We weten eindelijk hoe Project Q werkt, het randapparaat in de vorm van een controller met een scherm dat SONY liet zien op de PlayStation Showcase, en het moet gezegd worden dat ondanks de herinneringen aan een bepaalde Nintendo-console, de werking ervan blijkbaar niet hetzelfde is als die zoals in de Wii U en er is bevestigd dat het een apparaat in de cloud is, maar op een iets andere manier dan andere producten zoals de Logitech G Cloud
Als we eerlijk zijn, zouden we graag een draagbare PlayStation zien voor PS4- en PS5-games, net zoals het Steam Deck is voor games op het Valve-platform. Helaas is het een zeer afgelegen mogelijkheid, aangezien het bedrijfsmodel van de consoles vereist dat de gebruiker games koopt om de kosten van toegang tot de console door de gebruiker te verlagen. We geloven in ieder geval niet dat de PlayStation Q-Lite goedkoop is, gezien de prijzen van de rest van de randapparatuur van de console.
Hoe Project Q werkt, de controller met scherm en streaming van PS5
De PlayStation Q-Lite is een randapparaat voor de PS5 waarmee we onze games voor de console kunnen spelen door lokale streaming, dat wil zeggen via ons wifi-netwerk dankzij het feit dat het een 8-inch scherm heeft met volledige resolutie HD . Een van de dingen die ons echter heeft verrast, is dat er een internetverbinding voor nodig is, terwijl in theorie wordt aangenomen dat het onze console is die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het spel, het coderen van de verschillende videoframes en het verzenden ervan naar de lokale draadloos thuisnetwerk.
Welnu, uiteindelijk blijkt dat het een apparaat in de cloud kan zijn, maar op een verboden manier, aangezien ondanks het feit dat er geen Cloud Gaming-service is gekoppeld aan hoe Project Q werkt, er enige deelname is van een externe server in het proces.proces. En het is dat het blijkbaar niet onze PS5 is die de games speelt, maar een cloudserver op basis van de PS5-hardware.
We weten niet of het een geavanceerder model is dat kan worden gebruikt voor een toekomstige PS5 Pro, aangezien een krachtigere console nodig is om een dergelijke service soepel te laten werken. Laten we natuurlijk niet vergeten dat het games speelt met 1080p en dat PS5 genoeg kracht heeft om zijn games naar die resolutie te verplaatsen. Er is dus geen behoefte aan krachtigere hardware van de serverzijde.
Dus waarom heeft het randapparaat toegang nodig tot mijn PS5?
De grote vraag is nu de vereiste om de Project Q verbonden te hebben met internet, terwijl in theorie streaming vanaf onze PS5 voldoende zou moeten zijn, aangezien het een lokale verbinding is. Zo werkt Remote Play immers op lokaal netwerkniveau.
Hier voeren we twee verschillende mogelijkheden in met betrekking tot hoe Project Q werkt en waarom:
- De console van de gebruiker is degene die fungeert als een server in de lokale cloud, maar SONY heeft om de een of andere valse reden de verplichting opgelegd aan Project Q om continu verbonden te zijn met internet. Misschien vanwege het feit dat je misschien een PSN Plus-account nodig hebt om de functie te gebruiken, of omdat het in feite een soort Logitech G Cloud is, maar dan in de cloud?
- Het is een clouddienst en daardoor speelt de game niet op onze PS5. Maar u moet toegang hebben tot onze console om te weten wat we bezitten. De PlayStation-servers hebben toegang tot de games die we via PSN hebben gekocht, maar niet tot de fysieke exemplaren die we hebben geïnstalleerd of die we op dat moment spelen.
Is het het tweede geval, dan hebben we het over een toestel met veel meer mogelijkheden. We zouden bijvoorbeeld twee mensen thuis kunnen hebben, een met de console en de andere met Project Q en verschillende exemplaren van dezelfde game of zelfs verschillende titels kunnen spelen, aangezien het niet onze console zou zijn die de game zou spelen om gezien te worden. het perifere. Wat het ook geen draagbare console zou maken.