Wat is DDR5 RAM?

DDR5 is de vijfde en nieuwste iteratie van DDR-geheugen die DDR4 zal opvolgen in de reguliere markt en biedt meer bandbreedte, grotere capaciteit en verbeterde energie-efficiëntie.

De technologie is de afgelopen tien jaar snel vooruitgegaan, dat hoeft niet veel gezegd te worden. Dit is vooral duidelijk in 2023, vooral als het gaat om gaming, nu we met kop en schouders het 4K-tijdperk binnenstormen.

Er zijn de afgelopen jaren veel dingen veranderd: AMD heeft Intel overschaduwd in de reguliere CPU-markt en heeft de grenzen verlegd van het aantal cores en threads dat we kunnen verwachten in een gaming-CPU, Nvidia heeft real-time ray tracing geïntroduceerd, GPU’s kunnen nu over het algemeen hogere resoluties aannemen en SSD’s zijn volledig mainstream geworden.

Een andere grote verandering die eraan komt, heeft te maken met RAM. DDR5 zal namelijk DDR4 vervangen als de reguliere RAM-oplossing op pc’s. Dus, wat is DDR5 en hoe verschilt het van zijn voorganger?

Wat is DDR5?

Welnu, zoals we in de inleiding hebben vastgesteld, is DDR5 een soort RAM. En waar RAM voor staat, is Random-Access Memory.

Zijn doel? Het functioneert in wezen als het kortetermijngeheugen van uw pc, d.w.z. het slaat relatief kleine hoeveelheden belangrijke gegevens op waartoe uw CPU of GPU snel toegang moet hebben, zodat de programma’s die op de pc worden uitgevoerd, correct kunnen werken.

Dat gezegd hebbende, RAM is extreem snel, maar het is ook een soort vluchtig geheugen, wat betekent dat het alleen gegevens kan opslaan terwijl het is ingeschakeld. Wanneer de stroom uitvalt, worden alle gegevens die zijn opgeslagen in het RAM-geheugen gewist, dus het is duidelijk waarom het niet wordt gebruikt als opslagoplossing voor de lange termijn.

Hoe zit het nu specifiek met DDR5?

De volledige afkorting hier is DDR5 SDRAM, wat staat voor Double Data Rate 5 Synchronous Dynamic Random-Access Memory. Zonder al te diep op de details in te gaan, kunnen we gewoon zeggen dat SDRAM een type RAM is dat in 1992 is ontwikkeld, terwijl DDR een type SDRAM is dat in 1998 is ontwikkeld en waarvan de primaire kracht, zoals de naam al doet vermoeden, lag in de verhoogde datasnelheden.

In de loop der jaren zijn een aantal verschillende DDR-technologieën uitgebracht en het was een grotendeels lineaire progressie van DDR (ook wel DDR1 genoemd) naar DDR5, hoewel er in de loop der jaren ook low-power versies van DDR-geheugen (LPDDR) zijn uitgebracht. inclusief LPDDR5, die gericht zijn op mobiele apparaten.

DDR5 versus DDR4

De drie belangrijkste upgrades die DDR5 biedt ten opzichte van DDR4 zijn bandbreedte, capaciteit en energie-efficiëntie.

Wat de bandbreedte betreft, kan DDR5 datasnelheden tot 6,4 Gbps ondersteunen bij standaardkloksnelheden, terwijl DDR4 slechts 3,2 Gbps kan ondersteunen, dus het is een vrij aanzienlijke upgrade. In de praktijk zullen echter niet alle modules zo snel zijn, en sommige zelfs nog sneller met overklokken.

Bovendien zullen DDR5-modules vanwege de grotere geheugendichtheid een grotere geheugencapaciteit hebben. Dat gezegd hebbende, met DDR5-chips kunnen chips worden gemaakt met vier keer de dichtheid die mogelijk is met DDR4, dus we zullen individuele DDR5-chips zien met maar liefst 64 GB geheugen.

Ten slotte zal DDR5 energiezuiniger zijn, met een spanning van 1,1 V, lager dan de 1,2 V in DDR4. Hoewel het op het eerste gezicht geen al te grote verbetering lijkt en niet zo belangrijk zal zijn voor desktop-pc’s, zal het een verschil maken als het gaat om de batterijduur van draagbare apparaten, evenals als het gaat om servers die de klok rond werken.

Moet u DDR5 kopen?

Hoewel de eerste DDR5 is uitgebracht, is DDR5-geheugen nog niet commercieel verkrijgbaar. Er is altijd een tijdsverschil tussen de ontwikkeling van een nieuwe iteratie van DDR en de daadwerkelijke release, en dan is er nog een tijdsverschil tussen de release en het mainstream worden.

De nieuwste Zen 3-CPU’s van AMD ondersteunen alleen DDR4-geheugen, en het lijkt erop dat ze alleen DDR5-ondersteuning zullen introduceren met Zen 4-CPU’s die naar verwachting in 2022 worden gelanceerd. Toch zijn Intel’s nieuwste Rocket Lake-CPU’s nog steeds op DDR4, maar de aankomende Alder Lake-CPU’s die hen in de tweede helft van 2021 zullen opvolgen, zullen DDR5 ondersteunen.

Als u zich meer zorgen maakt over betaalbaarheid en waarde, houd dan uw adem niet in. Bij de lancering zal DDR5 ongetwijfeld vrij prijzig zijn, vooral als we rekening houden met de mogelijke leveringsproblemen.

Daarom en vanwege de beperkte voordelen die het in het begin zal bieden als het gaat om spelprestaties, zou het moeilijk zijn om het aan te bevelen aan iedereen die waar voor zijn geld wil.

Als u echter geïnteresseerd bent in toekomstbestendigheid, is het misschien het wachten waard. Zoals we eerder hebben vermeld, is compatibiliteit een grote factor als het gaat om RAM, dus als je een machine wilt bouwen die later gemakkelijk kan worden geüpgraded, is het een goed idee om te wachten op DDR5- en DDR5-compatibele hardware. .

Conclusie

Dus al met al zou dat een overzicht zijn van wat DDR5 SDRAM is. Het behoeft echter geen betoog dat we moeten wachten tot we een met DDR5 uitgeruste machine in handen kunnen krijgen voordat we betrouwbaar commentaar kunnen geven op de prestaties, waarde, enz. van het nieuwe geheugen.

Als je nu een nieuwe pc bouwt, bekijk dan zeker eens enkele van de configuraties die we hebben samengesteld. We hebben iets voor elk budget, dus je zult zeker iets vinden dat bij je past!

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.