitziende maar goedkoop aanvoelende kunststoffen

Schermgrootte: 27-inch | Resolutie: 4K UHD (3840 x 2160) | Helderheid: 300 cd/m2 | Poorten: DisplayPort 1.2 (x1), HDMI 2.0 (x2), 1 x 3,5 mm audio-aansluiting

De LG 27UL500 is een van de beste monitoren voor videobewerking als je met een beperkt budget werkt. Het is ook een goede optie voor degenen die op zoek zijn naar een opstelling met twee monitoren zonder noodzakelijkerwijs de bank te verbreken. Het ontwerp is een beetje standaard en lijkt op het eerste gezicht onhandig, maar als het stof eenmaal is neergedaald, zul je ontdekken dat het IPS-weergavepaneel van uitstekende kwaliteit is en dat het 27-inch formaat en de UHD-resolutie het bewerken van 4K-video gemakkelijk maken.

IPS-panelen van LG staan bekend om hun superieure kwaliteit en deze is daarop geen uitzondering. Het display heeft heldere kleuren, 4K-resolutie bij 60 Hz en een kijkhoek van 178 graden. Om de lage kosten te bereiken, is de standaard echter een van de dingen die moesten worden opgeofferd.

De 27UL500 heeft ook dezelfde halfronde standaard die in veel LG-monitoren wordt aangetroffen, door hem als basis te gebruiken, kan hij slechts over een zeer korte marge kantelen, - 5 graden naar voren en 15 naar achteren. Ondanks dat, omdat hij VESA-bevestigingen ondersteunt, kun je hem aan een monitorarm of aan een muurbeugel bevestigen. Een ander gebied waar prijsverlagingen te zien zijn, is het helderheidsniveau: het heeft een piekhelderheid van 300 nits, wat redelijk is gezien de kosten van dit product.

Wat connectiviteit betreft, het is eenvoudig: één DisplayPort 1.2, twee HDMI 2.0-poorten en een koptelefoonaansluiting.

Benefits

 • Betaalbaar 4K-scherm
 • Ondersteunt HDR

Disadvantages

 • Onaantrekkelijk ontwerp
 • Stand heeft een slechte ergonomie

Schermgrootte: 32-inch | Resolutie: 8K (7.680 x 4.320) | Helderheid: 400 cd/m2 | Poorten: DisplayPort 1.2 (x2), audio-aansluiting 3,5 mm (x1)

Zelfs vijf jaar na de aankondiging is het model nog steeds uitstekend en verbazingwekkend. Het heeft echter nog steeds een hoge prijs en weinig concurrentie, misschien omdat er niet veel 8K-inhoud beschikbaar is en iedereen nog steeds voornamelijk 4K-video-inhoud produceert.

Met de nieuwe generatie high-end smartphones die al in staat zijn om 8K-video op te nemen, zal de overvloed aan 8K-inhoud andere monitorfabrikanten waarschijnlijk aan boord van de 8K-monitorbandwagon doen springen.

Het formaat van 32 inch van dit beest laat hem niet onopgemerkt voorbijgaan, ook als hij uit staat. Van buiten krijg je een behoorlijk stevig ontwerp en een indrukwekkende constructie zoals gebruikelijk bij Dell, alles verpakt in stijlvol geborsteld aluminium. Naast de geweldige ergonomie - alweer een ander kenmerk van Dell - heeft het ondersteuning voor functies voor hoogteverstelling, kantelen, draaien en portretmodus.

De meeste IPS-schermen in deze line-up hebben een helderheid van rond de 350 cd/m2, maar deze heeft een helderheid van 400 cd/m2. Bovendien staat de contrastverhouding ook bovenaan de lijst met 1300:1. Het kleurengamma van het paneel is een van de beste die we hebben gezien met 100% sRGB, 100% Adobe RGB en 98% DCI-P3.

Wat connectiviteit betreft, bevat het twee DisplayPort-aansluitingen, een USB-hub met één upstream- en twee downstream-poorten en een audio-lijnuitgang. Als u op zoek bent naar een 8K-monitor voor videobewerking, hoeft u niet verder te zoeken dan dit technische wonder.

Benefits

 • 8K resolutie
 • Goede bouwkwaliteit

Disadvantages

 • Vereist twee DisplayPort-kabels om op 8K te werken
 • Heeft krachtige hardware nodig om het uit te voeren

Hoe u de beste monitor voor videobewerking kiest

Naast prijs, kleurnauwkeurigheid en schermgrootte moet u rekening houden met andere factoren, zoals resolutie, geavanceerde functies zoals HDR-ondersteuning, paneeltype en connectiviteit.

 • Grootte: een monitor voor videobewerking moet groot genoeg zijn om een comfortabel weergavegebied te bieden voor de complexe gebruikersinterface van niet-lineaire video-editortoepassingen tijdens lange werksessies. Van 27 inch tot 32 inch is een goed, comfortabel maatbereik. Een speciale vermelding zijn de ultrabrede monitoren met een schermverhouding van 16:9 die meer geoptimaliseerd zijn voor videobewerking, die meestal verkrijgbaar zijn in formaten groter dan 34".
 • Resolutie: De resolutie van een monitor bepaalt hoeveel pixels je op het scherm kunt zien. Bovendien, hoe meer pixels je kunt zien in je video, hoe meer details je kunt zien in de video die je aan het bewerken bent.
 • HDR-ondersteuning: door zowel het contrast als het kleurbereik te vergroten, vergroten HDR-technieken de perceptie van diepte in afbeeldingen. In HDR worden de kleurintensiteit en het contrast van uw video verbeterd om het realistischer te maken om de waarneming van het menselijk oog na te bootsen, waarbij de iris zich constant aanpast aan de veranderende luminantie van de omgeving. Hoewel het geen dealbreaker is, zou het belangrijk zijn als uw bronmateriaal HDR ondersteunt, als uw monitor dit ook ondersteunt.
 • Connectiviteit: Controleer voordat u een monitor aanschaft of uw computer de uitvoertypes ondersteunt die voor uw beeldscherm vereist zijn. De Dell 8K-monitor op deze lijst vereist bijvoorbeeld dubbele DisplayPort-verbindingen om op maximale resolutie te werken. Controleer welke aansluitingen de videokaart van je computer biedt: HDMI, Thunderbolt, DisplayPort of USB-C.

Wat zijn de verschillende typen monitorpanelen?

In termen van LCD-displaypanelen zijn er tegenwoordig drie hoofdtypen, beginnend met TN (twisted nematic), de oudste en goedkoopste. Dan hebben we Vertical Alignment (VA), In-Plane Switching (IPS) en OLED. Videobewerking is efficiënter met IPS-panelen vanwege hun vermogen om een breed scala aan kleuren te produceren. Bewegingsonscherpte is een probleem met VA-panelen bij het weergeven van snelle beelden, en OLED heeft betere zwarttinten maar heeft nog steeds hoge kosten en andere problemen.

Bij het gebruik van een monitor voor videobewerking zijn helderheid, contrast en kleurengamma de belangrijkste overwegingen. Het kleurengamma van een monitor verwijst naar het mogelijke kleurenbereik dat het kan weergeven. Hoewel alle LCD-monitoren tegenwoordig goede contrastverhoudingen, helderheidsniveaus en kleurengamma’s hebben, hebben de IPS LCD-panelen betere kijkhoeken en ondersteunen ze meer kleuren dan hun TN-voorgangers.

Uw monitor moet ook goed worden gekalibreerd als u kleurnauwkeurigheid wilt.

Hoe we de beste monitoren voor videobewerking testen

De dagen van “Full HD” 1080P als nieuwigheid zijn allang voorbij. In deze tijd is alles onder 4K (UHD - Ultra High Definition) geen verstandige investering en zal uw videobewerkingsmonitor zeer snel oud worden. Als je nog geen video in 4K maakt, zul je binnenkort te maken krijgen met 4K+ bronmateriaal dat je ter bewerking wordt aangeboden. De trend naar 4K-opnamen begon enige tijd geleden met populaire smartphones zoals de iPhone 7+, de Google Pixel XL, de Moto Z2 Play en de Samsung Galaxy S8. Maak je klaar, want 4K UHD-video is niet meer weg te denken.

 • Onze keuze aan monitorformaten: in de huidige markt is een 27-inch scherm een goede instapmonitor voor serieuze videobewerking, omdat het geen beelddetail opoffert bij dat schermformaat. Wat grotere schermen betreft, zijn 31", 32" en 34" allemaal even goede keuzes. We raden monitoren van meer dan 40 inch niet aan vanwege een grote kijkafstand en te veel benodigde ruimte. We hebben ook een ultrabrede 34-inch monitor meegeleverd met de 5K2K-resolutie (5120 x 2160).
 • Alle IPS-panelen: aan de hand van deze vereisten hebben we de marktopties vergeleken en de beste 4K UHD-monitoren in een brede prijsklasse geselecteerd, die allemaal zijn voorzien van IPS-panelen, die de meest kleurnauwkeurige zijn in vergelijking met oudere technologieën zoals TN en zonder de nadelen van andere typen.
 • HDR uitgelegd: over het algemeen is HDR10 de meest gebruikte HDR-standaard. In onze topkeuzes ondersteunen alle behalve de Dell 8K HDR, en twee ervan adverteren HDR600-ondersteuning, wat ervoor zorgt dat het scherm HDR-compatibel is met een piekhelderheid van 600 nits. Zorg ervoor dat je weet welke HDR-standaard je bewerkingssysteem ondersteunt.

Als gevolg hiervan bieden we u een breed scala aan keuzes tegen prijsklassen om te voldoen aan elke mogelijke videobewerkingsvereiste binnen ons gevestigde bereik van resolutie, schermgrootte en vormfactor.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.