Mortal Kombat-games op volgorde [Volledige lijst 2023]

Weinig vechtgame-franchises zijn zo iconisch en langlopend als Mortal Kombat, dat meer dan 30 jaar teruggaat tot de arcadescene van begin jaren negentig.

Tegenwoordig wordt de franchise voornamelijk beheerd door NetherRealm Studios en zijn leider, Mortal Kombat-mede-maker Ed Boon.

In deze lijst bespreken we de geschiedenis van de franchise uitgebreid terwijl we een lijst samenstellen van alle Mortal Kombat-games in volgorde van uitgave.

We hopen dat je geniet van de rit!

Mortal Kombat

 • Releasedatum: augustus 1992
 • Platformen: Arcade, Sega Genesis, SNES, Game Gear, Game Boy, Master System, MS-DOS, Sega CD, Amiga, PS2, GameCube, Xbox 360, PSP, PS3

De originele Mortal Kombat werd in 1992 uitgebracht in speelhallen door Midway Games en zou een jaar later worden overgezet naar thuisconsoles.

Daarin komen vechters van over de hele wereld en uit andere rijken samen om te strijden in een high-stakes martial arts-toernooi op Shang Tsung’s Island om de controle over de Earthrealm.

De game bevat een selectie van zeven speelbare vechters, elk met een unieke moveset en Fatality waarmee ze hun tegenstander meedogenloos vernietigen.

Na de release zou Mortal Kombat de meest populaire arcade-kast van 1992 worden en de serie naar de populaire cultuur stuwen.

Mortal Kombat II

 • Releasedatum: november 1993
 • Platformen: Arcade, Sega Genesis, SNES, Game Gear, Game Boy, 32X, Amiga, Master System, MS-DOS, Sega Saturn, PS1, PS3

Een jaar later keerde Midway terug met een vervolg, Mortal Kombat II, dat probeerde de gameplay en mythos rond het origineel te verbeteren.

Dit omvatte onder meer het uitbreiden van de selectie van vechters met nu iconische personages zoals Kitana, Mileena, Kung Lao, Noob Saibot en terugkerende schurk Shao Kahn.

Het verhaal gaat verder vanaf de eerste Mortal Kombat, met deelnemers die samenkomen om deel te nemen aan een nieuw toernooi dat zich afspeelt in het rijk van Outworld.

Na de release kreeg Mortal Kombat II universele bijval en commercieel succes, ondanks het feit dat er een grote controverse ontstond vanwege de afbeelding van grafisch geweld.

Mortal Kombat3

 • Releasedatum: april 1995
 • Platformen: Arcade, Sega Genesis, SNES, PS1, Game Boy, Game Gear, MS-DOS, PC, Mastersysteem

Het zou twee jaar duren voordat de derde game in de serie, Mortal Kombat 3, in speelhallen werd uitgebracht voordat hij zijn weg vond naar thuisconsoles.

De game bevat 14 speelbare vechters, één geheime vechter, een nieuw combo-systeem en tal van nieuwe Fatality-afwerkingsmoves, waaronder Animalities.

Mortal Kombat 3, die de toernooiverhaallijn van zijn voorgangers achterwege laat, ziet personages de krachten bundelen om Shao Kahn te verslaan nadat hij terugkeert met zijn herrezen bruid Sindel om Earthrealm binnen te vallen.

Nogmaals, de formule bleek een groot succes te zijn, aangezien de game zowel positieve recensies als commercieel succes kreeg.

Ultieme Mortal Kombat 3

 • Releasedatum: 6 november 1995
 • Platformen: Arcade, Sega Saturn, Sega Genesis, SNES, GBA, Nintendo DS, iOS, PS2, Windows

Ultimate Mortal Kombat 3, gepositioneerd als een op zichzelf staande update voor MK3, introduceert nieuwe gameplay-systemen, functies en speelbare personages.

De meest opvallende waren de terugkerende favorieten Kitana en Scorpion, die eerder ontbraken in de selectie van MK3 en hun movesets hadden aangepast om de gameplay in balans te houden.

Daarnaast zijn er twee nieuwe modi toegevoegd: een 2-tegen-2 versus-modus en een nieuwe toernooimodus voor 8 spelers met een extra Master-moeilijkheidsgraad.

Deze upgrades zorgden ervoor dat Ultimate Mortal Kombat 3 goed werd ontvangen en tot op de dag van vandaag als een hoogtepunt van de serie wordt beschouwd.

Mortal Kombat-trilogie

 • Releasedatum: 10 oktober 1996
 • Platformen: PS1, N64, Sega Saturn, MS-DOS, Windows

De tweede en laatste update voor MK3 kwam een jaar later in de vorm van de Mortal Kombat Trilogy, exclusief uitgebracht voor pc en thuisconsoles.

Het overbrugde het spel tussen eerdere games, nam de gameplay en het verhaal van Ultimate MK3 en combineerde het met de personages en podia van MK en MKII.

Er werden ook extra nieuwe functies toegevoegd, zoals de agressorbalk en het brutaliteitsmechanisme van de consoleversie van Ultimate MK3.

Na de release kreeg Mortal Kombat Trilogy positieve tot gemengde recensies, afhankelijk van de versie, waarbij critici de voorkeur gaven aan de N64-versie boven de PS1.

Mortal Kombat4

 • Releasedatum: september 1997
 • Platformen: Arcade, N64, PS1, Windows, GBC

De volgende op onze lijst van alle Mortal Kombat-games in volgorde is Mortal Kombat 4, de eerste inzending met 3D-graphics en de laatste in de serie die een arcade-release ontvangt.

Voortbouwend op de gedurfde en bloederige gevechten van eerdere games, voegt het nieuwe interactieve wapens en objecten toe die spelers tijdens gevechten kunnen gebruiken als een van de 17 speelbare personages.

Qua plot beschrijft MK4 het conflict tussen ouderling God Shinnok en zijn voormalige kameraden die hem voorafgaand aan de gebeurtenissen in het verhaal van de serie in de Netheralm vasthielden.

De release van de game kreeg lovende recensies omdat critici onder de indruk waren van Midway’s vermogen om 3D-graphics op te nemen in het traditionele 2D-vechtformaat van de franchise.

Mortal Kombat-mythologieën Sub Zero

 • Releasedatum: 1 oktober 1997
 • Platformen: PS1, N64

Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero, aangekondigd als zowel een spin-off als prequel van de serie, is de eerste niet-traditionele vechtgame in de franchise.

Het speelt zich af vóór de gebeurtenissen van het origineel en ziet spelers Bi-Han, de oudere Sub-Zero, besturen terwijl ze op zoek zijn naar Shinnoks amulet.

Hoewel Mythologies het best kan worden omschreven als een actie-avontuurtitel, maakt het gedurende de hele gameplay gebruik van enkele van MK’s bedieningselementen en 2D-vechtmechanismen.

Ongeacht de classificatie kreeg de game uiteindelijk gemengde tot negatieve recensies, en sommige critici noemden het zelfs een van de slechtste games in de franchise.

Mortal Kombat-goud

 • Releasedatum: 9 september 1999
 • Platform: Sega Dreamcast

De volgende game in de serie zou Mortal Kombat Gold zijn, een bijgewerkte versie van MK4, exclusief ontwikkeld door Eurocom voor de lanceringsopstelling van Dreamcast.

Als zodanig was de gameplay grotendeels ongewijzigd, maar bevatte het wel verschillende nieuwe personages en podia die oorspronkelijk niet aanwezig waren in MK4.

Bovendien introduceert MK Gold een nieuw wapenselectiemechanisme voor snelle toegang en uitgebreid combo-potentieel tijdens gevechten.

Helaas waren deze verbeteringen van de kwaliteit van leven niet genoeg om de inferieure graphics van de game in vergelijking met arcade-releases, evenals een groot aantal baanbrekende bugs, goed te maken.

Mortal Kombat-speciale eenheden

 • Releasedatum: 30 juni 2000
 • Platform: PS1

Na het begin van de 21e eeuw bracht Midway hun tweede MK-spin-off uit met Mortal Kombat: Special Forces voor de originele PlayStation.

Het beste te omschrijven als een beat ‘em up prequel van de franchise, waarin spelers Jax besturen terwijl hij criminele leider Kano en zijn bende achtervolgt.

De game onderging een bijzonder lastige ontwikkelingscyclus toen mede-maker van de serie John Tobias en verschillende andere personeelsleden Midway verlieten voordat het kon worden voltooid.

Dit speelde ongetwijfeld een rol bij het gebrek aan inhoud van Special Forces, het slechte niveauontwerp en de vervelende gameplay, waardoor het door critici werd gefilterd.

Mortal Kombat-vooruitgang

 • Releasedatum: 12 december 2001
 • Platform: GBA

De overgang van Mortal Kombat naar handheld was net zo rotsachtig als de hardware van de Game Boy Advance ernstige beperkingen oplegde aan de besturing en gameplay van de jager.

Hoewel gebaseerd op de SNES-poort van de eerste game, biedt Mortal Kombat Advance gewijzigde invoer voor speciale bewegingen om rekening te houden met het verminderde aantal knoppen van de handheld.

Bovendien werd besloten om de hoeveelheid geweld en bloed af te zwakken vanwege de relatief jongere installatiebasis van de GBA.

Deze veranderingen vielen niet in goede aarde, aangezien veel critici extreem lage scores gaven en de game een enorme mislukking noemden.

Mortal Kombat dodelijke alliantie

 • Releasedatum: 16 november 2002
 • Platformen: PS2, GameCube, Xbox, GBA

Midway nam al zijn kritiek ter harte en zou een jaar later een comeback maken met de release van Mortal Kombat: Deadly Alliance, de eerste exclusieve thuisconsole in de serie.

Gepositioneerd als een direct vervolg op MK4, ziet het verhaal van de game Quan Chi en Shang Tsung die proberen een oud leger nieuw leven in te blazen om zowel Outworld als Earthrealm te veroveren.

Ondanks een uitgebreide selectie van 21 personages met twee bonusgeheime vechters, is Deadly Alliance de eerste inzending die hoofdrolspeler Liu Kang als speelbaar personage opneemt.

Dat gezegd hebbende, werd de game nog steeds goed ontvangen door critici en fans, en velen beschouwden het als een terugkeer naar vorm voor de geliefde franchise.

Mortal Kombat: Tournament-editie

 • Releasedatum: 25 augustus 2003
 • Platform: GBA

Nog steeds onder de indruk van het succes van Deadly Alliance, probeerde Midway opnieuw een GBA-versie te ontwikkelen, samen met een tweede, verbeterde game met de titel Mortal Kombat: Tournament Edition.

Het belangrijkste doel hiervan was om personages toe te voegen, zoals Sektor, Noob Saibot en Sareena, die eerder waren weggelaten of anderszins niet in andere versies voorkwamen.

Daarnaast bevat Tournament Edition drie nieuwe moves: Survival, Tag Team en Practice, naast nieuwe op wapens gebaseerde Fatalities en gameplay in 3D-stijl.

Deze innovaties leidden tot een over het algemeen veel betere handheld-aanpassing van de gameplay van de serie die gunstiger recensies kreeg in vergelijking met andere handheld-inzendingen.

Mortal Kombat-misleiding

 • Releasedatum: 4 oktober 2004
 • Platformen: PS2, Xbox, GameCube

Voortzetting van de verhaallijn van Deadly Alliance, Mortal Kombat: Deception ziet de Dragon King Onaga terugkeren om alle rijken te veroveren na het verslaan van Quan Chi, Shang Tsung en Raiden.

In de weg staan een groot aantal overlevende krijgers die samenwerken om Onaga te confronteren voordat hij zijn gemene plannen kan uitvoeren.

Ongetwijfeld een van de meest ambitieuze inzendingen in de serie, Deception heeft een selectie van 26 personages met 9 nieuwe vechters naast nieuwe gameplay-systemen, minigames en online multiplayer.

Als zodanig wordt het beschouwd als een van de beste Mortal Kombat-games aller tijden en heeft het sinds de release verschillende prijzen ontvangen.

Mortal Kombat Shaolin-monniken

 • Releasedatum: 16 september 2005
 • Platformen: PS2, Xbox

Nog een andere spin-off van de hoofdserie, Mortal Kombat: Shaolin Monks, is een op beat ‘em up geïnspireerde actiegame die zich afspeelt in een alternatieve tijdlijn tussen MK1 en MKII.

Daarin nemen spelers de controle over van Liu Kang en Kung Lao terwijl ze op pad gaan om Earthrealm te verdedigen tegen de krachten van Outworld.

In de hoop bestaande fans aan te spreken, bevat Shaolin Monks verschillende elementen uit de vechtspellen, waaronder Fatalities, combo’s en een speciale versus-modus.

Als zodanig is het zonder twijfel de best ontvangen MK-spin-off tot nu toe en zijn er meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.

Mortal Kombat Armageddon

 • Releasedatum: 11 oktober 2006
 • Platformen: PS2, Xbox, Wii

Mortal Kombat: Armageddon dient als een vervolg op Deception en het laatste hoofdstuk in de originele MK-verhaallijn en bevat bijna elk personage dat tot dan toe in de serie verscheen.

Als zodanig moeten spelers een jager kiezen om zich een weg te banen door een selectie van andere strijders om het lot van het universum te bepalen.

De gameplay neemt de beproefde MK-formule over en introduceert nieuwe personage- en Fatality-aanpassingen, samen met een nieuw Konquest-verhaal en Motor Kombat-race-minigame.

Armageddon werd goed ontvangen na de release, met critici die het uitgebreide personagebestand en het nieuwe Konquest-verhaal prezen.

Mortal Kombat ontketend

 • Releasedatum: 13 november 2006
 • Platform: PSP

Onze volgende stop op deze lijst van alle Mortal Kombat-games in volgorde is Mortal Kombat: Unchained, een verbeterde versie van Deception die exclusief is ontwikkeld voor de PlayStation Portable.

Het bevat alle personages die aanwezig zijn in de GameCube-versie, naast vier nieuwe exclusieve personages: Blaze, Frost, Jax en Kitana.

Bovendien bevat Unchained een exclusieve Endurance-modus waarin spelers het opnemen tegen back-to-back-golven van vijanden terwijl ze ook draadloze multiplayer ondersteunen.

Helaas deed Unchained het niet zo goed als zijn console-tegenhanger en ontving het bij de release gemiddelde tot gemengde beoordelingen.

Mortal Kombat vs. DC Universum

 • Releasedatum: 16 november 2008
 • Platformen: PS3, Xbox 360

Mortal Kombat vs. DC Universe is opmerkelijk omdat het de laatste inzending was die werd uitgebracht voordat Midway failliet ging en de franchise verkocht aan Warner Bros.

Bovendien is het de eerste volledige crossover-game in de franchise, waarin MK’s selectie krijgers het opnemen tegen DC Universe-helden en schurken.

Daarin zorgen gelijktijdige aanvallen van zowel Raiden als Superman ervoor dat schurken Shao Kahn en Darkseid samensmelten, waardoor ze de twee universums overlappen en elk personage versterken of verzwakken.

Hoe vergezocht een premisse ook was, de game viel relatief goed in de smaak bij critici en fans, met gemengde tot positieve recensies van verschillende verkooppunten.

Mortal Kombat

 • Releasedatum: 19 april 2011
 • Platformen: PS3, Xbox 360, PS Vita, Windows

Beschouwd als een herstart van de franchise, probeerde Mortal Kombat uit 2011 de tijdlijn van de serie te herzien door Raiden de uitkomst van Armageddon te laten veranderen door contact op te nemen met zijn vroegere zelf.

Na verlicht te zijn door dit voorgevoel, slaagt Raiden er in het verleden in om de gang van zaken te veranderen zoals ze in MK1-3 verschijnen.

Teruggrijpend naar de 2D-roots van de serie, maakt Mortal Kombat gebruik van een tweedimensionaal speelveld met behoud van de 3D grafische stijl van latere inzendingen.

Hoewel gedurfd qua ontwerp, zou deze frisse benadering van de nu decennia oude erfenis van de franchise lovende kritieken en wereldwijd commercieel succes opleveren.

Mortal Kombat Arcade Collectie

 • Releasedatum: 30 augustus 2011
 • Platformen: PS3, Xbox 360, Windows

Mortal Kombat Arcade Kollection verzamelt de overblijfselen van een eerder geannuleerd HD-remake-project en verzamelt drie klassieke inzendingen in de serie: MK1, MK2 en Ultimate MK3.

In tegenstelling tot de ambitieuze reikwijdte van het oorspronkelijke project, bevat de collectie zeer kleine wijzigingen in elke meegeleverde game.

De meest opvallende toevoegingen waren online multiplayer-ondersteuning, pauzemenu’s, in-game prestaties en de mogelijkheid om standaard ontgrendelbare personages online te gebruiken.

Er valt niet veel anders over deze compilatie te zeggen dan dat het over het algemeen gemengde of gemiddelde beoordelingen ontving.

Mortal Kombat x

 • Releasedatum: 14 april 2015
 • Platformen: Windows, PS4, Xbox One

Mortal Kombat X is het vervolg op de MK-reboot uit 2011 en speelt zich 25 jaar in de toekomst af in 12 hoofdstukken, elk gericht op de rol van een ander personage in de burgeroorlog van Outworld.

De gameplay leent elementen uit andere games, zoals de X-Ray-energiemeter uit MK (2011) en interactieve omgevingen gebaseerd op Injustice: Gods Among Us.

Bovendien heeft elk personage drie variaties om uit te kiezen die unieke movesets of wapenvechtstijlen introduceren.

Hoewel de consoleversies van MKX lovende kritieken kregen, deed de pc-versie het niet zo goed, waarbij verschillende recensenten een overweldigend aantal technische problemen aanhaalden.

Mortal Kombat mobiel

 • Releasedatum: 7 april 2015
 • Platformen: iOS, Android

Mortal Kombat Mobile, uitgebracht als een tie-in voor Mortal Kombat X, is een mobiele vechter ontwikkeld door NetherRealm Studios.

In tegenstelling tot de meeste spin-offs in de geschiedenis van de franchise, blijft het dicht bij de MK-formule en gebruikt het veel van dezelfde mechanica en grafische elementen als MKX.

Dit omvat de Energy Meter, speciale bewegingen van X-Ray en een met sterren bezaaide selectie van nieuwe en bekende MK-jagers.

Ondanks zijn pogingen om de hoofdserie te spiegelen, kreeg Mortal Kombat Mobile een gemengde ontvangst onder gamecritici.

Mortal Kombat 11

 • Releasedatum: 23 april 2019
 • Platformen: Windows, PS4, Xbox One, Switch

Mortal Kombat 11 bouwt voort op meer recente items in de serie en gooit nieuwe Fatal Blows en Krushing Blows in de mix van dodelijke tools ter beschikking van spelers.

Dit wordt verder aangevuld door een plot waarin Shinnok’s moeder en tijdbewaarder Kronika de geschiedenis herschrijft om Raiden’s inmenging in de tijdlijn van de serie ongedaan te maken.

Geïnspireerd door het uitrustingssysteem van Injustice 2, biedt MK11 uitgebreide karakteraanpassing waarin spelers nieuwe skins, uitrusting en moves kunnen uitrusten voor hun favoriete vechters.

Na de release kreeg de game lovende recensies over de gameplay, het verhaal en de graphics, terwijl hij werd bekritiseerd vanwege de microtransacties en de grindachtige voortgang.

Mortal Kombat 11 Ultimate

 • Releasedatum: 17 november 2020
 • Platformen: Windows, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One, Switch

Om MK11 naar de volgende generatie consoles te brengen, heeft NetherRealm Mortal Kombat 11: Ultimate uitgebracht, een bijgewerkte versie met 4K-ondersteuning en alle eerder uitgebrachte DLC inbegrepen.

Het belangrijkste hoogtepunt hier is de Aftermath-uitbreiding, die de verhaallijn van MK11 voortzet en tegelijkertijd drie nieuwe personages, podia, stage Fatalities en vriendschapsafwerkingsmoves toevoegt.

Er zijn twee eindes aan de verhaallijn van Aftermath, een “goed” en een “slecht”, afhankelijk van of spelers ervoor kiezen om te vechten als Liu Kang of Shang Tsung tijdens het laatste gevecht.

Hoewel deze versie qua inhoud wordt beschouwd als een opmerkelijke verbetering ten opzichte van het origineel, blijven veel van de problemen met het genereren van inkomsten die in MK11 werden genoemd, bestaan.

Mortal Kombat-aanval

 • Releasedatum: nader te bepalen
 • Platformen: iOS, Android

Mortal Kombat: Onslaught, dat ergens in 2023 uitkomt, is een andere mobiele game-spin-off met op beat ‘em up geïnspireerde gameplay.

Het speelt zich af in een alternatieve tijdlijn tussen MKX en M11 en ziet spelers aan een nieuw filmisch avontuur beginnen met volledig gerealiseerde gevechten in lijn met de hoofdserie.

Naar verluidt zal Onslaught na de release gratis te spelen zijn en online multiplayer-gevechten ondersteunen.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.