Dolphin Emulator verdwijnt van Steam na een rechtszaak van Nintendo

Afgelopen maart hebben we aangekondigd dat Dolphin Emulator, de Nintendo-game-emulator voor pc, officieel op Steam zou verschijnen. Hoewel het nog niet officieel debuteerde, zijn tot nu toe alle sporen van de emulator zonder reden uit Steam verdwenen.

Het was het team achter Dolphin Emulator zelf dat in een kort bericht aankondigde dat de release van hun emulator voor onbepaalde tijd was uitgesteld nadat Nintendo een DMCA (Digital Millennium Copyright Act) naar Valve had gestuurd.

“Het is met grote teleurstelling dat we moeten aankondigen dat de release van de Dolphin Emulator op Steam voor onbepaalde tijd is uitgesteld. We zijn door Valve op de hoogte gebracht dat Nintendo een stopzetting heeft uitgevaardigd met vermelding van de DMCA tegen Dolphin’s Steam-pagina, en hebben verwijderd Dolphin van Steam totdat de kwestie is opgelost. We onderzoeken momenteel onze opties en zullen in de nabije toekomst een meer gedetailleerd antwoord hebben.

We stellen uw geduld in de tussentijd op prijs.”

Dolphin Emulator verdwijnt van Steam, dit alles ondanks het feit dat het gebruik ervan legaal is

Dolphin Emulator verdwijnt van Steam na een rechtszaak van Nintendo

Volgens de Amerikaanse rechtbanken zelf: emulators zijn legaal. Als Nintendo een zaak tegen Dolphin zou winnen, zou dit een nieuw juridisch precedent kunnen worden tegen alle emulators. Als het erop aankomt, kan dit misschien niet gebeuren, maar totdat het zover is, wil niemand juridische problemen krijgen met Nintendo. Nintendo staat erom bekend juridische stappen te ondernemen tegen zowat iedereen. Ja, inclusief je 3-jarige neef die een Mario heeft getekend.

Daarom is het verstandigste om te stoppen met de release op Steam. Vooral omdat Nintendo geen DMCA heeft ingediend tegen de website van de emulator of GitHub-pagina. Het is waarschijnlijk dat het Japanse bedrijf alleen de distributie van Dolphin via de Valve-winkel wil voorkomen. Het bereiken van het Steam-platform zou enorm helpen om toegang te krijgen tot deze emulator en deze automatisch up-to-date te houden. Daarom wil Nintendo niet dat de populariteit van Dolphin omhoogschiet.

Nintendo is de laatste tijd erg agressief geweest, en niet alleen op homebrew-niveau. Er moet aan worden herinnerd dat hij YouTuber PointCrow zelfs dwong een door hem gefinancierde mod in te trekken waarmee een multiplayer-modus aan The Legend of Zelda: Breath of the Wild kon worden toegevoegd.

Steam zelf had emulatie al gepromoot met zijn Steam Deck

Dolphin Emulator verdwijnt van Steam na een rechtszaak van Nintendo

Niet zo lang geleden moest Valve zelf een advertentie aanpassen voor zijn Steam Deck-console. Met name tijdens een promotievideo voor zijn console pochte het bedrijf dat het de Yuzu-emulator kon gebruiken. Dit heeft als bijzonderheid dat het ook Nintendo-spellen kan nabootsen. Dit is best een interessant punt om te maken over handheld-consoles van de volgende generatie met x86-hardware.

Nadat hij viraal was gegaan, gaf Valve er de voorkeur aan gezond te genezen en bracht dezelfde promotievideo uit waarbij de Yuzu-applicatie werd verwijderd die werd weergegeven in de Steam-spelbibliotheek die werd weergegeven op het scherm van zijn draagbare consoles. In wezen wil niemand zaken doen met Nintendo. Ze hebben gelijk of niet, maar

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.