Samsung S95B Review: Samsungs eerste QD-OLED TV

Product Summary

**Samsung S95B** is de eerste OLED-tv die door Samsung is geproduceerd, en ook de eerste ooit met **QD-OLED-technologie**. Deze nieuwe technologie, die momenteel alleen wordt gedeeld met de **Sony A95K**, combineert OLED-panelen met quantum dot-kleurenfilters om veel helderdere kleuren te leveren dan traditionele apparaten zoals de **LG C2 OLED**. Samsung S95B wordt geproduceerd in slechts twee formaten: * QE55S95BATXZT (55 inch) * QE65S95BATXZT (65 inch) Samsung S95B is waarschijnlijk een van de beste tv's die in 2022 zijn geproduceerd. De tv in kwestie heeft een ongelooflijk modern design dat geschikt is voor elk type woonkamer. Zoals eerder vermeld, is het een OLED-tv met een Quantum Dot-filter (dezelfde die wordt gebruikt in QLED-tv's) om enkele tekortkomingen van apparaten met zelfverlichtende pixels te compenseren, zoals de piekhelderheid die het gebruik ervan in zeer heldere omgevingen beperkt. De zelfverlichte pixeltechnologie van de OLED die aan het specifieke filter is gekoppeld, stelt je in staat films te kijken of te spelen met een nieuwe generatie console op extreem hoge niveaus. Daarover gesproken, met de HDMI 2.1-ingangen kun je optimaal profiteren van games met een hoge verversingssnelheid. Door de brede kijkhoek is het een genot om vanuit meerdere hoeken naar sport- of tv-programma's te kijken. Bovendien zijn er tot op heden geen problemen met inbranden opgetreden. Hoewel niet bevestigd, is de hypothese dat het Quantum Dot-filter de aanwezigheid van Burn-In aanzienlijk kan verminderen. We zullen het artikel zeker bijwerken zodra de eerste te analyseren gegevens beschikbaar zijn. In afwachting van het testen van de concurrent Sony A95K, die qua eigenschappen minder helder lijkt dan de Samsung S95B, blijven we er vast van overtuigd dat dit toestel tot de meest innovatieve tv's van 2023 kan gaan behoren.

PROS

  • Paneel helderder dan de klassieke OLED's
  • Ongelooflijk levendige kleuren
  • Bijna oneindige contrastverhouding voor perfect zwart
  • Uitstekend beheer van reflecties
  • Ideaal voor Next-Gen-consoles
  • Heldere en krachtig genoeg audio

CONS

  • Ondersteunt geen DTS en Dolby Vision
Read Full Review
4/5
Overall Score Buy Now
Beschikbare formaten 55″, 65″
Weergave QD-OLED
Resolutie 4K Ultra HD (3840 x 2160 px)
Anti-reflectie Ja
Vernieuwingsfrequentie tot 144 Hz
Responstijd mod. 4K-game 5,4 ms
HDR HDR10, HDR10 Pro, HLG
Contrast oneindig
Besturingssysteem Tizen OS
Connectiviteit Wi-Fi, LAN, Bluetooth
Spraakassistenten Bixby, Google Assistent, Amazon Alexa
HDMI 4 x HDMI 2.1

Samsung S95B Review

Neem even de tijd om onze review van de Samsung S95B te lezen, een toestel dat zijn concurrenten waarschuwt door zich te profileren als een van de beste OLED-tv’s op de markt. Vanaf vandaag hebben bedrijven als LG en Sony er een mooie nieuwe concurrent bij die samen met het al bekende Panasonic en Philips uitstekende OLED-televisies maakt. Laten we geen tijd meer verspillen, laten we samen in de Samsung S95B QD-OLED review duiken.

Ontwerp en materialen

Vanuit esthetisch oogpunt is de S95B een tv met een elegant en minimalistisch design. Het paneel is op de meeste plaatsen verrassend smal, hoewel de achterverpakking die alle elektronica bevat duidelijk dikker is.

Samsung S95B Review: Samsungs eerste QD-OLED TV

Tegelijkertijd is de centrale steun relatief klein en kan deze door het grote formaat van de tv gaan wiebelen tijdens de montage. Probeer nooit de middenstandaard in elkaar te zetten zonder dat iemand u helpt, u zou de tv kunnen breken voordat u hem zelfs maar aanzet. Als je wilt, kun je de tv aan de muur bevestigen met een VESA-beugel van 300 x 200 mm of Samsung’s Slim Fit Mount.

De kwaliteit van de materialen is nog steeds uitstekend. Zo is de metalen plaat ongelooflijk verfijnd en zijn de gebruikte kunststoffen voor de elektronica van uitstekende kwaliteit. Nu ik erover nadenk, Samsung heeft zeker een voorbeeld genomen van de OLED’s van LG, en dit maakte de S95B nog interessanter voor ons.

Om de een of andere reden mist de S95B, in vergelijking met veel andere Samsung-vlaggenschepen, One Box Connect. In plaats daarvan heeft de achterkant een plastic afdekking over het connectorgebied om de ingangen te verbergen en het kabelbeheer te verbeteren.

Beeldkwaliteit

Sinds de aankondiging van QD-OLED-technologie zou men kunnen aannemen dat de OLED-markt zou worden verstoord. Hoewel de piekhelderheid niet veel hoger is dan die van de LG G2, is de 1060 Nits van de Samsung S95B voldoende om de helderste OLED-tv ooit te worden.

De helderheid van de tv wordt geëvenaard door het vermogen om pure zwarttinten te produceren. Zoals eerder vermeld, hebben OLED-tv’s een beter contrast dan klassieke led-/lcd-tv’s.

De visuele ervaring die wordt geboden door de QD-OLED-technologie van Samsung zorgt voor ongelooflijk levendige kleuren, zelfs in heldere gebieden, wat een duidelijke technologische vooruitgang markeert die al lang had moeten wachten. Het is duidelijk dat in de donkerste gebieden de kleuren net zo nauwkeurig en goed gedefinieerd blijven als elke andere OLED die we eerder hebben gezien.

Samsung S95B Review: Samsungs eerste QD-OLED TV

Het opschalingsbeheer komt overeen met de QLED van Samsung, wat betekent dat de prestaties erg goed zijn. HD-inhoud wordt geleverd met precies de juiste hoeveelheid detail, waardoor een goed scherpteniveau wordt gegarandeerd waardoor de beelden natuurlijk blijven en niet overdreven worden bewerkt.

Hoewel reflecties veel beter worden verwerkt dan bij andere OLED-tv’s, bevat de feitelijke samenstelling van het paneel niet dezelfde filters als in WRGB OLED-panelen, wat betekent dat omgevingslicht op het beeld kan vallen en een grijs uiterlijk geeft. donkere en zwakkere zwarttinten.

Interessant is de EyeComfort-technologie, die de helderheid en het contrast automatisch aanpast aan de verlichting in de kamer. Dankzij de geïntegreerde sensor kan het scherm de helderheid geleidelijk verminderen wanneer het licht in de kamer afneemt, waardoor ook de niveaus van blauw licht worden verlaagd.

Bewegingsprestaties zijn nog steeds een gebied waarop Samsung achterloopt op Sony, Panasonic en LG. De Auto-instelling in het gedeelte Auto Motion Clarity is te sterk met trillingen, hoewel niet waarneembaar voor het blote oog, bij actiefilms en zeer dynamische scènes. Dit kan echter worden opgelost door de aangepaste instelling te activeren die de bewegingen verbetert en eventuele artefacten verwijdert.

Dat gezegd hebbende, ervoeren we op geen enkel moment enige echte afleiding van bewegingsprestaties terwijl we naar de S95B keken. Onze aandacht was vastgeklonken aan het scherm en bewonderde de ongelooflijke beelden die werden gereproduceerd. Het is misschien niet perfect, zoals geen enkele tv is, maar de S95B komt verdomd dichtbij.

Geluidskwaliteit

Omdat de Samsung S95B een extreem dun paneel heeft, hadden we geen hoge verwachtingen van de audiosector. De geluidskwaliteit is echter verrassend goed met de dialogen die altijd helder en zuiver zijn, zodat u alle gereproduceerde inhoud kunt waarderen. Zelfs de bas weet, hoewel niet overweldigend, net genoeg te bieden om je geïnteresseerd en gefocust te houden op de belangrijkste scènes van de vertoonde film of televisieserie.

Het audiocompartiment bestaat uit een 2.2.2-kanaals systeem met Object Tracking Sound / Q-Symphony en een totaal vermogen van 60 Watt. Q-Symphony-technologie is een van die functies die we bijzonder waarderen, omdat het de mogelijkheid biedt om de audio van de tv tegelijkertijd met een compatibele soundbar te gebruiken.

Kortom, tenzij u een echte minibioscoop in uw woonkamer wilt creëren, zijn de ingebouwde luidsprekers geweldig voor elk type gebruik.

Besturingssysteem

De slimme functies van de Samsung S95B zijn beschikbaar via Tizen OS, het op Linux gebaseerde besturingssysteem van Samsung. Dit besturingssysteem lijkt erg op LG’s WebOS en wordt tot op heden het meest gebruikt op Smart TV’s.

Alles is goed gestructureerd met de nieuwe grafische interface waarmee je heel gemakkelijk nieuwe apps kunt toevoegen of bestaande apps kunt openen. De Smart Hub is nu volledig scherm in plaats van slechts een handvol apps onderaan. Het idee op zich is niet slecht, maar bijna de helft van het scherm wordt ingenomen door ongevraagde promotionele inhoud (of voor Samsung TV Plus), wat een negatieve invloed heeft op de gebruikerservaring.

De functies van Tizen OS zijn talrijk, als je al een Samsung-tv hebt gehad, ken je ze waarschijnlijk al. Zo open je bijvoorbeeld apps als Microsoft 365 vanaf je pc of Mac en gebruik je je tv als tweede beeldscherm voor je werk. Bovendien kun je met de zeer handige Apple Airplay 2-technologie en multiscreen content van je computer of smartphone rechtstreeks naar de tv streamen.

U kunt tv en slimme apparaten intelligent bedienen. Door de SmartThings-app te downloaden, kunt u uw telefoon als afstandsbediening gebruiken en al uw Internet of Things (IoT)-apparaten vanaf één plek bedienen, inclusief Smart TV.

Connectiviteit

De hoofdingangen van de Samsung S95B zijn naar beneden gericht en je kunt de kabels wegwerken dankzij de praktische plastic hoes.

Dit gedeelte bevat de ingang voor de antennekabel, een voor de LAN-kabel, een andere voor de optische audiokabel en twee HDMI 2.1-ingangen. De ex-link-ingang wordt in plaats daarvan uitsluitend gebruikt voor interventies door technici.

Samsung S95B Review: Samsungs eerste QD-OLED TV

Aan de zijkant bevinden zich echter twee USB-poorten en twee andere HDMI-poorten die het eenvoudig maken om nieuwe apparaten via een kabel aan te sluiten, zeker als je besluit de tv aan de muur te hangen. Tot slot vind je in een vrijstaand gedeelte de ingang voor de 3,5 mm audio jack kabel.

De Samsung S95B ondersteunt de volledige bandbreedte van 48 Gbps op alle vier de HDMI 2.1-ingangen. Als je net als wij een passie hebt voor videogames, is deze functie essentieel omdat je hiermee kunt profiteren van consoles tot 4K @ 120Hz. Bovendien, aangezien ze alle vier HDMI 2.1 zijn, zou je zowel PS5 als Xbox Series X kunnen aansluiten zonder telkens de kabels van een van de twee consoles te hoeven verwijderen.

Helaas ondersteunt Samsung Dolby Vision niet en we betwijfelen of het in de toekomst zal worden geïntroduceerd in de S95B of een van de andere tv’s van het bedrijf. Metadata wordt echter dynamisch verwerkt dankzij HDR10+, een open-sourceformaat vergelijkbaar met Dolby Vision, waarvoor geen licentiekosten van tv-fabrikanten nodig zijn.

De Samsung S95B ondersteunt eARC , waardoor hij ongecomprimeerde audio van hoge kwaliteit kan streamen vanaf een bron die is aangesloten op je soundbar of thuisbioscoopsysteem. Helaas ondersteunt het geen DTS-formaten, wat teleurstellend is omdat veel UHD Blu-rays DTS gebruiken voor hun lossless audiotracks.

Uiteraard heeft het ook een Wi-Fi- en Bluetooth-module om aan elke mogelijke behoefte te voldoen.

Afstandsbediening

De S95B maakt gebruik van een van de meest unieke en populaire afstandsbedieningen van dit moment. Dit is een afstandsbediening op zonne-energie die zijn lading vasthoudt wanneer hij wordt blootgesteld aan zonlicht. Als de afstandsbediening volledig is opgeladen, heeft hij een autonomie van twee jaar, die u hoog kunt houden door hem bloot te stellen aan de zon. Mocht de batterij echt leeg zijn, dan laad je hem ook op met een usb C kabel.

De afstandsbediening is dun en gebruiksvriendelijk, maar heeft een beperkt aantal knoppen waardoor je voor talloze functies de menu’s van de tv moet gebruiken. Het is wennen, meer niet.

Er zijn vier sneltoetsen voor de meest populaire streamingdiensten, met uitzondering van Samsung TV Plus. Naast de service van het bedrijf vind je daarom sneltoetsen voor Netflix, Disney Plus en Prime Video.

De Samsung S95B is compatibel met meerdere stemassistenten, waaronder Bixby, Google Assistant en Alexa, maar je moet de afstandsbediening gebruiken omdat de tv geen ingebouwde microfoon heeft voor handsfree bediening. Spraakbesturing werkt goed en laat je Apps starten of bepaalde instellingen aanpassen.

Energiebesparend

Net als elke technologisch geavanceerde tv heeft hij een G-label voor energie-efficiëntieklasse . Hoewel het energieverbruik erg hoog lijkt, zijn de energie-efficiëntieklassen in werkelijkheid maanden geleden opnieuw gemoduleerd, door alle high-end televisies naar de laatste energie-efficiëntieklasse te schuiven.

Het stroomverbruik schommelt tussen 109 kWh/1000 uur in SDR en 200 kWh/1000 uur in HDR voor het 55-inch model dat we hebben getest. Dit is een energieverbruik dat, gezien de prestaties, redelijk goed blijft.

Prijs

Samsung S95B heeft al veel consumenten aangetrokken dankzij enkele promoties die de 1.100 euro hebben bereikt. De huidige prijs is 1.448,61 EUR voor de 55-inch cut en 1.989,89 EUR voor de 65-inch cut. Deze tv’s zijn het waard om in de gaten te houden tijdens kortingsperioden zoals Black Friday en Prime Day.

Frequently Asked Questions

Is Samsung S95B beter dan Sony A95K?

Sony’s directe concurrent met QD-OLED-technologie heeft zeker een beter opschalingsbeheer, maar dit is niet genoeg om het verschil van ruim 1.000 euro tussen de twee modellen te rechtvaardigen. Daarom is de Samsung S95B tot nu toe zeker beter als je een QD-OLED-tv moet kopen.

Wat zijn de verschillen tussen OLED en QD-OLED?

Simpel gezegd, QD-OLED-televisies zijn uitgerust met een extra Quantum Dot-filter (hetzelfde als QLED-tv’s) dat zuiverdere kleuren en een hogere verlichting kan genereren dan het gemiddelde.

Ronald Bravenboer
Ronald Bravenboer

Hoi! Mijn naam is Ronald Bravenboer , ik ben 20 en ik hou van schrijven over technologie en games. Daarom doe ik deze blog om mijn kennis te delen.