Samsung QN95B review: Een bijna Perfecte Neo QLED TV

Product Summary

Als het gaat om **televisies met Mini LED-technologie**, loopt Samsung voorop met enkele modellen die ook [**OLED-tv's** ](https://gamingbear.nl/beste-oled-tv/)het hoofd kunnen bieden. Samsung's tweede generatie Mini LED-tv of Neo QLED (noem het wat je wilt), hier vertegenwoordigd door de **QN95B**, arriveert met het gewicht van de verwachtingen op de schouders. Laten we eens kijken of de Samsung QN95B de problemen van zijn voorganger kan oplossen en hoe hij zich gedraagt ​​in vergelijking met televisies met OLED-technologie. **Samsung QN95B** wordt geproduceerd in maar liefst vier stuks

PROS

  • Zeer helder paneel
  • Geen risico op inbranden

CONS

  • Niet perfect lokaal dimmen
  • Hoge prijs
Read Full Review
  • Afbeelding
  • Audio
  • Besturingssysteem
  • Connectiviteit
  • Prijs
4/5
Overall Score Buy Now
Beschikbare maten 55″, 65″, 75″, 85″
Display Mini-LED met Quantum Dot
Resolutie 4K Ultra HD (3840 x 2160px)
Anti-reflectie Ja
Vernieuwingsfrequentie tot 144 Hz
Responstijd mod 6 ms
HDR HDR10, HDR10 Pro, HLG
Contrast 29500 : 1
Besturingssysteem Tizen OS
Connectiviteit Wi-Fi, LAN, Bluetooth
Verbinden en delen Miracast Wi-Fi, Apple AirPlay 2
Spraakassistenten Bixby, Google Assistent, Amazon Alexa
HDMI 4 x HDMI 2.1

Onze beoordeling

Als u waarde hecht aan Mini LED-technologie, is de Samsung QN95B waarschijnlijk een van de beste tv’s die u kunt kopen. De Samsung QN95B Neo QLED neemt hetzelfde elegante Infinity One-ontwerp over van zijn voorganger, de bekende Samsung QN95A, met een bijna onmerkbare bezel en een lineair en dun profiel waar we erg enthousiast over waren.

De beeldkwaliteit is verbluffend en de lichtopbrengst blijft net zo indrukwekkend als bij de vorige generatie. De zwarte kleuren, hoewel niet zo perfect als op OLED’s, blijven trouw aan hun beloften en garanderen gedetailleerde schaduwen en een respectabel contrast.

De kunstmatige intelligentie die in de processor is ingebouwd, maakt de beelden nog nauwkeuriger en levendiger. Dit is direct zichtbaar door eventuele HDR-content te reproduceren. Jammer dat het geen Dolby Vision-ondersteuning heeft, het had vanuit elk oogpunt een perfecte tv kunnen zijn.

Het enorme aantal luidsprekers, in combinatie met Object Tracking Sound Pro-technologie en Dolby Atmos, brengt de audiokwaliteit naar een indrukwekkend niveau. De spelprestaties zijn ook uitstekend, met ondersteuning voor 4K bij 120 fps en een ongelooflijk lage invoervertraging.

Kortom, tenzij je een fan bent van OLED’s (of Dolby Vision), is de Samsung QN95B in elk opzicht perfect.

Samsung QN95B Review

De Samsung QN95B maakt deel uit van de Samsung Neo QLED-reeks tv’s uit 2023, die Quantum Dot-filtertechnologie combineren met Mini LED-achtergrondverlichting, waardoor hogere helderheidsniveaus mogelijk zijn en nauwkeurigere controle over waar het beeld moet worden verduisterd.

Als je geïnteresseerd bent in de Samsung QN95B review, hoef je alleen maar de volgende paragrafen te lezen waar we de kenmerken ervan in detail zullen analyseren.

Samsung QN95B review

Ontwerp en materialen

Vanuit esthetisch oogpunt is de Samsung QN95B een tv met een elegant en minimalistisch design met extreem dunne frames en een robuuste centrale steun. Het design lijkt sterk op dat van de Samsung QN900A 8K en de Samsung QN90B.

Het scherm is ingesloten in een rand die zo dun is dat hij nauwelijks zichtbaar is, en het achterpaneel is net zo plat als de voorkant. Samsung slaagde erin enkele millimeters van de diepte af te schaven, waardoor het toch al spectaculaire “Infinity”-ontwerp nog futuristischer werd.

De achterkant van de tv is gemaakt van hoogwaardig kunststof met een gestructureerde visgraatafwerking. In tegenstelling tot de meeste tv’s zitten de ingangen niet aan de achterkant van het paneel maar in de externe Slim One Connect Box. In de praktijk zullen dankzij één enkele kabel die van One Connect naar de tv gaat, alle ingangen op een ordelijke manier extern worden beheerd.

De centrale steun is relatief klein, vooral wanneer deze in de context van de 65- en 75-inch modellen wordt geplaatst, die tijdens de montage kunnen wiebelen. Daarom raden wij u aan om bij de montage de grootst mogelijke zorgvuldigheid te betrachten, eventueel met behulp van twee of meer personen. Als je wilt, kun je de tv aan de muur bevestigen met een VESA-beugel van 400 x 300 mm of de Slim Fit-beugel van Samsung.

Beeldkwaliteit

We hebben onlangs een vergelijking gemaakt tussen OLED en Neo QLED, waarbij we hun individuele kenmerken analyseren. In vergelijking met traditionele **QLED-tv’s **biedt de Neo QLED-technologie (Mini LED+Quantum Dot) een beter beheer van de achtergrondverlichting, waardoor hogere helderheidsniveaus en een nauwkeurigere regeling van zwarte kleuren mogelijk zijn.

Dankzij de perfecte combinatie die door Samsung is gecreëerd, is het contrast dichter dan ooit bij dat van OLED’s, zij het de gebruikelijke lichtkransen rond heldere objecten. Samsung zegt dat het een nieuw systeem genaamd “Shape Adaptive Light Control” heeft gebruikt om deze onvolkomenheden te verminderen.

Terwijl in de QN95A van vorig jaar de donkere gebieden er eerder dun uitzagen, biedt de standaardvoorinstelling in deze nieuwe generatie een veel geavanceerdere nauwkeurigheid. Niets vergelijkbaar met een OLED, maar het komt verdomd dichtbij als geen andere QLED-tv.

De betreffende tv heeft een krachtige processor met kunstmatige intelligentie die in staat is om alle beelden optimaal te verwerken. Elk detail komt tot leven met een realistisch contrast en precies de juiste hoeveelheid schittering, waardoor beelden extreem levendig en vol kleur zijn. We vermoeden dat dit ook te danken is aan de beeldverwerking die omhoog gaat van 12 naar 14 bits (hoewel het paneel standaard 10 bit blijft).

De Samsung QN95B heeft een uitstekende reflectieverwerking. De glanzende coating vermindert de intensiteit van directe reflecties aanzienlijk en verwijdert het vervelende spiegeleffect dat veel concurrenten hebben. Helaas veroorzaken direct fel licht, zoals veel glanzende coatings, een regenboogvlek op het scherm die de aandacht kan afleiden van uw favoriete inhoud.

De exclusieve EyeComfort-modus van Samsung past niet alleen automatisch de helderheid van het tv-scherm aan op basis van de lokale tijden van zonsopgang en zonsondergang, maar vermindert ook de helderheid en het blauwlichtniveau ’s nachts om vermoeide ogen te verminderen en rust te vergemakkelijken.

In tegenstelling tot de Samsung S95B OLED is het risico op inbranden praktisch nul, wat je maximale vrijheid zou moeten geven bij het reproduceren van statische beelden zoals foto’s of videogames met vaste minikaarten op het scherm. In dit opzicht kiezen sommige spelers voor tv’s van dit type om deze problemen niet tegen te komen en de levensduur van het apparaat te garanderen.

De Samsung QN95B biedt een geweldige game-ervaring. Het heeft een ongelooflijk lage invoervertraging, wat zorgt voor een responsieve game-ervaring en een uitstekende responstijd. Je kunt ook games spelen tot 4K@120Hz op consoles van de volgende generatie of pc. Het beschikt ook over een brede selectie aan spelfuncties met een speciale balk en ondersteunt ook FreeSync VRR.

Helaas was Local Dimming op het moment dat we het testten slecht voor gamen, het verlies van contrast en beperkte helderheid. Het had al kunnen worden opgelost met een software-update, maar aangezien het vorige model in dit opzicht nog slechter was, moet u goed op deze factor letten wanneer u het probeert. In ieder geval, door het op Amazon te kopen, bestaat de mogelijkheid om het binnen 30 dagen na ontvangst van het product te retourneren.

Geluidskwaliteit

Het audio compartiment van de QN95B bestaat uit een 4.2.2 kanaals systeem met een totaal vermogen van 70 Watt. Dialoogstemmen lijken altijd duidelijk en hoorbaar en zijn nauwkeurig genoeg gepositioneerd om overeen te komen met de positie van de acteurs in de film die wordt afgespeeld.

De luidsprekers van de Samsung QN95B zijn zichtbaar aan de achterkant van de tv en de ventilatieopeningen lopen verticaal aan beide zijden van het apparaat. Dankzij de Object Tracking Sound-technologie van Samsung krijgt geluid breedte en dimensie en wordt geluid gereproduceerd vanaf het exacte punt waar de actie of dialoog plaatsvindt.

Samsung heeft eindelijk voor het eerst het OTS-systeem geïntegreerd met Dolby Atmos-decodering. Omdat Atmos officieel gecertificeerd is, wat betekent dat Samsung royalty’s betaalt aan Dolby, kun je met veel extra streaming-apps Atmos-soundtrack downloaden naar externe tv of apparatuur.

Over het algemeen denken we dat de QN95B een beter geluid biedt dan de meeste tv’s, maar het luidsprekersysteem heeft nog steeds duidelijke beperkingen voor muziek, waarbij we een externe soundbar ten zeerste aanbevelen.

Besturingssysteem

De QN95B is uitgerust met Tizen OS, het besturingssysteem ontwikkeld door Samsung en gebaseerd op Linux. Hoewel het niet een van onze favoriete besturingssystemen is, is het tegenwoordig grafisch volwassen om te worden gebruikt door beginnende gebruikers en meer ervaren gebruikers.

De nieuwe grafische interface op volledig scherm heeft eindelijk de balk langs de onderkant vervangen die aanwezig was in de modellen van de afgelopen jaren, een beweging die LG al op WebOS heeft ondernomen. Het idee is om in de voetsporen van Android te treden met Google TV: bied een menu op volledig scherm met inhoud die is afgestemd op jouw interesses en die welke al zijn afgespeeld.

De functies van Tizen OS zijn talrijk. Zo open je bijvoorbeeld apps als Microsoft 365 vanaf je pc of Mac en gebruik je je tv als tweede beeldscherm voor je werk. Bovendien kun je met de zeer handige Apple Airplay 2-technologie en multiscreen spiegelen van je smartphone naar je tv.

U kunt tv en slimme apparaten intelligent bedienen. Door de SmartThings-app te downloaden, kunt u uw telefoon als afstandsbediening gebruiken en al uw Internet of Things (IoT)-apparaten vanaf één plek bedienen, inclusief Smart TV.

Connectiviteit

Samsung QN95B review

Zoals verwacht heeft de QN95B een praktische externe box waarin alle verschillende kabels kunnen worden aangesloten, wat erg praktisch is als je, net als wij, een hekel hebt aan rommel in de tv-ruimte. Deze externe box draagt ​​de naam One Connect Slim die, zoals de naam al doet vermoeden, nu nog kleinere afmetingen heeft. Bandbreedte ondersteunt nu 48Gbps dankzij de vier HDMI 2.1 ingangen. De Samsung QN95B ondersteunt alle gangbare resoluties tot 4K@144Hz. De tv slaagt erin om 4K@144Hz perfect te benutten vanaf pc en chroma 4:4:4 wordt correct weergegeven. Op consoles van de volgende generatie, zoals de Xbox Series X en PlayStation 5, stopt het echter bij 4K@120Hz.

Zoals gewoonlijk blijft Samsung zijn tv’s uitrusten met HDR10+, zonder ondersteuning voor Dolby Vision. Over het algemeen lijkt HDR10+ erg op elkaar, maar wordt niet zo breed ondersteund als het door Dolby gelicentieerde formaat. Wil je een high-end tv met Dolby Vision, dan raden we de LG OLED C2 aan.

De Samsung QN95B ondersteunt ook eARC, waardoor je ongecomprimeerde hoogwaardige audio vanaf je soundbar streamt. Net als andere Samsung-tv’s ondersteunt de QN95B ook geen DTS-formaten, wat teleurstellend is omdat veel Blu-rays profiteren van DTS vanwege hun lossless audiotracks.

Om het connectiviteitsprobleem te voltooien, nog steeds op de achterkant van de One Connect, vindt u ook 3 USB-ingangen waar u harde schijven en andere verschillende multimedia-apparaten kunt aansluiten. Je kunt ervoor kiezen om de tv met internet te verbinden via de wifi-module of met behulp van de LAN-ingang.

Ten slotte is het, zoals elke tv van de nieuwste generatie, mogelijk om te profiteren van Bluetooth-connectiviteit voor hoofdtelefoons, soundbars of elk ander apparaat dat met dezelfde technologie is uitgerust.

Afstandsbediening

Omdat het een high-end model is, is de QN95B uitgerust met twee afstandsbedieningen: een standaard, met zeer weinig esthetische zorg en zware knoppen, en de andere veel slimmer en eleganter.

De standaardafstandsbediening is een klassieke Samsung-afstandsbediening van de oude generatie, met een numeriek toetsenblok voor snelle toegang tot tv-zenders en alle toetsen voor menu’s, ondertitels enzovoort.

De tweede afstandsbediening, de meest innovatieve, is de fantastische afstandsbediening op zonne-energie. Vanaf het moment van aankoop heeft de afstandsbediening een autonomie van twee jaar die je opgeladen kunt houden door hem thuis bloot te stellen aan zonlicht of kunstlicht. Mocht de batterij helemaal leeg zijn, dan kun je hem alsnog opladen dankzij de speciale USB-C ingang.

De nieuwe slimme afstandsbediening is erg handig en gebruiksvriendelijk, maar door de beperkte keuze aan knoppen zul je de ouderwetse afstandsbediening vaker moeten gebruiken dan bedoeld. Elke afstandsbediening zal dus zijn eigen functie hebben: de meer innovatieve afstandsbediening zal je van dienst zijn wanneer je Netflix gebruikt of toegang krijgt tot het smart platform, terwijl de andere geschikter is voor alle functies van de ‘traditionele tv’. Niets vereist natuurlijk dat u slechts één afstandsbediening gebruikt voor alle soorten gebruik.

De nieuwe afstandsbediening op zonne-energie heeft drie sneltoetsen voor populaire streamingdiensten, met Samsung’s Samsung TV Plus als vierde.Naast de service van het bedrijf vind je knoppen om snel Netflix, Disney Plus en Prime Video te openen.

De Samsung QN95B is compatibel met meerdere stemassistenten: Bixby, Google Assistant en Alexa. Voor de functies van deze assistenten moet echter de juiste toets voor gesproken zoekopdrachten worden gebruikt, aangezien de tv geen ingebouwde microfoon heeft voor handsfree bediening. Spraakbesturing werkt goed en laat je Apps starten of talloze acties uitvoeren.

Energiebesparend

Net als elke technologisch geavanceerde tv heeft hij een G-label voor energie-efficiëntieklasse.

Hoewel het misschien geen uitstekende energie-efficiëntieklasse lijkt, is de G-klasse gerechtvaardigd op grond van de afmetingen, kenmerken en vooral vanwege de nieuwe herformulering van de energie-efficiëntieklassen.

Het stroomverbruik schommelt tussen 93 kWh/1000 uur in SDR en 193 kWh/1000 uur in HDR voor het 55-inch model dat we hebben getest. Dit is een energieverbruik dat gezien de prestaties al met al redelijk is.

Prijs

De prijs is zeker niet de hoeksteen van dit model, aangezien die in geen van de Neo QLED-tv’s zit. De huidige prijs is EUR 1.463,20 voor de 55-inch versie en EUR 2.399,20 voor de 75-inch versie, terwijl er voor de 85-inch versie nog geen nieuws is of deze in Italië beschikbaar zal komen.

Het loont dus om deze tv’s te monitoren tijdens kortingsperioden zoals Black Friday en Prime Day, of ons nieuws en aanbiedingen te volgen op het Telegram-kanaal. We zullen niet nalaten om tijdens het evenement de beste kortingen te melden.

Frequently Asked Questions

Is Samsung QN95B beter dan Samsung S95B?

Absoluut niet, althans naar onze bescheiden mening. Het nieuwe QD-OLED-model presteert absoluut beter dan deze Neo QLED. Bovendien overtuigde het prijsverschil tussen de twee apparaten (absoluut onterecht) ons om de S95B te verkiezen boven de QN95B.

Wat zijn de verschillen tussen Neo QLED en QD-OLED?

Neo QLED en QD-OLED hebben beide een door Samsung ontwikkeld Quantum Dot-filter. Neo QLED-apparaten hebben een Mini LED-paneel met achtergrondverlichting, terwijl QD-OLED’s een technologie hebben waarvoor geen achtergrondverlichting nodig is.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.